Jump to content
IGNORED

Strana vina

Zverilla

Recommended Posts

Posted

grenaš - sira - muverdr je klasična, tradicionalna kupaža doline Rone, kao što je bordovska merlo - cab - cab fr ....ili je zovu Ronska ili GSM kupaža, kad se pravi u drugim, posebno New World regionimau Roni ima 13 sorti ali ove tri su glavne, te kupaže su posebno karakteristične za južni deo, većina crvenih Chateauneauf du Pape je baš ta kupažamuverdr sortni je... `nako , sa par izleta u dobro, bar ono što sam ja probao, uključiv i Španiju

Posted

I oregonski pino, King estate. Narodskija klasa kao i pino A-Z, (davno spominjao BGhost). Vinarija je "bogznakako" zasluzna za sirenje pinoa u Oregonu. Potpuno prijatno vino, jeste sokicasto, vockasto, ne nesto dugo, osrednje telo.http://www.kingestate.com/wine/#signature/SPN

Posted

sad razmisljam, ja vina uglavnom pijem bez hrane - sem kada jedem :lolol: - i sasvim je moguce da ovom stump jumpu treba nesto kao podloga, sad kad malo bolje razmislim neka pacovana teleca rebarca iz rerne pa prelakirana necim slatkim bi verovatno legla... mozda se iscimam:)

Posted (edited)

tako neko "meze" da ga sokic lepo spira... :)

Edited by C žeton
  • 3 weeks later...
Posted

Istestirao on-line prodaju vina, stigao mi jedan odličan beli Španac...Basa, regija Rueda, vinar Telmo Rodriguez, 2011.Iznenadilo me da sa juga može da stigne taka svežina. Vino je rskavo, dobre mineralne note, dosta voća, malo trave, dobra završnica. Osnov je neka autohtona sorta verdeho, krštena sa malo sovinjona i još nečega. Cena je oko 1000 din. Evo i linka: http://cellarandkitchen.adnams.co.uk/catalog/product/white-wines-northern-spain/basa-rueda-blanco-telmo-rodriguez

Posted (edited)

Dobro poznato vino dole u Srbiji! Pakuje to Telmo dobro, to mu je najprodavanije vino! Preporuka od Telma je Gaba do Xil, obe varijante i bela i crvena. Bela je cist Godello socno, mineralno, punijeg ukusa od Base. Crvena Gaba je cista Mencia, odlicno vino, interesantno takodje, mnogima se Mencia ne svidja kao sorta, probaj, ima svega krvi, zemlje, zacinskih nota, korida. Interesantno od Telma je i Gago iz Tora, ostala vina su onako, variraju, Riberu njegovu preskoci. Mozes da probas njegovu Rioju (Lz ili Lanzagu).Sto se tice svezine vina, osnovna karakteristika za Verdejo je svezina i mineralnost, mozes da nadjes u Ruedi odlicna vina sto cist Verdejo ili u kupazi (Menade, Veracruz, Antonio Sanz), imas i dobre Sauvignone iz Ruede (Antonio Sanz, Menade). kao i gomilu losih Verdeja, ravnih, bez tela, konfekcijskih.Imas i jako dobre barique varijante Verdeja, najbolji ti je tu Ossian onda ide V3 od Menade vinarije, Belondrade&Lurton, ima i Telmo barique varijantu El Transistor ali je po meni u par berbi preterao sa drvetom, mada to kod nas ljudi vole, prenapucana vina drvetom.

Edited by kepa
Posted

Hvala na tipovima, Kepo.Na žalost, ovde je u ponudi od Telma još samo taj beli Godello, koji ću svakako probati... Ima i verdeho od Antonia Banderasa, "Anta verdejo", vredi li dati crvenu za to?Kako stojiš sa Portugalcima? Poručio sam "Quinta da Garida"-Reserva-Alianca Dao 2011. i Quinta do Cardo 2009. Companhia das Quintas, čemu da se nadam?

Posted

Verdejo od Banderasa preskoci, ne znam gde kupujes, gde si? Daj link pa da ti kazem sta je OK!Kod Portugala nema greske, to ti je value for money, to sto platis to i dobijes. Portugal i Spanija su ti najbolji value for money. Sad u Dusseldorfu na ProWein-u probas prevarante Italijane, Francusku, cujes cene i onda odes u halu gde je Spanija i Portugal, sta ti ljudi nude i za koje pare. Da ne verujes sta mozes da pijes za 2.5-4 evra ex-cellar, o skupljim vinima da ne pricam.Ovaj Portugal je sve od Tintora Vinomond, dobro je to, zna Gazza!

Posted

Portugal: Crasto Superior je odlicno vini i Flor de Crasto dobar; Meandro do Vale Meao je dobro vino drugo vino kuce Vale Meao to ti je uz Crasto top kuca PortugalaArgentina i Cile ovo sto ima ovde je komercijala/konfekcija, tako da tu ne znam sta da ti kazem.za sve druge detalje, bolje salji PM da ne narusimo pravila foruma

Posted

Quinta Da Fronteira, isto od Tintora, dobro vino ali oko 2400. Meandro takodje dobar i mislim da je oko 1800.

Posted

Tangaroa sauvignon blanc 2012 - nisam se davno druzio sa Marlborough SB-om, ali ova jeftina verzija vise podseca na ono energy pice Mother (samo sto nije slatko) nego na vino. Ali, opet OK, moze kad je hladno uz serbische klopu (pita sa spanacom, punjene paprike).

• 3 weeks later...
Posted

Nešto rdeče, više po mom ukusu od ovog gore, a po narockim cenama (oko 10 baka po boci). Sa svih strana...DSC_0001.jpg

Posted

BTW. Ako se neko cudi kakva su ovo vina iznad^ (cudna imena, ne bas household names) u pitanju su Aldi-jeve etikete. :DNisam nikad bio snob kad je vino u pitanju, pa me nije sramota da kupujem ni kod Aldija. Elem, otvorio sam prvo ovo Rioja. Kad je malo prodisalo, imalo je aromu na crne masline/suve sljive + mozda mrvicak zacina. Relativno je kratko (tempranillo je to), ali su tanini fino sitni, sto ima nesto i s tim sto ima 7 godina. Ne znam da li je to vreme lezalo u boci ili u bariku, koji je dosta fino integrisan i nema neki ukus na jeftine cepanice. Otvara se na prilicno zanimljive tresnje, malcice doduse pali alkohol (13.5%), ali bogo moj, za ove pare je lepo. Da mu dam 1 audio podrsku. Vino para el pueblo!