henrik larsson Posted March 1, 2011 Posted March 1, 2011 naan - indijski beli lebac, tj lepinje. fora je da se naduva i da se odvoji gornja kora skroz. zapravo, ništa posebno, ide standard kiselo hlebno testo (750gr brašna t500, kvasac sveži kocka, kašičica šećera, 1dl mleka, 2 dl jogurta, 50gr putera, seme peršuna (ili kim, ako nema). sa mlekom i šećerom rastopiti kvasac, kad nadođe, u brašno, kašičica i po soli, jogurt, rastopljen (ne vreo!) puter, voda, mestite mekše testo. ostavite da dooobro nadođe, bar sat jedan, pa premesite, napravite 8 jednakih loptica i razvučete oklagijom u oblik papuče, debljine ko malo jače za picu. u plek, pa kad narastu duplo u debljinu, u usijanu (bukvalno - na najjače) rernu. pratite pogledom. treba da se naduvaju, pa porumene i kad mislite da su za vađenje sačekajte još minut (to je važno jer ako se gornja kora ne isuši, spuvaće se po vađenju (da prostite), vadite i ladite, na pleku. kad presečete ono unutra ostaje rupa, za punjenje čim oćete (inače, naan nikako ne izgleda kao oni otpaci testa čije fotke sajt coolinarika objavljuje uz svoj recept)E to je ona Simina lepinja, iz V. Stepe. Baš sam danas satro jednu celu veliku, u iteracijama sa raznim dodacima (bio je i homemade humus :) )
kud_genijalci Posted March 4, 2011 Posted March 4, 2011 Pečene jabuke.Na pijaci treba naći "šifru" (a akoe nam onda "John Smith").Izdubiti sredinu - ja imam onu napravu koja vadi sredinu sa semenkama, koje preproučujem da se sažvaću, zdravo je - pa filovati.Koristim pleh koji obložim peki-papirom.Prvo sipam malo smeđeg šećera, ubacim suvo grožđe, seckane šljive (jednom am stavio i suve kajsije, a ukus me podsetio na pečenu bundevu, pa mi to dalo ideju jer sto godina nisam pekao bundevu), seckane orahe i onda iz tegle s livadskkm medom još sve zalijem. I cimeta!To kad se jede iz tepsije dođe cela večera.Imam i slike, čitav proces, ali koliki je limit za Mb?
holden kolfild Posted March 5, 2011 Posted March 5, 2011 (edited) povratak Fistmena?edit: secanje me izdalo! 800 500 je. Edited March 5, 2011 by holden kolfild
morgana Posted March 6, 2011 Posted March 6, 2011 lanene plociceukusne su i grickabilne, bolje do onih koje sam nalazila po prodavnicama zdrave i dosadne hrane.osnovni recept se moze korigovati sjemenkama i zacinskim biljem. nosim ih u torbi i potezem u slucaju gladi ili pada secera.
ivy Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 lanene plociceukusne su i grickabilne, bolje do onih koje sam nalazila po prodavnicama zdrave i dosadne hrane.osnovni recept se moze korigovati sjemenkama i zacinskim biljem. nosim ih u torbi i potezem u slucaju gladi ili pada secera.suupeer suuu upravo sam ih pravila..hvala,morgana na receptu :) osnovni recept vrlo trpi izmene a i po koju grešku :D ideja je bila da napravim pola mere,od pola kg brašna pa sam stavila 125graženog,125g heljdinog,125g pšeničnog od celog zrna i 125g belog T500ubacila soli,sbb,10g kima(sledeci put ide više kima),susam i lan semenki koliko sam imala u kući i lomljene semenke od bundeve i na kraju debakl:2 dl maslinovog ulja,što je mera za 1kg brašna pa sam onda dodala još 200g pšeničnog od celog zrna i 50gbelognisam stavila jogurt jer sam htela da budu posni a maltex i susamov puter jer ih nisam imala u kuci a severac je napoljuumesila,ispekla i sada grickam i odlične!!!! :) :)
darling Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 Pečene jabuke.Na pijaci treba naći "šifru" (a akoe nam onda "John Smith").zasto bas sifra od svih jabuka na pijaci? jese dobro drzi u rerni? sta na kraju ispadne od nje?
morgana Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 suupeer suuu upravo sam ih pravila..hvala,morgana na receptu :) osnovni recept vrlo trpi izmene a i po koju grešku :D ideja je bila da napravim pola mere,od pola kg brašna pa sam stavila 125graženog,125g heljdinog,125g pšeničnog od celog zrna i 125g belog T500ubacila soli,sbb,10g kima(sledeci put ide više kima),susam i lan semenki koliko sam imala u kući i lomljene semenke od bundeve i na kraju debakl:2 dl maslinovog ulja,što je mera za 1kg brašna pa sam onda dodala još 200g pšeničnog od celog zrna i 50gbelognisam stavila jogurt jer sam htela da budu posni a maltex i susamov puter jer ih nisam imala u kuci a severac je napoljuumesila,ispekla i sada grickam i odlične!!!! :) :)drago mi je da ti se svidjaju :)i ja uvijek dodam heljdino brasno i pojacam kim, a sljedeci put cu da stavim i biberdarling, jesi li probala recepte za domacu nutelu sa kulinarike? ili si nutela fundamentalista :Dmislila sam da isprobam jedan od njih, pa i ako namaz ne bude ekstra, proci ce u palacinkama
darling Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 drago mi je da ti se svidjaju :)i ja uvijek dodam heljdino brasno i pojacam kim, a sljedeci put cu da stavim i biberdarling, jesi li probala recepte za domacu nutelu sa kulinarike? ili si nutela fundamentalista :Dmislila sam da isprobam jedan od njih, pa i ako namaz ne bude ekstra, proci ce u palacinkamajao, nutela mi je slaba tacka, zapravo, nutelica, ja je tako zovem nisam gledala kulinarikine, nego sam nabola nekoliko bozanstveno uslikanih izrada sa inostranih sajtova, izguglaj hoummejd nutelu, i na to se przim, al ne mogu da se ukljucim u trku posto nemam blender da pretvorim lesnike u pastu. kad budem imala, izvesticu. rekla mi je jedna pticica da u dmovima ima nekog bozanstvenog namaza od lesnika, na primer 47 odsto lesnik, 53 odsto ostalo. proizvodjac alnatura. time cu se pocastiti ove nedelje.
morgana Posted March 7, 2011 Posted March 7, 2011 vidjecu i te recepte po internetskom inostranstvu, hvala za savjet. hoummejd varijanta me privlaci zbog rezanja secera, prije svega, premda nutela i nije preslatka u odnosu na linoladu i slicne. a i nije lose malo podici ljesnike.dm nemam :(
darling Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 nisam verovala da cu ovo ikad pomisliti, a kamoli iznetu u javnost. ovo alnaturino je ukusnije od nutelice :( 50ak posto lesnika, nema toliko secera, dakle, nije slatko, nego taman, kremic za odrasle. aj pravi morgana domace, i ja cu nesto da ishemijam, makar tukla lesnike u avanu, pa da razmenimo iskustva.
renne Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 E da sam doživeo da si Ti izdala nutelu, sad mogu da 'mrem...
darling Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 zar nisi ti vec umro na dnu one serpe sa flekicama s kupusom?
morgana Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 (edited) aj pravi morgana domace, i ja cu nesto da ishemijam, makar tukla lesnike u avanu, pa da razmenimo iskustva.pravicu ovih dana, javljam rezultatemoram da nadjem i taj alnaturin krem. ko to pravi? nije dm brend, jel da? Edited March 9, 2011 by morgana
Recommended Posts