Ayatollah Posted December 3 Posted December 3 3 hours ago, Miljenko said: Vrednost parcela. Hm. Recimo izmedju 20 i 30 hiljada evra, djuture ovako gledano. Do 3 miliona dinara vrednosti je 24.750 dinara, od 3 do 6 miliona vrednosti je 33.750 dinara. No, kao što rekoh, to bi trebalo da može da se nađe i za cca 150 evra. 1
Ayatollah Posted December 3 Posted December 3 2 hours ago, jms_uk said: Hajde kad si vec tu, @Ayatollah , da li bi po toj tarifi zahtev da se upise kvadratura na vec uknjizeni stan na osnovu projektne dokumentacije (ne znam zasto nece vise iz kupoprodajnog ugovora, iako su neki stanovi u zgradi upisani tako) imao neku vrednost ili ne? Ja ga ne bih tretirao kao zahtev koji ima vrednost, jer se njime vrši samo korekcija već upisanih podataka. I svakako ne bih naplatio punu tarifu, ukoliko je dokumentacija za upis kompletna, to je sitna stvar. 1
genaro Posted December 4 Posted December 4 On 25. 11. 2024. at 19:47, Frank Pembleton said: Ajd da stavim i ovde... Koja je procedura zapošljavanja ljudi iz Crne gore? Mislim verovatno se na njih gleda kao na strane državljane ili...? Šta od papira treba za to i koji je postupak? Zaposljavanje stranca, tj privavljanje radne i boravisne dozvole (jedinstvene dozvole) se sada iskljucivo radi online na ovom sajtu. Apliciranje moze da se uradi i iz inostranstva, dok stranac jos nije ni usao u zemlju. Od dokumentacije potrebno je da se prvo uradi prijava potrebe za zaposljavanjem, koja se ceka 4 dana, i nakon toga stranac aplicira na gore pomenutom sajtu. Prijavu potrebe za zaposljavanjem (PPZ) mora da zatrazi kompanija, kroz svoj nalog na eupravi. Tek kad se dobije izvestaj za PPZ, moze da se aplicira. Od ostale dokumentacije treba potpisan ugovor o radu, pasos, slika (jog format), izvod iz apr-a, izvod iz sistematizacije sa propisanim uslovima za poziciju koju ce raditi, cv na srpskom, prevod diplome (sudski tumac), ovitana LK vlasnika stana u kom ce ziveti, dokaz o vlasnistvu i ugovor o zakupu ili saglasnost vlasnika da ce stranac ziveti kod njega (napisana u slobodnoj formi i potpisana).
Jesper23 Posted December 4 Posted December 4 (edited) Pozdrav kolege, može li mala pomoć. I sam sam pravnik, pa mi nisu jasne neke stvari za koje mi ljudi tvrde da su u Srbiji drugačije. Naime, sestra je zaključila predugovor za kupovinu nekretnine kojom je određen rok za plaćanje od 20 dana, ali su se stvorile neke komplikacije oko upisa hipoteke pa je u cajtnotu. Ako ne uspije da ispoštuje taj rok kakve su pravne posljedice? Prodavac tvrdi da neće biti problema i da će prihvatiti plaćanje i poslije roka (ali i da istekom roka neće doći do poništenja ugovora, već je potrebna njihova izričita izjava), ali mene kopka savjest da li da zaključi aneks sad ili da vjeruje prodavcu. Pri tome je dala neki novac "na ruke" tako da nema neke bojazni od propasti avansa. Možda neki savjet. @napadaj Možda mi ti možeš pomoći oko savjeta ili neko drugi od kolega Edited December 4 by Jesper23
Ayatollah Posted December 4 Posted December 4 52 minutes ago, Jesper23 said: Pozdrav kolege, može li mala pomoć. I sam sam pravnik, pa mi nisu jasne neke stvari za koje mi ljudi tvrde da su u Srbiji drugačije. Naime, sestra je zaključila predugovor za kupovinu nekretnine kojom je određen rok za plaćanje od 20 dana, ali su se stvorile neke komplikacije oko upisa hipoteke pa je u cajtnotu. Ako ne uspije da ispoštuje taj rok kakve su pravne posljedice? Prodavac tvrdi da neće biti problema i da će prihvatiti plaćanje i poslije roka (ali i da istekom roka neće doći do poništenja ugovora, već je potrebna njihova izričita izjava), ali mene kopka savjest da li da zaključi aneks sad ili da vjeruje prodavcu. Pri tome je dala neki novac "na ruke" tako da nema neke bojazni od propasti avansa. Možda neki savjet. @napadaj Možda mi ti možeš pomoći oko savjeta ili neko drugi od kolega Rok za plaćanje čega je određen predugovorom? Kapare ili cene? Ako je rok za plaćanje kapare, zašto on onda zavisi od upisa hipoteke? Plaćanje kapare bi trebala da bude prva radnja po zaključenju predugovora, onda se tek ide u proceduru u vezi kredita i hipoteke. Ako je rok za plaćanje cene, što ste to uopšte predviđali predugovorom, to je obaveza koja uvek ide u glavni ugovor. Da nije možda u pitanju rok za zaključenje glavnog ugovora? Btw, šta znači to da je dala neki novac "na ruke"? Nije valjda platila neke iznose van predugovora i ugovora? Što se pravnih posledica tiče, zavisi šta piše u predugovoru. Ako ne piše ništa posebno, istekom roka on ne bi bio automatski raskinut, jer ispunjenje obaveze o roku nije bitan element ugovora, ali vam prodavac može odmah dati dodatan rok da ispunite obaveze, čijim istekom bi se predugovor raskinuo automatski. Opet, ja bih u svakom slučaju gledao da aneksiram predugovor, to je najbezbednije. 4
Jesper23 Posted December 6 Posted December 6 On 4. 12. 2024. at 15:07, Ayatollah said: Rok za plaćanje čega je određen predugovorom? Kapare ili cene? Ako je rok za plaćanje kapare, zašto on onda zavisi od upisa hipoteke? Plaćanje kapare bi trebala da bude prva radnja po zaključenju predugovora, onda se tek ide u proceduru u vezi kredita i hipoteke. Ako je rok za plaćanje cene, što ste to uopšte predviđali predugovorom, to je obaveza koja uvek ide u glavni ugovor. Da nije možda u pitanju rok za zaključenje glavnog ugovora? Btw, šta znači to da je dala neki novac "na ruke"? Nije valjda platila neke iznose van predugovora i ugovora? Što se pravnih posledica tiče, zavisi šta piše u predugovoru. Ako ne piše ništa posebno, istekom roka on ne bi bio automatski raskinut, jer ispunjenje obaveze o roku nije bitan element ugovora, ali vam prodavac može odmah dati dodatan rok da ispunite obaveze, čijim istekom bi se predugovor raskinuo automatski. Opet, ja bih u svakom slučaju gledao da aneksiram predugovor, to je najbezbednije. Da, dala je izvjesni iznos novca van predugovora i ugovora, tražio čovjek "na ruke". Naravno u ugovoru je iskazana manja cijena, ni sam ne znam zašto je na to pristala. Rok za plaćanje kupoprodajne cijene je definisan predugovorom, a ugovor će zaključiti čim se izvrši premjer stana. I ja joj savjetujem da uradi aneks ili da barem traži pismeno/mejlom da iskomuniciraju sa prodavcem gdje bi bio ostavljen dodatni rok za plaćanje.
Ayatollah Posted December 6 Posted December 6 17 minutes ago, Jesper23 said: Da, dala je izvjesni iznos novca van predugovora i ugovora, tražio čovjek "na ruke". Naravno u ugovoru je iskazana manja cijena, ni sam ne znam zašto je na to pristala. Rok za plaćanje kupoprodajne cijene je definisan predugovorom, a ugovor će zaključiti čim se izvrši premjer stana. I ja joj savjetujem da uradi aneks ili da barem traži pismeno/mejlom da iskomuniciraju sa prodavcem gdje bi bio ostavljen dodatni rok za plaćanje. Imate li makar priznanicu neku da je dat novac na ruke? Ako nemate, bukvalno zavisite samo od dobre volje prodavca da li će da vas otkači i da zadrži te pare za sebe. Dodatno, da li vam taj stan uopšte ima upotrebnu dozvolu, ako ga tek sada premeravate? Dalje, kako ste uopšte mogli da ugovorite rok za isplatu kupoprodajne cene predugovorom, a da vam nije bila poznata kvadratura stana prilikom zaključenja predugovora i da je uslov za zaključenje ugovora premeravanje stana? Da li ste vi bili kod notara sa tim predugovorom, deluje mi neverovatno da je takav predugovor prošao notara? Po meni rok za isplatu kupoprodajne cene ne može ni početi da teče pre zaključenja ugovora (predugovorom se samo obavezuje da se zaključi glavni ugovor), a pogotovo ne može da istekne ukoliko prodavac nije izvršio neku svoju prethodnu obavezu, po principu da u dvostranoteretnim pravnim poslovima jedna strana nije dužna da izvrši svoju obavezu ako druga nije izvršila svoju. U svakom slučaju, ja bih pod obavezno išao kod notara da se aneksira ovaj predugovor koji imate, jer ste već sada na putu ka ozbiljnim problemima. Ni u kom slučaju ne bih isplaćivao kupoprodajnu cenu pre nego što zaključite glavni ugovor, po cenu da izgubite te pare koje ste već dali, jer rizikujete da izgubite mnogo više. 1
Jesper23 Posted December 6 Posted December 6 (edited) 1 hour ago, Ayatollah said: Imate li makar priznanicu neku da je dat novac na ruke? Ako nemate, bukvalno zavisite samo od dobre volje prodavca da li će da vas otkači i da zadrži te pare za sebe. Dodatno, da li vam taj stan uopšte ima upotrebnu dozvolu, ako ga tek sada premeravate? Dalje, kako ste uopšte mogli da ugovorite rok za isplatu kupoprodajne cene predugovorom, a da vam nije bila poznata kvadratura stana prilikom zaključenja predugovora i da je uslov za zaključenje ugovora premeravanje stana? Da li ste vi bili kod notara sa tim predugovorom, deluje mi neverovatno da je takav predugovor prošao notara? Po meni rok za isplatu kupoprodajne cene ne može ni početi da teče pre zaključenja ugovora (predugovorom se samo obavezuje da se zaključi glavni ugovor), a pogotovo ne može da istekne ukoliko prodavac nije izvršio neku svoju prethodnu obavezu, po principu da u dvostranoteretnim pravnim poslovima jedna strana nije dužna da izvrši svoju obavezu ako druga nije izvršila svoju. U svakom slučaju, ja bih pod obavezno išao kod notara da se aneksira ovaj predugovor koji imate, jer ste već sada na putu ka ozbiljnim problemima. Ni u kom slučaju ne bih isplaćivao kupoprodajnu cenu pre nego što zaključite glavni ugovor, po cenu da izgubite te pare koje ste već dali, jer rizikujete da izgubite mnogo više. Sve ti je jasno, stvar je išla u povjerenju i kao takva je i dalje. Rođak od zeta je investitor, tako da mislim da neće biti problema. Pa nju je Notarka savjetovala da zaključi predugovor, definišu cijenu i rok plaćanja, nakon toga kad se premjeri da se u ugovor unese tačna kvadratura i izvrši se doplata/povrat zavisno od razlike u kvadraturi. Na taj način će platiti 200e za predugovor i 200e za ugovro, a ovako bi morala 400e za ugovor i 200e za aneks (kada bi se saznala kvadratura). Mislim da ona nije u opasnosti ako u roku definisanom predugovorom isplati kupoprodajnu cijenu, ja znam šta je predugovor. Zgrada je u završnoj fazi izgradnje, za 200e je rezikovala po meni previše. Edited December 6 by Jesper23
Ayatollah Posted December 6 Posted December 6 7 minutes ago, Jesper23 said: Sve ti je jasno, stvar je išla u povjerenju i kao takva je i dalje. Rođak od zeta je investitor, tako da mislim da neće biti problema. Pa nju je Notarka savjetovala da zaključi predugovor, definišu cijenu i rok plaćanja, nakon toga kad se premjeri da se u ugovor unese tačna kvadratura i izvrši se doplata/povrat zavisno od razlike u kvadraturi. Na taj način će platiti 200e za predugovor i 200e za ugovro, a ovako bi morala 400e za ugovor i 200e za aneks (kada bi se saznala kvadratura). Mislim da ona nije u opasnosti ako u roku definisanom predugovorom isplati kupoprodajnu cijenu, ja znam šta je predugovor. Zgrada je u završnoj fazi izgradnje, za 200e je rezikovala po meni previše. Znam da znaš šta je predugovor, nego mi je cela konstrukcija sumanuta, a naročito ako se radi zbog 200 evra uštede na više desetina hiljada evra cene. Kad malo razmislim, sestra ti je u stvari suštinski zaključila ugovor, a ne predugovor (to što u zaglavlju piše Predugovor i što notarka misli da je to predugovor ne znači da on to zaista i jeste) i to vrlo nepovoljan, gde ona treba da plati cenu odmah, državinu dobija tek kada prodavac premeri stan i utvrdi kvadraturu, a svojinu tek ako i kada zgrada dobije upotrebnu dozvolu. Na sve ovo treba da se konstitutiše i hipoteka, i nije ni čudo što imate problema sa njenim konstituisanjem ako stan nije premeren do sada. Ono što će se zvati ugovorom je opet suštinski njegov aneks, šta god pisalo na tom dokumentu. No, nije da vidim ovo prvi put, ljudi rado prihavataju ove rizike. Jedini realni WTF je davanje para na ruke bez ikakvog dokumenta. Svakako bih gledao da se ovaj sporazum koji sada imate aneksira za svaki slučaj, ali ako se gleda na uštedu od 200 evra, onda slutim da je taj savet jalov. 2
Jesper23 Posted December 6 Posted December 6 1 hour ago, Ayatollah said: Znam da znaš šta je predugovor, nego mi je cela konstrukcija sumanuta, a naročito ako se radi zbog 200 evra uštede na više desetina hiljada evra cene. Kad malo razmislim, sestra ti je u stvari suštinski zaključila ugovor, a ne predugovor (to što u zaglavlju piše Predugovor i što notarka misli da je to predugovor ne znači da on to zaista i jeste) i to vrlo nepovoljan, gde ona treba da plati cenu odmah, državinu dobija tek kada prodavac premeri stan i utvrdi kvadraturu, a svojinu tek ako i kada zgrada dobije upotrebnu dozvolu. Na sve ovo treba da se konstitutiše i hipoteka, i nije ni čudo što imate problema sa njenim konstituisanjem ako stan nije premeren do sada. Ono što će se zvati ugovorom je opet suštinski njegov aneks, šta god pisalo na tom dokumentu. No, nije da vidim ovo prvi put, ljudi rado prihavataju ove rizike. Jedini realni WTF je davanje para na ruke bez ikakvog dokumenta. Svakako bih gledao da se ovaj sporazum koji sada imate aneksira za svaki slučaj, ali ako se gleda na uštedu od 200 evra, onda slutim da je taj savet jalov. U suštini situacija je takva kakva jeste, ona je na to pristala zato što je cijena povoljna, a zgrada je već skoro završena. Jasno ti je da prodavci diktiraju cijenu, imala je drugu opciju da čeka sve to i rokne 15k više za isti stan. Mene samo brine taj dio oko predaje novca na ruke, ali ako isplati uredno kp cijenu i uknjiži se kao vlasnik problema nema. Naravno sve i ako
pbg12345 Posted December 6 Posted December 6 On 27. 11. 2024. at 15:54, BWA said: Notar, s tim da u Srbiji on i sacinjava i ovjerava izjavu. ipak ne sastavlja notar izjavu otisao sam pre neki dan bez izjave kod dva notara, u obe kancelarije mi rekli da moram sam sastaviti izjavu, pa onda doci kod njih na overu da pitam opet za uslov, nije mi najjasniji prethodni odgovor dakle, osoba ima presudu 3 meseca zatvora uslovno na godinu dana, uslov istice 31 12 2024 novo delo (drugacijeg tipa) je izvrseno 1 11 2024 da li sam datum izvrsenja dela opoziva uslov, bez obzira kad bilo sudjenje za novo delo ili se uslov opoziva tek po pravosnaznoj presudi za novo delo u slucaju da to bude pre 31 12 2024? 1
BWA Posted December 6 Posted December 6 52 minutes ago, pbg12345 said: ipak ne sastavlja notar izjavu otisao sam pre neki dan bez izjave kod dva notara, u obe kancelarije mi rekli da moram sam sastaviti izjavu, pa onda doci kod njih na overu da pitam opet za uslov, nije mi najjasniji prethodni odgovor dakle, osoba ima presudu 3 meseca zatvora uslovno na godinu dana, uslov istice 31 12 2024 novo delo (drugacijeg tipa) je izvrseno 1 11 2024 da li sam datum izvrsenja dela opoziva uslov, bez obzira kad bilo sudjenje za novo delo ili se uslov opoziva tek po pravosnaznoj presudi za novo delo u slucaju da to bude pre 31 12 2024? Čudno mi je to jer su meni notari u BiH tražili notarski sacinjene i obrađene nasledne izjave od ljudi iz Srbije. Sa sve prosivenim raznobojnim koncem. Inače, ne razumijem zašto ti notar ne sacini izjavu, ne kao notarsku ispravu, nego kao običan dokument i onda ovjeri potpis.
Tribun_Populi Posted December 6 Posted December 6 (edited) 2 hours ago, pbg12345 said: da li sam datum izvrsenja dela opoziva uslov, bez obzira kad bilo sudjenje za novo delo Da. Prvobitna presuda glasi da ga sud osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od 3 meseca, koja se neće izvršiti ako u roku proveravanja od jedne godine od dana pravnosnažnosti presude ne učini novo krivično delo. Sad će mu suditi za drugo delo tako što će mu za oba odmeriti jedinstvenu bezuslovnu kaznu zatvora, po pravilima za odmeravanje kazne za dela u sticaju. Edited December 6 by Tribun_Populi 1
Frank Pembleton Posted December 10 Posted December 10 Pošto niko ne "zarezuje" onaj topik o radnicima 😉 Kako se zaposlenom računa broj dana za GO odmor u godini koja je kalendarski posle godine u kojoj je zaključio radni odnos? Npr. Zaposleni je počeo da radi u julu 2024, i jasno mi je da on u toj godini ima "srazmeran" broj dana za GO. Zanima me koliko će u maju ili junu imati dana za GO na raspolaganju, tj. može li on da u maju koristi npr. 15 radnih dana za GO?
Recommended Posts