Jump to content

Izrael, Palestina i arapske zemlje

Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Featured Replies

Živi bili pa videli.

• Replies 9.8k
  • Views 931k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• jebo im ja svima mater. i ira teeroristi su bili po kucama pa englezi nisu bombardovali i ubijali na angro jer, eto, moraju da se brane. i nema veze sto nisu bili okruzeni neprijateljima. jasno se vid

• Znam. Ja svakako ne spadam u one koju su na strani Izraela, ali ne mogu da budem ravnodušna spram stradanja nevinih ljudi. Pa neka ih je i i 1 % koji nisu podržavali progon Palestinaca.   Ne

• Sestre Bronte
    Sestre Bronte

previše je lažnih vesti, to je tačno   zato i nisu bitne pojedinačno   za sada znamo da je hamas napao neke civile, a kao odgovor, izrael je napao sve civile   odmazde 10

Posted Images

Ne oglašavam se po ovom pitanju, paa, nikad. Samo posmatram. Šta mislim, pa šta može bilo koji normalan čovek da misli o konstantnom ubijanju civila u beskonačnim brojkama, brisanju gradova i maltretiranju ljudi izolacijom od humanitarne pomoći, hrane, struje.

Ali ima jedna promena. Moja fb mreža je prepuna ljudi koje znam odavno, a onda, oni su umreženi s nekim drugima, koji su potpuno u redu s tim. I ne što su u redu s tim, nego što svakoga ko iole razumski osudi Izrael naziva antisemitskim degenericima, moronima koji podržavaju Hamas, retardiranim levičarima i slično. Kuliram, kao eti poštujem davnašnja poznanstva.

Do pre dva dana. Kad sam krenula da ih izbacujem redom. Nakon što su opet udarili u neke projekcije lepljenjem izraelskih zastava (počevši od napada na Iran!). Ne znam šta te ljude motiviše na ovakve izlive mržnje, osim možda nekih kanalisanja ko zna čega što ih tišti, ali svakako ne vidim veliki gubitak da se oprostimo. Samo sam krenula redom. A i dalje ne mogu da verujem kako su se onako grupisali. A da, mislim da me je jedan, verovatno najteži slučaj, brisao i blokirao, hvala kurcu eto, ono je baš težak slučaj pakla, oni komentari i statusi.

Glavna promena je ChatGPT, sad svaka budala može da sebi izgeneriše kilometarski pamflet za par sekundi.

Case in point, Milan Urošević:

Sukob Izrael–Iran nije samo regionalno pitanje. To je sukob između svetlosti i tame. Izrael nije savršen, ali je bastion vrednosti koje čine osnovu zapadne civilizacije: slobode, nauke, individualnih prava, pluralizma.

Zamislite Bliski istok bez Izraela. Ko bi ostao da se suprotstavi ekstremizmu? Mračnim ideologijama koje žene kamenuju jer ne nose maramu, koje obesmišljavaju nauku, i u 21. veku ljude vešaju zbog „urokljivih očiju“?

Generacije pre nas su se borile da bi sloboda mišljenja, jednakost pred zakonom, pravo na obrazovanje i napredak postali standard. To nije došlo po difoltu. I danas to nije sigurno, ako ne postoji snaga koja će te vrednosti braniti.

Izrael, pored SAD i EU, stoji kao civilizacijska brana. Njegov opstanak je i opstanak sveta koji znamo — sveta u kom su Ajnštajn, Feynman, Weinberg, Wigner, Rabin i stotine drugih Jevreja oblikovali budućnost nauke i čovečanstva.

Suprotno tome, Iranom vladaju mule koje svetu nisu ponudile ništa osim terora i represije. Njihova vizija društva je vraćanje u srednji vek — što možemo jasno videti na primeru nekada modernog i obrazovanog Teherana.

Zato pitanje „na čijoj si strani“ nije geopolitička dilema. To je pitanje zdravog razuma. Ja sam na strani nauke, slobode, progresa. Na strani naroda koji je svetu dao više nobelovaca nego mnoge civilizacije zajedno. Da, ja sam na strani Izraela, a samim tim i na strani svih onih, decenijama ugnjetavanih, ljudi u Iranu, koji vape za slobodom.

Hladno silikonsko srce da ti prepukne.

18 minutes ago, Weenie Pooh said:

Zatucano silikonsko srce da ti prepukne.

popravio sam ti ovo.

Dosadašnje izraelsko uređivanje okoline je dalo odlične rezultate, nema sumnje da će podešavanje Irana da da jednako dobar ishod.

Edited by Zabalujev
Mada, ovo može i na iransku temu

2 hours ago, nenad said:

popravio sam ti ovo.

E, ali ima ih još mnogo u "navijam za nobelovce" kampu.

"Na čijoj sam strani. Pa na strani Ajnstajna, Bora, Fejnmana, Betea, Vajnberga, Glešoua, Penzijasa, Gel Mana, Vignera, Landaua, Borna, Bloha, Pulija, Herca, Isaka Rabia i još 200 nobelovaca koje je Jevrejski narod podario planeti i koji su je toliko zadužili. Da li stvarno razumna osoba može biti na strani iranskih mula koje kamenuju žene koje ne nose hidžab i koji svetu sem terorizma i nazadnosti ništa nisu dali. Izvinite ali ja još uvek posedujem razum."

3 hours ago, Svemir Zeka said:

Ne oglašavam se po ovom pitanju, paa, nikad. Samo posmatram. Šta mislim, pa šta može bilo koji normalan čovek da misli o konstantnom ubijanju civila u beskonačnim brojkama, brisanju gradova i maltretiranju ljudi izolacijom od humanitarne pomoći, hrane, struje.

Ali ima jedna promena. Moja fb mreža je prepuna ljudi koje znam odavno, a onda, oni su umreženi s nekim drugima, koji su potpuno u redu s tim. I ne što su u redu s tim, nego što svakoga ko iole razumski osudi Izrael naziva antisemitskim degenericima, moronima koji podržavaju Hamas, retardiranim levičarima i slično. Kuliram, kao eti poštujem davnašnja poznanstva.

Do pre dva dana. Kad sam krenula da ih izbacujem redom. Nakon što su opet udarili u neke projekcije lepljenjem izraelskih zastava (počevši od napada na Iran!). Ne znam šta te ljude motiviše na ovakve izlive mržnje, osim možda nekih kanalisanja ko zna čega što ih tišti, ali svakako ne vidim veliki gubitak da se oprostimo. Samo sam krenula redom. A i dalje ne mogu da verujem kako su se onako grupisali. A da, mislim da me je jedan, verovatno najteži slučaj, brisao i blokirao, hvala kurcu eto, ono je baš težak slučaj pakla, oni komentari i statusi.

Ček da stavim šešir laika analitičara i platim pivo na kasi u diskontu

Elem, evo me

Mislim da većina ljudi ima potrebu da svet ima smisla i bude u određenoj ravnoteži. Da se zna ko su dobri momci, a ko su loši momci. Kad jednom izabereš stranu, onda gde ti vidiš trogodišnjaka koji je ostao bez obe noge ili čoveka kojem je ubijena porodica od osmoro dece, oni vide deo lošeg sveta, koji je u najboljem slučaju sam kriv, jer se nije ogradio. U najgorem oni nisu ljudi nego gomila mrava koje možeš da gaziš bez griže savesti.

Da li želiš da ti sumiram ovo mišljenje u jednu rečenicu?

Da

Ukratko, to je tako jer su ljudi glupa govna.

Ali kako su se grupisali, ili, ili....su oni glasniji i agresivniji s tim zastavama i rečnikom uperenim prema ljudima koji pokazuju jebenu empatiju prema izginulima u četvorocifrenim brojkama?

Znaš zašto nisam reagovala ranije? Jer nisam htela da me, kao izuzetnog poštovaoca kulture koja neguje sećanje na žrtve Holokausta, dakle da me neka budala proglasi antisemitom. Ali sad već zaista nije bitno šta će ko da kaže ili misli, ćao bre. Takva logička greška da skačeš okolo mašući antisemitizmom znači ili neizmernu zlobu ili istu takvu glupost.

Pazi ovog iz Vinijevog teksta, koja je kultura koga dala, da, verujem da bi Frojd ili Ajnštajn rekli toooo cionisti, samo ubijaj nedužne ljude.

Meni licno najiritantniji je taj sredjeputaski austvari proisraeli pokusaj da se sve svede na desnicara Bibija I njegovu licnu ambiciju. Posto ne moze se vise u iole pristojnom drustvu braniti izraelska pozicija, ajd onda Bibi Bibi desnicar korumpirani Bibi...Da, to postoji ali cekajte malo, je li Izrael hvaljen kao jedina demokratija na BI? Je li neko pomenuo skoro neki puc tamo, je li Izrael postao diktatura u medjuvremenu? Ako jeste pa koji moj ga se ne otrese preko noci. A nije? Znaci demokratski smo dosli do ovoga? Genocid u Gazi, ciljano stvaran radikalni fundamentalisticki haos u svim okolnim zemljama u sta ce se evo pitanje je ne godine vec sedmice ppretvoriti I Iran.

Edited by dillinger

Nivo jedinstva, okupljen oko ideologije i religije je meni teško shvatljiv.

Govorim za Izrael. Možda trauma iz ww2 jednostavno nije zalečiva te se da lako zloupotrebiti do nivoa da normalni ljudi prihvate Gazu kao ljutu travu na ljutu ranu.

22 minutes ago, Zaboravan said:

Nivo jedinstva, okupljen oko ideologije i religije je meni teško shvatljiv.

Govorim za Izrael. Možda trauma iz ww2 jednostavno nije zalečiva te se da lako zloupotrebiti do nivoa da normalni ljudi prihvate Gazu kao ljutu travu na ljutu ranu.

To je dosta zanimljiv način razmišljanja, još recimo kada se primeni na bivšu SFRJ...

3 hours ago, Weenie Pooh said:

E, ali ima ih još mnogo u "navijam za nobelovce" kampu.

"Na čijoj sam strani. Pa na strani Ajnstajna, Bora, Fejnmana, Betea, Vajnberga, Glešoua, Penzijasa, Gel Mana, Vignera, Landaua, Borna, Bloha, Pulija, Herca, Isaka Rabia i još 200 nobelovaca koje je Jevrejski narod podario planeti i koji su je toliko zadužili. Da li stvarno razumna osoba može biti na strani iranskih mula koje kamenuju žene koje ne nose hidžab i koji svetu sem terorizma i nazadnosti ništa nisu dali. Izvinite ali ja još uvek posedujem razum."

Nijedan Izraelac među navedenima loll

9 minutes ago, copkillah said:

Nijedan Izraelac među navedenima loll

Izak Rabin valjda.

Ali da, esencijalizacija jevrejstva u sklepani izraelski nacionalizam je popularan trend. Ričard Fajnman, jbt, američki fizičar rođen i umro u Americi, deklarisani ateista... eee, ali keva mu Jevrejka znači Izraelac, iako je aktivno odbijao da poseti Izrael!

Al najbolje je sto prva stvar koju je Cyrus, kralj Persije uradio kad je osvojio Babilon je da oslobodi Jevreje iz robstva, dozvoli im povratak u Judeju i pomogne gradnju Drugog Hrama.