Jump to content
IGNORED

Dorucak

msmodesty

Recommended Posts

Posted

Thai dorucak, Thai omlet. Bez dodataka, da ostavimo jednostavno. Moze da se doda ko sta hoce, ovo je basic. Nema soli. Jaja se umute kasikom, ne viljuskom ili puslicom. Ovo svako moze da spremi za 5 minuta.
Ono sto mu daje poseban ukus je soya sos. Jedna supena kasika. Nema soli.

spacer.pngspacer.png

spacer.png

• +1 2
  • Hvala 1
  • 2 weeks later...
Posted

Ovo sam vam ostao duzan.

Ono sto sva Thai deca jedu za dorucak (ovo je osnovno, to svako ima u kuci) je supa od pirinca i Fish Souce (Thai ne koriste so direktno u ishrani, so ne mozes ni da kupis u radnji)
Fish Souce (Naam Pla)  je presovana osuncana riba, pritisnuta da iz sebe iscedi sta moze od slanosti.

To je sve sto treba. Kuvan pirinac (sa bujonom ili kockom pileceg ukusa) 

spacer.png

Ima i malo i  luksuznije, sa tofu

spacer.png

Eh, ovo je prava supa od pirinca, to se pravi za goste. Posut korijander pa i sitno iseckane piletine. Cini mi se da bih na tome mogao da zivim.

spacer.png

Moja zena umesto piletine stavi rakove. 

• +1 2
  • Hvala 2
Posted

@Yoyogi hajde molim te daj jos nekih thai recepata (mozda na temu o receptima) ako/kad nadjes vremena. ima nas koji bismo to i spremali i konzumirali sa zadovoljstvom. 

meni je thai hrana najbolja usvijet al nisam bas nesto vican. kad god nesto zgotovim, lici al nesto fali. recimo, thom yum supu sam kuvao milion puta i redovno je kuvam jer obozavam al ni dan danas je nisam savladao.

siguran sam da se od tebe moze mnogo nauciti na tu temu a i da ima jos zainteresovanih osim mene. 

fala unapred. 

• +1 8
Posted

Omlet sa sirom i sunkom u kafe/restoranu Eggspres u ZG.

Dobro je, ali preskupo 9e.

IMG_20240922_105038.jpg

• +1 2
Posted (edited)
On 25. 9. 2024. at 17:02, adam said:

@Yoyogi hajde molim te daj jos nekih thai recepata (mozda na temu o receptima) ako/kad nadjes vremena. ima nas koji bismo to i spremali i konzumirali sa zadovoljstvom. 

meni je thai hrana najbolja usvijet al nisam bas nesto vican. kad god nesto zgotovim, lici al nesto fali. recimo, thom yum supu sam kuvao milion puta i redovno je kuvam jer obozavam al ni dan danas je nisam savladao.

siguran sam da se od tebe moze mnogo nauciti na tu temu a i da ima jos zainteresovanih osim mene. 

fala unapred. 

Imam recept, iz kuce, zena kuvala, kao strip, sa slikama. Treba da ga sa mog sajta editujem i napunim slike (link bi bio mnogo laksi ali linkove izbegavam cak i ako su moji originalni napisi).
Stavicu sutra, kada stignem.
Hvala na interesovanju.
Izbegavao sam da stavljam recepte za hranu kojoj potrebni sastojci nisu bili da se kupe u Srbiji. Od 2007. a sada u Srbiji ima svega, verovatno bi bilo lakse.

Edited by Yoyogi
Posted (edited)
48 minutes ago, Yoyogi said:

Imam recept, iz kuce, zena kuvala, kao strip, sa slikama. Treba da ga sa mog sajta editujem i napunim slike (link bi bio mnogo laksi ali linkove izbegavam cak i ako su moji originalni napisi).
Stavicu sutra, kada stignem.
Hvala na interesovanju.
Izbegavao sam da stavljam recepte za hranu kojoj potrebni sastojci nisu bili da se kupe u Srbiji. Od 2007. a sada u Srbiji ima svega, verovatno bi bilo lakse.

hvala unapred. nisam mislio bas da te gnjavim nego ponesto, ponekad. 

ima svega sad u srbiji a ima i van srbije gde neki od nas zive. u srbiji nema dobrih thai restorana pa bi i iz tog razloga znacilo ljudima. jedno je kad guglas po netu a drugo kad neko podeli proveren recept, pogotovo kad je orijentalna hrana u pitanju.

Edited by adam
Posted

na žalost, nema ovih bitnih sastojaka:

galaghal, lemongrass, lime leaves, thai basil

(doduše video sam konzervirani lemongrass u metrou ali ne znam vredi li)

Posted
24 minutes ago, adam said:

hvala unapred. nisam mislio bas da te gnjavim nego ponesto, ponekad. 

ima svega sad u srbiji a ima i van srbije gde neki od nas zive. u srbiji nema dobrih thai restorana pa bi i iz tog razloga znacilo ljudima. jedno je kad guglas po netu a drugo kad neko podeli proveren recept, pogotovo kad je orijentalna hrana u pitanju.

Ima, u Novom Sadu. Thai nationals tu rade. Neko mi je slao i slike iz Novog Beograda, isto Thai nationals.
Moja zena je, na osnovu veze sa nasima u Beogradu i Novom Sadu cak i razgovarala sa tim osobljem.

Posted
7 minutes ago, Yoyogi said:

Ima, u Novom Sadu. Thai nationals tu rade. Neko mi je slao i slike iz Novog Beograda, isto Thai nationals.
Moja zena je, na osnovu veze sa nasima u Beogradu i Novom Sadu cak i razgovarala sa tim osobljem.

nisam znao. posto ne zivim tu, ne idem u thai i slicne restorane kad dodjem. a zale mi se ljudi manje-vise redovno pa sam uzeo zdravo za gotovo. super ako valjaju al treba jos. 

Posted (edited)
57 minutes ago, Frile said:

na žalost, nema ovih bitnih sastojaka:

galaghal, lemongrass, lime leaves, thai basil

(doduše video sam konzervirani lemongrass u metrou ali ne znam vredi li)

https://avanitucak.rs/ ovde imas galangal i limunovu travu, galangal prah a trava susena.

taj konzervirani mozda i nije tako los, samo treba doterati kolicinu. s 'drvecem' je lakse, puknes kolko stapova treba i cao. posle znas i sam. 

kaffir lime, valja ih pitati, mozda bi mogli da nabave suseno lisce. thai basil je dosta slican onom nasem starinskom bosiljku sto babe imaju po saksijama, onaj s drvenastijim grancicama i sitnim trvdim listicima. radi posao. 

znam, nije isto svezi galangal i sveza trava i ovo susheno al eto. doduse, svezi galangal moze da se zameni sa svezim djumbirom, al manja kolicina djumbira. i mozda da se doda malo tog praha da se dotera ukus. ne pricam iz iskustva nego razmisljam sta bih ja probao, mozda se neko i usudi. :D

Edited by adam
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted (edited)

Meni je to baš previše aproksimacija u jednačini, tako da sam se orijentisao na jednostavnije istočnoazijske recepte za koje imam glavne sastojke. Pa i tada, jedino u šta sam koliko toliko siguran je da sam potrefio "generalni stil kuvanja", a da li su baš svi ukusi na mestu - to ne znam, nisam probao original.

Mislim da čovek mora biti baš dobro upoznat sa nekim receptima (odnosno određenom stranom kuhinjom) dok ne dođe dotle da opušteno eksperimentiše, menja sastojke ili začine, svo vreme svestan šta nekim potezom dobija ili gubi. (edit: mislim na sebe, naravno)

Dotični avanitučak ima čak sušeni list korijandera, u tegli !?  Ne znam čemu tu, recimo grdno grdno bih se zeznuo da sam pokušao tim sušenim prahom da zamenim sveži original.

Edited by Frile
  • 2 weeks later...
Posted

Moglo je i na nau iting, ali neka ga ovde

mrnjau.jpeg

• Wub 2
Posted

Miriše kuća, je l’ da? :love2:

• +1 1
Posted
On 26. 9. 2024. at 9:41, smooth.Op said:

20240926_092308.thumb.jpg.5ae85989a1b73aee9d30e7673ee5dad5.jpg