*edited by mod Posted December 15, 2024 Posted December 15, 2024 On 1. 12. 2024. at 0:59, Eleniko said: straćatela kao sir danas pazario na kaleniću sirnoj hali kad se uđe na levi ulaz i odmah zavrne desno ne može se promašiti insta https://instagram.com/peperossosalumi/… Homemade salumi italiani - Beograd Alessandro Godi [email protected] 00381628409280 ne bi znao šta još vam treba Sledeće nedelje treba da im sazri i Scamorza
JakeBlues Posted yesterday at 01:06 Posted yesterday at 01:06 Ima li gde u Beogradu da se kupi krupna morska so, ali nejodirana?
*edited by mod Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 5 hours ago, JakeBlues said: Ima li gde u Beogradu da se kupi krupna morska so, ali nejodirana? Spice Up ima jedno 20 vrsti soli. 2
Eleniko Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 2 hours ago, *edited by mod said: Spice Up ima jedno 20 vrsti soli. to će povoljno da ga izađe
JakeBlues Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 4 hours ago, *edited by mod said: Spice Up ima jedno 20 vrsti soli. Gledao sam i tamo, imaju pakovanja od 150 i 500 gr krupne morske soli, i jedna i druga su jodirane.
Boksi Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Mislim da kod nas so za ljudsku ishranu mora da bude jodirana. Nejodirana možda da se nadje na kozmetici, ali ne bih ja to u hranu stavljala. @JakeBlues iz HR neko da ti donese? 1
Seabass Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Uzmes 500g krupne jodirane soli i pokiselis na 24h u 500g vode. Procijedi kroz papirni filter za kafu i kad se osusi dobices oko 350g nejodirane soli. Ne sapere se bas 100% ali kako joda u soli svakako ima samo u tragovima, ono sto voda ne rastvori je neznatna kolicina. 1
ivy Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago da..kod nas mora biti jodirana...jedino da isparavas morsku vodu dok lezis na plazi sledeci put kad odes na more..
Eleniko Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Kod mene na ostrvu bude u prodaji nejodirane soli iz obližnjeg slanog jezera. To inače celo ostrvo bere i suši u sezoni isušivanja a to je juli ili avgust. Neki šatro emancipovani seljani kenjaju da so nije zdrava jer nije jodirana gde mene više brine mikroplastika u moru u doba godine kada je ostrvo povezano i prima vodu odatle.
JakeBlues Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 1 hour ago, Boksi said: Mislim da kod nas so za ljudsku ishranu mora da bude jodirana. Nejodirana možda da se nadje na kozmetici, ali ne bih ja to u hranu stavljala. @JakeBlues iz HR neko da ti donese? Imao sam neku zalihu kupljenu u Grckoj (tamo toga ima bez problema) ali se potrošilo. A koristim je isključivo za salamurenje pancete i sl. mesa koje volim onako u malim količinama i za svoju dušu da napravim. Industrija za to koristi mahom nitritne soli (kombinacija nitritne i obicne soli), ali nekako nisam bio za to da koristim nešto na čijem pakovanju štoji upozorenje "PAŽNJA - OTROV" http://www.saltina.rs/wp-content/uploads/2012/11/nitritna-so.jpg I tako sam koristio obicnu kuhinjsku so neko vreme i rezultati su bili vrlo dobri. Onda mi je neko rekao da probam da nadjem krupnu morsku nejodiranu so, i da probam s njom, jer su tako italijani pravili vekovima, i da osim toga ima još jedna prednost a to je što u njoj nema joda, koji ubije deo onih dobrih bakterija koje su bitne za fermentaciju mlečne kiseline u mesu, pa kad se koristi so bez joda ukus je kompleksniji i bolji. I probao sam krupnu morsku so bez joda za salamurenje i potvrdjujem da je tako. 2
Boksi Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 4 minutes ago, JakeBlues said: Imao sam neku zalihu kupljenu u Grckoj (tamo toga ima bez problema) ali se potrošilo. A koristim je isključivo za salamurenje pancete i sl. mesa koje volim onako u malim količinama i za svoju dušu da napravim. Industrija za to koristi mahom nitritne soli (kombinacija nitritne i obicne soli), ali nekako nisam bio za to da koristim nešto na čijem pakovanju štoji upozorenje "PAŽNJA - OTROV" http://www.saltina.rs/wp-content/uploads/2012/11/nitritna-so.jpg I tako sam koristio obicnu kuhinjsku so neko vreme i rezultati su bili vrlo dobri. Onda mi je neko rekao da probam da nadjem krupnu morsku nejodiranu so, i da probam s njom, jer su tako italijani pravili vekovima, i da osim toga ima još jedna prednost a to je što u njoj nema joda, koji ubije deo onih dobrih bakterija koje su bitne za fermentaciju mlečne kiseline u mesu, pa kad se koristi so bez joda ukus je kompleksniji i bolji. I probao sam krupnu morsku so bez joda za salamurenje i potvrdjujem da je tako. Pretpostavila sam da ti za to treba. Spoiler Ili za bazen 1
Recommended Posts