Jump to content
IGNORED

Recepti, kulinarski trikovi i omiljena jela - borba protiv gladi

msmodesty

Recommended Posts

Posted
6 minutes ago, adam said:

ja bih ove dzemcice iskoristio za uz sireve - bri, kamamber, bilo koji budjavi, neki tvrdi stari.... jos preko malo tucane ljute - uh! 

Vec jela sa nekom old gaudom bez ljute paprike. Bas uhhh 

• +1 1
Posted
1 minute ago, Sandradjer said:

Vec jela sa nekom old gaudom bez ljute paprike. Bas uhhh 

Gde su slike? :rtfm:

Posted
1 minute ago, aram said:

Gde su slike? :rtfm:

Moze sutra? :D

Danas vise ne mogu. Preterala sam 

• Haha 3
Posted
20 hours ago, Ras said:

Salata sa pečenom bundevom, nečim zelenim, nekim orašastim plodovima i nekim sirom. Uz to može da se služi i šunka/pršuta.

Npr. bundeva isečena na kocke. Nauljena i začinjena solju, biberom i mlevenom paprikom. Na papir za pečenje, pa u rernu na 200 stepeni do 30 minuta će biti dovoljno - proveriti da se ne prepeče. Promešati bar jednom bundevu tokom pečenja, domaćica pored rerne po  želji i više puta.

Zeleno po izboru. Može biti rukola, ili neki od dostupnih miksova - meni je dobar onaj orijentalni miks iz maksija. Može bejbi spanać, može salatni kelj.

Pečeni orasi ili lešnici.

Beli sir po izboru. Za blaži ukus mocarela, iscepkana na komadiće ili ona u mini kuglicama koja je dekorativna ali i skupa. Za intenzivniji ukus neki od zrelih belih sireva feta tipa.

Dovoljno je začiniti maslinovim uljem i limunom, a može se igrati melasom od nara, zrnima nara, itd...

I meni se prijelo!

Bundeva, staroplaninski kozji sir, pečeni orasi i mrzelo me da idem da berem borovnice, pa sam se dohvatio naruta:

bund1

bund2

I ostaci merloa od juče.

• +1 2
  • Wub 3
Posted (edited)

e ako vam treba pravo prase, imam ličnog dobavljača iz sela pudarci između grocke i umčara

vrhunsko, starinsko /u smislu da nisu ove bajadere/, za 1700din/kg nema bolje

donese vam na noge, u kuću, danima kada vrši dostavu

da izbegnete ove rolade i dobijete pravu hrskavu kožicu

minimalna narudžbina 2 kile, isečeno po kanonu

Edited by Eleniko
Posted
22 minutes ago, Eleniko said:

isečeno po kanonu

:hail::D 

Posted
1 hour ago, Ras said:

I meni se prijelo!

Bundeva, staroplaninski kozji sir, pečeni orasi i mrzelo me da idem da berem borovnice, pa sam se dohvatio naruta:

bund1

bund2

I ostaci merloa od juče.

Pomazes :).

Trenutno obradjujem sta se sexka, sta se renda, a sta ljusti na trake.

Imam skoro sve namirnice, a imam i sutra :cool:. Totalno ste me zaludeli ovim :D

• Wub 1
Posted
1 hour ago, Ras said:

I meni se prijelo!

bund1

ja sve ovako s tim sto fino zaljutim i zacinim bundevu pre nego sto je rknem u rernu. volim da bar malo ujeda. i nar obavezno, najvise zbog strukture. moze se dobiti slast s raznim bobama, moze i kiselost al ako ne 'rska, nije to to. 

• +1 1
  • Wub 2
Posted

nego kad se vec bavimo bundevama - ja se ponovo rodio kad sam poverovao nekim kuvarima ovde da nije nepohodno ljustiti bundeve svih fela. to je smrt! draze mi je otkostiti sitnu ribu nego oljustiti tikvu. 

sasvim je dovoljo da se bundeva prepolovi, izvadi sredina i il peku pole il se sece na kocke sa sve korom pa ko ne voli koru nek pljucne/oljusti a mi kojima ne smeta, mumamo sve. kora je ne samo jestiva nego i ukusna, pogotovo kad se tikva adekvatno zacini i naulji, 

samo kazem... 

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 2
Posted

Frustrira me ova vaša fensi waldorf salata...ne znam da li bih je pre probala ili odmahnula rukom: neka, seljanka sam za ovaj obrok, dajte mi ipak rusku, mimozu, kupus salatu, moravsku, može i cezar sa hrskavom slaninicom.

Kako, bre, majonez i jabuke... :(

• +1 2
Posted
8 hours ago, Klara said:

Tu problematiku je razresio pre vise od veka Oscar Tschirky :D

• +1 1
Posted (edited)
9 hours ago, Klara said:

Frustrira me ova vaša fensi waldorf salata...ne znam da li bih je pre probala ili odmahnula rukom: neka, seljanka sam za ovaj obrok, dajte mi ipak rusku, mimozu, kupus salatu, moravsku, može i cezar sa hrskavom slaninicom.

Ne vidim razlog za otpor prema valdorf salati, pogotovo ne u kontekstu cezar, mimoze i ruske koje su sve redom stranog porekla i usvojene. Razlika je što su se ove odomaćile, a valdorf nekako nije.

Čak je i moravska salata usvojena tek u poslednjih par godina i to nakon gastronomskog buma gradova iz istočne i južne Srbije. Pri tom, moravska se salata najčešće sreće u kafanama, a ne u domaćinstvima. Iz tih sam krajeva i tu moravsku tokom odrastanja nisam sreo ni na jednoj slavi, svadbi, niti porodičnom okupljanju bilo koje vrste. Čak i danas retko, mada sam i retko u prilici da to proverim.

Par stranica napred predložio sam modifikaciju valdorf salate. Ne insistiram na namirnicima, svaki rp se može modifikovati po ukusu i ličnim afinitetima, ali kada sam predlagao imao sam na umu tačno određenu kombinaciju ukusa i svrhu te salate: da bude hrskava pod zubima, a laka i osvežavajuća. Ukoliko bi asocirali bojama, ovo je praktično monohromatski obrok.

Zato: štapići celera, greni smit jabuka (sa korom), sve seckano na štapiće poput mini pomfrija, veličine prilagođene zalogaju, umešano u grčki jogurt, začinjeno sa malo masl ulja, limunom (važno i da jabuke ne potamne dok traje pripreme), solju i biberom. Kao kontrast, pečeni orasi odozgo i ukrašeno listovima celera. Vrlo jednostavno za pripremu, ukusno kao samostalni laki obrok, odlično kao kontrast mesu (pečenom, šniclama...) i na stolu ume da izgleda otmeno.

Tako da ti predlažem (i Zeki i Miretu) da probaš - umeš u kuhinji, a vešta si i sa fotoaparatom, pa napred!

Edited by Ras
  • +1 3
  • Hvala 1
Posted
39 minutes ago, Ras said:

Ne vidim razlog za otpor prema valdorf salati, pogotovo ne u kontekstu cezar, mimoze i ruske koje su sve redom stranog porekla i usvojene. Razlika je što su se ove odomaćile, a valdorf nekako nije.

Kod mene je to zbog kombinacije ukusa/namirnica, ne zbog porekla salata. : D

Moravsku, inače, uvek pravimo, tako da nisi bio na pravim proslavama. :p

(šalim se malo, naravno.

Eksperimentišem sa hranom, ali opet sve na kraju bude stvar ukusa. Ništa lično protiv onog što vi volite. 🌸)

• +1 1
Posted

jabuka pogotovo greni smit ovde dodje kao povrce :D 

kiselkasta i socna..

a cini mi se da se secam da u neke verzije ruske ide seckana jabuka..

• +1 3
Posted
1 hour ago, Ras said:

Čak je i moravska salata usvojena tek u poslednjih par godina i to nakon gastronomskog buma gradova iz istočne i južne Srbije. Pri tom, moravska se salata najčešće sreće u kafanama, a ne u domaćinstvima. Iz tih sam krajeva i tu moravsku tokom odrastanja nisam sreo ni na jednoj slavi, svadbi, niti porodičnom okupljanju bilo koje vrste. Čak i danas retko, mada sam i retko u prilici da to proverim.

Par stranica napred predložio sam modifikaciju valdorf salate. Ne insistiram na namirnicima, svaki rp se može modifikovati po ukusu i ličnim afinitetima, ali kada sam predlagao imao sam na umu tačno određenu kombinaciju ukusa i svrhu te salate: da bude hrskava pod zubima, a laka i osvežavajuća. Ukoliko bi asocirali bojama, ovo je praktično monohromatski obrok.

Zato: štapići celera, greni smit jabuka (sa korom), sve seckano na štapiće poput mini pomfrija, veličine prilagođene zalogaju, umešano u grčki jogurt, začinjeno sa malo masl ulja, limunom (važno i da jabuke ne potamne dok traje pripreme), solju i biberom. Kao kontrast, pečeni orasi odozgo i ukrašeno listovima celera. Vrlo jednostavno za pripremu, ukusno kao samostalni laki obrok, odlično kao kontrast mesu (pečenom, šniclama...) i na stolu ume da izgleda otmeno.

Tako da ti predlažem (i Zeki i Miretu) da probaš - umeš u kuhinji, a vešta si i sa fotoaparatom, pa napred!

Pojasni malo ovo. Taman sam poletela da nisu teski recepti :ohmy:. Obice mi se o glavu. Sad je kasno, pun frizider namirnica.

Plus mi raste tenzija, najjesniji gost mi rece da nece doruckovati. 

Jednom sam bila ambiciozna da spremam butkicu, valjda mi se butkica nece ponoviti.