Jump to content
IGNORED

Kult statisticke znacajnosti

Indy

Recommended Posts

Posted
Edit: Odgovor usledio u toku diskusije.
Pazi ovo...
  • 3 months later...
  • 12 years later...
Posted

Izvlacimo hit-teme iz naftalina i dajemo im na sustinskoj, a ne samo statistickoj znacajnosti.

Skoro sam izguglao ovo -

https://machinelearningmastery.com/statistical-significance-tests-for-comparing-machine-learning-algorithms/

This section lists some ideas for extending the tutorial that you may wish to explore.

• Find and list three research papers that incorrectly use the unmodified paired Student’s t-test to compare and choose a machine learning model.

Meni najdublji dusevni bol izazivaju radovi koji se bave statistickom znacajnoscu rezultata izvedenih iz modela potpuno zaboravljajuci da i model ima svoje greske (a moze biti i potpuno pogresan). Kardinalni primer naucnog javasluka za koji ne krivim nikoga do nauku koja je postala prekomplikovana tako da malo ko ima uvid u citav pipeline od teorijskih postavki do statisticki "znacajnih" rezultata.

• אַף אֶחָד pinned this topic
Posted
11 hours ago, chandra said:

Kardinalni primer naucnog javasluka

Ne znam, kod mene neki likovi ne znaju osnove (verovatnoce i) statistike tako da svako dalje /vishe bavljenje 'novim' naukama™ nema ne cemu da stoji, nema noge...

Posted
12 hours ago, iDemo said:

Ne znam, kod mene neki likovi ne znaju osnove (verovatnoce i) statistike tako da svako dalje /vishe bavljenje 'novim' naukama™ nema ne cemu da stoji, nema noge...

Pa to se i meni cini da je problem. Gomila lako dostupnih rutina u raznim R-ovima i Pythonima i raznih brzih kurseva kako nesto izracunati, ali bez "uputstva" kako da se rezultat protumaci ili sta su pretpostavke.

• +1 1
Posted
6 hours ago, chandra said:

sta su pretpostavke

Ko ce jos i pretpostavkama da se bavi... :)