omiljeni Posted October 24 Posted October 24 e jebiga sad kojote sad ovaj momak na Duke, on je otprilike nešto najbliže Zionu, nešto što se u koledž basketu dešava jednom u 5-10 godina, a ni on ne dobija 3 miliona. ne dobija ni 2.5 miliona. da bi neka škola imala petorku koja dobija 15+ miliona, za to količina novca mora da se udesetostruči u odnosu na ovo što sad imamo. a to se neće nikad desiti.
Кристофер Лумумбо Posted October 24 Posted October 24 Za njege niko pouzdano ne zna koliko dobija jer on uzima pravi NIL, plus NIL od koledza. Nije to 10 puta i nisam rekao da ce svi imati, ali ubedjen sam da ce se to za nekoliko godina desiti. Recimo, znam nekoliko dobrih seniora koji su od top koledza dobili 1.2m, a oni nisu zvezde koje ce da juri Nike.
omiljeni Posted October 24 Posted October 24 pričamo da li prosečna plata će biti viša nego što je sada plata najbolje plaćenog radnika. to ne ide baš tako lako. ni ovi šešeljevci neće tek tako obećavati da će prosečna plata u srbiji biti šta znam recimo 10.000 eura, za samo 2 najviše 3 godine.
Кристофер Лумумбо Posted October 24 Posted October 24 Pa ne znam za prosecnu platu, pricamo o samom vrhu ncaa kosarke.
omiljeni Posted October 25 Posted October 25 prosek za startnu petorku Duke je i dalje prosek. i za to važi ono što sam napisao. ako ta petorica danas dobijaju ukupno npr 5 miliona, onda se budžet za njih petoricu mora utostručiti. to neće ići baš tako lako. oni već imaju igrača koji je jedan od najplaćenijih u istorijiTM. Bronny James mi jedini pada na pamet kao neko ko bi mogao biti ispred njega. Ta letvica je već užasno visoko, i pitanje je koliko tu još ima prostora za podizanje. NIL era traje već 4-5 godina i zna se kojim tempom rastu iznosi. I nema nikakvih naznaka da će se dogoditi neki iznenadni i neplanirani skok u narednih par godina.
Кристофер Лумумбо Posted October 25 Posted October 25 NIL era traje mozda 3 seozne, ovo je verovatno 4. u koju ulazimo. Skokovi uopste nisu mali, pre samo godinu dana mi nisi verovao da prosecni igraci mogu uzet 150-200k, a sad je to otislo jos gore. Mozda se to zaustavi, ali cisto sumnjam posto je ovo i dalje malo para u odnosu ma zaradu. Kazem ti sta treneri pricaju, svi misle da ce rasti ozbiljno.
omiljeni Posted October 27 Posted October 27 On 25. 10. 2024. at 19:09, Кристофер Лумумбо said: NIL era traje mozda 3 seozne, ovo je verovatno 4. u koju ulazimo. Skokovi uopste nisu mali, pre samo godinu dana mi nisi verovao da prosecni igraci mogu uzet 150-200k, a sad je to otislo jos gore. Mozda se to zaustavi, ali cisto sumnjam posto je ovo i dalje malo para u odnosu ma zaradu. Kazem ti sta treneri pricaju, svi misle da ce rasti ozbiljno. počelo je na leto '21, a već su uveliko u toku potpisi za klasu '25. zato kažem 4-5 godina. i nije da ja tebi nešto verujem ili ne verujem, samo ne posmatramo stvari iz istih koordinatnih sistema. ti napišeš da je igrač prosečan a radi se o npr nekom dečkonjici što na u18 eurobasketu daje 15-20 poena po utakmici. on je na tom eurobasketu bio otprilike u top10 ili 15 igrača. znači top10-15 igrača u toj klasi u evropi. gde ga to svrstava na globalnim rankingsima? pa verovatno je u top50. da li će on onda dobiti 150 ili 200k? pa hoće, verovatno i nešto više od toga. ali meni to nije prosečan igrač. on je u top50 od par hiljada igrača. ne može biti prosek. ni na eurobasketu nije prosek jer da je prosek valjda ne bi davao toliko poena i bio starter i šta ja znam. poenta cele priče je da neće baš svaki random klinja što zna malo igrati košarke dobijati stotine hiljada dolara. vidiš da ovde već forumaši misle da je to neki opasni plan, podmukla i zakulisna radnja i da ustvari oće masovno da odvode evropsku dijecu u moderne janjičare, a da je košarka samo fasada. treneri će da rade ono što treneri rade. oni na eurobasket dođu da bi regrutovali i naravno da će obećavati pare i da će obećavati sve više i više para. pogotovo kad pričaju sa vama iz te branše po kuloarimaTM juniorskog eurobasketa. ako treba zamastiće oni te brojeve i kad pričaju i sa igračima i roditeljima. već se dešavalo da nastanu ozbiljni problemi na relaciji igrač-škola zbog tih obećanja raznih trenera. startni Qb na UNLV je napustio tim zbog toga. UNLV je pre bio basket powerhouse, zadnjih 10-15 godina nisu ni blizu tih uspeha, ali u fudbalu baš nikad nisu bili nešto dobri. pre mesec dana su prvi put u istoriji škole bili na rankingsima, a onda je startni Qb napustio tim jer su ga ispalili za 100.000 dolara. trener obećao toliko i toliko, on uradio transfer iz div2, odigrao prvih nekoliko utakmica, sve dobiju, upadnu u na rankingse i on u tom trenutku napušta tim. više nije mogao čekati i da je odigrao još jednu utakmicu izgubio bi eligibility. trener je tu da peca i obećava, ali stvarne pare daju drugi ljudi. on će da obeća 6 i kad zna da će verovatno biti 5, ali računa da će sve biti ok i kad se ispostavi da ipak nije 6 nego samo 5. novac koji je u opticaju raste iz godine u godinu. postoji realan rast i nije samo puko ađustiranje za inflaciju. ali neće to rasti toliko brzo. i u nekom trenutku će se rast verovatno zaustaviti.
Кристофер Лумумбо Posted October 27 Posted October 27 9 hours ago, omiljeni said: počelo je na leto '21, a već su uveliko u toku potpisi za klasu '25. zato kažem 4-5 godina. i nije da ja tebi nešto verujem ili ne verujem, samo ne posmatramo stvari iz istih koordinatnih sistema. ti napišeš da je igrač prosečan a radi se o npr nekom dečkonjici što na u18 eurobasketu daje 15-20 poena po utakmici. ne, ne, ti koji daju 15-20 po utkamici na u18 su ili nba prospekti ili igraci za top koledze i dobijaju mnogo vise od tih 150-200. danas juniori koji igraju na nekom koledzu srednjeg nivoa i imaju dobre brojke dobiju vise od toga i onda seldece godine zavrse u bugarskoj ili finskoj. treneri u koledz kosarci imaju vaznu ulogu u prikupljanju novca, nisu oni tamo dovedeni da crtaju akcije. to su njihove procene i za sada su bile tacne tako da videcemo. inace, tacno je ovo sto si napisao, desava se da zakinu igrace za lovu, jos uvek je to siva zona.
omiljeni Posted October 30 Posted October 30 nije to zakidanje u klasičnom smislu. treneri obećavaju više nego što bi trebali, a oni nisu ti koji stvarno odlučuju o novcu. što se tiče definicije prosečnog igrača, ubij me sad ako se sećam, ti i ja smo pričali o tome pre godinu dana, možda i malo više. eurobasket neki bio, mislim da je litvanac neki bio, igrao za barselonu, davao po 15-20 pts na tom u18 turniru, otišao mislim na illinois. ako se dobro sećam, za njega si rekao da je, iako je prosečan igrač, dobio neku baš dobru lovu. davno je bilo, možda sam i pobrkao sa nekim drugim igračem. koliko reče da je dobio onaj mali iz Partizana što je na UGA? negde sam video da se spominje 200-300 hiljada, a momak MVP eurobasketa i davao je po 25-30 poena na tom turniru. Sličan novac je i Stojaković Jr imao na Stanfordu, a on je zvanično bio top20-top30 igrač. 15 miliona za startnu petorku je meni trenutno nezamislivo.
Кристофер Лумумбо Posted October 30 Posted October 30 ne, ne obecavaju oni vise nego sto mogu da isporuce zato sto je to sada posao kao i sa klubovima, to zakidanje je bas u klasicnom smislu jer ne ispostuju ugovor pa je to borba, ovo se narocito odnosi na igrace koji dolaze iz inostranstva. mada je i to svake godine bolje, jednostvano je jos uvek na granici. taj mali litvanac je ove godine igrao u18 i dobio je milion. 15 miliona je trenutno nezamislivo ali uospte se ne bi iznenadio da za nekoliko godina dodjemo do toga da top koledzi to plate.
omiljeni Posted October 30 Posted October 30 potpisan ugovor ne ispoštuju? to možda ako se potpisuje sa nekim scamerima, ali igrač sa iole ozbiljnim agenom će takve stvari rutinski izbegavati. nema šanse da ozbiljni kolektivi ne ispoštuju potpisane ugovore. za strane igrače su druga pravila, ja to stvarno pratim samo letimično i uglavnom samo prelećem preko naslova, pa moguće da su se dešavale neke situacije, ali kapiram i da se to lako izbegne ako imaš agenta koji zna šta radi. ako budu postojale škole gde petorka dobija 15 miliona, to bi otprilike transliralo u situaciju gde imamo gomilu fudbalskih timova sa 100+ mil budžeta. samo za startere. to je preogroman novac. nema šanse. jbt nfl salary cap ove sezone je oko 250-260 miliona, a da postoje koledž timovi koji barataju sa ciframa tog reda veličine, to se prosto neće nikad desiti. ne postoji način. pogotovo što u basketu svi ti top igrači koji mogu pomerati granice, finansijske, odlaziti već posle 1 godine. dok dođu Boozeri do tad Flagg već ode. ne možeš ih sve spojiti u jedan tim koji bi imao tako neki sulud prosek zarade tipa 3+ miliona po igraču.
Кристофер Лумумбо Posted October 30 Posted October 30 Nisu skemeri, kompleksna je tema, i desavalo se i sa acc koledzima.
theanswer Posted November 4 Posted November 4 Počinje NCAA sezona. Biće na ovom kanalu 3 utakmice mid majora danas Kačim ovu prvu pošto igra i Lazar Đoković za Charleston
zorglub Posted November 10 Posted November 10 https://www.instagram.com/reel/DBq2Jq3uPAO/?igsh=YzljYTk1ODg3Zg== 1
Recommended Posts