Jump to content
IGNORED

Samo SF

расејан

Recommended Posts

Posted

Po ko zna koji put prelistavam Dinu, i jos uvek mi je vrh knjiga. Sve ostalo na sta sam se lozio kao teen: Silmarilion, Vampirske Hronike, Sprawl Trilogija - tc, vise nije to to. Ali ovo i dalje gutam.

Posted
Po ko zna koji put prelistavam Dinu, i jos uvek mi je vrh knjiga. Sve ostalo na sta sam se lozio kao teen: Silmarilion, Vampirske Hronike, Sprawl Trilogija - tc, vise nije to to. Ali ovo i dalje gutam.
Осим Силмарилиона потпуно је разумљиво што остале књиге ти више нису битне.
Posted

Meni je razumljivo i za Silmarilion, EF na drugo čitanje gubi više i od SF i od "normalne" literature. Mitovi su za prepričavanje, ne za utvrđivanje gradiva.A Dina gubi najviše kad stigneš do Chapterhouse: Dune i Heretics of Dune, da ne pominjemo ovo što je naslednik posle škrabuljao.

Posted
Meni je razumljivo i za Silmarilion, EF na drugo čitanje gubi više i od SF i od "normalne" literature. Mitovi su za prepričavanje, ne za utvrđivanje gradiva.A Dina gubi najviše kad stigneš do Chapterhouse: Dune i Heretics of Dune, da ne pominjemo ovo što je naslednik posle škrabuljao.
Приче о Силмарилима и Берену и Лутијени су у врху прозе писане на енглеском у ХХ веку. Ако то није вредно поновног ишчитавања ја не знам шта је.
Posted

Nije uopšte u kvalitetu stvar, meni sve to što je "epsko" prosto manje drži kad uzmeš po drugi put da čitaš. Mada Beren i Lućena™ su čista lirika, nije ti neki primer za Silmarilion. Ali da ne trolujemo ljudima ovu čistu temu.170px-Spin%281stEd%29.jpgČitam ovo, prvi SF roman koji sam uzeo u poslednjih nekoliko godina. Negde sam na pola i nije loše. Zanimljiv koncept, kreativna egzekucija, prosto me vuče da preskočim unapred i saznam šta će se bitno desiti. Zamerke su uglavnom trivijalne, ali kad je mene to sprečilo...Pre svega, čini mi se da je potpuno podbacio u pokušaju da sa društvene strane opiše svet "bliske budućnosti", čak i sadašnjosti. Ljudi slušaju vesti preko radija, drže muziku na DVD-ovima, bodu se iglama, fotografišu fotoaparatima... Onda, moralne norme su nepodnošljivo staromodne. Svi se sablažnjavaju nad promiskuitetom, najveći problem sa pristupanjem kultu je to što praktikuju free love :o Dok zdrav mladić od dvadesetak godina kaže da mu je "neprijatno" u društvu komšinice koja mota džoint... Niko nije čuo za safe sex, izgleda, pošto ti promiskuitetni hipiji masovno umiru od side. Iako su iskorenjene razne neizlečive bolesti uključujući Alchajmerovu i Parkionsonovu, rak i dijabetes i MS i arteriosklerozu. Sve su to izlečili, samo AIDS ipak ubija nemoralne klince koji se seksaju u odgovoru na predstojeći smak sveta :blink: Kao da čitam viziju budućnosti iz negde 1983, a ne 2005.Uf da, ima jedna užasna rečenica koju moram da citiram:"That’s the discovery of fire and the invention of writing and Galileo and Newton and the moon landing and 9/11 and last week and this morning. Compared to evolution we’re newborns."Čovek opisuje ukratko istoriju ljudske rase, pa navodi izum pisma, Galileja, Njutna, sletanje na Mesec... i onda 9/11! To je valjda događaj od istog značaja kao prethodno navedeni?! :isuse:Najzad, čini mi se da malo potcenjuje čitalačku publiku. Ko uzme SF roman valjda ima neku predstavu šta znači "teraformiranje", šta "osmoza", a šta "akceleracija", neće da ih pomeša. Pa ipak, kad god neki lik iskoristi dva-tri takva termina u istoj rečenici, nađe se neko da pola u šali kaže kako govornik izgleda baš voli da se razmeće korišćenjem tih dugih fensi reči :blink: Ne znam za kakvog to čitaoca se prilagođava, kao da se nadao da će Opra da ga preporuči gledalaštvu, nemam pojma.

Posted
Nije uopšte u kvalitetu stvar, meni sve to što je "epsko" prosto manje drži kad uzmeš po drugi put da čitaš. Mada Beren i Lućena™ su čista lirika, nije ti neki primer za Silmarilion. Ali da ne trolujemo ljudima ovu čistu temu.170px-Spin%281stEd%29.jpgČitam ovo, prvi SF roman koji sam uzeo u poslednjih nekoliko godina. Negde sam na pola i nije loše. Zanimljiv koncept, kreativna egzekucija, prosto me vuče da preskočim unapred i saznam šta će se bitno desiti. Zamerke su uglavnom trivijalne, ali kad je mene to sprečilo...Pre svega, čini mi se da je potpuno podbacio u pokušaju da sa društvene strane opiše svet "bliske budućnosti", čak i sadašnjosti. Ljudi slušaju vesti preko radija, drže muziku na DVD-ovima, bodu se iglama, fotografišu fotoaparatima... Onda, moralne norme su nepodnošljivo staromodne. Svi se sablažnjavaju nad promiskuitetom, najveći problem sa pristupanjem kultu je to što praktikuju free love :o Dok zdrav mladić od dvadesetak godina kaže da mu je "neprijatno" u društvu komšinice koja mota džoint... Niko nije čuo za safe sex, izgleda, pošto ti promiskuitetni hipiji masovno umiru od side. Iako su iskorenjene razne neizlečive bolesti uključujući Alchajmerovu i Parkionsonovu, rak i dijabetes i MS i arteriosklerozu. Sve su to izlečili, samo AIDS ipak ubija nemoralne klince koji se seksaju u odgovoru na predstojeći smak sveta :blink: Kao da čitam viziju budućnosti iz negde 1983, a ne 2005.Uf da, ima jedna užasna rečenica koju moram da citiram:"That’s the discovery of fire and the invention of writing and Galileo and Newton and the moon landing and 9/11 and last week and this morning. Compared to evolution we’re newborns."Čovek opisuje ukratko istoriju ljudske rase, pa navodi izum pisma, Galileja, Njutna, sletanje na Mesec... i onda 9/11! To je valjda događaj od istog značaja kao prethodno navedeni?! :isuse:Najzad, čini mi se da malo potcenjuje čitalačku publiku. Ko uzme SF roman valjda ima neku predstavu šta znači "teraformiranje", šta "osmoza", a šta "akceleracija", neće da ih pomeša. Pa ipak, kad god neki lik iskoristi dva-tri takva termina u istoj rečenici, nađe se neko da pola u šali kaže kako govornik izgleda baš voli da se razmeće korišćenjem tih dugih fensi reči :blink: Ne znam za kakvog to čitaoca se prilagođava, kao da se nadao da će Opra da ga preporuči gledalaštvu, nemam pojma.
Ако нешто има лирских елемената не значи да је лирско у својој природи.Ово за Спин, кад те Лрд ухвати... :naughty:
Posted

Što, pa rekoh u startu da mi se sviđa? Ali to ne znači da nema gluposti... Završiću za koji dan, onda valjda mogu da kažem koju i o plotu, posebno ako bude neki deus ex machina cop-out...

Posted

Ma, nema šta da ga dovatavam, Vini viniše™, to je znak da je sve u redu. :) Da je sranje, ne bi se ni javljao.

Posted (edited)

Tako je, sranje se ne pljuje i ne čita i ne gleda. Kvalitetne stvari se gledaju i čitaju i pljuju, zato što bi mogle da budu bolje.Pročitao Spin do kraja, i imam još pritužbi:

Prvo, rasplet je sasvim očekivano nezadovoljavajuć. Hipotetici™ su nesaglediva nadljudska bića koja žele da nas spasu od nas samih na bizarno nepraktične načine, kao da ponovo igram Mass Effect, daleko bilo: "We are your genetic destiny. You exist because we allow it, and you will end because we demand it. We are your salvation though destruction." <_< Nema apsolutno nikakvog logičnog razloga zbog kog bi ta stvorenja zatvorila Zemlju (i Mars) iza magične vremenske membrane na vrhuncu industrijskog razvoja - samo da bi sprečili samouništenje ljudske rase, i dali im magične kapije do drugih svetova (gde ljude ništa ne sprečava da prosto nastave gde su stali). Ako manipulišu prostorvremenom na tako natprirodne načine, zašto im je onda trebalo tri milijarde godina da dovuku jebenu kapiju do Zemlje?! Ili su morali toliko da sačekaju da glupi aseksualni narator razreši svoje romantične probleme?Takođe, o nanotehnologiji znam otprilike koliko i o astronomiji - praktično ništa - ali izuzetno mi neuverljivo zvuči način na koji su opisani oni "replikatori" koje Zemlja i Mars grade da bi istražili svemir i naučili nešto o Hipoteticima. OK, inteligentne Fon Nojmanove mašine, nema problema, putuju relativističkim brzinama od zvezde do zvezde, tamo skupljaju informacije i resurse da sagrade sledeću generaciju pa teraj dalje. Ali zašto ih je pobogu tako tvrdoglavo vezao za komete i poslao ih u Ortov oblak da odande krenu? Zašto ih je učinio delimično organskim i minijaturnim, je li bilo baš neophodno da budu nanotech? Zašto, o zašto je kenjao kako će ti mikroorganizmi da otplutaju do Proksime Kentauri na solarnom vetru? Meni to sve deluje inženjerski potpuno neuverljivo - niti su komete toliko blizu da mogu nanoboti da skaču sa jedne na drugu u lovu na resurse, niti na svakoj ima potrebnog materijala za te ekstremno kompleksne industrijske procese koje oni navodno izvode, niti jebeni nanoboti mogu da ulove dovoljno solarne energije da bi se odvezli do susednog sistema ikakvom brzinom, niti je objašnjeno kako su biološki i mehanički održivi tokom miliona ili milijardi godina koliko im je potrebno da to putovanje izvedu... i što je najvažnije, uopšte ne zvuči kao da su AI, kao da su sposobni da sami analiziraju i rešavaju nepredviđene probleme. Opisano je kao da su u najboljem slučaju poluinteligentni i prosto isprogramirani organizmi, a imajući u vidu na kom tehnološkom stepenu su njihovi tvorci, ne mogu da se ubedim da bi se snašli na te ekstremno duge se staze.Kad smo kod tvoraca, nisam oduševljen ulogom Marsovaca u celoj knjizi. Pošto su u suštini ljudska kolonija, previše im je dato nadljudskih kvaliteta - što sa biotehnnološke strane što sa neke duhovne, moralne, kako bi se već reklo. Napravljeni su u nekakve Vulkance gde god je priči bilo potrebno bez ikakvih osnova, a onda smo ostavljeni bez jasne motivacije za njihovu ulogu u celoj radnji. Čak ni dve reči nismo dobili o tome da li se na Marsu pojavila kapija kao ona na Zemlji.Sa prizemnije strane, nisam oduševljen načinom na koji svi likovi u knjizi podsećaju jedni na druge. Autor je bukvalno u svakog učitao neki svoj neobjašnjivi puritanizam, počev od Tyler-Dianne kombinacije koji 40 godina pate jedno za drugim ali su ih surovi život i društvene konvencije razdvojili, jebote, kao Anu Karenjinu da čitam. Onda Jason, stvarni glavni lik u knjizi čija se anđeoska, aseksualna, robotizovana, neemotivna priroda konstantno opevava, ali iz perspektive vrlo sličnih neemotivnih dehumanizovanih ljudi - njegovom Spoku žestoko nedostaje Kirk.

Mogao bih i dalje, ali da ne smaram previše.Sve u svemu, nije mi žao što sam potrošio vreme i pročitao knjigu. Ipak sam očekivao malo više od zanimljive SF postavke i solidne zanatske izvedbe (dva narativna toka koja se dosta efektno prožimaju), ali čini mi se da autor nije dorastao svojim ambicijama. Učitao je previše nekih svojih ekscentriteta™ (jebala ga Kanada koju pominje na svakoj drugoj strani!) i tako pokvario i sliku pseudofuturističkog društva koju je pokušao da nam prikaže, i praktčnu "tehnološku" stranu osnovnog zapleta kojoj IMHO dosta fali. Solidna četvorka.

Edited by Weenie Pooh
Posted
To bre! Ja sam ih sve procitao bar po 3 puta, Bogocar Dine mi je i dan danas medju najomiljenijim filozofijama SFa, svaki put kad ga iznova citam pronadjem nesto novo i skriveno/propusteno.
A Dina gubi najviše kad stigneš do Chapterhouse: Dune i Heretics of Dune, da ne pominjemo ovo što je naslednik posle škrabuljao.
Te zadnje dve jos i da progutas nekako, cini mi se da je matori Herbert imao novu trilogiju u planu a da je ostala nedorecena posle dve knjige (na to ukazuje i zadnje poglavnje Ceptrhausa).Ali ovo sto je ovan mali pisao...sunce ti jbm. Procitao sam jednu, mislim da se zvala Batlerian Dzihad, majkutijbm al je ono lose. Genericki izbljuvan SF. Onda sam se smorio i procitao sam na wikipediji sazetke ostalih delova, ono je suncetijbm2.Stavljam u spojler ako neko bude pozeleo ikada da cita to, mada ne vidim zasto bi

Dve stvari: nesto sto se zove Ultimativni Kvizac Haderah i Dankan Ajdaho.

Posted
Ja sam legenda - jedan od retkih romana u moru koje sam procitala pre skoro 20god a da se vrlo zivo secam radnje i scena iz knjige.
Da trolujem malo sa 7. umetnoscu - meni ona stara crno-bela ekranizacija je itekako dobra.
Sad odgledo opet film. Toliko sam se napalio ko klinac da sam samo zbog tog filma igrao igrice a i citao knjige (secam se mog prvog pokusaja da ih ugrabim, u nekoj starinarnici slucajno video i kad ih pokupih i pitah prodavca njegov ortak tu sto caskao i kupovao knjige se odusevio i rece da mora da ih ima i jbg... trebalo mi par godina da dodjem do svog primerka). Sada kad sam gledao... nekako mi deluje previse teatralan i konfuzan, daleko losiji od knjige.
Posted

Kod mene je svi islo obrnuto. Prvo sam procitao knjige, onda tek mnogo kasnije odgledao film. I secam se da mi je film bio veliko razocarenje. Ono, celave Bene Geseritke, hellraiser Esnaf, heart plugovi, ona macka sto se muze... :huh: I sto je najjace, lik je izbacio jedan od temeljnih motiva Dune univerzuma, ratovanje hladnim oruzjem, i dodao idiotski podzaplet sa zvucnim pistoljima . :isuse:Sad sam se navikao da gledam film kao potpuno odvojenu pricu od knjiga, i iz te perspektive mi je ok. Vizuelni stil je jako zanimljiv i originalan. Kostimografija je odlicna. Muzika je ok. Ima tu dobre rezije. Kad bolje pogledam stvari, Linc i jeste uspeo lepo da prenese taj psiho-ezoterijski momenat iz knjige, ali je u onom, jednako dominantnom, politickom delu potpuno zakazao.E sad, ona Hallmarkova miniserija je vec tesko sranje. Za nju bas ono nemam nista lepo da kazem. Potpuni promasaj. I sto je najjace, i u njoj forsiraju vatreno oruzje.

Posted
Linc i jeste uspeo lepo da prenese taj psiho-ezoterijski momenat iz knjige, ali je u onom, jednako dominantnom, politickom delu potpuno zakazao.
Sve što si napisao i ja zameram Linčovom filmu, ali tako kompleksnu knjigu je gotovo nemoguće pretvoriti u film. Setimo se samo Gospodara prstenova.Zato sve ekranizacije pokušavam da gledam kao potpuno odvojene entitete od knjiga iz kojih su potekli.Inače, Dinu obavezno, iznova, čitam otprilike na svake tri do četiri godine :D
Posted

Ne bih baš rekao da je stvar u kompleksnosti, pre je čista nefilmičnost u pitanju. Dinu 80% čine unutrašnji monolozi, to je praktično nemoguće preneti na ekran, moraš da uzimaš ogromne kreativne slobode što je uvek rizik. Meni je film bio i ostao sranje. Sumnjam da bi bilo drugačije i da sam prvo gledao a tek posle čitao.

Posted

Ova me ledena zima podseti na video igru Transarctica baziranu na novelama The Ice Company:http://www.coolfrenchcomics.com/compagnieglaces.htmhttp://www.youtube.com/watch?v=HZro_1n3OJs