Jump to content
IGNORED

'De ima da se pazari?

foto

Recommended Posts

Posted
On 1. 12. 2024. at 0:59, Eleniko said:

straćatela kao sir danas pazario na kaleniću sirnoj hali kad se uđe na levi ulaz i odmah zavrne desno

ne može se promašiti insta https://instagram.com/peperossosalumi/

Homemade salumi italiani - Beograd

Alessandro Godi [email protected] 00381628409280

ne bi znao šta još vam treba

Sledeće nedelje treba da im sazri i Scamorza

• 4 weeks later...
Posted

Ima li gde u Beogradu da se kupi krupna morska so, ali nejodirana?

Posted
5 hours ago, JakeBlues said:

Ima li gde u Beogradu da se kupi krupna morska so, ali nejodirana?

Spice Up ima jedno 20 vrsti soli.

• +1 2
Posted
2 hours ago, *edited by mod said:

to će povoljno da ga izađe

Posted
4 hours ago, *edited by mod said:

Gledao sam i tamo, imaju pakovanja od 150 i 500 gr krupne morske soli, i jedna i druga su jodirane.

Posted

Mislim da kod nas so za ljudsku ishranu mora da bude jodirana. Nejodirana možda da se nadje na kozmetici, ali ne bih ja to u hranu stavljala.

@JakeBlues iz HR neko da ti donese?

• +1 1
Posted

Uzmes 500g krupne jodirane soli i pokiselis na 24h u 500g vode. Procijedi kroz papirni filter za kafu i kad se osusi dobices oko 350g nejodirane soli. Ne sapere se bas 100% ali kako joda u soli svakako ima samo u tragovima, ono sto voda ne rastvori je neznatna kolicina.

• +1 1
Posted

da..kod nas mora biti jodirana...jedino da isparavas morsku vodu dok lezis na plazi sledeci put kad odes na more..

Posted

Kod mene na ostrvu bude u prodaji nejodirane soli iz obližnjeg slanog jezera. To inače celo ostrvo bere i suši u sezoni isušivanja a to je juli ili avgust. Neki šatro emancipovani seljani kenjaju da so nije zdrava jer nije jodirana gde mene više brine mikroplastika u moru u doba godine kada je ostrvo povezano i prima vodu odatle.

Posted
1 hour ago, Boksi said:

Mislim da kod nas so za ljudsku ishranu mora da bude jodirana. Nejodirana možda da se nadje na kozmetici, ali ne bih ja to u hranu stavljala.

@JakeBlues iz HR neko da ti donese?

Imao sam neku zalihu kupljenu u Grckoj (tamo toga ima bez problema) ali se potrošilo. A koristim je isključivo za salamurenje pancete i sl. mesa koje volim onako u malim količinama i za svoju dušu da napravim. Industrija za to koristi mahom nitritne soli (kombinacija nitritne i obicne soli), ali nekako nisam bio za to da koristim nešto na čijem pakovanju štoji upozorenje "PAŽNJA - OTROV"

http://www.saltina.rs/wp-content/uploads/2012/11/nitritna-so.jpg

I tako sam koristio obicnu kuhinjsku so neko vreme i rezultati su bili vrlo dobri. Onda mi je neko rekao da probam da nadjem krupnu morsku nejodiranu so, i da probam s njom, jer su tako italijani pravili vekovima, i da osim toga ima još jedna prednost a to je što u njoj nema joda, koji ubije deo onih dobrih bakterija koje su bitne za fermentaciju mlečne kiseline u mesu, pa kad se koristi so bez joda ukus je kompleksniji i bolji.

I probao sam krupnu morsku so bez joda za salamurenje i potvrdjujem da je tako.

• +1 2
Posted
4 minutes ago, JakeBlues said:

Imao sam neku zalihu kupljenu u Grckoj (tamo toga ima bez problema) ali se potrošilo. A koristim je isključivo za salamurenje pancete i sl. mesa koje volim onako u malim količinama i za svoju dušu da napravim. Industrija za to koristi mahom nitritne soli (kombinacija nitritne i obicne soli), ali nekako nisam bio za to da koristim nešto na čijem pakovanju štoji upozorenje "PAŽNJA - OTROV"

http://www.saltina.rs/wp-content/uploads/2012/11/nitritna-so.jpg

I tako sam koristio obicnu kuhinjsku so neko vreme i rezultati su bili vrlo dobri. Onda mi je neko rekao da probam da nadjem krupnu morsku nejodiranu so, i da probam s njom, jer su tako italijani pravili vekovima, i da osim toga ima još jedna prednost a to je što u njoj nema joda, koji ubije deo onih dobrih bakterija koje su bitne za fermentaciju mlečne kiseline u mesu, pa kad se koristi so bez joda ukus je kompleksniji i bolji.

I probao sam krupnu morsku so bez joda za salamurenje i potvrdjujem da je tako.

Pretpostavila sam da ti za to treba.

Spoiler

Ili za bazen :D 

• +1 1