Jump to content

Galerija predrasuda

Featured Replies

Ne mislim da je relativna. Provokativnu umjetnost možemo definirati kao: javni akt koji se izdaje za umjetnost, i/ili kojeg relevantan dio javnosti označuje kao umjetnost, a koji je doživljen kao provokacija.
Kada sam rekao relativan pojam, mislio sam na srz dela - provokaciju. Ono sto je provokacija danas moze da bude ziva dosada sutra. Sta ce da ostane "provokativnoj umetnosti" kada drustvo prevazidje (po pravilu to i radi) zadati tabu?
Naravno, a za sve je kriva moderna umjetnost i napuštanje djela, te pripadajućeg artizma, umijeća. Težište je prenesono na čin, kreativni ili receptivni svejedno. A tu se onda otvara raj za intelektualce s interesom za neortodoxne načine komunikacije. Pri tom frustracija iako spojena s prirodom intelektualaca (za razliku od mudraca) ne igra posebnu ulogu u ovakvom njihovom umjetničkom angažiranju.
Ma sve je to ok, samo se pitam cemu napustanje dela i izmisljanje tople vode. Veliki tjorsokak, grandiozan i najglasniji do sad. Sto je ociglednije da je tjorsokak, to je glasnija medijska halabuka - da li oko odlivka govneta ili Isusa od marcipana, nebitno.
Bio sam napisao kako su mi danske lego kockice provokativnije od bugarskog zahoda, a nisam ni vidio da je predstavljen slavni Muhamed s turbanom bombom. Otvara se nekoliko puteva za reviziju prvobitnog dojma, a svaki od njih je neka vrst intelektualne vježbe iz semiotike, tako da, jeste, suvremenu umjetnost su oteli intelektualci.
... i nije im loshe:)
Kada sam rekao relativan pojam, mislio sam na srz dela - provokaciju. Ono sto je provokacija danas moze da bude ziva dosada sutra. Sta ce da ostane "provokativnoj umetnosti" kada drustvo prevazidje (po pravilu to i radi) zadati tabu?
ostace ono umetnicko u njoj. ako ga ima.ili ce ostati dokument da je ta umetnost prosirila prostor za neku stvarnu (trajno vrednu) umetnost u tom vremenu. ako se to desilo.ili nece ostati nista.svako vrsi svoj posao, sto bi rek'o prever

Edited by PointTaken