Popular Post Lo Zingaro Posted December 1, 2024 Popular Post Posted December 1, 2024 U Srbiji se ladno pusi na onkologiji. Ne bas na intenzivnoj nezi ali par metara dalje na zatvorenom stepenistu/hodniku jer je vani previshe hladno jbg. Ali da zanemarimo zdravstvene trivije. Opstepoznato je da se ljudski nos privikne na sopstveni smrad nakon odredjenog vremena. Dal kad si namazan govnima, dal kad si upio sav duvanski dim ovog sveta. U cemu je problem sto neko ne zeli da bude razmazan tudjim govnima svaki put kad udje u neki javni zatvoreni prostor? Ne vladaju ovde radikali ovako dugo samo zahvaljujuci Pinku. Ima nesto i do ljudi i osnovnog postovanja prema zajednici ali bogami i prema sebi samima. 11 4 1
Svemir Zeka Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 12 minutes ago, Eleniko said: Dobro, ne uvek. 1
mire Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 3 hours ago, gone fishing said: ne bi to rešilo ništa, jer i danas se kupuje makedonski tutun ispod tezge na pijacama, spas za zavisnike plićeg džepa, tamo se isto mogu kupiti i papir, filter i mašinice za motanje cigara... bogu hvala inače, po ko zna koji put, ne postoji "bivši pušač", mada su takvi najagresivnije drkadžije nego pušač koji trenutno ne puši 1
uini Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 8 minutes ago, Lo Zingaro said: U cemu je problem sto neko ne zeli da bude razmazan tudjim govnima svaki put kad udje u neki javni zatvoreni prostor? Ne vladaju ovde radikali.. 2 1
harper lee Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 Jedini razlog zasto ova fasisticka hipi komuna na forumu hoce da zabrani bas sve pabove i kafice, ne deo, ne vecinu, vec sve, od cega se vec godinama lagano odustaje u zemljama koje su prve zabranile pusenje i obavile inicijalno zamisljeni posao da drasticno smanje procenat pusaca u drustvu kombinacijom progona, zastrasivanja i agresivne propagande, je to sto su svesni da bi oni u tim svojim lokalima u kojem mogu da se nadisu kristalno cistog vazduha u laboratorijskim uslovima sedeli i druzili se sa sopstvenom dosadnoscu i praznim stolicama. Otvorio je bio lik u Kralja Milana lep nepusacki lokal, dole na uglu Kralja Milana i Svetozara Markovica, svi su u Beogradu znali za njega. Zatvorio ga je posle tri meseca jer su ga ljudi, nepusaci takodje, izbegavali kao da sluzi kugu i lepru a ne kafu, sokove i alkohol. Da je taj eksperiment uspeo nicali bi takvi kafici na svakom cosku ali avaj, ispostavilo se da svi ovi mrsomudi koji nece da im jakne smrde na duvan pa bi da se zabrane pabovi u kojima moze da se pusi izadju u grad jednom godisnje da proslave mamin rodjendan frapeom od jagode. Ja sam tim @uini. Mogu da izlazim i da ne izlazim, nista mi vise u zivotu ne zavisi od klabinga i otkako su mi omiljeni restorani na Voltu ili Glovu sve redje vidim sebe kako provodim noci u izlasku jer mi vise ne prija, narocito onde gde su najvece guzve. Nesreca je sto i vecina ovih koji se od sinoc prenemazu na moje postove imaju iste navike jer su u slicnim godinama, sto sve njihove argumente o "cistom vazduhu", nesmrdljivim jaknama i potrebi da se na miru popije svoj konjak a da ti neko sa susednog stola ne purnja u lice jer ga to zabavlja, cini besmislenim i ispraznim. Jedino sto mogu je da posavetujem ove mladje koji su jos puni zivotne snage da veruju meni, Viniju i Svemir Zeki a ne ovim ojadjenim, uplasenim starkeljama koji su usli u period zivota kad su postali svesni svoje smrtnosti pa pokusavaju na silu da produze svoju vec ucvalu mladost. Neki od njih ce vremenom shvatiti da je vreme jedini neumitni ubica, neki ce ostati u svojim iluzijama jer je majka svih strahova strah od sopstvene smrti. Gresna mi dusa, pre nekih desetak ili vise godina i sam sam upao u tu zamku kad sam doziveo da mi skripi gde stigne ujutru kad ustanem iz kreveta. Kao i svaki muskarac u cetrdesetim hrabro sam odlucio kao Bob Rok da je bolje ziveti sto godina kao milijunas nego tri dana u bedi i krenuo da "sredjujem svoj zivot", ukljucujuci i ostavljanje cigareta, redovne kontrole kod lekara, jutarnje vezbanje pored otvorenog prozora i slicne gadosti. Rezultat je da nikad bolesniji u zivotu nisam bio. Tek kad sam zavrsio u ambulanti zbog jebenog kamena u bubregu koji nikad ni pre ni posle toga nisam imao jer inace nisam sklon kalcifikaciji zastao sam da se zapitam sta ja koji kurac radim i zasto mi se sve to desava. Odgovor mi je sve vreme bio ispred nosa, toliko sam se bavio sobom i sopstvenim zdravljem da sam zaboravio da zivim i pojeo me stres od svega sto moze da mi se desi ako ne uradim ovo ili ono. Zapravo od straha sta sve moze da mi se desi koji je bio sve progresivniji sto sam se ja vise time bavio i o tome razmisljao. Zbog jebenog straha od starenja zaboravio sam dva osnovna kredoa anticke filozofije, dva stuba njihove svekolike mudrosti koji su me do tada i posle tog perioda majstorski vodili kroz zivot - upoznaj samog sebe i mera je najbolja. Stoga sam izasao iz ambulante kad je kamen izasao iz mene, uputio se ka prvoj trafici, kupio paklu cigareta i resio da zivim po tim svojim pravilima koje sam zbog svoje slabosti izdao iako su me celog zivota sluzili besprekorno. Rezultat. Pre nekih mesec dana me je vozac koji me je vozikao po Krakovu, jedan divan mladi Turcin veterinar koji u Poljskoj zaradjuje za zivot vozeci taksi (inace nepusac) pitao za godine i kad sam mu rekao koliko ih imam zaprepasteno me pogledao i rekao da mi u tri zivota ne bi dao toliko jer izgledam deset godina mladje. Tako se i osecam. Samo iz jednog jedinog razloga, u svakom trenutku sam svestan koliko godina imam i prihvatam ih kao dragog prijatelja. Platon je u "Menonu" jednom napisao da je dijalog sredstvo koje nam omogucava da se priblizimo istini. To je tako jednostavna recenica i uvek me je zanimalo kako je ljudima toliko tesko da urade nesto sto je toliko lako objasniti, narocito kad su oni sami u pitanju. Odgovor je jednostavan, najteze je izboriti se sa samim sobom, sa svojim strahovima, svojim predrasudama, svojom ambicijom da svet uredimo po sopstvenom nahodjenju cak i kada se on tome opire. Zato lazemo sebe kad nam se istina ne dopada. Pusite ako hocete, nemojte ako necete. Ove patrijarhe zdravog zivota koji vam seru o tome kako unistavate svoj zivot svojim izborima odjebite na keca jer vam oni ne seru zbog vas nego zbog sebe, ne ubedjuju vas nego sebe, ne zabranjuju vama nego sebi. Vrhunac je cinizma da vas neko ubedjuje kako ste arogantni i sebicni a ostatak tirade mu se sastoji iz ja, moje, meni, moje, meni, ja,... i tako u nedogled. To su ljudi nedostojni vase paznje. 3 1 1
harper lee Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 31 minutes ago, Leia said: Joj bre Harper kako smaraš… jeste vala sve go fašista gde god je pušenje zabranjeno u svim zatvorenim prostorima To prosto nije odluka koju treba prepustati vlasnicima lokala, realno danas ovo više ne bi trebalo ni da bude tema Jeste. Go golcat.
namenski Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 (edited) 18 minutes ago, Leia said: ...i sama imam manir da obilato nahranim govnima svakog ko mi toplo savetuje da bih mogla da se ugojim koju kilu. Kako суфтиланtm nacin da se kaze da je neko шланг... Едит: идеалних телесних пропорција Edited December 1, 2024 by namenski 2
Eleniko Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 grokćem kao prasac na snagu argumenta Quote Pre nekih mesec dana me je vozac koji me je vozikao po Krakovu, jedan divan mladi Turcin veterinar koji u Poljskoj zaradjuje za zivot vozeci taksi (inace nepusac) pitao za godine i kad sam mu rekao koliko ih imam zaprepasteno me pogledao i rekao da mi u tri zivota ne bi dao toliko jer izgledam deset godina mladje. 2
braca Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 9 minutes ago, Eleniko said: grokćem kao prasac na snagu argumenta Čudi me da još niko od trovača nije potegao argument da su američki doktori reklamirali cigarete pedestih godina… 1
namenski Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 3 minutes ago, braca said: Čudi me da još niko od trovača nije potegao argument da su američki doktori reklamirali cigarete pedestih godina… Јадно ти је ово... Исте спец. тежине као аргументтм да су Черчил, Стаљин, Рузвелт, Де Гол..............................., били пушачи... А да Хитлер, Слоба, Шешељ и вучић.................... нису...
Leia Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 6 minutes ago, harper lee said: Jeste. Go golcat. Dramiš za sve pare Al ajde, ovde se poredi unos hrane u sopstveno telo i ispuštanje dima u vazduh koji dišu svi u prostoriji, potežu se lične anegdote oko samospoznaje kao da to ima ikakve veze sa poentom da taj dim smeta drugima, itd itd itd… uvek mi je zabavno da gledam kako ljudi strastveno konstruišu odbranu svojih stavova čak i kad je slepcu jasno da nisu u pravu, tako da ne bunim se ja, samo vi hajte, sve je to za ljude jelte… 15 minutes ago, namenski said: Kako суфтиланtm nacin da se kaze da je neko шланг... Едит: идеалних телесних пропорција Pa sad kako kome, nekom delujem usukano i nezdravo, te oseti potrebu da me upozori da proverim krvnu sliku, da treba da pripazim na sebe i slična dušebrižnička sranja Poenta je u netraženim savetima, a da me zanima da se reklamiram na forumu do sad bih verovatno tapacirala perspic 1
Dankan Ajdaho Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 2 hours ago, garmonbozia said: Najveći problem je gde god da odeš vratiš se kući kao da si se valjao u pepelu cigareta. Odmah sve mora na pranje, zajebi. Pritom, postoji razlog zašto je to maltene svuda zabranjeno u zatvorenom prostoru sem u Srbiji, a to nije zato što smo bastion slobode. Pušači ne razumeju koliko je odvratan duvanski smrad i to što moraš s vrata sve sa sebe u mašinu baš i nije nešto čime si srećan da se baviš baš svaki puta kada dođeš s nekog socijalizovanja™. U stvari, kad bolje razmislim, razumeju, ali ih zabole stojko, bitno da se kadi. O pasivnom pušenju da ne govorim uopšte. 2 hours ago, uini said: nije o tome pisao već o pravu na izbor : i Pravo na izbor u praksi nemamo mi, nepušači. Zato što se jebeno UVEK nađe neki imbecil koga beskrajno zabole kurac da li je u tom prostoru zabranjeno pušenje ili ne i koji će veselo pripaliti cigaru makar znao da onaj kraj njega umire od raka pluća. Pre par meseci odveli su me fensi šmensi Fuzio, gde je riba, mada nema pepeljara niti ičeg sličnog veselo zapalila, a kad joj je konobar skrenuo pažnju napravila čitavu dramu objašnjavajući kako ona ne može da pije kafu bez cigare. More mrš. 2
JozoMujica Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 42 minutes ago, Lo Zingaro said: U Srbiji se ladno pusi na onkologiji. Ne bas na intenzivnoj nezi ali par metara dalje na zatvorenom stepenistu/hodniku jer je vani previshe hladno jbg. Unose se i plastične flaše a nedavno sam pročitao da je mikroplastika jedan od glavnih uzroka gioblastoma.
Tsai Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 10 minutes ago, namenski said: Јадно ти је ово... Исте спец. тежине као аргументтм да су Черчил, Стаљин, Рузвелт, Де Гол..............................., били пушачи... А да Хитлер, Слоба, Шешељ и вучић.................... нису... Sloba je bio pusac 1
Engineer Posted December 1, 2024 Posted December 1, 2024 26 minutes ago, harper lee said: Jedini razlog zasto ova fasisticka hipi komuna na forumu hoce da zabrani bas sve pabove i kafice, ne deo, ne vecinu, vec sve, od cega se vec godinama lagano odustaje u zemljama koje su prve zabranile pusenje i obavile inicijalno zamisljeni posao da drasticno smanje procenat pusaca u drustvu kombinacijom progona, zastrasivanja i agresivne propagande, je to sto su svesni da bi oni u tim svojim lokalima u kojem mogu da se nadisu kristalno cistog vazduha u laboratorijskim uslovima sedeli i druzili se sa sopstvenom dosadnoscu i praznim stolicama. Otvorio je bio lik u Kralja Milana lep nepusacki lokal, dole na uglu Kralja Milana i Svetozara Markovica, svi su u Beogradu znali za njega. Zatvorio ga je posle tri meseca jer su ga ljudi, nepusaci takodje, izbegavali kao da sluzi kugu i lepru a ne kafu, sokove i alkohol. Da je taj eksperiment uspeo nicali bi takvi kafici na svakom cosku ali avaj, ispostavilo se da svi ovi mrsomudi koji nece da im jakne smrde na duvan pa bi da se zabrane pabovi u kojima moze da se pusi izadju u grad jednom godisnje da proslave mamin rodjendan frapeom od jagode. Ko hoće da zabrani pabove i kafiće u kojima može da se puši? Ljudi bukvalno navode primere po Evropi gde gomila (većih) lokala ima odvojene delove za pušače i nepušače i posluju bez problema. Problem koji si naveo kod nas je zbog toga što lokal ima izbor da izabere, i logično je da će svi izabrati ono što im donosi veći profit. Zato svi treba da budu na istoj početnoj poziciji - prvo nepušački deo, a za pušački se potrudi, ako hoćeš i te mušterije (odvojen deo, ventilacija) Uostalom, ako uvođenje zabrane u lokalima nije značajno smanjilo ni broj pušača, ni prihod u ugostiteljstvu, u čemu je onda problem. I kad se pogleda mapa, stvarno je tako - Bugarska i Hrvatska su malo ispod Srbije, u Francuskoj, Mađarskoj, Čehoslovačkoj, Baltiku ih ima dosta. Međutim, ono što pravi razliku je pasivno pušenje. Ovo su apsolutni brojevi. Srbija i Francuska egal, sa skoro istim procentom pušača, ali i 10x manjom populacijom https://ourworldindata.org/grapher/deaths-from-secondhand-smoke?region=Europe 1 2
Recommended Posts