yolo Posted November 9, 2012 Posted November 9, 2012 (edited) kuca pored thomasove je kolosalan restoran, old school, ubi me ne znam ime navodno ceka michelin zvezdicu ali je u 2011 bila u izboru 50 najboljih autenticnih starih restorana italije. i pritom nije kidanje od cena, za rucak je za nijansu jace od obicne trattorie.setio sam se, terra & vinihttp://www.terraevin...osteria_en.htmlna 2 kilometra od njih je la subida koja je nevidjeno mesto, osteria ima 3 jela na meniju, od toga 2 topla (vrlo bejzik, kad sam tamo bio imali su njoke - najbolje koje sam jeo u zivotu, i fritatu) i 1 predjelo (tada je bila parma crudo, ona poluziva parma prsuta, izuvanje), opet cene 7-8 evra po jelu, dobro vino 15-20e boca. i na 200m od njih la subida trattoria, gastronomska institucija collia, mislim 1 michelinova zvezda ali malo skuplja, mislim da je tasting menu vez vina jedno 60e. i spavanje, ergela, jahanje, izleti itd. vlasnici su slovenacka familija sirkhttp://www.tripadvis...zia_Giulia.html(prva slika gore ono zeleno u crvenom sosu sa narendanim sirom su te njoke, najbolje u cijeli svijet) Edited November 9, 2012 by gazza1
hefestus Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 Super linkovi covek. Posto u tom kraju odsedam kod rodbine nikad se nisam pruzio da testiram neko od tih mesta. Cak ni restorane taman posla da se ne pojavim na klopi. Lunch tramezzini & prosecco se ne racunaju. Inace te gastronomske ture sa nocenjem vecerom & wine testing koristim kad god mogu u Francuskoj 5 sati kolima od mene.http://www.chateauxhotels.com/Ima raznih cena, poneki su mozada i pristupacniji nego Italija. Vecina ovih malih hotelcica drze chefs. Overio jedno desetak do sada.Trebao sam i ovog vikenda ali me napao grip.Cudo da sluze Parmu kada je San Daniele del Friuli bas njihov?
yolo Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 (edited) izvini, san daniele, prolupao sam.... cak nije ni crudo nego neko drugo ime, zaboravio sam - nije toliko osusena. pa oni u toj trattoriji ne prodaju nista sto nije ubrano, odgajano i proizvedeno u krugu od 5km od kafane.evo slike iz osterie, izgleda vrlo bejzik ali je sve sto sam probao apsolutno najukusnije u svom zanru sto sam jeo u zivotu... Edited November 10, 2012 by gazza1
hefestus Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 (edited) Ufff,klopica samo takva, mrtva usta da ga jedu.Cenim bazik kada su sastojci vrhunski. Dok sam ziveo na Krfu moje omiljeno mesto je bio Mixalis, na Alonakiju. Totalno van svih turistickih ruta. Skoro sve njegovo iz baste + sto izvadi iz mora. Mesto ko iz snova, loza od fikusa i kivija, pogled ... Nista jelovnik sminka (0). Isprica ti sta ima tog dana, a to je malo vise od onoga sto bi ti ja ponudio da mi slucajno banes na klopu. Njegovi pohovani zucchini i aubergine, buranija bez mesa sa krompirom ...poezija. Cak i njegovo kiselo (mutno rozikasto) vino prija samo tako uz njegovu klopu.Inace ovi interaktivni jelovnici su postali moda u Italiji ;) Dodje chef koji je obicno i vlasnik, pa ti na uvce isprica sa cime bi mogao da te delightuje 2day. U Italiji meni to nije problem, ali u Francuskoj pogotovu kada dodje da mi peva deserte a ganglije zatupele od tri vrste vina, dva predjela i 1 nadjelom. Izaberem sir, to lako prepoznam, iako bi cesto nesto njihovo sa jagodama, krckavim koricama i ostalim magijama chefa koji je na sve ovo predhodno jos i artisan patissier.Colli i okolina (DOC) su vrlo intresantan region za ljubitelje belog vina. Kao sto si primetio sauvignon blanc je najrasprostranjeniji. Colli goriziani imaju odlican Riesling vodi se kao Colli Goriziano Riesling Italico Doc. Recimo Villa Russiz ili Renano provereni proizvodjaci. Light bodied low tanins ide i uz ribu, pastu, pilence ... univerzalno vince. Ja ovaj Italijanski varietet vise volim nego onaj iz Mosela i doline Rajne, iako to verovatno zavisi od vinarije do vinarije. Edited November 10, 2012 by hefestus
yolo Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 ja bih rekao da je taj rizling prosto druga sorta vina od onog sa rajne. nemacki rizling je najcistije belo vino na svetu, u smislu aroma, tonova, bilo cega sto ljudi inace vole kod vina. prosto to je vino isto kao vrhunski nemacki automobil, snaga, jednostavnost, funkcija, savrsenstvo, maksimum iz svega. moram da kazem, bez zelje da zvuci prepotentno ali rizling sa rajne ne moze svako da pije. evo moja zena na primer, nemica a nikada se ne hvata za casu rizlinga, sem ako nije upropascen barikiranjem dovoljno dugim da mu to da slatkastu notu na nosu. ali i ja priznajem da imam svoje faze kada mi stomak ovakav rizling ne prihvata - prosto me ubija kiselina. sreca pa to ionako niko ovde ne uvozi, tako da zivim od steka koji donesem iz tazbine, a davno tamo nisam bio.
MayDay Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 ja sam jednom u zivotu popila tri flase vina za jedno vece i to je bio bas rajnski rizling kad sam bila na svadbi u jednom selu na nekaru. mislim, nije kriterijum, ali u zivotu mi nesto nije tako lepo leglo ko to vino.nego, braco, u cetvrtak il va arriver!
hefestus Posted November 11, 2012 Posted November 11, 2012 (edited) Bez sumnje da je Mosel vrhunski terroir za Riesling, pogotovu okolina Ruwera. Meni vise lezi ovaj Colli Goriziano Riesling stvar ukusa, a i novcanika. Ja to konzumiram dnevno a ne za special occasions ;) Samo 5 % zavrsi kao table wine, ostalo pod razne QbA specifikacije a sa njime ide cena. Moj pokojni otac je radio za jednu vinariju u Saar oblasti negde tamo 60tih i tada je to vino bilo poprilicno sumporisano.Low sugar & high acidity cesto zadaje problem vinarima u tom regionu. Kada sve legne kako treba rezultat je izuzetno pitko vise cvetno nego vocno vino. Kvalitetan reisling iz Saara ili Ruwera je u klasi burgundy premier cru vina. Sto nije tesko voleti onome ko moze da priusti. Za moj ukus je Italijanski riesling do 12e winner za bilo koji svapski pandan u tom price rangeu. Probao ih poprilicno, toga u NL ima u izobilju, blizu im valjda!?"najcistije belo vino na svetu" da nije malo preterano :) Slatkoca nije od barika vec od balansa sugar vs acidity. Uglavnom lezi 6-7 meseci u buradima posle toga se flasira. Alsacani vole da age svoj rizling dok ga ostali piju cim je ready bas zbog njegove izuzetne pitkosti i svezine. Age riesling razvija "petroleum" aromu sto je rezultat dezintegracije pojedinh pigmenata karakteristicnih za sortu. Sami Nemci smatraju da je to mana dok pojedini "nosevi" smatraju da je to prednost. Najvise mi lezi dry trocken tj Kabinett trocken nisam uopsete za semi-dry & sweet varijante Edited November 11, 2012 by hefestus
aram Posted November 19, 2012 Posted November 19, 2012 jel probao neko novi bozole?nisam obozavalac, ali sam radoznao, te aj me nagovorite :D
hefestus Posted November 19, 2012 Posted November 19, 2012 jel probao neko novi bozole?nisam obozavalac, ali sam radoznao, te aj me nagovorite :DStigao pre neki dan, nisam probao. Kazu da je katastrofalno mala berba, i da su proizvodjaci pred bankrotom.Od 7 -10e ovde. Jako pitko u principu ide uz svasta ponesto. Lepo ga ohladin na 11-12 c
kepa Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 jel probao neko novi bozole?nisam obozavalac, ali sam radoznao, te aj me nagovorite :Dmozes da preskocis slobodno, nista specijalnoja kupio jednu flajku cisto da ispostujem tradiciju, popili zena i ja po casu i tolikoovde ide cena od 5-9 CHF
aram Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 ovde je 3-5€ koliko sam video, kupicu i ja jednu...inace cesto preskocim, stvarno nisam ljubitelj
kepa Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 ovde je 3-5€ koliko sam video, kupicu i ja jednu...inace cesto preskocim, stvarno nisam ljubiteljto ti pricam, cisto jednu flasu da probas
yolo Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 zato jedino u srbiji 8-10e bozolea inace +1 na sve gore napisano, vodica
hefestus Posted January 21, 2013 Posted January 21, 2013 Evo jedno izuzetno vinceGiuseppe Quintarelli “Bianco Secco” Veneto IGT (2007)RIP GiuseppeJedno do definitivno top italijanskih vina. Nesrecno je dobilo IGT clasifikaciju, ali to je vec dugacka prica. Jedno moderno dizajnirano vino. Kao i dobar espresso ovo je bled 5 sorti gde je Garganega osnova dok Trebbiano Toscano, Sauvignon Blanc, Chardonnay i ?? sluze za blend.Garganega je osnova za Soave, takodje jedno od mojih fav. vina, Ovo je u principu jedan netradiciobnalni moderni Soave.Poprilicno skupo i takodje jako tesko za nabavku cak i u samoj Italiji, zbog male proizvodnje.Elegantno i sveze, the way I like it. Jabuka, breskva citrusi na nosu. Dry and medium bodied zaokruseno u ustima. Bio sam skeptican jer 5 godina star Soave je macka u dzaku. Ova vina se piju do godinu dve stara da bi zadrala svezinu. Ovo vino i posle 5 godina je neverovatno sveze, sa slabim mineralnim hintomn i malo intenzivniom bojom (Chablis). 2010 je best buy ko nadje,Late Giuseppe bi trebalo da bude uzor Soave proizvodjacima koji su se poprilicno iskvarili u zadnjih deset godina. Nije mi jasno zasto je uopste Soave, lokalni varietet, dobio odjednom toliku popularnost? To se trenutno desava sa Proseccom, Holadjani ga piju u svim bojama, samo jos svetlo plavi fali. Elem, Giuseppe, inace mestro za Valpolicellu, je znao da obustavi proizvodnju ako berba nije bila po standardu.Evo sta sucré Aurélia misli o vinu. :)
MayDay Posted March 4, 2013 Posted March 4, 2013 e pa jedan vrh! ja i tako rajnski rizling ponajvise volim od svakog vina.
Recommended Posts