December 15, 2024Dec 15 On 1. 12. 2024. at 0:59, Eleniko said: straćatela kao sir danas pazario na kaleniću sirnoj hali kad se uđe na levi ulaz i odmah zavrne desno ne može se promašiti insta https://instagram.com/peperossosalumi/… Homemade salumi italiani - Beograd Alessandro Godi [email protected] 00381628409280 ne bi znao šta još vam treba Sledeće nedelje treba da im sazri i Scamorza
January 9Jan 9 5 hours ago, JakeBlues said: Ima li gde u Beogradu da se kupi krupna morska so, ali nejodirana? Spice Up ima jedno 20 vrsti soli.
January 9Jan 9 2 hours ago, *edited by mod said: Spice Up ima jedno 20 vrsti soli. to će povoljno da ga izađe
January 9Jan 9 4 hours ago, *edited by mod said: Spice Up ima jedno 20 vrsti soli. Gledao sam i tamo, imaju pakovanja od 150 i 500 gr krupne morske soli, i jedna i druga su jodirane.
January 9Jan 9 Mislim da kod nas so za ljudsku ishranu mora da bude jodirana. Nejodirana možda da se nadje na kozmetici, ali ne bih ja to u hranu stavljala. @JakeBlues iz HR neko da ti donese?
January 9Jan 9 Uzmes 500g krupne jodirane soli i pokiselis na 24h u 500g vode. Procijedi kroz papirni filter za kafu i kad se osusi dobices oko 350g nejodirane soli. Ne sapere se bas 100% ali kako joda u soli svakako ima samo u tragovima, ono sto voda ne rastvori je neznatna kolicina.
January 9Jan 9 da..kod nas mora biti jodirana...jedino da isparavas morsku vodu dok lezis na plazi sledeci put kad odes na more..
January 9Jan 9 Kod mene na ostrvu bude u prodaji nejodirane soli iz obližnjeg slanog jezera. To inače celo ostrvo bere i suši u sezoni isušivanja a to je juli ili avgust. Neki šatro emancipovani seljani kenjaju da so nije zdrava jer nije jodirana gde mene više brine mikroplastika u moru u doba godine kada je ostrvo povezano i prima vodu odatle.
January 9Jan 9 1 hour ago, Boksi said: Mislim da kod nas so za ljudsku ishranu mora da bude jodirana. Nejodirana možda da se nadje na kozmetici, ali ne bih ja to u hranu stavljala. @JakeBlues iz HR neko da ti donese? Imao sam neku zalihu kupljenu u Grckoj (tamo toga ima bez problema) ali se potrošilo. A koristim je isključivo za salamurenje pancete i sl. mesa koje volim onako u malim količinama i za svoju dušu da napravim. Industrija za to koristi mahom nitritne soli (kombinacija nitritne i obicne soli), ali nekako nisam bio za to da koristim nešto na čijem pakovanju štoji upozorenje "PAŽNJA - OTROV" http://www.saltina.rs/wp-content/uploads/2012/11/nitritna-so.jpg I tako sam koristio obicnu kuhinjsku so neko vreme i rezultati su bili vrlo dobri. Onda mi je neko rekao da probam da nadjem krupnu morsku nejodiranu so, i da probam s njom, jer su tako italijani pravili vekovima, i da osim toga ima još jedna prednost a to je što u njoj nema joda, koji ubije deo onih dobrih bakterija koje su bitne za fermentaciju mlečne kiseline u mesu, pa kad se koristi so bez joda ukus je kompleksniji i bolji. I probao sam krupnu morsku so bez joda za salamurenje i potvrdjujem da je tako.
January 9Jan 9 4 minutes ago, JakeBlues said: Imao sam neku zalihu kupljenu u Grckoj (tamo toga ima bez problema) ali se potrošilo. A koristim je isključivo za salamurenje pancete i sl. mesa koje volim onako u malim količinama i za svoju dušu da napravim. Industrija za to koristi mahom nitritne soli (kombinacija nitritne i obicne soli), ali nekako nisam bio za to da koristim nešto na čijem pakovanju štoji upozorenje "PAŽNJA - OTROV" http://www.saltina.rs/wp-content/uploads/2012/11/nitritna-so.jpg I tako sam koristio obicnu kuhinjsku so neko vreme i rezultati su bili vrlo dobri. Onda mi je neko rekao da probam da nadjem krupnu morsku nejodiranu so, i da probam s njom, jer su tako italijani pravili vekovima, i da osim toga ima još jedna prednost a to je što u njoj nema joda, koji ubije deo onih dobrih bakterija koje su bitne za fermentaciju mlečne kiseline u mesu, pa kad se koristi so bez joda ukus je kompleksniji i bolji. I probao sam krupnu morsku so bez joda za salamurenje i potvrdjujem da je tako. Pretpostavila sam da ti za to treba. Spoiler Ili za bazen
January 13Jan 13 jebem ti srpsku stoku sitnog zuba pisao sam već da imam super delivery za pečenje, šumadijsko - iz pudaraca pre mesec dana bilo 1700/kg, minimalna količina za dostavu uzeo da ponesem drugarima na ostrvu - izeli i kolutali očima u neverici koliko je dobro a jeste dobro, miriše na dim o bukovine na kojoj se peče, ovi mislili da je dimljeno meso pa ništa, naručio za rođendan koji mi uskoro dolazi jutros isporuka, mesec dana kasnije minimum je 3 kile a cena je 2000 mislim, da ne ispadne da sam ciketan, pečenje vredi svakog dinara ali kako se seljaci za čas polakome, nemam pojma, a nije biznis od juče /lik je bio pandur pa je to ostavio da bi se samo bavio ovim/ preporuka stoji i dalje samo je za nijansu ili dve manje povoljno nego što je bilo....
January 13Jan 13 ma ja ću ova 3kg da pojedem, napraviću švecki sto za rođiš da ništa ne spremam - pečenje, salata kiseli kupus, neki dobar hleb ili kiflice iz pekare 10-tak ljudi /i / će to da istambura, nije problem ali ozbiljno smanjuje prostor za buduće narudžbine. sad ću baš da proverim sa sestrom koja radi u pečenjari u natalincima da li se nešto dešavalo na tržištu ovih mesec dana od prethodne kupovine.