Jump to content

Youth Bulge teorija

Featured Replies

• Author
  Luka said:
Kuc, kuc, ima li koga?Nema Bojana, a ja sam baš htela da mu kažem da i američki NIC (National Intelligence Council) u izveštaju „Global Trends 2025“ razmatra i Youth Bulges. S tim što NIC to radi u okviru 1 sveobuhvatne, sistemske analize raznih faktora koji će uticati na globalne trendove u budućnosti. I što se, za razliku od Heinsohna, u ovom izveštaju ne očitava demografski determinizam, nego se o YB populacijama govori kao o potencijalnom izvoru nestabilnosti, a kaže se da to može da bude i demografski bonus – kad se youth bulges pretvore u “worker bulges” (kad se obrazuje radna snaga i kad postoji povoljno okruženje za investicije, uslovi zapošljavanja, itd)Evo tog malog odlomka o YB:
Reveal hidden contents

Evo me. Pozdrav. Tek povremeno obidjem forum. Nekako mi je i zao sto nema vise diskusije o filozofskim, pa i socioloskim temama, jer mi deluje da je dobar kvalitet diskusija. Ova domaca istorija me ne privlaci mnogo.Ono letos kada smo diskutovali na ovu temu bio sam potrazio i knjigu Keneta Volca. S obzirom da nisu imali, umalo tada da uzmem Zivorada Kovacevica (nista ironicno - mislim da je on jedan dobar diplomata, koji zna da sagleda stvari).Pa izgleda da Zapad razmatra YB rizik i da pomno prati dogadjaje. Sada je pitanje i kakav ce biti odgovor na to? Mislim da i oni smatraju da je nekakva eskalacija nasilja moguca, ako ne i neizbezna. Njihove sluzbe sigurno imaju odredjeni stav, ali se kao i uvek razmatraju i druge opcije.Taj workers bulge, je potencijalno dobro resenje. Jer ukoliko te nerazvijene zemlje sa velikim udelom mladog stanovnistva ekonomski ojacaju, mozda ce mlad narastaj biti zadovoljan polozajem koji bi u buducnosti zauzeo. Sa druge strane postoji korelacija izmedju prirodnog prirastaja i nivoa standarda. Tamo gde je veci standard manji je prirastaj. Znaci kada se zaposle i poraste im standard imace i oni porodice sa dvoje dece. Tako nesto se upravo i dogodilo u pojedinim zemljama. Da li je to i izvodljivo to je druga stvar.
  • Replies 62
  • Views 10k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Gde si Bojane.

Nekako mi je i zao sto nema vise diskusije o filozofskim, pa i socioloskim temama, jer mi deluje da je dobar kvalitet diskusija.
Postavi ti neku temu..Imam ja i elektronsku verziju Volca, daću ti ako hoćeš. Pošalji mi svoj mail.
  • Author
  Luka said:
Gde si Bojane.Postavi ti neku temu..Imam ja i elektronsku verziju Volca, daću ti ako hoćeš. Pošalji mi svoj mail.
Hvala. Poslao sam ti mejl u poruci.Videcu ovih dana da uoblicim neka razmisljanja i postavim temu. Bez obzira sto nije toliko ziva diskusija vidim da se ovde ipak ocekuje neki kvalitet od onoga koji postavi temu.