December 3, 2025Dec 3 4 hours ago, Roger Sanchez said:Znao sam za to da je prilican broj kuca na Trgu Bana Jelacica u Zagrebu izgradjen od strane bogatih Srba, mislim da bi velika vecina Hrvata bila u soku, ali je preskoceno da se naglasi deo za vreme vlasti Madajara i bana Hrvatske, Kuna Hedervarija. Srbi u Hrvatskoj-Slavoniji(Dalmacija je druga uprava i druga prica) su tada dobili pogodnosti koje, mislim, da nisu dobili nikada za vreme vlasti Beograda. To je bio jedan od multiplikatora animoziteta prema Srbima. Edited December 3, 2025Dec 3 by Emerald
December 4, 2025Dec 4 Author 14 hours ago, Emerald said:Srbi u Hrvatskoj-Slavoniji(Dalmacija je druga uprava i druga prica) su tada dobili pogodnosti koje, mislim, da nisu dobili nikada za vreme vlasti Beograda. To je bio jedan od multiplikatora animoziteta prema Srbima.Spominju se Srbi među unionistima u predKhuenovskog doba, npr. Jovan Živković itd.Na kraju krajeva sve je to nebitno za nemogućnost uspostave jugoslavenske nacije, ona je osuđena na propast onda kad su Srbi u nastajanju krenuli oblikovati svoju nacionalnu državu. Hrvatima u nastajanju je nakon toga ostalo (i ostavljeno) samo da se priklone, uklone ili otklone, bilo ih je u svakoj kategoriji ali ogromna većina je odabrala treće.Poslije toga su na dnevni red došle međe i Bosna, ostatak znamo...
December 5, 2025Dec 5 Author Čuj, možda ste bolje prošli ovako i lijepo se sami formirali kao nacija, a ovo poslije su bili skupi hobiji. Ko se sad sjeti Preussen? Od nekad velike Austrije isto ostao patrljak