Kampokei Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 54 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said: Срби су се доселили у VII веку, на позив цара Ираклија. У VI веку је први талас досељавања Словена, а Срби и Хрвати нису у том таласу. У V веку нема досељавања словенских племена. Ако гледамо строго академске чињенице. A ko su potomci tih prvih iz 6. veka? Danasnji Bugari i Makedonci (tj. njihova slovenska komponenta)? A sto se tice odnosa prema domovini, kod mene je i dalje to nesto vredno cuvanja. Tamo mi je porodica, sva, osim ove koju sam sam zasnovao. A i svi najbolji prijatelji, osim manjine koja je otisla napolje. A ovi koji su ostali su, uprkos epizodama obeshrabrenosti, migratornim dilemama i svesti da zive u bablu, za sad prilicno ocuvani mentalno (rodjeni izmedju 1973. i 1988.) i pritom prilicno pametni i zabavni ljudi. Vazni su mi, nista ja tu ne bi mijenjo. 1
Duhovnost, ljubav i med Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 55 minutes ago, Radoye said: A pa to je iz repertoara klasika, ono "Vincansko pismo" i taj rad, to sve srpski jezik bre, 8000 godina star. Vise nista zlatne viljuske boc kod Nemanjica, srpska kultura i pismenos' je najstarija usvijet (jos samo da se danas opismenimo i gde bi nam bio kraj...) Ако ћемо тако, и антипатриотизам је класик. Из опуса: "ја , изузетно, образовано, просвећено биће, у земљи лудака" Скоро сам чуо Новака Ђоковића како каже да чита Деретићеве књиге, што су јако глупе књиге, нису чак ни национални романтичарски правац у историји, ни алтернативна историја, него баш глупост. Али ја никада не бих рекао да сам по неком основу бољи и просвећенији од Ђоковића, јер не могу сви људи да читају само научно верификоване књиге и да имају научно верификоване ставове. То је немогуће. И Тесла је имао низ ставова и понашања који би се могли окарактерисати као чисте лудости и ексцентричности, произвољности, пуно научно - техничких промашаја, па је опет био генијални изумитељ. Где постоје људи који немају неку ексцентричност? Јел има негде таква земља са таквим људима? 42 minutes ago, le petit nicolas said: kao veliki, mozda najveci problem, meni se cini suzavanje licnih svetova, odsustvo radoznalosti. skoro da vise nema drugih tema u drustvu osim ovih s marsa palih. ili, ako se pocne o drugom, ljude to ne zanima mnogo i ocas posla pocne klizanje u pad. poz Тачно. Тражи се нека идеалност у ставовима, а малецко скретање са неког већ упакованог светоназора се узима као невиђени грех. И обично људи који су без неког већег успеха, без већих страсти, са маскираним осећајем неостварености и промашености, имају највећу потребу да постављају линије према другим људима, линије које би требало да докажу њихову изузетност, генијалност, моралну супериорност, над обичним пуком. А доказ те "изузетности" је што сви "из пука" имају интелектуалне промашаје, осим њих. Па имају свакако, али то просто није доказ ничије изузетности. 3 minutes ago, Kampokei said: A ko su potomci tih prvih iz 6. veka? Danasnji Bugari i Makedonci (tj. njihova slovenska komponenta)? A sto se tice odnosa prema domovini, kod mene je i dalje to nesto vredno cuvanja. Tamo mi je porodica, sva, osim ove koju sam sam zasnovao. A i svi najbolji prijatelji, osim manjine koja je otisla napolje. A ovi koji su ostali su, uprkos epizodama obeshrabrenosti, migratornim dilemama i svesti da zive u bablu, za sad prilicno ocuvani mentalno (rodjeni izmedju 1973. i 1988.) i pritom prilicno pametni i zabavni ljudi. Vazni su mi, nista ja tu ne bi mijenjo. Да. А и она групација грчких Словена, што је продрла до Пелопонеза, па постепено хеленизована. А вероватно их има и у нама, јер се Срби и Хрвати досељавају касније да би владали (позив византијског цара им даје легитимитет) па могуће да намећу идентитет неким већ присутним словенским племенима, која су дошла деценијама раније. 3
Popular Post gospa buba Posted February 14, 2023 Popular Post Posted February 14, 2023 tesla je ziveo u doba kad je zvanichna nauka toliko eksplodirala u novo i cudno, da je vecina ljudi, onih koji bash nisu direktno izmislili kvantnu i njene ogranke, ludovala okolo bez ikakvih ogranichenja. velika otkrica, veliko uzbudjenje, velika ochekivanja, slabo poznavanje granica, to je bilo veoma uobichajeno u to doba, da se koketira na sve moguce strane. izuzetno doba. ono shto mozda i pravda teslu (a ja ga uvek rado branim, jer su ga savremeni srbi potpuno zatrovali i potpuno ignorishu ono shto je jedna takva americhka karijera nosila sa sobom) e to shto pravda teslu, ne pravda djokovica ni minut ni centimetar, jer oni nisu samerljivi ni po jednom kriterijumu. tako da ja to ne bih poredila pri chistoj svesti.sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 10 1
cedo Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 @gospa buba udenes u tvoj post tviter (socijalne mreze) tamo negde kod novog, cudnog i ludovanja i opravdas noleta djoleta dok si rekao piksla
gospa buba Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 nije samerljiv lik uopshte, nemam ga shta pravdati, no me interesa. njemu obrazovanje ochigledno nije neophodno. videcemo vremenom, uostalom.sent from bash mnogo dobar novi bubamoto
Duhovnost, ljubav i med Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 @gospa buba Па и ово је доба када "њу ејџ" цвета, јер је људима потребна замена за религију и то је тренутно планетарни феномен. Тај ђоковићевски "њу ејџ" није чак ни никао овде, то је потпуно западни духовни тренд, пресађен, понекад обојен локалним бојама, али генерално увезен.
le petit nicolas Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 (edited) 1 hour ago, Duhovnost, ljubav i med said: Тражи се нека идеалност у ставовима, а малецко скретање са неког већ упакованог светоназора се узима као невиђени грех. И обично људи који су без неког већег успеха, без већих страсти, са маскираним осећајем неостварености и промашености, имају највећу потребу да постављају линије према другим људима jednom recju: sabornost. poz Edited February 14, 2023 by le petit nicolas
gospa buba Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 u smislu nauke nije isto. kraj 19 i prva polovina 20 veka su neshto sasvim drugo i prvi put tako.i pogled javnosti na nauku tada je bio neshto drugo. da ne pominjemo da nikad u poznatoj istoriji ljudi nisu imali ovoliko prilike i vremena da ovako neobuzdano lupetaju. posebno vremena, koje duguju bukvalno nauci sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 3 1
Leia Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 (edited) 1 hour ago, Duhovnost, ljubav i med said: имају највећу потребу да постављају линије према другим људима, линије које би требало да докажу њихову изузетност, генијалност, моралну супериорност, над обичним пуком. А доказ те "изузетности" је што сви "из пука" имају интелектуалне промашаје, осим њих. Uu bas mi treba zesca izuzetnost da shvatim da Zemlja nije ravna ploca i da je harp glupost U tome i jeste tragedija, radi se o intelektualnim promasajima o osnovnim stvarima Edited February 14, 2023 by Leia 1
Duhovnost, ljubav i med Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 1 minute ago, le petit nicolas said: jednom recju: sabornost. poz Па не. У људском смислу, у неком пријатељском, другарском, то је допуњавање. У политичком смислу то је плурализам. 8 minutes ago, gospa buba said: u smislu nauke nije isto. kraj 19 i prva polovina 20 veka su neshto sasvim drugo i prvi put tako. sent from bash mnogo dobar novi bubamoto И јесу и нису. Елон Маск није научник, он је нешто као изумитељ. Не мора уопште имати ниједан једини научни став, ништа га не обавезује на то. И сада и онда се разликују научници и изумитељи. Научник има научну методологију и научну етику, пише научне радове, предаје науку, а изумитељ само користи науку, којој додаје интуицију и машту, и вођен том интуицијом постиже нешто методом покушаја, промашаја и поновних покушаја, ризикујући свој новац или новац својих инвеститора.
gospa buba Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 shta je izumeo elon mask? lichno on. pitam zato shto ne znam, ne pratim njegov sluchaj.odvajanje izuma i nauke i odricanje intuicije nauci ne stoji.sent from bash mnogo dobar novi bubamoto 3
aram Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 5 minutes ago, gospa buba said: shta je izumeo elon mask? pa ništa. 2
le petit nicolas Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 (edited) "малецко скретање са неког већ упакованог светоназора се узима као невиђени грех." u politickom smislu to je pluralizam bog sa mnom, bas nasla gde cu da se udenem. odo medju stilistkinje i feministkinje da komentarisrm kjarinu golu haljinu. poz Edited February 14, 2023 by le petit nicolas 1 1
gospa buba Posted February 14, 2023 Posted February 14, 2023 ima neka gola haljina? pa shto niko ne govor sent from bash mnogo dobar novi bubamoto
Recommended Posts