alberto.ascari Posted November 30, 2007 Posted November 30, 2007 Mene fascinira funkcionalizam, yebeš kuću kad nije "u vinglo".Veletržn? pal?c Praha,Josef Fuchs, Oldřich Tyl, 1925-1928Zgrada napravljena kao izložbeni paviljon, posle rata sedište raznih exportnih firmi, 1974 izgorela skoro do temelja, bila predvidjena demolicija. Krajem 70tih je pripala Narodnoj galeriji, da bi posle generalne rekonstrukcije (koja je koštala oko 35M EUR) 90tih počela da služi kao stalna izložba umetnosti od 19 do 21 veka.
Chivo D'Arbo Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Ne mogu da odolim: Zar i vas, mali ljudi u kompjuteru, ovo odozgor' ne podseca neodoljivo na ono Brasovanovo BIGZ cudovilo? Tj. obrnuto. Plasim ga se - uz sve ocajnicke pokusaje da u ovoj zdepastoj gromadi gradjevinskog materijala koja lici na hibrid trafo-stanice i zatvora, pronadjem estetiku, ukljucujuci i estetiku ruznog. <_< A, kao sto se moze primetiti, nije ni narocito originalna gromada. Kasni u realizaciji (1933-1940), ako nista drugo, pa cik neka dokaze da nije klon(j).
Zmitjkoe Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Ja pak mislim da kada bi se zgrada detaljno renovirala da bi ovo "ruzno pace" zablistalo (i kada bi se BIGZ iselio i zgrada postala muzej moderne umetnosti i kada bi se uklonili jebeni bilbordi).
alberto.ascari Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Ja pak mislim da kada bi se zgrada detaljno renovirala da bi ovo "ruzno pace" zablistalo (i kada bi se BIGZ iselio i zgrada postala muzej moderne umetnosti i kada bi se uklonili jebeni bilbordi).Bravo!Isto kao i Dom vazduhoplovstva u Zemunu, npr.
Chivo D'Arbo Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Ja pak mislim da kada bi se zgrada detaljno renovirala da bi ovo "ruzno pace" zablistalo (i kada bi se BIGZ iselio i zgrada postala muzej moderne umetnosti i kada bi se uklonili jebeni bilbordi)....I kada bi Beograd dobio metro, jos dva mosta preko Save, zgradu Opere i muzej vostanih figura. :) Sala, salica...No, ko zna... Mozda je i od drcne Serifovicke, uz odredjene detaljne intervencije, moguce napraviti ribu ipo. Cini mi se da su tu, na zgradi BIGZ-a, proporcije nepovratno otisle dodjavola. To je zaista tesko preinaciti. Izgleda kao uvelicana upravna zgrada konc-logora. Opet (posto ja verujem u svasta) kazem - ko zna. Mozda se neko seti neke spektakularne intervencije. Na pr. cetiri velika bela dimnjaka postavljena na vrhu zgrade, onako, iz cistoga mira*? Videcemo... Ako ikada neka veoma dobra vila dodje do ove - Pepeljuge? Macehine kceri, po mojem castingu! *(hehehe)
alberto.ascari Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 ...I kada bi Beograd dobio metro, jos dva mosta preko Save, zgradu Opere i muzej vostanih figura. :) Sala, salica...No, ko zna... Mozda je i od drcne Serifovicke, uz odredjene detaljne intervencije, moguce napraviti ribu ipo. Cini mi se da su tu, na zgradi BIGZ-a, proporcije nepovratno otisle dodjavola. To je zaista tesko preinaciti. Izgleda kao uvelicana upravna zgrada konc-logora. Opet (posto ja verujem u svasta) kazem - ko zna. Mozda se neko seti neke spektakularne intervencije. Na pr. cetiri velika bela dimnjaka postavljena na vrhu zgrade, onako, iz cistoga mira*? Videcemo... Ako ikada neka veoma dobra vila dodje do ove - Pepeljuge? Macehine kceri, po mojem castingu! *(hehehe) Nisi u pravu, ova zgrada je dragulj funkcionalističke arhitekture. Ne treba ništa menjati, samo totalna rekonstrukcija i uvodjenje u prvobitno stanje. Druga stvar je što je to verovatno poslednje za šta bi neko u BG dao pare.
Chivo D'Arbo Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Nisi u pravu, ova zgrada je dragulj funkcionalističke arhitekture. Ne treba ništa menjati, samo totalna rekonstrukcija i uvodjenje u prvobitno stanje. Druga stvar je što je to verovatno poslednje za šta bi neko u BG dao pare.Jeste, tako pise u svim knjigama. Mozda nisam u pravu, al' mi se i dalje ne sviDZa!
alberto.ascari Posted December 1, 2007 Posted December 1, 2007 Jeste, tako pise u svim knjigama. Mozda nisam u pravu, al' mi se i dalje ne sviDZa!To je druga stvar. O tome nismo pričali, imaš puno pravo na to da ti se ne svidja, stvar ukusa.
Chivo D'Arbo Posted December 3, 2007 Posted December 3, 2007 To je druga stvar. O tome nismo pričali, imaš puno pravo na to da ti se ne svidja, stvar ukusa. Eto ti sad... Stvar ukusa, a ja se toliko trudila da argumentujem . Mislim da je vreme za arhitektonski (selebriti) bljak! Ja kandidujem... pa BIGZ.
prima Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 klonski unikat?>ne postoje dva bigza u beogradu. ne bi trebalo dlaka s glave da mu fali.
lostfanforever Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 (edited) men se cini da je ziva: a sad znam i zastoThe glass facade allows the Leonardo Glass Cube to interplay with the surrounding landscape. Inside, a view of a generous open space with an undulating white wall opens up to visitors. Between the curved wall and the glass facade a hallway provides space for informal meetings and events.The building is a multi-layered composition: the silhouette-like genetics overlay with the graphic design of the glass facade and elements on the inside. Edited December 4, 2007 by lostfanforever
Chivo D'Arbo Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 (edited) klonski unikat?>ne postoje dva bigza u beogradu. ne bi trebalo dlaka s glave da mu fali.U tom slucaju predlazem podizanje jedne piramide na Uscu. Ljepse i visocIje od one tamo -> (dakle: ne u BG-u), Keopsove... + da se u nju pohrani mumija Urosa Martinovica. :o Da vidimo koJ ce da se usudi da prigovori takvome jednom zdanju. P.S. A onu monumentalnu klisuru, Dobroviceve (generalstab) bliznakinje, niko ne sazaljeva, nikome oko da zasuzi...(baxuzi <_<) iako im fali malo vise od citavog skalpa s glave? Cak iako je (or: buduci da je?) nad njima izvrsena spektakularna intervencija... NATO intervencija.Razlog za edit (treba?): estetska kompozicija reci u postu. Edited December 4, 2007 by Chivo D'Arbo
Zmitjkoe Posted December 4, 2007 Posted December 4, 2007 (edited) P.S. A onu monumentalnu klisuru, Dobroviceve (generalstab) bliznakinje, niko ne sazaljeva, nikome oko da zasuzi...Mene dusa boli zbog unistenja tog "kanjona". Nadam se da ce da je restauriraju i ptretvoriti u neki civilni objekat. Edited December 4, 2007 by Zmitjkoe
Recommended Posts