Jump to content
IGNORED

Panduracija u Srbalja

Eraserhead

Recommended Posts

Posted (edited)

Zavisi sta podrazumevas pod alternativnim sankcijama. Kod nas postoji sirok spektar razlicitih mera koje se mogu primeniti prema maloletnim uciniocima KD, a i sama kazna maloletnickog zatvora se primenjuje veoma retko i pod posebnim uslovima, pa je kao takva vise izuzetak nego pravilo. Mere su samo na papiru dobre s' obzirom na (ne)strucnost socijalnih sluzbi koje treba da ucestvuju u njihovoj primeni.

Edited by Aleksandar88
Posted

Najcesce im se i izricu neke od mjera pojacanog nadzora. Fakticki, to se svodi na redovne odlaske u centar za socijalni rad. Upucivanje u vaspitno-popravni dom i kazna maloletnickog zatvora su rijetkost. Zatvor se izrice samo za najteza krivicna djela.

Posted

pronadjen mi je fon posle godinu i po dana :wub: zvali me u petak da mi jave da dodjem po aparat. dva mlada inspektora izgledom jako podsećaju na decu. pitam ja majstore gde mi je punjač koi je isto drpljen sa fonom a njih dvojica :blink:. kažu da su dobili samo aparat od kolega. ko je osoba kod koje je pronadjen fon nisu mi rekli iako sam insistirao da mi kažu. vidite mi imamo ovde sve i pokaza mi na fasciklu, tu su listinzi i evo sada vi uzmite vaš aparat. vama ne znači ništa i da vam kažemo ali vam ipak nećemo reći. kolega i ja smo pregledali aparat i vi samo potpišite ovde da ste ga preuzeli. rekao sam im da su telefon pronašli isključivo zbog mog aboljenja organa na šta su mi odgovorili nemojte tako, znate mi imamo neku našu proceduru. sve će biti istraženo dalje, odgovori jedan i ja uzmem fon i izadjem napolje.kacam se vratio na posao uključim fon bez kartice i gle čuda u fonu fotografije lika koi je kupio fon. inspektori svaka čast ^_^ . fon je prošao kroz dve kontrole nadležnih organa i stigao do mene sa slikama lika, pozivima i porukama koje je slao i primao kao i baja mali knindža plej listom <_< .

Posted (edited)

Verovatno osoba kod koje je pronadjen telefon nije ista ona koja ga je ukrala. Mislim da bi u suprotnom trebali/morali da ti kazu, ako bi zeleo da pokusas da neka svoja prava koja se ticu odstete ostvaris putem suda, mada se i ti podaci dobijaju samo na osnovu zahteva, koji pak nije ne znam sta, vec drzavna pljacka u vidu takse od 200-300 kinti. Sto se tice slika, realno njih boli kurac da brisu bilo sta iz telefona, a ne verujem ni da imaju tu obavezu. Tog lika niko nije terao da se slika sa kradenim/od lopova kupljenim telefonom, sam je svoje slike na njega postavio. Tel. si dobio ili sto si ih cimao da ti ga pronadju ili je bila veca vrednost od 15 soma RSD ili ti je ukraden iz nekog lopovima nedostupnijeg mesta pa delo nije kvalifikovano kao sitna kradja. Kad ti ukradu mobilini manje vrednosti, u gradu, na plazi ili etc. gotovo da i nema svrhe prijavljivati ( u smislu da se nadas da ce ti telefon biti pronadjen ). Sam nacin pronalazenja je specifican i zahteva odredjeno vreme, koje vecina inspektora odluci da ne trosi na to, jer im ne ulazi u +/- prosek resenih krivicnih dela. Dobro, uvek mozes da se nadas da ces naleteti na nekog koga nece mrzeti da se time pozabavi :P.edit:slovce

Edited by Aleksandar88
Posted (edited)

Mojoj ženi neko drpio telefon iz službene klonje u GAK-u u Višegradskoj, dok je bila tamo anekoj obuci. Kaže da klonja uopšte nije na prolazu pacijentima/posetiocima, ali eto, neko ga popalio. Ubedi je prijateljica da prijavi muriji, ovi joj kažu u fazonu "ne brinite ništa, pronaći ćemo ga sigurno ako ste prijavili krađu i operateru (po IMEI-u valjda, nemam pojma).Elem, posle dve i po (2,5) godine zovu je da dođe u Palatu od Pravde na suočenje sa lopovom. Ona ode, kaže mladac, verovatno đankoza, plav od batina, dal' su ga tukli naši il' njiovi nema pojma, u svakom slučaju - nikad tipa nije videla da se mota po klinici. Pitali je hoće li da podnese krivičnu prijavu protiv njega, ona rekla ma jok (kaže bilo mi žao kad sam ga videla), potpisala da ga ne goni krivično i to se tako završi.Početkom tekuće godine, stigne poziv njoj da se prekosutra u to i to vreme (dakle manje od 72h od prijema poziva) pojavi na suđenju, soba ta i ta. Jedini bedak - ona je u tom trenutku već u Mariboru. Dva dana posle zakazanog suđenja, stiže gajbi rešenje da mora da plati 30.000 dinara u roku od 5 radnih dana zbog neodazivanja sudskom pozivu ili da je hapse i teraju u zatvor na 14 dana! :blink: Vratila se iz Maribora, otišla u PP, najebala se majke nekom na šalteru, oni iskopirali iz pasoša strane sa datumima ulaska i izlaska i aj' ćao.Srpski zakoni i pravosuđe rulaju!Edit: telefon nikad više videla nije, niti su joj rekli da su ovoga našli i direktno povezali sa njenim telefonom, nego eto, on je valjda priznao da je operisao u tom kraju u to vreme...

Edited by historian
Posted
Srpski zakoni i pravosuđe rulaju!
Moju ženu navatala kamera za prekoračenje kod GMilanovca pre godinu i po dana. Dala podatke, sa adresom na koju treba da stigne rešenje, uz ostale podatke tipa gde radi itd itd. Platila kaznu uredno, za par m stiže na faks gde radi opomena, neko primio i potpisao. Na opomeni stoji da se plati kazna u tom i tom roku da ne bi bio tvorza, trt mrt. Ona se najebe keve ovima što su potpisivali u njeno ime, uzme opomenu, na njoj nema nikakvog kontakt telefona ni nešto slično, dakle nema opcije da se pozove i da se preganja i objašnjava da je plaćeno. Varijanta Kragujevac ili tako nešto, ne znam na koju foru. Ugl, iskopa se nekako tel ogranka suda u GM, ja sa šljake pošaljem faksom uplatnicu na adresu na koju su mi rekli da pošaljem, usput telefonom objasnim da se opomene non stop šalju na pogrešnu adresu. Posle par m opet dolazi opomena na faks - nije plaćeno, pretnja mardeljom. Ovaj put se izignoriše, jerbo nema smisla, šta sad da se radi pametno.Pre par nedelja zovu sa faksa. Došao pandur da apsi. Javi se ona na telefon, najebe mu se keve i saopšti da može slobodno da dođe na gajbu da je hapsi, ima potvrda o uplati pa će da padne tužba. Pandur se smeje, ma okej sve, nije frka, dešava se to, nismo mi ništa krivi, sve je u redu. Sad čekamo sledeću opomenu na faks ili interventnu, šta je već na redu.
Posted

Dadad, sad me podseti - na tom rešenju o 30k ili tvorza piše otprilike:Da zbog neodazivanja pozivu plati 30k dindži u roku od 5 dana ili da odmah bude sprovedena na izdržavanje kazne zatvora blabla...Nigde na rešenju ne piše račun na koji se uplaćuje kinta, niti gde se može podneti žalba ili bilo kakav kontakt, telefon, adresa, ne daj Bobe neki mail ili slično...Bagra. angry.gif

Posted (edited)
telefon i ostale stvari tipa dokumenata mi je drpio spajdermen ulaskom kroz prozor na prvom spratu koi su dva pandura na uvidjaju okarakterisali kao klasično ušunjavanje. u trenutku kradje smo porodično bili na gajbi u snu. znači nije ni prizemlje ni visoko prizemlje nego je prvi sprat. oni su već znali da je taj lik narkoman, da je vrlo vešt i nečujan narkoman sa specijalnom obućom koja ga čini takvim iako su se na stubu zgrade videli blatnjavi otisci obuće. taj moj narkoman ne ostavlja nikakve otiske, to su mi isto rekli. bili su na gajbi 15 minuta a resto uvidjaja od sat vremena presedeli su u lokalnom kafiću. vrednost telefona jeste veća od 15 iljada rsd. tražili su ako imam da im dam IMEI broj telefona i da fon jedino tako mogu da pronadju. što se tiče načina i vremena potrebnih za pronalaženja fona koe je jako specifično kod ovih likova u stanici ogleda se u tome što njih baš zabole da se bave time. u ovoj stanici postoji osoba sa imenom i prezimenom koja radi samo na praćenju telefona. njegovo boljenje traženja se odužilo na godinu dana i na kraju je gospodin prešao u razgovoru na ti sa mnom. onda sam otišao u stanicu na razgovor o boljenju kolege a komandir/zamenik mi je izmedju ostalog rekao da je telefon možda u madjarskoj ili je bačen u dunav i da onda oni tu ništa ne mogu da urade. znači da oni ne rade svoj posao za koi su plaćeni. lik kod koga je pronadjen fon nije sigurno isti koi mi je banuo na gajbu. inspektor mi je rekao da neće da mi kaže kod koga je pronadjen fon jer oni dalje istražuju te im je taj podatak bitan. oni će sada valjda da pitaju tog lika odakle je nabavio telefon ili šta već. kao što rekoh telefon je bio na proveri u dve pandurske stanice a u pozivanim brojevima na fonu sam video i broj 92. nači zvao je lik stanicu da se javi. meni je telefon vraćen sa podacima o liku koi je bio njegov vlasnik do skoro. ako im je toliko bitan taj deo o njegovoj privatnosti u daljem istraživanju onda su valjda trebali i da ubrišu sve sa fona. Edited by steppingrazor
Posted (edited)
Moju ženu navatala kamera za prekoračenje kod GMilanovca pre godinu i po dana. Dala podatke, sa adresom na koju treba da stigne rešenje, uz ostale podatke tipa gde radi itd itd. Platila kaznu uredno, za par m stiže na faks gde radi opomena, neko primio i potpisao. Na opomeni stoji da se plati kazna u tom i tom roku da ne bi bio tvorza, trt mrt. Ona se najebe keve ovima što su potpisivali u njeno ime, uzme opomenu, na njoj nema nikakvog kontakt telefona ni nešto slično, dakle nema opcije da se pozove i da se preganja i objašnjava da je plaćeno. Varijanta Kragujevac ili tako nešto, ne znam na koju foru. Ugl, iskopa se nekako tel ogranka suda u GM, ja sa šljake pošaljem faksom uplatnicu na adresu na koju su mi rekli da pošaljem, usput telefonom objasnim da se opomene non stop šalju na pogrešnu adresu. Posle par m opet dolazi opomena na faks - nije plaćeno, pretnja mardeljom. Ovaj put se izignoriše, jerbo nema smisla, šta sad da se radi pametno.Pre par nedelja zovu sa faksa. Došao pandur da apsi. Javi se ona na telefon, najebe mu se keve i saopšti da može slobodno da dođe na gajbu da je hapsi, ima potvrda o uplati pa će da padne tužba. Pandur se smeje, ma okej sve, nije frka, dešava se to, nismo mi ništa krivi, sve je u redu. Sad čekamo sledeću opomenu na faks ili interventnu, šta je već na redu.
Kad se u zemlji Srbiji uvede rad preko racunara ovakvi slucajevi nece ni postojati, sa druge strane dok se sve radi preko papira, ispastace stranke u procesu, a predmeti ce se zbog neazurnosti nagomilavati. Otprilike iz tvoje price, ono sto se najverovatnije desilo jeste da je sud u GM ili gde vec poslao naredbu za naplatu u maticnu stanicu policije gde ti i zena imate prebivaliste. Taj akt iako je resen u sudu koji ga je i izdao i dalje stoji u policiji pa te zato oni verovatno zovu i opominju. Ako je mrzi da joj stizu opomene nek' ode do stanice i trazi u pisarnici da se akt razduzi, ako je sacuvala kopiju uplatnice, neka kaze panduru koji zove da dodje i da je pokupi. Oko tog urucenja opomene, primecujem nepravilnost. Ta opomena ustvari predstavlja zamenu novcane kazne u kaznu zatvora, u odredjenom trajanju, a zbog neplacanja. Sad ta se opomena urucuje kao i resenje, a to znaci ( zbog prava na zalbu ), da mora biti urucena osobi licno ili punoletnom clanu njenog domacinstva koji se zatekne kuci. Ne sme se urucivati kolegama, ili ostavljati na radnom mestu, jer rok za zalbu pocinje da tece od trenutka urucenja akta.
Ti se pozivi za sud odlazu bez problema. Potrebno je samo obavestiti sudiju telefonom ili pismeno. Ja sam neki dan prvi put odlagao nesto za sud, jer mi se termin poklapao sa ispitom. Napisali tamo da ce da me u slucaju ne dolaska kazne, bla bla. Ja otkucao molbu da odloze, predao 3-4 dana ranije ( jer je bio u pitanju glavni pretres pa da dzaba ne dolaze i sudija i tuzilac i advokat i okrivljeni i ostala svita ) i nisam se pojavio. Par dana nakon toga dobio novi poziv, otisao, niko nista nije ni pomenuo. Edited by Aleksandar88
Posted
Potrebno je samo obavestiti sudiju telefonom ili pismeno.
Obe plave koverte od suda sam primio ja, jerbo žena nije bila tu, jel.U oba slučaja nigde nije bilo nikakvog broja telefona, niti bilo kakvog kontakta za potencijalne "neću moći" situacije.Ima pečat II opštinskog suda, i piše u pozivu "sudnica br. taj i taj". Ništa više. U drugom slučaju ni to.Pa jebote! Ja sad treba da jurim telefone, centrale, službe pisarnice i lokale? Nek jedu govna. Eto.
Posted

Da, super je što građani treba sad da idu po pisarnicama da bi rešili problem koji nikako nisu izazvali. :mellow: Moja keva je u poslednjih godinu dana dvaput išla kod sudije za prekršaje. Prvi put zbog neke gluposti za koju joj i nije izrečena kazna. Posle 7-8 meseci ponovo stiže poziv, nigde se ne pominje šta je u pitanju, nikakav član zakona i sl, samo u koje vreme da se pojavi tamo. Ispostavilo se da su joj greškom ponovo poslali onaj poziv od prošlog puta i da uopšte nije trebalo da dolazi. :isuse:

Posted

Isto važi i za zatvore, pazite da ne narušite ugled 1 instituciji! Možeš imati i trofrtaljke do pola lista, podići čarape i da ti se nijedna dlaka, nijedan komadić kože ne vidi - ne vredi, ne moš ući u zatvor. I proverite da li imate važeću ličnu kartu, bez nje ne možete u posetu :isuse:.

Posted
Nautilus objasnio. Nema adekvatne obuke, sve se svodi na impulsivne reakcije na licu mesta pa šta bude.Ne valja kako god da okreneš.
Policija strada na duznosti i u drugim zemljama, mislim da se u ovom konkretnom slucaju nije moglo bolje odreagovati. Ono sto nedostaje je prevencija, policajci na ulici koje ce biti vidljivi, koje ces poznavati, vidjati ih kako setaju po kraju i razgovaraju sa komsijama, imati njihove brojeve telefona za ne daj boze. Taj koncept se u normalnom svetu zove community policing, UK je najvise napredovala u primeni a uspesan je i u drugim Evropskim zemljama. Sticajem okolnosti znam da strategija za uvodjenje comm. policinga u Srbiji cuci u nekoj ladici jos od vremena Jocica...
Posted

Čini mi se da su objavili sad - umro onaj nesrećnik