Jump to content
IGNORED

Vas odnos prema domovini ...

cyberwor/L/d

Recommended Posts

Posted
54 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Срби су се доселили у VII веку, на позив цара Ираклија. У VI веку је први талас досељавања Словена, а Срби и Хрвати нису у том таласу. У V веку нема досељавања словенских племена. Ако гледамо строго академске чињенице.

A ko su potomci tih prvih iz 6. veka? Danasnji Bugari i Makedonci (tj. njihova slovenska komponenta)?

A sto se tice odnosa prema domovini, kod mene je i dalje to nesto vredno cuvanja. Tamo mi je porodica, sva, osim ove koju sam sam zasnovao. A i svi najbolji prijatelji, osim manjine koja je otisla napolje. A ovi koji su ostali su, uprkos epizodama obeshrabrenosti, migratornim dilemama i svesti da zive u bablu, za sad prilicno ocuvani mentalno (rodjeni izmedju 1973. i 1988.) i pritom prilicno pametni i zabavni ljudi. Vazni su mi, nista ja tu ne bi mijenjo.

• +1 1
Posted
55 minutes ago, Radoye said:

A pa to je iz repertoara klasika, ono "Vincansko pismo" i taj rad, to sve srpski jezik bre, 8000 godina star. :lolol:

Vise nista zlatne viljuske boc kod Nemanjica, srpska kultura i pismenos' je najstarija usvijet (jos samo da se danas opismenimo i gde bi nam bio kraj...)

Ако ћемо тако, и антипатриотизам је класик. Из опуса: "ја , изузетно, образовано, просвећено биће, у земљи лудака" :nobles: Скоро сам чуо Новака Ђоковића како каже да чита Деретићеве књиге, што су јако глупе књиге, нису чак ни национални романтичарски правац у историји, ни алтернативна историја, него баш глупост. Али ја никада не бих рекао да сам по неком основу бољи и просвећенији од Ђоковића, јер не могу сви људи да читају само научно верификоване књиге и да имају научно верификоване ставове. То је немогуће. И Тесла је имао низ ставова и понашања који би се могли окарактерисати као чисте лудости и ексцентричности, произвољности, пуно научно - техничких промашаја, па је опет био генијални изумитељ.  Где постоје људи који немају неку ексцентричност? Јел има негде таква земља са таквим људима? 

42 minutes ago, le petit nicolas said:

kao veliki, mozda najveci problem, meni se cini suzavanje licnih svetova, odsustvo radoznalosti. skoro da vise nema drugih tema u drustvu osim ovih s marsa palih. ili, ako se pocne o drugom, ljude to ne zanima mnogo i ocas posla pocne klizanje u pad.

poz

Тачно. Тражи се нека идеалност у ставовима, а малецко скретање са неког већ упакованог светоназора се узима као невиђени грех. И обично људи који су без неког већег успеха, без већих страсти, са маскираним осећајем неостварености и промашености, имају највећу потребу да постављају линије према другим људима, линије које би требало да докажу њихову изузетност, генијалност, моралну супериорност, над обичним пуком. А доказ те "изузетности" је што сви "из пука" имају интелектуалне промашаје, осим њих. Па имају свакако, али то просто није доказ ничије изузетности. 

3 minutes ago, Kampokei said:

A ko su potomci tih prvih iz 6. veka? Danasnji Bugari i Makedonci (tj. njihova slovenska komponenta)?

A sto se tice odnosa prema domovini, kod mene je i dalje to nesto vredno cuvanja. Tamo mi je porodica, sva, osim ove koju sam sam zasnovao. A i svi najbolji prijatelji, osim manjine koja je otisla napolje. A ovi koji su ostali su, uprkos epizodama obeshrabrenosti, migratornim dilemama i svesti da zive u bablu, za sad prilicno ocuvani mentalno (rodjeni izmedju 1973. i 1988.) i pritom prilicno pametni i zabavni ljudi. Vazni su mi, nista ja tu ne bi mijenjo.

Да. А и она групација грчких Словена, што је продрла до Пелопонеза, па постепено хеленизована. А вероватно их има и у нама, јер се Срби и Хрвати досељавају касније да би владали (позив византијског цара им даје легитимитет) па могуће да намећу идентитет неким већ присутним словенским племенима, која су дошла деценијама раније. 

• +1 3
Posted

@gospa buba

udenes u tvoj post tviter (socijalne mreze) tamo negde kod novog, cudnog i ludovanja i opravdas noleta djoleta dok si rekao piksla

:D 

Posted

nije samerljiv lik uopshte, nemam ga shta pravdati, no me interesa. njemu obrazovanje ochigledno nije neophodno. videcemo vremenom, uostalom.

sent from bash mnogo dobar novi bubamoto

Posted

@gospa buba Па и ово је доба када "њу ејџ" цвета, јер је људима потребна замена за религију и то је тренутно планетарни феномен. Тај ђоковићевски "њу ејџ" није чак ни никао овде, то је потпуно западни духовни тренд, пресађен, понекад обојен локалним бојама, али генерално увезен. 

Posted (edited)
1 hour ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Тражи се нека идеалност у ставовима, а малецко скретање са неког већ упакованог светоназора се узима као невиђени грех. И обично људи који су без неког већег успеха, без већих страсти, са маскираним осећајем неостварености и промашености, имају највећу потребу да постављају линије према другим људима

jednom recju: sabornost.

poz

Edited by le petit nicolas
Posted

u smislu nauke nije isto. kraj 19 i prva polovina 20 veka su neshto sasvim drugo i prvi put tako.

i pogled javnosti na nauku tada je bio neshto drugo. da ne pominjemo da nikad u poznatoj istoriji ljudi nisu imali ovoliko prilike i vremena da ovako neobuzdano lupetaju. posebno vremena, koje duguju bukvalno nauci dry.png

• +1 3
  • Hvala 1
Posted (edited)
1 hour ago, Duhovnost, ljubav i med said:

имају највећу потребу да постављају линије према другим људима, линије које би требало да докажу њихову изузетност, генијалност, моралну супериорност, над обичним пуком. А доказ те "изузетности" је што сви "из пука" имају интелектуалне промашаје, осим њих.

Uu bas mi treba zesca izuzetnost da shvatim da Zemlja nije ravna ploca i da je harp glupost :lolol: U tome i jeste tragedija, radi se o intelektualnim promasajima o osnovnim stvarima

Edited by Leia
  • +1 1
Posted
1 minute ago, le petit nicolas said:

jednom recju: sabornost.

poz

Па не. У људском смислу, у неком пријатељском, другарском, то је допуњавање. У политичком смислу то је плурализам. 

8 minutes ago, gospa buba said:

u smislu nauke nije isto. kraj 19 i prva polovina 20 veka su neshto sasvim drugo i prvi put tako.

И јесу и нису. Елон Маск није научник, он је нешто као изумитељ. Не мора уопште имати ниједан једини научни став, ништа га не обавезује на то. И сада и онда се разликују научници и изумитељи. Научник има научну методологију и научну етику, пише научне радове, предаје науку, а изумитељ само користи науку, којој додаје интуицију и машту, и вођен том интуицијом постиже нешто методом покушаја, промашаја и поновних покушаја, ризикујући свој новац или новац својих инвеститора. 

Posted

shta je izumeo elon mask? lichno on. pitam zato shto ne znam, ne pratim njegov sluchaj.

odvajanje izuma i nauke i odricanje intuicije nauci ne stoji.

• +1 3
Posted
5 minutes ago, gospa buba said:

shta je izumeo elon mask?

pa ništa. 

• Haha 2
Posted (edited)

"малецко скретање са неког већ упакованог светоназора се узима као невиђени грех."

u politickom smislu to je pluralizam :rolf:

bog sa mnom, bas nasla gde cu da se udenem. :gospode:

odo medju stilistkinje i feministkinje da komentarisrm kjarinu golu haljinu. :vikleri:

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 1
  • Haha 1
Posted

ima neka gola haljina? pa shto niko ne govor :ohmy: