ivy Posted Monday at 13:09 Posted Monday at 13:09 6 minutes ago, Seabass said: OK je bez secera ako pravis manje kolicine koje odmah trosis inace moze da ubudja. Secer nije samo radi ukusa, igra i ulogu prezervativa. ako se sipa vruc dzem u vruce tegel i naknadno se jos pasterizuje u rerni secer nije potreban...samo onda manje tegle jer je kod otvaranja i stajanja problem 1
bisa Posted Monday at 14:26 Posted Monday at 14:26 2 hours ago, Seabass said: Najdzelin je jer sam radio po njenom receptu. Inace sticky date je klasicni britanski desert, ima i drugih recepata koji su vjerovatno slicni. Sto se tice karamelizacije secera, treba imati termometar, lakse je znati gdje treba stati jer zacas izgori. Ima na YT kako se pravi black treacle, nije tesko ali treba biti oprezan, opekotine od secera su skoro uvijek ozbiljne. Moj omiljeni sticky date pudding je sa "slatkim" od djumbira. Da mu jedan malo oštriji miris i ukus, da malo preseče svu tu slatkoću. To "slatko" britanci zovu "stem ginger", prodaje se u teglicama, komadići djumbira ukuvani u šećernom sirupu. Nekoliko takvih komadića sitno seckanih, ide u testo, a par kašika sirupa ide u preliv. Za preliv se samo lagano ukuva maslac sa smedjim šećerom i na kraju se u to sipa tečna pavlaka i to "slatko" od djumbira. Divota! Na žalost nemam recept u elektronskoj formi, a nije mi blizu papirna varijanta... 1
Seabass Posted Monday at 14:49 Posted Monday at 14:49 16 minutes ago, bisa said: Moj omiljeni sticky date pudding je sa "slatkim" od djumbira. Da mu jedan malo oštriji miris i ukus, da malo preseče svu tu slatkoću. To "slatko" britanci zovu "stem ginger", prodaje se u teglicama, komadići djumbira ukuvani u šećernom sirupu. Nekoliko takvih komadića sitno seckanih, ide u testo, a par kašika sirupa ide u preliv. Za preliv se samo lagano ukuva maslac sa smedjim šećerom i na kraju se u to sipa tečna pavlaka i to "slatko" od djumbira. Divota! Na žalost nemam recept u elektronskoj formi, a nije mi blizu papirna varijanta... Nisam probao verziju sa stem ginger ali jesam druge stvari. Moze se u smjesu dodati malo prave vanile, ekstrakt narandze, rendana kora od narandze, sjeckani orasi, moze se brasno zamijeniti mljevenim bademom... Sve ovo sam probao u raznim varijantama i svaki put je bilo fenomenalno. Zato sad imam povisene trigliceride i 10kg viska bez obzira sto sam totalno batalio alkohol i duhan ima vec 5-6 godina i jebeni kolac ce mi doci glave. 1 1
brusli Posted Monday at 15:34 Posted Monday at 15:34 (edited) 2 hours ago, Seabass said: OK je bez secera ako pravis manje kolicine koje odmah trosis inace moze da ubudja. Secer nije samo radi ukusa, igra i ulogu prezervativa. Ovi sto sam ostavio sliku stavljaju limunsku kiselinu kao konzervans, i rok trajanja je preko godinu dana. Oseca se sljiva, a ne jbn secer, koji turaju svuda. Jos smo srecni ako stave secer, a ne fruktozni sirup. Edited Monday at 15:34 by brusli
Eleniko Posted Monday at 16:58 Posted Monday at 16:58 4 hours ago, Boksi said: Meni je otkad mešam onom Ikeinom silikonskom špatulom svaki put uspelo mešaj, mešaj 1
Seabass Posted Monday at 17:06 Posted Monday at 17:06 1 hour ago, brusli said: Ovi sto sam ostavio sliku stavljaju limunsku kiselinu kao konzervans, i rok trajanja je preko godinu dana. Oseca se sljiva, a ne jbn secer, koji turaju svuda. Jos smo srecni ako stave secer, a ne fruktozni sirup. Zvuci ok. Ja slabo trosim te stvari, meni je slabost cokolada. Pravio sam nekad dzemove/pekmeze cisto eksperimentisanja radi, ali samo zato sto imam par vocki u basti inace je voce ovdje u mom komsiluku prilicno lose - bezukusno i skupo.
Eleniko Posted Monday at 17:15 Posted Monday at 17:15 @Ras stiki dejt puding je u srbiju došao preko anđele prvo je plasiran u njenom tv showu a onda u knjizu koju sam /tragično/ preveo onda je pokojni goran iz iguane stavio u redovnu ponudu kao dezert u svom restoranu bukvalno je ceo grad išao tamo da to jede, bolelo ih/nas je dupe za goranove veganske vratolomije i cheap thai fake ezoteriju fun fact - upoznao sam nigelu na susretu koji je upriličen za ljude umešane u objavljivanje kuvara u srbiji bila je urađena kao veliki servis to kako sam se suzdržao da je sa obe ruke ne uvatim za te sise, svom snagom, bog sveti zna. izvadio sam se da moram da idem u wc i nestao sa tog neprijatnog iskustva 5
duda Posted Monday at 17:41 Posted Monday at 17:41 (edited) Kad nigela peče svinjsko uvce na ringli i onako vragolasto kaže da to pravi samo za sebe, kad svi po kući zaspu, ona sedne ispred TV i gricka to reš pečeno uvce. I pijucka usput, naravno. Elem, moj muž se obeznani,kaže "e to je žena" . Da ne spominjem ono njeno čuveno lizanje varjače Edited Monday at 17:42 by duda 1
Eleniko Posted Monday at 17:50 Posted Monday at 17:50 35 minutes ago, Eleniko said: @Ras anđele najdžele. ok janpi sam na badnje veče 4
Eleniko Posted Monday at 18:43 Posted Monday at 18:43 47 minutes ago, slepa živana said: dajte nešto s čokoladom pod hitno zna se ko je tvoj čovek tj žena @Midžeta ps. kakvo zlato mi gajimo ovde bukvalno ko malečno brazilče u naš klub 1
Ras Posted Monday at 22:14 Posted Monday at 22:14 @Elenikoda jebena Iguana! Tamo sam išao jedno veče i na neki džez koncert, to je bilo u sklopu Beogradskog džez festivala, odnosno nešto poput pratećeg programa. Nas jedno 6 je došlo zbog benda i naslonilo se na onaj neki pult. Inače redovno restoransko veče, osim možda manje prometno - ponedeljak ili utorak npr. I krenuli su ti Austrijanci (toliko se sećam) da praše neki fri, al kad je krenuo da zvecka escajg i oni malo snimili atmosferu, utišali su se i odsvirali neki mekši set. Čudno iskustvo.
Eleniko Posted Monday at 22:18 Posted Monday at 22:18 1 minute ago, Ras said: @Elenikoda jebena Iguana! Tamo sam išao jedno veče i na neki džez koncert, to je bilo u sklopu Beogradskog džez festivala, odnosno nešto poput pratećeg programa. Nas jedno 6 je došlo zbog benda i naslonilo se na onaj neki pult. Inače redovno restoransko veče, osim možda manje prometno - ponedeljak ili utorak npr. I krenuli su ti Austrijanci (toliko se sećam) da praše neki fri, al kad je krenuo da zvecka escajg i oni malo snimili atmosferu, utišali su se i odsvirali neki mekši set. Čudno iskustvo. a ne to nije ta iguana dole u beton hali, davno pre toga je eksplodirala popularnost najdželinog kolača nego iguana na vračaru na uglu požarevačke i negdašnje božidara adžije, ne znam novo ime to je poživelo možda 2 sezone tu pre nego što je zgrada srušena u tom istom lokalu je bila jedna legendarna pljačkaška kafana u koju smo razni voleli da idemo, šaper, biljana srbljanović, pokojni alek budimlić - kod radeta koji danas drži kod kapetana na zemunskom keju ali je to odavno tužna priča... to pominjem samo zbog lokacije ako ti je poznato 1
Klara Posted Monday at 22:19 Posted Monday at 22:19 (edited) 4 hours ago, slepa živana said: dajte nešto s čokoladom pod hitno Čokoladna salama. Jednostavno, brzo, a može da ti potraje nekoliko dana. Kod mene to trajanje ne uspeva. Umesto lešnika možeš da izlomiš neke keksiće. Ja ne stavljam nikakve krem table, već čokoladu za kuvanje. Edited Monday at 22:20 by Klara 1
Recommended Posts