MancMellow Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 (edited) Proveo po tri meseca ove i prosle godine u Italiji i vozio. Mogu da kazem da ako sam u Beogradu magistrirao umece voznje u anarhicnom vozackom okruzenju u Italiji sam doktorirao(uzimam samo evropske zemlje u obzir). ALI stekao sam utisak da oni, uglavnom, umeju jako dobro da voze i da, za razliku od nasih, su vise svesni sta se oko njih desava u saobracaju. Dobro, iskustvo je relativno kratkotrajno i geografski ograniceno(Rim i Sardinija), ali sam definitivno stekao utisak da vise ne zele proper da voze nego sto ne umeju. A za par fora pri parkiranju sam im zahvalan sto sam naucio tamo. I, da, jednu stvar sam video tamo sto me je zabezeknulo: masa vozaca priblizavajuci se raskrsnici na kojoj se semafor pali voze na sredini izmedju dve trake ne bi li se u povoljnom momentu odlucili za onu koja brze krece kad se upali zeleno. Nisam mogao da verujem :D Ali bilo je zabavno, veoma. Edited December 16, 2009 by M16
beeva Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 (edited) Inace Italija je po statistikama u vezi nezgoda u vrhu u EU...otprilike 11000 ljudi je poginulo prosle i pretprosle godine na putevima. Edited December 16, 2009 by beeva
Musharaf Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Proveo po tri meseca ove i prosle godine u Italiji i vozio. Mogu da kazem da ako sam u Beogradu magistrirao umece voznje u anarhicnom vozackom okruzenju u Italiji sam doktorirao(uzimam samo evropske zemlje u obzir). ALI stekao sam utisak da oni, uglavnom, umeju jako dobro da voze i da, za razliku od nasih, su vise svesni sta se oko njih desava u saobracaju. Dobro, iskustvo je relativno kratkotrajno i geografski ograniceno(Rim i Sardinija), ali sam definitivno stekao utisak da vise ne zele proper da voze nego sto ne umeju. A za par fora pri parkiranju sam im zahvalan sto sam naucio tamo. I, da, jednu stvar sam video tamo sto me je zabezeknulo: masa vozaca priblizavajuci se raskrsnici na kojoj se semafor pali voze na sredini izmedju dve trake ne bi li se u povoljnom momentu odlucili za onu koja brze krece kad se upali zeleno. Nisam mogao da verujem :D Ali bilo je zabavno, veoma.Мени уопште није било забавно. Нарочито су нервозни око ручка, ваљда журе да се паста на домаћинској трпези не охлади. У пракси то изгледа овако: ограничење 60, возим 90, иза мене часна сестра блица и вози на пет сантиметара од мог гепека.Аутопут је тек прича. Ограничење од 150 важи за најспорију траку, лево се шиша преко 200, а нарочит спектакл су власници Поршеа и БМВ-а који једни друге практично изгуравају браницима у средњу траку. Нешто као Бен Хур на унутрашње сагоревање.Уме то да буде нарочито сморно када се спушташ од Болцана на Тренто и доле: пут је прилично изувијан, релативно узак, али је све испод 150 увреда за оне око тебе...Оно што је невероватно је да ми Грчка после Италије дође к'о Швајцарска.
Vasilij Zajcev Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 s tim sto su zabarski putevi piste za one grcke. i bolji vozni park...ali to je to, mediteranski duh voznjeinace, jel neko primetio pad vesti o zescim saobracajnim nesrecama u centralnim medijima? 1 PR kampanja je zavrsena, MUP kao klijent nikad zadovoljniji, ovi u agenciji jos kako.. masovno sleganje ramenima je pocelo.
yolo Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 ja mislim da dobrano preterujete u ovoj nacionalnog evaluaciji 1 vozackog umeca i da je situacija ima i neke druge, hm, nijanse sivog izmedju ovih crno belih tonova. prvo, nalazim da su srbi prilicno dobro naucili da voze u svoj ovoj anarhiji i da je broj saobracajnih nesreca nesrazmerno mali opasnim situacijama koje svi znamo. jedino su italijani bolji od njih po ovim parametrima da znam, spanci nisu jer i dalje voze gore. drugo, ako postoji nacija cije je vozacko umece apsolutno precenjeno, to je nemacka, gde nacin funkcionisanja drustvenih odnosa direktno doprinosi najidiotskijim nesrecama koje sam video u svom zivotu. naime tamo se podrazumeva da se svi striktno pridrzavaju pravila u saobracaju i da niko ne pravi sranja sto naravno najcesce nije slucaj, ne samo zbog znacajnog prisustva balkanskih naroda, grka, turaka i talijana na drumovima, nego i zbog toga sto ni nemci nisu vise imbecil-free zemlja. tako da domacica koja se zajebe i ne stane na znak stop pre ulaska u kruzni tok, po pravilu izaziva lancani sudar sa 20 automobila od kojih nikome ne bi palo napamet da pogleda da li neko ulazi u njihovu traku na nacin koji je nedozovoljen, posto vecina to iskljucuje kao mogucnost jer to nije dozvoljeno zakonom. da nisam video rodjenim ocima, ne bih poverovao - a sve sa prosecnom brzinom od 20km/h. u poredjenju sa time, prosecan srpski vozac, naucen da kroz zeleno u kneza milosa prolazi tako sto gleda na preostale 3 strane sveta - da li sa leve i desne strane neko pici 120km/h na crveno u blindiranom Q7 ili pijana budala pikira istom brzinom u njegovoj traci kontrasmerom pravo na njega - uz provlacenje izmedju pomahnitalih pesaka na prelazu, ima vozacko iskustvo, intuiciju i znanje mihaela sumahera. htedoh reci, to sto saobracaj u jednoj zemlji izgleda kao visoko organizovan sistem a u drugoj kao eksperiment na temu zavrsnog stadijuma entropije pred veliku eksploziju, ne mora da znaci nista na temu stvarne sigurnosti.
stoka Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Da li neko zna da li je novim zakonom predviđena neka drastična kazna (novčana, bodovi, itd,) za sledeći slučaj, koji je tako čest u Beogradu: neka bitanga se kolima (kao po pravilu, neki džip) parkira na tramvajskoj šini i zaustavi čitav tramvajski saobraćaj. Koliko puta su putnici prinuđeni da siđu i put nastave pešice.Drugo, šta to u odredbi zakona znači preglasna muzika u kolima?! Da li će pandur na licu mesta meriti decibele buke u kolima i na osnovu toga odlučivati o kazni? Da li u zakonu stoji naznačeno koliko decibela ili pandur opet može arbitrarno da odlučuje?Šta ako vozač smanji muziku kad ga pandur zaustavi i krene nabeđivanje, pandur njemu: "Pustili ste preglasnu muziku", a vozač "Nisam, evo kako je tiho!", a pandur: "Naravno, kad ste utišali kad sam vas zaustavio!", a vozač će njemu: "Nije tačno, ovako mi uvek svira!", itd, itd.
msmodesty Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 (edited) Interesantan izvestaj o saobracaju u EvropiCestitke srpskim vozacima - stanje nije tako strasno kao sto bi se moglo zakljuciti iz do sada recenog, ovde. Edited December 16, 2009 by msmodesty
MrX Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 novi zakon me apsolutno ne tangira, jedino o čemu moram da razmišljam dok vozim je novo ograničenje brzine, sve ostalo sam ionako praktikovao. čini mi se da smeta jedino sirovinama, a to je dobro.I meni je manje bitno da li ce nekom sa 5 promila ko pregazi coveka na pesackom uzeti 60 ili 160 hiljada i da li ce ici 2 ili 6 meseci u aps, ali me itekako zanima da li ce se policija fokusirati na takve ili na one koji voze 53 km/h po Temerinu i Jarku (12km), obilaze kolonu bajs+traktor+traktor, koji ne vezuju decu i pustaju ih da legnu na zadnjem sedistu i slicno. Samo pricamo o kaznama, a osnovno je valjda da izvedu kamion ako je iza njega kolona od 20 automobila i slicno, a ne da traze nacin na koji ce kazniti vozaca zbog fakin lampica. Juce mi je jedan taksista ispricao kako su ga upozorili da po novom zakonu mora imati sedeljke za klince ispod tri godine kao i mini sedeljke za klince od 3-6 koji ih cine visim jer njima pojas dolazi do vrata, pa protivpozarni aparat i jos neka dodatna oprema. Ako to sve ima sta ce sa onim putnicima koji imaju kofere? Na to pitanje nije dobio odgovor.
Musharaf Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 s tim sto su zabarski putevi piste za one grcke.Осим пар забити по острвима и врховима планина, остатак друмова у Грчкој је одличан. Дочим по Тоскани има невиђених рупчага.
SNARC Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Interesantan izvestaj o saobracaju u EvropiCestitke srpskim vozacima - stanje nije tako strasno kao sto bi se moglo zakljuciti iz do sada recenog, ovde. U Rusiji godisnje pogine preko 33 000 ljudi u saobracajkama..bez obzira na velicinu zemlje,broj stanovnika i krs puteve to je neverovatno,jedan omanji grad prosto nestane..jezivo. Vidim da Irci sebe jos uvek smatraju ultra izdrzljivom nacijom i tolerisu 0,8 promila alkohola u krvi..Malta im parira. Jako interesantan dokument..hvala.
Razzmatazz Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 ...Juce mi je jedan taksista ispricao kako su ga upozorili da po novom zakonu mora imati sedeljke za klince ispod tri godine kao i mini sedeljke za klince od 3-6 koji ih cine visim jer njima pojas dolazi do vrata, pa protivpozarni aparat i jos neka dodatna oprema. Ako to sve ima sta ce sa onim putnicima koji imaju kofere? Na to pitanje nije dobio odgovor.To je još dobro, ovde moraš da imaš to dodatno sedište za dete do njegove 12 godine. Jeste da u poslednje vreme u tim godinama bivaju i seksualno aktivni (i samim tim sa optimizmom i veseljem koriste te dodatke), ali zakon je zakon, a kazna je kazna.Protivpožarni aparat, kit za prvu pomoć, trougao i slične stvari zauzimaju malo prostora (nije to protivpožarni aparat iz stambenih objekata) i ne smetaju nikome da stavi kofer u kola. U novijim kolima ima i već predviđeno mesto za te stvari, tipa uz rezervni točak ili nešto slično (dupli patos u gepeku). Da baš svaki taksista mora da ima sedalicu za decu - sumnjam.
Vasilij Zajcev Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Осим пар забити по острвима и врховима планина, остатак друмова у Грчкој је одличан. Дочим по Тоскани има невиђених рупчага.mozda pisemo o razlicitim grckama, a ostrva sam cak iskljucio u opservaciji... ja sam naletao na zatvorenu naplatnu rampu na sred autoputa od Soluna do Atine. skinute samo rampe, a kucice i izliveni betonski stubovi za rampe ostali. tu vozis negde 140/160, pa pomislis da ces sa 100 da prodjes opusteno. na 2m izvalis da bi 60ak bilo optimalno... pa one neobelezene trake, rupetine, non-stop neki radovi, paralelna signalizacija koja nije kompatibilna (stari i novi znaci)...nije o od odlicnog. ostrva su vec "Crna Gora"... offtopic off
gospa buba Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 (edited) Da baš svaki taksista mora da ima sedalicu za decu - sumnjam.to bi znachilo da mora da ima 3 velichine sedishta *, po kilazi. sto je sumanuto... onda se u principu taj problem preliva i na drugi javni saobracaj, npr autobus, ako cemo da cepidlachimo * ili cemo naruchivati taxi za decu, ko sto neki traze 'bolje vozilo' ^_^mene je sa detetom u kolicima izjurio iz busa vozach, mada je u autobusu bilo obelezeno mesto za kolica, sa ovom idejom: moram da izvadim dete iz kolica, stavim ga da sedi na meni (na sedishtu) i onda, kad podjem napolje, da ga spakujem opet u kolica i isteram napolje. jer je tako bezbednije i njegova odgovornost je manja (u ovo drugo - ne sumnjam, a bezbednost ne vidim nigde u 45 aktivnosti vezanih za premuvavanje malog deteta tamo vamo). jer inache on nece da vozi pod tim uslovima, pa smo se s tugom oprostili s njim. kako je to resheno po inostranstvima? Edited December 16, 2009 by thermal bug
Lancia Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 kako je to resheno po inostranstvima?tako sto svaki bus ima stjuardesu, bebisiterku i crnca sa lepezom. putnik je na prvom mestu.
gospa buba Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 tako sto svaki bus ima stjuardesu, bebisiterku i crnca sa lepezom. putnik je na prvom mestu.eto! znala sam <_<(pravda za crnca ^_^)mozemol ozbiljno? mislim, jasno je da je taj koncept budalashtina, koja je kod nas neodrziva na svaki nachin. zato se i pitam. nije neobichno da mi uvedemo extra restriktivne propise, kojih ne mozemo da se pridrzavamo - jer su budalashtina. ali ajde...
Recommended Posts