Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted

Može. Poslodavac je u riziku ako zaposleni iskoristi 20 dana a da otkaz pre kraja godine. Jedino ako se na početku godine zna da će mu prestati ro u toj godini - panzija, istek ugovora… Onda i u tom slučaju ima pravo samo na srazmerni dao

• +1 2
Posted

Kome da se obrati za "mišljenje" ako poslodavac krene da "kreativno" tumači ovo?

Ministarstvo rada? Inspekciju rada?

Posted
30 minutes ago, Frank Pembleton said:

Kome da se obrati za "mišljenje" ako poslodavac krene da "kreativno" tumači ovo?

Ministarstvo rada? Inspekciju rada?

Inspekciji rada. Mislim da bi mogla i direktno prekršajna prijava da se pusti protiv poslodavca i odgovornog lica, ali bih to morao da pogledam  još. 

Posted

Meni je u ugovoru u jednoj firmi stajalo da godišnji odmor mogu da počnem da koristim nakon 6 meseci rada.

To uglavnom nije primenjivano, osim jednom kod nekog kolege, kada je rok za predaju projekta bio blizu, pa su to potegli kao argument (sitna slova iz ugovora...)

Posted
5 minutes ago, Tihajeza said:

Meni je u ugovoru u jednoj firmi stajalo da godišnji odmor mogu da počnem da koristim nakon 6 meseci rada.

To uglavnom nije primenjivano, osim jednom kod nekog kolege, kada je rok za predaju projekta bio blizu, pa su to potegli kao argument (sitna slova iz ugovora...)

Menjao se zakon. Ranije je bilo tako, sada više nije. Naravno, korišćenje odmora mora biti odobreno od strane poslodavca

Posted

Ma u ovoj firmi su zaposlenom krenuli da "prodaju priču"  kao:

Do kraja ove godine kada si počeo da radiš to je broj meseci puta 1,6...

A on ih pita :

A u 2025?

Oni odgovaraju:

Pa svaki mesec puta 1,6 u februaru imaš 3 dana...

Meni laički to nije jasno...

Posted
14 minutes ago, Frank Pembleton said:

Ma u ovoj firmi su zaposlenom krenuli da "prodaju priču"  kao:

Do kraja ove godine kada si počeo da radiš to je broj meseci puta 1,6...

A on ih pita :

A u 2025?

Oni odgovaraju:

Pa svaki mesec puta 1,6 u februaru imaš 3 dana...

Meni laički to nije jasno...

To su radili i u jadnoj banci, dok je postojala, pa su terali ljude da koriste tako i godišnje... Pakao od ideje, da niko dugo ne bi bio odsutan sa posla...

Posted

Ja prvi put za ovo čujem.. Mislim to je tako suludo da ljudi onda u junu nemaju 10 dana da odu na letovanje npr...

Posted
1 hour ago, Frank Pembleton said:

Ja prvi put za ovo čujem.. Mislim to je tako suludo da ljudi onda u junu nemaju 10 dana da odu na letovanje npr...

Pa da, drugar se svađao svake godine nije hteo da u maju, junu i julu koristi da bi u avgustu išao 10 dana, pa su ga zajebavali, pa nisu hteli da ga puste i tako... E sad, da li je bila politika cele bake, ili samo odeljenja gde je radio, ko će ga znati, ali suludo, svakako...

Posted

Zar nije po zakonu bilo da u toku leta zaposleni mora da ima 2 spojene nedelje (10 dana) odmora?

Posted

Не у последњих 20 година. 

Posted

U dosta državnih firmi je minimum 1. dela odmora (posle 1.7. dakle) - 10 radnih dana, tj. 2 nedelje.  U fazonu, ne može ispod 10.

A znam da pojedinima važi i da je maksimum 1. dela - 2 nedelje, tj. ne može preko 10 radniih dana iz cuga.

• +1 1
Posted

Prvi deo mora 10 dana, ostatak iz 2 dela, negde ima i kako hoces da seckas. Proslogodisnji odmor trosis do 30. juna.

Posted

Godisnji moze da se koristi ceo ili u delovima, a ako se koristi u delovima resenje o koriscenju prvog dela godisnjeg iz godine x mora biti doneto u godini x, a ne prvi deo u godini x+1, to je protiv zakona i ne moze da se uredi drugacije, aktom, sporazumom, nikako. Taj prvi deo mora da bude najmanje 10 dana. To jepreuzeto iz konvencije MOR-a kao zastita radnika da poslodavac ne moze da obesmisli godisnji rasparcavanjem

• +1 2
Posted

Dalje, da bi bilo doneto resenje o koriscenju drugog (i treceg itd.) dela godisnjeg, logicno mora da postoji resenje o prvom delu godisnjeg da se zna koliko je dana iskoristio da bi se znalo koliko dana mu je ostalo da bi se godisnji odredio u skladu sa obimom prava koji konkretni zaposleni ima. Ako se ne donese resenje o prvom delu godisnjeg onda to resenje koje se donese u sledecoj godini za prenete dane ne moze logicki da se spakuje kao resenje o drugom delu, pa moze biti nejasno da li je taj godisnji godisnji iz prethodne ili tekuce godine. To nije dobro za radnike. Naravno nije dobro ni za poslodavca da ima neuredne godisnje. Inspekcija kontrolise to posebno.