Marcus Wulffings Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 Klasika, 229 dingera Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 992D using Tapatalk
Muwan Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 (edited) Lenja pita po Vasinom zahtevu :) Za manji pleh (32x28, dimenzije otprilike 2/3 standardnog pleha iz rerne): 500 gr brašna (+ 100 gr za posipanje testa) 100 gr šećera (može u prahu i ujedno može i veća količina - ja uvek stavljam minimum minimuma) 250 gr putera 3 jaja (+ 1 žumance za premaz) 1 kisela pavlaka (200 gr) 1 prašak za pecivo 10 gr cimeta 80-100 gr oraha 1,5 kg jabuka Uzeti 500 gr brašna pa u njega rukama izlomiti puter koji treba da bude na sobnoj temperaturi (mekan). Dobro to sjediniti pa dodati šećer, pavlaku i jaja. Prvo se pripomoći varjačom, zatim preći na ruke. Kada se sve sjedini ubaciti i prašak za pecivo. Još malo sjediniti. Ako je testo previše lepljivo pripomoći se brašnom. Zatim izvaditi iz posude za mešanje i premesiti na radnoj površini uz pomoć još malo brašna. Napraviti loptu od testa, uviti u foliju i ostaviti u frižider na 30-40 min. Oljuštiti i izrendati jabuke. Može se popiti oko pola soka koje ispuste, drugu polovinu ostaviti. Izrendane jabuke sve sa sokom staviti na srednju vatru i dinstati 10-15 minuta. Može se dodati i malo belog vina (tokom kuvanja) ili ruma (nakon kuvanja). Kada lepo uvri, isključiti vatru i dodati cimet i orahe prethodno izdrobljene u avanu (tj. krupnije nego u blenderu). Umešati dobro i ostaviti da se malo ohladi. Izvaditi testo iz frižidera i podeliti ga na dva jednaka dela. Razviti prvu polovinu na dimenzije pleha i debljinu od oko 5mm. Pleh dobro podmazati i lepo ušuškati testo na dno. Zatim staviti i rasporediti fil. Zatim razviti drugu koru, staviti je odozgo i lepo sve zatvoriti. Za kraj umutiti jedno žumance i premazati testo odozgo (ako se maže samo žumancetom kora će dosta potamneti pri pečenju pa je možda bolje ostaviti i belance). Pre pečenja napraviti malo rupa viljuškom a mogu se napraviti i dekorativni površinski zarezi na testu. Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći 40 minuta. Dobije se oko 20 komada. Edit: evo je :) Edited January 23, 2016 by beowl
renne Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 Sve isto radim osim što ne dinstam jabuke i ne dodajem orahe poznatog razloga radi. Sad moram da idem da pravim pitu
aram Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 ako se maže samo žumancetom kora će dosta potamneti pri pečenju pa je možda bolje ostaviti i belance zumance + 1 kasika vode
Аврам Гојић Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 Hvala Beowle baš sam pre nekog vremena osetio potrebu za lenjom pitom, a niko oko mene je ne pravi.
Muwan Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 Nema na čemu :) Lako se pravi, nema zamki, odradiš je korak po korak i voila.
ivy Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 ja sam pravila slicno samo ne dinstam jabuke i u koru idu samo zumanca a od belanaca se umuti sham pa se pomesaju rendane jabuke sa tim sto filu da dodatnu dozu socnosti i rahlosti..
hansolo Posted January 23, 2016 Posted January 23, 2016 Ja isto dinstam jabuke jer onda si siguran u adekvatnu vlaznost da ne nakvasi testo jako ... u svakom slucaju, bravo izgleda odlicno :) i moram priznati da sam malo zaboravila na lenju pitu, u poslednje vreme pravim ili one amerske ili sa listovima ili lisnatim ali valja se vratiti maminoj good old :)
adam Posted January 26, 2016 Posted January 26, 2016 (edited) pravio gordonov crumble. uspelo savrseno. koristio vanilin secer umesto vanile i granolu umesto muslija, toga bilo u kuci, nisam isao u nabavku. lako i brzo i sve u jednom sudu. idealno. evo i kolicina, nema u snimku 6 tbsp caster sugar Pinch of ground cinnamon 1 vanilla pod, seeds only 6 apples, cored but not peeled, 3 of them grated, 3 cut into chunks 3 tbsp dried cranberries Zest of 1 lemon, juice of ½ FOR THE CRUMBLE TOPPING: 100g plain flour 2 tbsp demerara sugar 50g butter, chilled and cubed Pinch of ground cinnamon 4 tbsp nutty granola or muesli e, da - rerna na 200, ubaciti u vrelu rernu, kaze gordon peci 12-14 minuta. ja stavio sat na 15, bilo savrseno. Edited January 26, 2016 by adam
darling Posted January 27, 2016 Posted January 27, 2016 ruzna mi slika, al su ove rolnice s lesnikom i jabukama , kod mene bez secera i nutele, s crnom cokoladom i orasima, odlicne. dobar recept. kad ga nekst tajm ishemijam s makom, bice jos bolji.
darling Posted January 29, 2016 Posted January 29, 2016 kolac s asfaltom 3/5 smese za zuti kolac s visnjama izliti u tepsiju, u ostatak usuti 100 grama mlevenog maka i malo mleka, izmesati. dobar kombo. aj lajk it.
Milosh76 Posted January 31, 2016 Posted January 31, 2016 (edited) Reform prase :D ovo je torta, da ne bude zabune Edited January 31, 2016 by Milosh76
darling Posted February 4, 2016 Posted February 4, 2016 baunti bez secera. ziveli silikonski kalupi za praline :) bili bi lepsi da me nije mrzelo da ih umacem triput u cokoladu.
Recommended Posts