Jump to content
IGNORED

'De ima da se pazari?

foto

Recommended Posts

Posted

zna li neko gde ima da se pazari maslinovo ulje u spreju /tako neko, otprilike/? pokusala da stavim ulje u neku ispraznjenu bocicu sa mehanizmom za prskanje u kojoj je bio kiseonik, ali je taj mehanizam neprilagodjen gustini ulja, pa to, istina, funkcionise, ali se ne rasprskava bas kao sto sam zamislila. a treba mi sad kad je pocela sezona paradajza, kada pravim kaprese, najzgodnije mi je da rasprscem ulje...

vidjala sam ga u merkatoru.

Posted

hvala ljudi! mozda je zaista najboljeda zamolim drugara koji je zivi italiji, a uskoro dolazi, da mi donese...on takodje voli da kuva ze verovatno tako nesto i koristi, pa sigurno zna koji je od tih mehanizama najbolji :-) a do tada, mozda i trknem do merkatora da nadjem  flasicu upakovanog /mada, ako je dobar mehanizam, moze mi i ta flasica kasnije posluziti kao sprejer, ne? ;-)

Posted

ma sve te pumpice vremenom zaribaju, a i viskozizet ulja igra ulogu.

ugl. uzmi ono sto ti se najvise isplati i arci dok mozes  :)

Posted

ove godine se posle nekoliko proleca pauze na pijacama ponovo pojavila bela spargla (sparoga) domace proizvodnje. za razliku od one prethodne koju je proizvodio neko iz malog izvora kod zajecara i koja je bila objektivno bezveze pa mu je zato i propao biznis, ova dolazi iz deliblatske pescare i iznenadjujuce je dobrog kvaliteta, toliko zapravo dobra da dezurni kucni nemac kome bela spargla u prapostojini i nije bila omiljena hrana tvrdi da je ova bolja i od same nemacke a nemacka je jelte prapostojina sparoge.

drveni sloj koji se skida ljustilicom za povrce je izuzetno tanak, u samoj stabljici nema drvenastog sloja, vrlo je sveza i hrskava i cak moze da se jede i sveza, ko voli. meni je stajala citavih 8 dana u frizideru zamotana u vlaznu krpu i sacuvala je i ukus i svezinu i strukturu. nema potrebe da se kuva standardnih nemackih 20 i kusur minuta, 7-8 minuta na pari je sasvim dovoljno za al dente. 

eto toliko, skupo je ali ko voli nisu bacene pare kao nekad, naprotiv.

Posted

ma sve te pumpice vremenom zaribaju, a i viskozizet ulja igra ulogu.

ugl. uzmi ono sto ti se najvise isplati i arci dok mozes  :)

moja pumpica propala u roku od odma', al' dobila sam je od nekih rođaka iz kanade koji su očigledno stipse i kupili najjeftiniju  <_<

a dobra je stvar inače, mnogo zgodno za korištenje

kada bih znala gde ima da se kupi neka kvalitetna, otvorila bih se

nego, na cvetkovoj pijaci neki lik sa svojim prijateljem sirijcem (bar mislm da je sirijac, nisam sigurna), krenuo da nabavlja koješta iz irana

ima najbolje urme u bg, definitivno

juče se malo raspričala sa čovekom, pitam ga zašto nema ono veliko, crno i sjajno suvo grožđe, kaže imaće ga na jesen

ali kaže, ovde svi samo gledaju koliko košta a ne kakvo je

kaže niko ne kupuje suvo grožđe da ga jede nego samo za kolače

i to je istina, al' kad je kod nas suvo grožđe čist šit, nevalja ničemu

on ima nekoliko vrsta i bolja su (iz irana su), od ove indijske kršine što se inače po pijacama prodaje

ima i suve kasjije koje su jako tamne (i nešto skuplje ali ne mnogo), tj. prirodno sušene, pored onih što su lepe narandžaste boje (sumporisane btw) 

Posted

moja pumpica propala u roku od odma', al' dobila sam je od nekih rođaka iz kanade koji su očigledno stipse i kupili najjeftiniju  <_<

a dobra je stvar inače, mnogo zgodno za korištenje

kada bih znala gde ima da se kupi neka kvalitetna, otvorila bih se

nego, na cvetkovoj pijaci neki lik sa svojim prijateljem sirijcem (bar mislm da je sirijac, nisam sigurna), krenuo da nabavlja koješta iz irana

ima najbolje urme u bg, definitivno

juče se malo raspričala sa čovekom, pitam ga zašto nema ono veliko, crno i sjajno suvo grožđe, kaže imaće ga na jesen

ali kaže, ovde svi samo gledaju koliko košta a ne kakvo je

kaže niko ne kupuje suvo grožđe da ga jede nego samo za kolače

i to je istina, al' kad je kod nas suvo grožđe čist šit, nevalja ničemu

on ima nekoliko vrsta i bolja su (iz irana su), od ove indijske kršine što se inače po pijacama prodaje

ima i suve kasjije koje su jako tamne (i nešto skuplje ali ne mnogo), tj. prirodno sušene, pored onih što su lepe narandžaste boje (sumporisane btw) 

sav se presekoh s prvom recenicom  :lolol: i ne znam na kom sam topiku.

Posted

to valjda bude na zimu?  :unsure:

ja pravila u februaru

Posted

Pa ne znam ni ja....nesto ga ni zimus nije bilo....ja racunam sada je sve nesto krenulo, pa reko valjda ce i rastan. :huh:

Posted

Raštan se sad sadi (možda i još kasnije), a bere u kasnu jesen ili ranu zimu...

Posted

mada ga kod nas ima i sad na pijaci...tj, bilo ga je pre jedno mesec dana. tad sam ga pazarila i pravila kupus i rastan sa suvim mesom :-)