ToniAdams Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 ja bas volim da gledam kad se nepusaci zderu sto ne mogu da zapale. slabi karakteri
Dagmar Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 Imas li ti prijatelje tony? Prijatelje koji te vole?
ToniAdams Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 imam prijateljice. pola sata 30 evra, i mogu da biram
Dagmar Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 Da ti kažem pošteno, briga me za njihovu inkluziju u moju kafanu, neka idu u nepušačku kafanu. A ovo za pravo zaposlenih je besmislica. Mnogo je opasnije po zdravlje raditi na benzinskoj pumpi pa ne vidim panevropsku kampanju za zabranu točenja benzina na benzinskim pumpama. Jos je opasnije raditi na infektivno odeljenju neke bolnice, pa ne videh panevropsku kampanju za zabranu infektivnih klinika. Licimuri.
ToniAdams Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 jos je opasnije raditi kao krotitelj lavova, pa ne videh panevropsku kampanju za zabranu krocenja lavova.
Dagmar Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 imam prijateljice. pola sata 30 evra, i mogu da biram Hm, pa ne interesujem se za to sa prijateljicama, covek gore pise da on za izbor izmedju pusackog i nepusackog izlaska koristi iskljucivo prijatelje, a ne prijateljice.
JozoMujica Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 ne znam gde je ta nepusacka kafana, jednom sam u bg trazila negde da sednem, isli smo od kafane do kafane, na kraju videla costu. reko, super, konacno, kad ono jbga u bg je valjda jedina kosta u kojoj se pusi. problem je sto je u restoranima "nepusacki deo" deo iste sobe kao pusacki deo. da od toga nisu napravili farsu i kada bi bile dve potpuno razdvojene sobe, sa posebnim ulazom, to bi bilo ok resenje. ovako, zapravo nemas nepusacke restorane i osoba koja zeli smoke free environment zaista nema mogucnost za drustveni zivot u srbiji, bar sto se tice izlazaka. Ja ne razumem ko vlasniku nekog objekta koji se slaže sa tvojim mišljenjem brani da u njemu zabrani pušenje.
Pontijak Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 ovajjjj. postoji tema o zabrani pusenja, uzgred napisano :)
JozoMujica Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 (edited) ^^ Ne. Verujem da postoje vlasnici kafana, nepušači, kojima smeta dim i pošto taj dim smeta velikoj većini njegovih gostiju (zbog koje čak i država mora da se meša), valjda je očekivano da zabrani pušenje u kafani. A ti? Edited October 8, 2014 by JozoMujica
Aće Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 bas ne razumes, a? samo da ti kazem u vezi nepusacke i pusacke zone. mislim da lokali povrsine do 80kvm ne moraju imati odvojenu prostoriju, a preko toga moraju. zato vecina u srbiji nema fizicki odvojen prostor.
paculla Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 (edited) Ministarstvo finansija menja zakon o pusenju i uvodi jos restrikivnije zabrane. Pri tome je pitanje odakle im nadleznost em ne postoji veza pasivnog pusenja i raka pluca. Svi ce vam pricati o bauku pasivnog pusenja posebno napaljeni lekari, ali nauka kaze da nema veze. Tako da zabrana pusenja nema veze sa mozgom ni sa naukom. Second hand smoke je jedna velika prevara. http://jnci.oxfordjournals.org/content/early/2013/12/05/jnci.djt365.full nauka kaze... ovaj citat je novinarsko prepricavanja prezentacije sa konferencije. malo mi je bilo cudno sto rad jos nije obljavljen pa sam malo iskopala podatke objavljenje u talku. velicina uzorka je premala da se donese bilo kakav zakljucak. evo citat ko-autora studije: “We don’t want people to conclude that passive smoking has no effect on lung cancer,” Stanford oncologist Heather Wakelee, one of the researchers who participated in the study, said of the findings. “We think the message is, this analysis doesn’t tell us what the risk is, or even if there is a risk.” u uzorku su imali 9:1 medju nepusacima koji nisu ozbiljno izlozeni dimu i onih koji jesu, broj je mali, a procenat ljudi koji dobije rak takodje previse mali (narocito medju nepusacima) da bi se dobio bilo kakav statisticki znacajan rezultat. na brzinu sam izracunala statistcku snagu testa i izgleda da je dobro ispod 10%, sto nije dovoljno za zakljucke (obicno teba bar 80%). postoje razne druge studije, meta studije (koje imaju druge statisticke nedostatke) koje pokazuju 20-30% povecanje verovatnoce za rak kod nepusaca izlozenih dimom, druge koje pokazuju nedostatak korelacije, evo studije koja iz meta analize zakljucuje da 42k amerikanaca godinje umre kao posledica pasivnog pusenja (verovatno preterivanje u ekstrapolaciji ali imaju solidniju statistiku nego ova citirana studija). u vecini ovih slucajeva, ne moze da se uradi prava prospektivna studija, a retrospektivne studije nikad nemaju dovoljan uzorak za zakljucke (osim kad su u pitanju pusaci jer je tu povecanje iznad 1000% a ne 20-30% pa je potreban uzorak mnogo manji). iz svih studija objavljenih, ne znamo tacno kakav je uticaj pasivnog pusenja, ali trend u svim publikacijama je da ima negativne posledice po zdravlje. (rak, kalcifikacija arterija, COPD...) zakrcenje arterija na srcu ubije daleko vise ljudi nego rak pluca a dobro je korelisano sa pusenjem. Edited October 8, 2014 by paculla
namenski Posted October 8, 2014 Posted October 8, 2014 Problem sa aktivnim antipusacima, borcima za smoke free environment , uz sav moj trud da razumem smetanje dima i ostalih pratecih pojava, je u tome sto oni - bez obzira na starost - zvuce tako trezvenjacki, antialkoholicarski, propovednicki, anti-ovo, anti-ono, samo da je pomodno i da je tako svuda u svetu. Kao ona trezvenjacka drustva iz Mark Tvena boze me prosti...
Recommended Posts