Jump to content
IGNORED

Pitanje za pravnika

ordi

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Tihajeza said:

A prihvata i da plati polovinu dok se kredit ne isplati ili samo traži a on da plaća?

Ma samo trazena polovina stana tuzbenim zahtevom. Da je otisla kod normalnog advokata ovaj bi joj rekao da uzme pareci da se ne zajebava, gubi vreme i novac.

Posted

Mada cuo sam i neku suludu pricu od jedne advokatice kao moze da se dosudi udeo u stanu bez obzira sto nije isplacen pa kao valjda kad muz isplati stan da je tuzi za neku razliku ali nigde nisam nasao apsolutno ni jednu takvu presudu.

Posted

Ne znam da li je ovo pravo mesto za postavljanje pitanja, no da probam.

Prodajem deo parcele u selu (basta oko 20 ari). Ista se vodi na caleta, koji je ziv i zdrav, ali ne preterano pokretan. Znam da ce biti neophodni notari, posto on mora da parafira sve, no zanima me sta sve treba od papirologije.

Zainteresovane komsije su rekle da pripremim papire, a oni ce pare, pa rekoh da "poguramo" to.

Posted
23 minutes ago, Miljenko said:

Ne znam da li je ovo pravo mesto za postavljanje pitanja, no da probam.

Prodajem deo parcele u selu (basta oko 20 ari). Ista se vodi na caleta, koji je ziv i zdrav, ali ne preterano pokretan. Znam da ce biti neophodni notari, posto on mora da parafira sve, no zanima me sta sve treba od papirologije.

Zainteresovane komsije su rekle da pripremim papire, a oni ce pare, pa rekoh da "poguramo" to.

Rešenje o nasledjivanju pomenute parcele. Ako je 1/1 a kupac nije vlanik parcele koja se graniči sa vašom, pismeni dokaz da je ponudjena "prvom komšiji" jer ima pravo preče kupovine, a ako je parcela 1/2 prednost ima vlasnik drugog dela parcele, pa onda ovi što se graniče. Ponuda "komšijama" mora da bude u šisanom obliku.

• +1 1
Posted

A ako je kupljena u braku potrebna je i saglasnost supruznika.

Posted (edited)

Potrebna je i ako nije kupljena u braku, neće notari da rizikuju sa tim za slučaj da jeste kupljena u braku, a da supruga nije upisana u katastru.

U suštini, najlakše bi bilo da Miljenko ili neko drugi potpisuje kao punomoćnik i da notar izađe na teren da overi punomoćje.

Edited by napadaj
  • +1 1
Posted

@Miljenko potrebno je da i u katastru bude isti vlasnik, kao i u Rešenju o nasledjivanju (ako je nasledstvo u pitanju) inače meni notar nije tražio saglasnost supruge.

Posted

Cale je nasledio od njegovih. E sad, kako sam ja razumeo moje, cale i njegova rodjena sestra (koja zivi odavno u Australiji), imaju svu imovinu podeljenu na pola. Znaci kuca u selu, plac, basta, vinograd, neke njive (2-3 hektara), suma, sta vec ne. Cale je 1947. godiste. Ja ne razumem vec pravnicka tumacenja te podele, pa rekoh da navedem to ovde.

Posted (edited)

@Constantin Neće da traži ako postoji osnov sticanja iz kojeg se vidi da je u pitanju posebna imovina, ali ako nema toga ili je cimanje da se pribavi, treba odnosno lakše je da supruga da saglasnost.

Edited by napadaj
Posted
19 minutes ago, Constantin said:

Rešenje o nasledjivanju pomenute parcele. Ako je 1/1 a kupac nije vlanik parcele koja se graniči sa vašom, pismeni dokaz da je ponudjena "prvom komšiji" jer ima pravo preče kupovine, a ako je parcela 1/2 prednost ima vlasnik drugog dela parcele, pa onda ovi što se graniče. Ponuda "komšijama" mora da bude u šisanom obliku.

Ovo sa pravom preče kupovine samo ako je poljoprivredno zemljište. Mora da se ponudi vlasnicima svih parcela koje su poljoprivredno zemljište i susedne su. 

Posted

Pomenuti plac ima oko 40 ari, pri cemu se prodaje basta i manji deo pod sumom, oko 20 ari.

Posted (edited)
11 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Ovo sa pravom preče kupovine samo ako je poljoprivredno zemljište. Mora da se ponudi vlasnicima svih parcela koje su poljoprivredno zemljište i susedne su. 

Uradi se Ugovor o poklonu i završi priču :rolleyes:

Edited by Constantin
Posted

Kako je upisano u katastar? Kao poljoprivredno? Plus, jel se prodaje idelani deo? Ako ima 40a a prodaje se 20?

Posted
1 minute ago, Constantin said:

Uradi se Ugovor o poklonu i završi priču :rolleyes:

Ja to nikada ne savetujem kupcu. Ugovor o poklonu može da se obara posle, da ugorozi nuzni deo i slično. 

Posted
2 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Ja to nikada ne savetujem kupcu. Ugovor o poklonu može da se obara posle, da ugorozi nuzni deo i slično. 

Sve ima svoje....:think: