Dankan Ajdaho Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 (edited) 3 hours ago, napadaj said: Edited December 2, 2024 by Dankan Ajdaho 5
braca Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 (edited) 24 minutes ago, harper lee said: Nisu, razlicite su zbog razlicitih priroda objekata, ali regulative postoje. Znas sta je najsmesnije u celoj ovoj prici. Sve ce se ovo zavrsiti onako kako sam napisao da bi izgledalo u mom svetu. Nece procenti (60-40) biti isti i zavisice od drzave do drzave, u zavisnosti od toga koliko je daleko otislo suzbijanje pusenja, ali ce princip biti taj. Vec sada u drzavama koje su pocele sa najrestriktivnijim mogucim zabranama imas razne klubove u kojima se dozvoljava pusenje i bice is sve vise i u drugim zemljama. Obavljeno je ono sto se zelelo obaviti i sada ce stege polako poceti da popustaju. Ono sto niko od njih ne predvidja je sledeci korak, da ce procenti pusaca ponovo poceti polako da rastu i za 40-50 godina suocicemo se sa istim problemom koji smo imali osamdesetih kada je krenula kampanja protiv pusaca. Na makro planu se neki fenomeni ne mogu iskoreniti jer ocigledno postoji neka dublja psiholoska ili psihosocijalna potreba za njima, isto kao sto nismo uspeli da iskorenimo neke druge pojave koje bismo rado iskorenili kad bismo mogli. Na primer, kad smo vec kod glupih analogija, ubistvo se ne moze iskoreniti. Jedini nacin koji smo naucili da suzbijemo demonstracije tog fenomena su kaznjavanje, kreiranje socijalnih inhibicija kroz razne obrazovne i eticke programe i suzbijanje te "navike" na najminimalniju mogucu meru. Mrsomudjenja tipa "zasto ubijas, covece, zar ne vidis da je to stetno" su nefunkcionalna i glupa. Naravno da vecina ljudi vidi da je stetno ono sto je stetno ali vecina ljudi takodje ima svoju meru izmedju stetnosti fenomena i interesa ili "interesa" da taj fenomen upraznjava. Steta koja je ucinjena provociranjem ropskog dela prirode i nesposobnosti otpora propagandnoj manipulaciji kod vecine ljudi se nece moci ispraviti tako lako a, s obzirom na ono sto sam prethodno napisao, ta steta se moze opisati kao klanje vola zbog kila mesa. Mi jednostavno moramo da naucimo bolje tehnike inkorporiranja i svodjenja na meru fenomena u kojima odnos stete i koristi preferira prvu stranu jednacine, samopravednicka indignacija objektivno ne samo da nije dobra tehnika vec je i izuzetno opasna. Covek ne moze biti u pravu i svi ljudi su u pravu, koliko god ta izjava izgledala kontroverzno to je realnost u kojoj zivimo. A ta realnost onda izgleda onako kako izgleda onaj ko ima moci da svoje pravo nametne kao ekskluzivno. Pa vidiš, ne slažem se sa tobom. Živim u zemlji gde je zabranjeno pušenje skoro svuda, naravno u svim privatnim lokalima (kafanama, klubovima, restoranima i nadalje). Prvo su pokušali sa onim odvajanjem, zona za pušače i nepušače pa je to slavno propalo, onda su zabranili svuda. U početku bilo malo prilagodjavanja, a sad su svi oduševljeni, da čak i strasni pušači, kad udju u lokal koji ne smrdi i nije oblak dima. O zaposlenima da ne govorim, preporodili se. Evo sad sam pogledao statistike, procenat pušača se od sedamdesetih smanjio sa 42% na 32% u ukupnoj populaciji, a za muškarce čak sa 59% na 35% (skoro se prepolovio). Ja kao pušač sam navikao da u restoranu ili kafani izadjem napolje, spržim jednu i vratim se, ne doživljavam to kao atak na svoju slobodu. P.S. Evo ovde ima par interesantnih grafikona (tekst je na francuskom, proterajte kroz google translate ako treba...) : https://www.radiofrance.fr/franceinter/infographies-comment-a-evolue-le-tabagisme-depuis-l-interdiction-de-fumer-dans-les-lieux-publics-en-1992-4278857 Edited December 2, 2024 by braca 3 2
JozoMujica Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 2 hours ago, Shan Jan said: Iz istog razloga zasto i tebe zabole sto nekog ni krivog ni duznog usmrdis i trujes ga - zato sto im je tako lakse. Nije lakše, moraju da nabavljaju piksle, da ih prazne, da ih peru, prinose, odnose, paze da se ne zapali kanta u koju prosipaju. Nego, neverovatno da ostaje neprimećeno da je verovatno razlog to što je ugostiteljski objekat u suštini mesto gde se pije i puši. 1
braca Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 2 minutes ago, JozoMujica said: Nije lakše, moraju da nabavljaju piksle, da ih prazne, da ih peru, prinose, odnose, paze da se ne zapali kanta u koju prosipaju. Nego, neverovatno da ostaje neprimećeno da je verovatno razlog to što je ugostiteljski objekat u suštini mesto gde se pije i puši. Nijedan ugostiteljski objekat nema pušenje u opisu delatnosti, dozvoli za rad, komercijalnoj registraciji itd. (osim možda specijalizovanih za ljubitelje cigara)...
harper lee Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 15 minutes ago, braca said: Pa vidiš, ne slažem se sa tobom. Živim u zemlji gde je zabranjeno pušenje skoro svuda, naravno u svim privatnim lokalima (kafanama, klubovima, restoranima i nadalje). Prvo su pokušali sa onim odvajanjem, zona za pušače i nepušače pa je to slavno propalo, onda su zabranili svuda. U početku bilo malo prilagodjavanja, a sad su svi oduševljeni, da čak i strasni pušači, kad udju u lokal koji ne smrdi i nije oblak dima. O zaposlenima da ne govorim, preporodili se. Evo sad sam pogledao statistike, procenat pušača se od sedamdesetih smanjio sa 42% na 32% u ukupnoj populaciji, a za muškarce čak sa 59% na 35% (skoro se prepolovio). Ja kao pušač sam navikao da u restoranu ili kafani izadjem napolje, spržim jednu i vratim se, ne doživljavam to kao atak na svoju slobodu. P.S. Evo ovde ima par interesantnih grafikona (tekst je na francuskom, proterajte kroz google translate ako treba...) : https://www.radiofrance.fr/franceinter/infographies-comment-a-evolue-le-tabagisme-depuis-l-interdiction-de-fumer-dans-les-lieux-publics-en-1992-4278857 Ne mozemo znati ko je od nas dvojice u pravu oko necega sto se jos uvek nije desilo. Videcemo kad se desi. Sve ove tvoje statistike ne sporim, napisao sam i ja da je kampanja uspesna, ono sto tvrdim je da kad jednom odustanemo od kampanje u veri da smo suzbili fenomen on ce polako krenuti da se vraca. To su socioloske zakonitosti koje nisam ja izmislio i nimalo ne zavise od mog misljenja, ja ih samo tumacim i prenosim.
harper lee Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 1 minute ago, braca said: Nijedan ugostiteljski objekat nema pušenje u opisu delatnosti, dozvoli za rad, komercijalnoj registraciji itd. (osim možda specijalizovanih za ljubitelje cigara)... Odlican ti je argument. Dakle, sve sto je potrebno je da objekat stavi pusenje u opsi delatnosti i voila.
JozoMujica Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 2 minutes ago, braca said: Nijedan ugostiteljski objekat nema pušenje u opisu delatnosti, dozvoli za rad, komercijalnoj registraciji itd. (osim možda specijalizovanih za ljubitelje cigara)... Dobro.
harper lee Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 (edited) 28 minutes ago, Mil@n said: Ne bih preterivao, harperov intelekt, analitičnost, opštu kulturu i informisanost ne može niko da ospori. No ljudski kvaliteti su mi uvek bili ispred svega, i glupo je što povremenim ovakvim ispadima stavlja znak pitanja ispred sopstvenih. No ako on nema problem sa tim, zašto bih ja, svako svojim postovima govori o sebi prvo, pa zatim o svemu drugom. Druze, ja sam vise ljudi u zivotu spasio i zastitio nego sto si ti postova napisao na ovom forumu. A stitio sam ih od ljudi koji razmisljaju na tvoj nacin i na nacin tebi slicnih ljudi. Zato vas i prezirem, svakodnevno gledam posledice vase samopravednicke jadnosti. Nemoj ti meni da drzis predavanja o ljudskim kvalitetima i tome kakav je ko covek, ne dobacujes do toga ni da mi pridrzis vrata dok ulazim u lokal, Nepusacki, svakako. Edited December 2, 2024 by harper lee 1
Weenie Pooh Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 (edited) 6 hours ago, dunja said: Na neke, zapravo mnoge stvari u životu čovek ne može da utiče, ili može jako malo kao pojedinac. Smog u gradu u kome živiš ceo život, imaš posao, porodicu, i sve uz to, je jedna od tih stvari. Nije baš jednostavno spakovati se i otići na selo. Neko može, neko bi morao da plati jako visoku cenu ako se usudi na taj korak. Na neke druge stvari se pak može uticati, a to je recimo da li ću ja lično svojim životnim izborima da činim nečiji vazduh ili sedenje u restoranu nepodnošjivijim. Nije to baš kao smog, da se razumemo. Ili da li ću ja da odem u kafić u kome se ne puši. Ako takvog ima u mom okruženju jer, da ponovim, u mnogim manjim mestima po srbiji toga nema. Poenta je da svi negde gledamo da svojim postojanjem direktno ne ograničavamo tudje osnovne životne potrebe, a udisanje čistog vazduha je jedna od tih stvari. Bojim se da je ovo iluzorno - isti način razmišljanja kao ono o spasavanju planete čupanjem punjača iz štekera kad god nije u upotrebi. Jer, znate, ako bi svako od nas bio tako odgovoran da povede računa, evo koliko bi se energije uštedelo/manje dima udisalo, itd. Svaka individualizacija odgovornosti za široke društvene probleme je u principu pogrešna. Problemi tog tipa moraju se rešavati na kolektivnom nivou, ne moralizatorskim svođenjem na lični nivo. Sve što ta translacija odgovornosti sa javne na privatnu postiže je glađenje ega - apstraktna nagrada za nas koji individualno biraju da ne učestvuju u društveno štetnim aktivnostima (ne puše, ne jedu meso, voze bicikl umesto automobila, šta god). Takvi incentives su fundamentalno ograničeni jer deluju samo dok ih se mali broj ljudi pridržava. Što ih se veći udeo populacije usvaja, to su oni manje efikasni - manje možemo da fleksujemo nad stokom™ koja ih se ne pridržava, pa ih sa vremenom i sami napuštamo. Nisu ni mere na kolektivnom nivou idealne, naprotiv - akcizni režimi su više fiskalna kompenzacija nego regulatorno rešenje - ali u principu su bliže meti nego individualne inicijative. Ta dva pristupa nisu međusobno kompatibilna, jer što se ljudi više zamlaćuju atraktivnim individualnim pristupima (na koje, je li, mogu da utiču) to će manje biti motivisani da se istim pojavama pozabave kolektivno (pa konsekventno na problem ne mogu da utiču). Edited December 2, 2024 by Weenie Pooh 2
braca Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 1 minute ago, harper lee said: Druze, ja sam vise ljudi u zivotu spasio i zastitio nego sto si ti postova napisao na ovom forumu. A stitio sam ih od ljudi koji razmisljaju na tvoj nacin i na nacin tebi slicnih ljudi. Zato vas i mrzim, svakodnevno gledam posledice vase samopravednicke jadnosti. Nemoj ti meni da drzis predavanja o ljudskim kvalitetima i tome kakav je ko covek, ne dobacujes do toga ni da mi pridrzis vrata dok ulazim u lokal, Nepusacki, svakako. Produvo si načisto. Doduše ništa novo od tebe što već nismo videli... Dalje ćete bez mene, nema se šta ovde raspravlja. 1
Greek Freak Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 (edited) Ti ocigledno trenutno nosis u sebi neke ozbiljne frustracije koje se izlivaju na forum, ali mogao bi malo da povuces rucnu, ovaj manir u obracanju svima redom je stvarno ogavan i besmislen. Zvucis kao Turetov sindrom u belim rukavicama. Edit: @petlic, ako postoji ikakva dilema Edited December 2, 2024 by Greek Freak 1
Weenie Pooh Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 5 minutes ago, harper lee said: Zato vas i prezirem, svakodnevno gledam posledice vase samopravednicke jadnosti. 4
Mil@n Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 Just now, harper lee said: Druze, ja sam vise ljudi u zivotu spasio i zastitio nego sto si ti postova napisao na ovom forumu. A stitio sam ih od ljudi koji razmisljaju na tvoj nacin i na nacin tebi slicnih ljudi. Zato vas i mrzim, svakodnevno gledam posledice vase samopravednicke jadnosti. Nemoj ti meni da drzis predavanja o ljudskim kvalitetima i tome kakav je ko covek, ne dobacujes do toga ni da mi pridrzis vrata dok ulazim u lokal, Nepusacki, svakako. To koga si spasio me ravno zabole Džonson, baš kao i tebe šta ja radim u lf, kome kad i kako pomažem, mogu da sudim o tvom ponašanju na forumu, koga kako i koliko često vređaš npr. Mene si npr nazvao naivnom budalom na kk fk topiku i to je tvoje pravo, kao i moje da ti adekvatno odgovorim ali to onda jasno govori o tvojim ljudskim kvalitetima jer u mojoj knjizi ničim izazvano bespotrebno vređanje ljudi koji nas ni sa čim nisu uvredili osim što nam eto njihovi stavovi idu na kurac nije osobina svojstvena nekome sa dobrim ljudskim kvalitetima. Nabio si 100 godina u bulju i napušavaš ljude po forumima iz prostog razloga jer ti se ne sviđaju njihovi stavovi, ali kao da je to malo, još si to stavio pod plašt neke tvoje borbe za pravu stvar gde si ti ugrožena vrsta od ljudi koji npr imaju agendu protiv pušenja i pušača (), u stvari lupetaš gluposti i učitavaš budalaštine baš kao što si meni tamo spočitao "da neću biti srećan dok se klub u koji navijam ne raspadne" ili da mi je "krivo što klub za koji navijam pravi dobre rezultate", ne sećam se tačno, ali su svakako obe verzije podjednako maloumne. O rečenicama tipa "svakodnevno gledam posledice vaše samopravedničke jadnosti" da ne trošimo reči, prosto manjak argumenata te tera da izmišljaš stvari, simple as that. 1 1 1
James Marshall Posted December 2, 2024 Posted December 2, 2024 (edited) nisam zapalio trista godina, ali tačno mi sad dođe da zapalim jednu i to umočenu u senf, u čast skore implozije ovog foruma. ova tema je golden što bi rekla @Midžeta, samo nastavite braćo, ja samo da izrazim divljenje, hvala svima koji su pridonijeli/doprinijeli edit: i sestre Edited December 2, 2024 by James Marshall 9
Popular Post Tsai Posted December 2, 2024 Popular Post Posted December 2, 2024 6 godina i 3 meseca bez pljugi. Najbolja odluka u zivotu 8 4
Recommended Posts