Jump to content
IGNORED

Torte i kolači

Amelija

Recommended Posts

Posted

hvala darling!@svasta...hvala, al jok.tako bih mogla i kevu da iscimam. :)

Posted

ako se odlucis da je pravis, reci mi, da ti dam par saveta iz prakse.

Posted

ne znam da li je kasno, ali ovo je pomorandža & čokolada:kore:10 belanaca umutiti sa 10 kašika šećera, dodati 200g mlevenih badema, promešati, ispeći u rerni, pa iseći na 3 delafil 1:5 žumanaca + 5 kašika šećera + 1 pomorandžu skuvati na pari pa dodati 100g putera i dobro promešatifil 2:5 žumanaca + 5 kašika šećera skuvati na pari pa dodati čokolade po želji (ja stavim 3 štangle ali ja sam malo čokoladni manijak) + 70g putera i dobro promešatifilovati naizmenično braon pa narandžasti fil

Posted

imam fore do srede, cetvrtka sledece.a i slavljenik ce da bira koju ce.:)

Posted

jabuke kuvane u vinu, sa šipkom vanile, anisom, korom cimeta pa zapečene u lisnatom testu, rudolfov recept1425564_10202503460408673_1451783735_n.jpg

Posted

Izdao si HC i Bosnu :P osim ako nisi sve to djuture ubacio u serbet. Kevine i tetkine tufahije, tu nema zaustavljanja, dok se ne sklupcam par sati dok ne svarim sve to. Jedino jos knedle jedem dok mi ne pozli.

Posted

pa kuva se vio, šećer i sve ostalo, dok ne postane masa slična medu, tako da je i slađe od tufahija

Posted

konačno je došla na red i:fanfare::napetost raste:galuška! :thumbup:

Posted

ja sam resila sledece za tortu:da napravim koru po uzoru na devil's food cake, onda jedan sloj karamel/lesnici sa one pavlove torte, pa onda jos jedan sloj kore, pa gore neko voce.da ispostujem sve zelje kakvu tortu slavljenik hoce, a sad kakva ce da ispadne... well...

Posted

i na kraju, devil's food cake.a nemam slike, lepo izgleda, jos je nisam probala, deluje da ce biti ukusna.nego, imam pitanje.posto mi je ovo bila prva torta u zivotu [ne racunam cheese cake :) ], negde jesam pogresila, meni se nesto cini da sam se zajebala sa temperaturom.recept kaze 35-40 minuta na 180 stepeni, ja sam pekla pola sata na 180, a onda na 150 jos 20 minuta, posto sredina nikako da se ispece.a i na sredini je narasla i malkice ispucala, nista strasno, ali dovoljno da joj izmeni oblik, sto me malo nervira.tip za sledeci put?

Posted

nema tipa za sledeci put. to se desava i profesionalnim poslasticarima, takva je priroda testa. al ono sto razlikuje prof. poslasticare i nas, domacice, je to sto oni nozem odsecaju viskove i ravnaju povrsine, a nama u kucnoj radinosti to je bahato rasipanje, pa smo u fazonu sta ima veze sto je kriva, pojesce se. cestitke na prvoj torti :)

Posted
nema tipa za sledeci put.
upravozavisi od rerne, zavisi od testa, uvek može da se desia to kako si ti radila je sasvim okinače ovo je tačno:
al ono sto razlikuje prof. poslasticare i nas, domacice, je to sto oni nozem odsecaju viskove i ravnaju povrsine
samo bih dodala da oni te mrvice ne bacaju nego još kako iskoriste za neke druge kolače, tipa nekih kuglica i sličnogšto možemo i mi obični smrtnici raditi :)
Posted
samo bih dodala da oni te mrvice ne bacaju nego još kako iskoriste za neke druge kolače, tipa nekih kuglica i sličnogšto možemo i mi obični smrtnici raditi :)
kad sam bila mlada, segrtovala sam u poslasticarnici. otad ne jedem bombice :Da ima jos nacina da se iskoriste stari i suvi kolaci...