Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted
iskljucivo takticka vojna akcija ovog intenziteta, bez ikakve strategije... gore od zlocina, ovo je glupost.racionalni osnovi za strategiju postoje. mogli su da ispregovaraju novo primirje, i da uz novu (racionalniju) americku administraciju preduzmu korake ka novim pregovorima koji ce uslediti pre ili kasnije.
A koliko dugo bi morali da trpe rakete Hamasa? Oni su pokusali da u kontrolisanoj akciji iz vazduha neutralisu sto vise one koji ispaljuju rakete ali to nije uspelo jer su lanseri prakticno rucni i skrivaju se pod zemljom ili u gusto naseljenom podrucju punom civila.
Posted
racionalni osnovi za strategiju postoje. mogli su da ispregovaraju novo primirje, i da uz novu (racionalniju) americku administraciju preduzmu korake ka novim pregovorima koji ce uslediti pre ili kasnije.
Meni se cini da ih nema. Pregovori kakvi se vode su isto tako takticki i bez strategije. Doduse takticki pregovori izgledaju prihvatljivije od taktickog vojevanja jer naizgled manje ljudi strada.
Posted (edited)
A koliko dugo bi morali da trpe rakete Hamasa? Oni su pokusali da u kontrolisanoj akciji iz vazduha neutralisu sto vise one koji ispaljuju rakete ali to nije uspelo jer su lanseri prakticno rucni i skrivaju se pod zemljom ili u gusto naseljenom podrucju punom civila.
Hamas je postovao primirje. raketiranja nije bilo do 4-tog novembra, kada su Izraelci prekrsili primirje. raketiranja ne bi bilo da je Izrael postovao primirje. Hamas je nudio nastavak primirja, Izraelci su izabrali rat. Edited by Gandalf
Posted
Hamas je postovao primirje. raketiranja nije bilo do 4-tog novembra, kada su Izraelci prekrsili primirje. raketiranja ne bi bilo da je Izrael postovao primirje. Hamas je nudio nastavak primirja, Izraelci su izabrali rat.
Neka bude tako kao sto kazes i da jesu Izraelci prekrsili 4-tog novembra i sta je posle toga radio Hamas a sta IDF? Mislim na period od 4-tog novembra do pocetka akcije IDF?
Posted
Meni se cini da ih nema. Pregovori kakvi se vode su isto tako takticki i bez strategije. Doduse takticki pregovori izgledaju prihvatljivije od taktickog vojevanja jer naizgled manje ljudi strada.
pregovori koji su vodjeni sa Abasom jesu bili takticki. Anapolis i nakon toga... cisto zezanje i PR kampanja.
Posted (edited)
Koliko znam 1/3 populacije Palestine su cinili Jevreji na kraju 2.sv. rata.
29. novembra 1947, generalna skupština UN, sa 33 glasa ?za?, 13 glasova ?protiv? i 10 uzdržanih, usvaja odluku da 609000 palestinskih jevreja (30,6 % stanovništva) dobiju 55 % palestinske zemlje, a da se palestinskim Arapima (1,38 miliona, odnosno 64,9 % procenata stanovništva) dodeli 42 % zemlje. Arapske zemlje, Arapska liga i palestinski ?Visoki arapski komitet? odbili su tu podelu. (Wikipedija)Ovo je mapa jevrejskih naselja u Palestini 1947. godine (iz nemačke Wikipedije):palestina02ae2.th.jpgTokom WWII jevrejsko stanovništvo raslo je što prilivom izbeglica iz Evrope, što naseljavanjem nemačkih jevreja koje je cionistički pokret otkupljivao od Hitlera iz konclogora.Za plan su glasali (33): Australien, Belgien, Bolivien, Brasilien, Costa Rica, D?nemark, Dominikanische Republik, Ecuador, Frankreich, Guatemala, Haiti, Island, Kanada, Liberia, Luxemburg, Neuseeland, Nicaragua, Niederlande, Norwegen, Panama, Paraguay, Peru, Philippinen, Polen, Schweden, Sowjetunion, S?dafrika, Tschechoslowakei, Ukraine, Uruguay, Venezuela, Vereinigte Staaten, Wei?russland.Protiv su glasali (13): Afghanistan, ?gypten, Griechenland, Indien, Iran, Irak, Jemen, Kuba, Libanon, Pakistan, Saudi-Arabien, Syrien, T?rkei.Uzdržani su bili (10): Argentinien, ?thiopien, Chile, El Salvador, Honduras, Jugoslawien, Kolumbien, Mexiko, die Republik China und das Vereinigte K?nigreich.Nisu prisustvovali glasanju: Thailand.Bez ruskih glasova (SSSR, Čehoslovačka, Poljska, Ukrajina, Belorusija) plan ne bi prošao jer ne bi imao nikakvu većinu. Edited by Kastor
Posted
Neka bude tako kao sto kazes i da jesu Izraelci prekrsili 4-tog novembra i sta je posle toga radio Hamas a sta IDF? Mislim na period od 4-tog novembra do pocetka akcije IDF?
Hamas je uzvratio raketiranjem, IDF je uzvratio granatiranjem, Hamas je uzvratio raketiranjem, IDF je uzvratio granatiranjem...kako bilo, Hamas je nudio nastavak primirja. IDF je izabrao rat, mogli su zaustaviti raketiranje novim primirjem.
Posted (edited)
29. novembra 1947, generalna skupština UN, sa 33 glasa ?za?, 13 glasova ?protiv? i 10 uzdržanih, usvaja odluku da 609000 palestinskih jevreja (30,6 % stanovništva) dobiju 55 % palestinske zemlje, a da se palestinskim Arapima (1,38 miliona, odnosno 64,9 % procenata stanovništva) dodeli 42 % zemlje. Arapske zemlje, Arapska liga i palestinski ?Visoki arapski komitet? odbili su tu podelu. (Wikipedija)Ovo je mapa jevrejskih naselja u Palestini 1947. godine (iz nemačke Wikipedije):palestina02ae2.th.jpgTokom WWII jevrejsko stanovništvo raslo je što prilivom izbeglica iz Evrope, što naseljavanjem nemačkih jevreja koje je cionistički pokret otkupljivao od Hitlera iz konclogora.
Jeste a ti pisao da ona mapa iz 1946 je jos gora za Jevreje sa etnicke strane.I ja se slazem da je napravljena greska kada je za 1/3 populacije dodeljeno 55% zemlje ali to je zbog Holokausta. E sada ogromna vecina Arapa nije trebalo da dozivi to da izgubi taj odnos ali postojali su neki muslimanski svestenici koji su saradjivali sa nacistima. Izrael se posle toga najvise prosirio u Sestodnevnom ratu koji je najvise iscenirao SSSR a Izrael preduhitrio Arape inace bi nestao jer nije mogao u otvorenom sukobu 1-1 na izdrzi takvu vojnu premoc na duze. Zato Dimitrije i ne shvata zasto su ti ratovi trajali po nekoliko dana ili mesec dana. Edited by No7
Posted (edited)
Hamas je uzvratio raketiranjem, IDF je uzvratio granatiranjem, Hamas je uzvratio raketiranjem, IDF je uzvratio granatiranjem...kako bilo, Hamas je nudio nastavak primirja. IDF je izabrao rat, mogli su zaustaviti raketiranje novim primirjem.
IDF je granatirao Gazu isto koliko i Hamas Izrael? A jel mozes da das dokaze za to? Uopste daj mi nadji sve napade Hamasa na Izarel i IDF na Gazu od 4.11 do pocetka akcije IDF? Ako ti nije tesko. Edited by No7
Posted
Jeste a ti pisao da ona mapa iz 1946 je jos gora za Jevreje sa etnicke strane.I ja se slazem da je napravljena greska kada je za 1/3 populacije dodeljeno 55% zemlje ali to je zbog Holokausta. E sada ogromna vecina Arapa nije trebalo da dozivi to da izgubi taj odnos ali postojali su neki muslimanski svestenici koji su saradjivali sa nacistima. Izrael se posle toga najvise prosirio u Sestodnevnom ratu koji je najvise iscenirao SSSR a Izrael preduhitrio Arape inace bi nestao jer nije mogao u otvorenom sukobu 1-1 na izdrzi takvu vojnu premoc na duze. Zato Dimitrije i ne shvata zasto su ti ratovi trajali po nekoliko dana ili mesec dana.
Nije Izrael osnovan zbog holokausta, nego zbog toga što je Amerima trebalo uporište za kontrolu regiona. Holokaust je tu samo prigodno propagandistički eksploatisan za maskiranje stvarnih korena te tvorevine. Arapsko-izraelski ratovi nisu bili nikakvui "lokalni" ratovi nego su stavljali tačku na i u promenama odnosa snaga među supersilama. Zbog toga su i trajali toliko koliko su trajali i zbog toga i ne mogu da se završe sve dok se USA imperijalizam ne uguši u varvarstvu u koje gura celo čovečanstvo. Cionistička država ne bi opstala ni nedelju dana bez USA kišobrana.
Posted
Hamas je napao Izrael ovih dana/meseci?
Da. I ne prestaje vec godinama. Osim, ako po tebi, visegodisnje nasumicno rokanje po Izraelu, nije izraz iskrene ljubavi i poziv na mir&suzivot&toleranciju. Da si barem jednom imao priliku, da osetis blagodeti "kasama", ili bombasa samoubice, ne verujem da bi imao dilemu. Ja sam imao prilike i zato bezrezervno podrzavam akciju Izraelu. Necu valjda da kukam nad sudbinom onih, koji me nekoliko puta zamalo nisu ubili i koji me smatraju za smrtnog neprijatelja?
Posted
Da. I ne prestaje vec godinama. Osim, ako po tebi, visegodisnje nasumicno rokanje po Izraelu, nije izraz iskrene ljubavi i poziv na mir&suzivot&toleranciju. Da si barem jednom imao priliku, da osetis blagodeti "kasama", ili bombasa samoubice, ne verujem da bi imao dilemu. Ja sam imao prilike i zato bezrezervno podrzavam akciju Izraelu. Necu valjda da kukam nad sudbinom onih, koji me nekoliko puta zamalo nisu ubili i koji me smatraju za smrtnog neprijatelja?
Verovatno će takva biti i osnovna linija Mladićeve odbrane u Hagu. Ni on nije kukao nad "turcima", nego im se "osvetio" što su mu rod zatrli još od Kosova, a on sirot jedva nekako preživeo.
Posted
Zato Dimitrije i ne shvata zasto su ti ratovi trajali po nekoliko dana ili mesec dana.
Pa gde ste to procitali to moje nerazumevanje u vezi duzine trajanja arapsko-izraelskih ratova? Nesto se ne secam da sam o tome pisao.
Posted
Verovatno će takva biti i osnovna linija Mladićeve odbrane u Hagu. Ni on nije kukao nad "turcima", nego im se "osvetio" što su mu rod zatrli još od Kosova, a on sirot jedva nekako preživeo.
Verovatno. :rolleyes:
Posted

Jedina stvar na koju sam mislio je da neke stvari treba gledati sa više strana. Tipa, ti bi da pobiješ sve Palestince, pošto si možda jednom osetio na svojoj koži njihovu mržnju. Što je sasvim ok, pod uslovom da prihvatiš moju (hipotetičku) tezu da treba pobiti sve Šiptare, pošto sam ja jednom osetio istu tu mržnju na svojoj koži, u državi koja je tada uključivala i njih kao građane. E sad, pošto stanje stvari nije isto, u smislu da se nekom ne može, a nekom može, ti si za legitimnu politiku onoga kome se može. Je l tako ili grešim? Pričamo o zakonu jačeg?

• Create New...