Ayatollah Posted October 28 Share Posted October 28 3 minutes ago, napadaj said: Sekundarna poreska obaveza bi mogla da dovede do prevaljivanja poreskih dugova firme na osnivača/direktora, te i na naslednike. Ne znam da li uopšte postoji neka praksa u vezi sa tim i da li je Poreska uprava pokušala da se naplati od naslednika lica kojem je utvrđena sekundarna poreska obaveza, doduše, ali pošto sam video rešenja o utvrđivanju sekundarne obaveze, ne bi me iznenadilo ni da pojure naslednike. Pa to je jedna od tih teorijskih varijanti, jer ja još nisam čuo da je sekundarna poreska obaveza negde naplaćena od naslednika zakonskog zastupnika, ali hajde da ostavim neku rezervu da se možda negde i nekada i dogodilo, ili da će se dogoditi u nekom trenutku. Druga teorijska varijanta bi mogla da bude kod npr. spora za probijanje pravne ličnosti, pa da se obaveza utvrđena u takvom sporu spusti na naslednike tuženog. Link to comment
napadaj Posted October 28 Share Posted October 28 Da, s tim da ne pamtim da sam video spor za probijanje pravne ličnosti pokrenut od strane Poreske uprave, a ova rešenja o sekundarnoj poreskoj obavezi jesam, jer je Poreskoj upravi relativno lako da utvrdi takvu obavezu. Al' da ne idemo dalje s ovom pričom, napisano je u međuvremenu da je u pitanju preduzetnik i tu nema dileme. Link to comment
El Guapo Posted October 28 Share Posted October 28 Danas smo imali ročište povodom mog predloga za civilnu deobu nekretnine. Prilikom izjašnjavanja, ja sam ostao pri svojoj ponudi( neka tržišna vrednost), a druga strana pri svojoj, 3 puta nižoj. E sad dolazi do zapleta, Druga strana je predložila izlazak procenitelja, dok sam ja rekao da može bilo koja početna cena , recimo iz poreske uplatnice, i da sam za aukcijsku prodaju, na šta je sudija rekla da ne može takoi "da druga strana nije predložila procenitelja, odbila bi predlog", ne znam na šta se misli pod "predlog", da li na ceo postupak. U svakom slučaju, razrezala je iznos i naložila drugoj strani da uplati u roku od 15 dana i zakazala novo ročište za 2 meseca. Nekako mi se čini da do sudske aukcijske prodaje nije tako lako doći, jer sudija na moj predlog nije odgovorila potvrdno. Šta se dešava kada procenitelj izađe sa nekom cenom kvadrata, koliko realno procenjuju, i šta ako mi taj iznos ne bude odgovarao? Link to comment
Uskebasi Posted October 28 Share Posted October 28 Civilnu deobu radi izvrsitelj, tako da mi nije jasno šta sud radi. Sud radi fizicku deobu i kad konstatuje da nije moguća ustupa predmet izvrsitelju 1 Link to comment
Hamlet Strašni Posted October 28 Share Posted October 28 Jel si siguran da nije veštak? Koji treba da veštaci da je nemoguća fizička deoba? Link to comment
Ayatollah Posted October 28 Share Posted October 28 5 hours ago, napadaj said: Da, s tim da ne pamtim da sam video spor za probijanje pravne ličnosti pokrenut od strane Poreske uprave, a ova rešenja o sekundarnoj poreskoj obavezi jesam, jer je Poreskoj upravi relativno lako da utvrdi takvu obavezu. Al' da ne idemo dalje s ovom pričom, napisano je u međuvremenu da je u pitanju preduzetnik i tu nema dileme. Nisam ni mislio da Poreska uprava pokrene spor za probijanje pravne ličnosti, već da bi to mogao biti način da dugovi društva prema trećim poveriocima postanu teret zaostavštine. Poreska uprava ima efikasnije metode od probijanja pravne ličnosti. No, kao što si rekao, preduzetnik je, pa nije ni mnogo bitno. Link to comment
El Guapo Posted October 28 Share Posted October 28 (edited) 24 minutes ago, Hamlet Strašni said: Jel si siguran da nije veštak? Koji treba da veštaci da je nemoguća fizička deoba? Veštak ili kako se već zove osoba koja će izvršiti procenu. 30 minutes ago, Uskebasi said: Civilnu deobu radi izvrsitelj, tako da mi nije jasno šta sud radi. Sud radi fizicku deobu i kad konstatuje da nije moguća ustupa predmet izvrsitelju Quote CIVILNA DEOBA NEPOKRETNOSTI Ukoliko fizička deoba nepokretnosti nije moguća iz razloga što ne svako od zajedničara odnosno suvlasnika ne bi mogao da dobije svoj funkcinalni i samostalni deo nepokretnosti ili ukoliko je moguća, ali uz znatno smanjenje vrednosti te stvari, sud bi doneo odluku o civilnoj deobi nepokretnosti odnosno o prodaji navedene stvari javnom prodajom u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o izvršenju i obezbeđenju RS. Advokat za imovinsko pravo Beograd smatra da deoba nepokretnosti može da bude veoma složen i iscsrpan pravni posao i shodno tome predlaže da konsultujete stručno lice. Ja se jesam konsultovao sa poznanikom advokatom, a i ovde na forumu, i skapirao da je to rutinski postupak. Edited October 28 by El Guapo Link to comment
Hamlet Strašni Posted October 28 Share Posted October 28 Па и јесте рутински, али мора поздано да се утврди да је некретнина недељива физички. А то утврђује вештак. Проценитељ утврђује вредност некретнине, то може бити и економиста и архитекта. Вештак који процењује могућност поделе је архитектонско-грађевинске струке. Link to comment
El Guapo Posted October 28 Share Posted October 28 Garsonjera od 20ak m2 je sigurno nedeljiva. Link to comment
Hamlet Strašni Posted October 28 Share Posted October 28 2 minutes ago, El Guapo said: Garsonjera od 20ak m2 je sigurno nedeljiva. Ipak, neophodno je mišljenje veštaka, zbog eventualne žalbe. Link to comment
bejzbolka Posted November 1 Share Posted November 1 On 25. 10. 2024. at 8:11, đorđe geprat said: mislim da ovde mogu da dobijem info. gde treba da potražim informaciju o toku istrage/procesa ubicama mog bivšeg zeta. u pitanju je onaj slučaj ubistva premlaćivanjem na adi ciganliji. u kontaktu sam ćerkom iz prvog braka (mojom sestričinom) žrtve koja je takođe zainteresovana. hvala. Koliko sam razumeo, ta devojka je oštećena krivičnin delom? U tom slučaju, može da ode u Tužilaštvo i da se raspita o predmetu, morali bi da joj daju informacije. Ili ako joj je to cimanje/ne zna kako da uradi, može da da punomoćje advokatu da uradi to isto. 1 Link to comment
Recommended Posts