Jump to content

Liberalizacija SPC

Featured Replies

Idu i oni all in, što je za poštovanje. Jedino što im je pastva dobrim delim za proteste :laugh:

Eh, ali caru carevo, šta tu ima pastva da se pita.

U Crkvu se odavno umesala komunisticka vlast i to je tako kako je. DBov kadar mahom.

2 hours ago, Mel said:

U Crkvu se odavno umesala komunisticka vlast i to je tako kako je. DBov kadar mahom.

kakvi bre sad komunisti?  :laugh:

ako pogledamo istoriju par vekova unazad, spc se uvek slihtala svim vlastima. takva firma. sto bi rekli - ruka ruku mije. jedino sto je kod nas bio taj kratki period SFRJ kad su bili u nemilosti pa im slihtanje nije pomagalo. 

al nema veze, komunisti su unistili sve ostalo pa sto ne i spc. da njih nije bilo, sad bi patrijarh trcao maraton sa studentima. 

jebigica, nije nam se dalo...

2 hours ago, adam said:

ako pogledamo istoriju par vekova unazad, spc se uvek slihtala svim vlastima. takva firma. sto bi rekli - ruka ruku mije. .

Ako zanemarimo sitnicu da su ih ponekad hapsili i trovali, lepo su se slagali. :fantom:

39 minutes ago, duma said:

Ako zanemarimo sitnicu da su ih ponekad hapsili i trovali, lepo su se slagali. :fantom:

ti il nisi procitao ono sto posle napisah o nemilosti il krojis kako ti odgovara bez osvrta na napisano.

21 minutes ago, adam said:

ti il nisi procitao ono sto posle napisah o nemilosti il krojis kako ti odgovara bez osvrta na napisano.

Nisam namerno preskočio deo tvog posta. Greškom sam kvotovao pominjanje komunista.

Post se odnosio na ovo:

3 hours ago, adam said:

... 

ako pogledamo istoriju par vekova unazad, spc se uvek slihtala svim vlastima. takva firma. sto bi rekli - ruka ruku mije... 

Ne treba ići daleko. Varnava je prvi pre komunista. Bio je u sukobu s kraljevinom. Hapšen je. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima. 

Bilo je takvih primera saradnje i pre. 

Edited by duma

Just now, duma said:

Greškom sam kvotovao pominjanje komunista.

Post se odnosio na ovo:

Ne treba ići daleko. Varnava je prvi pre komunista. Bio je u sukobu s kraljevinom. Hapšen je. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima. 

Bilo je takvih primera saradnje i pre. 

moj bed, nisam te razumeo. hvala na objasnjenju. 

doduse to su izuzeci al pravilo i dalje stoji. ne samo kod nas nego generalno. nije sprega crkve i drzave nista novo niti smo mi to izmislili. samo sto se u proslosti vlast slihtala crkvi al to se promenilo. 

13 hours ago, adam said:

ako pogledamo istoriju par vekova unazad, spc se uvek slihtala svim vlastima. takva firma. sto bi rekli - ruka ruku mije. jedino sto je kod nas bio taj kratki period SFRJ kad su bili u nemilosti pa im slihtanje nije pomagalo.

al nema veze, komunisti su unistili sve ostalo pa sto ne i spc. da njih nije bilo, sad bi patrijarh trcao maraton sa studentima. 

jebigica, nije nam se dalo...

Komunisti su apsolutno preuzeli SPC nakon 45te. to je DB podruznica od tada, sto se i vidi. A DB nam je ostao od koga deco, od komunista. A kako bi bilo da je bilo i da li bi oni drui bili samo i gori je sedamnaesto pitanje.

14 minutes ago, Mel said:

Komunisti su apsolutno preuzeli SPC nakon 45te. to je DB podruznica od tada, sto se i vidi. A DB nam je ostao od koga deco, od komunista. A kako bi bilo da je bilo i da li bi oni drui bili samo i gori je sedamnaesto pitanje.

jesu sigurno. pre rata popovi kadili kucu za slavu a posle rata partijski sekretari. i zahtevali petokrake na kolacu.

drzavna bezbednost, tajne sluzbe, zbiri, panduri, zatvori, represije, diktature - sve je to postojalo i pre komunista. na komunistima se to najvise i primenjivalo pa su naucili zanat. nisu oni nista novo smislili u oblasti represije.

komunisti su spc skrajnuli al preuzeli nikad. a i to je trajalo manje od pola veka sto je za jednu takvu firmu vrlo kratak period. al muzu kao da su bili podjarmljeni vekovima. 

mozemo ih mi kriviti doveka al to ne vodi nigde osim sto nam ozbiljno koci napredak. doduse, mi jos turke krivimo za kojesta pa cenim da ce i taj komunisticki zulum potrajati. 

13 minutes ago, adam said:

mozemo ih mi kriviti doveka al to ne vodi nigde osim sto nam ozbiljno koci napredak. doduse, mi jos turke krivimo za kojesta pa cenim da ce i taj komunisticki zulum potrajati. 

Komunisticki zulum traje jos i nama i Rusima u vidu onoga najgoreg sto su imali a to je drzavna bezbednost i prikljucenija.

Kao sto na zapadu jos traju i sprovode uticaj/vladaju mocne porodice od kojih ih ima ne samo preko 100 i 200 nego i duze godina, kod nas su uvezana creva ovih sto su sa komunistima dosli u kojekakve OZNE i posle samo prelazili iz jedne u drugu novu drzavu neokrnjeni.

I to je prosto tako, SNS u nekim parametrima cak i vise lici na komuniste nego SPSovci svojevremeno, ali to su bukvalno isti ljudi samo se dopunili istima takvima.

I to sve kazem ne u smislu ah avaj sto nije ostao kralj, ili negirajuci organizaciju borbe protiv zapadnih fasista ili negirajuci sijaset pozitivnih tekovina komunizma koje su apsoltuno top i nedostizne iz sadasnje perspektive u smislu nekih drustvenih vrednosti koje su propagirali i pokazivali. Bukvalno pricam o ovom njihovom aparatu uprave i represije koji nikad nije razmontiran ili promenjen i koji je to sto je. A SPC su unistili onakvu kakva je bila u najvecem delu pa i to je prosto tako. Ne kazem da je nekad bila super, ali mi svakako deluje da je ova after50te verzija mnogo gora i "odnarodjena" if you wish.

2 hours ago, Mel said:

Komunisticki zulum traje jos i nama i Rusima u vidu onoga najgoreg sto su imali a to je drzavna bezbednost i prikljucenija.

Kao sto na zapadu jos traju i sprovode uticaj/vladaju mocne porodice od kojih ih ima ne samo preko 100 i 200 nego i duze godina, kod nas su uvezana creva ovih sto su sa komunistima dosli u kojekakve OZNE i posle samo prelazili iz jedne u drugu novu drzavu neokrnjeni.

I to je prosto tako, SNS u nekim parametrima cak i vise lici na komuniste nego SPSovci svojevremeno, ali to su bukvalno isti ljudi samo se dopunili istima takvima.

I to sve kazem ne u smislu ah avaj sto nije ostao kralj, ili negirajuci organizaciju borbe protiv zapadnih fasista ili negirajuci sijaset pozitivnih tekovina komunizma koje su apsoltuno top i nedostizne iz sadasnje perspektive u smislu nekih drustvenih vrednosti koje su propagirali i pokazivali. Bukvalno pricam o ovom njihovom aparatu uprave i represije koji nikad nije razmontiran ili promenjen i koji je to sto je. A SPC su unistili onakvu kakva je bila u najvecem delu pa i to je prosto tako. Ne kazem da je nekad bila super, ali mi svakako deluje da je ova after50te verzija mnogo gora i "odnarodjena" if you wish.

Pa mislim da je ipak bitno naglasiti momenat toga da su ti udbaški/čekistički elementi već decenijama vodeća sila privatizacije, retradicionalizacije društva i, naravno, antikomunističke histerije i istorijskog revizionizma. SPC je danas verovatno moćnija nego u bilo kom periodu posle pada srednjovekovne države. 

P. S. Nisu fašisti baš samo zapadni, znam da ćeš reći - pa imali su oni i domaće saradnike, naravno, al izlišan mi je taj prefiks, bilo je ovde tušta i tma samonikog zla, pritom daleko od toga da je na Zapadu najveći problem opstajanje nekih bogatih porodica kroz vekove (to je možda i uočljivije u poluperifernoj zemlji koja je imala fašistoidnu vojnu huntu kao jedan u nizu antikomunističkih mehanizama, uz podršku Zapada naravno, kakva je Grčka), ispalo bi da je u pravu onaj što je napisao da je monstrum iz UnitedHealth kog je ubio čovek iz imućne porodice "the real working class hero", jer se sam popeo na lestvici. Jedino je i logično da u kapitalističkom društvu neki deo buržoazije (bila ona nominalo i aristokratska, ona više nema tu funkciju) ima nekakav kontinuitet, ali to nije srž problema. Ovo je sad već ozbiljan off.

53 minutes ago, Frank Galvin said:

Pa mislim da je ipak bitno naglasiti momenat toga da su ti udbaški/čekistički elementi već decenijama vodeća sila privatizacije, retradicionalizacije društva i, naravno, antikomunističke histerije i istorijskog revizionizma. SPC je danas verovatno moćnija nego u bilo kom periodu posle pada srednjovekovne države.

Zato sto su komunisti uspostavili svoju sluzbu za proganjanje i ubistva koja se uostalom prvo i iskazala u progonu sto seljaka po Srbiji u vidu ekstremno brutalne pljacke (Ivanji kaze u Hrvatskoj i Sloveniji se postupalo opreznije, slicno mi je i majka pricala ali eto dok nisam i kod Ivanjija videla nisam znala da li je to bas toliko strashno bilo) ili bas u progonu praavih komunista po Golom otoku. Ima tih sluzbi za prljave poslove svuda, ali deluje da i sama vlast drugih evropskih zemalja gleda da ne hipertrofiraju i ne domniraju/ne budu previse vidljivi, ali u Jugoslaviji je eto bilo malo drugacije. Ta klika je naravno iskoristila i raspad drzave i vrlo ucestvovala u njemu da bude bas onako krvavo i nepismeno jer to su oni.

SPC je sad deo te mreze, njena moc ne potice od respekta koji poluateisticki narod Srbije ima za SPC i od ono jednom godisnje sto domacin pozove popa za slavu itsl. Kao sto ni Vuci moc ne crpi iz narodne podrske koju uostalom vise uglavnom ni nema. Zato su se mnogi i odlepili od crkve, i svoju religioznost ne vezuju uz preterano postovanje samih svestenih lica recimo.

51 minutes ago, Mel said:

Zato sto su komunisti uspostavili svoju sluzbu za proganjanje i ubistva koja se uostalom prvo i iskazala u progonu sto seljaka po Srbiji u vidu ekstremno brutalne pljacke (Ivanji kaze u Hrvatskoj i Sloveniji se postupalo opreznije, slicno mi je i majka pricala ali eto dok nisam i kod Ivanjija videla nisam znala da li je to bas toliko strashno bilo) ili bas u progonu praavih komunista po Golom otoku. Ima tih sluzbi za prljave poslove svuda, ali deluje da i sama vlast drugih evropskih zemalja gleda da ne hipertrofiraju i ne domniraju/ne budu previse vidljivi, ali u Jugoslaviji je eto bilo malo drugacije. Ta klika je naravno iskoristila i raspad drzave i vrlo ucestvovala u njemu da bude bas onako krvavo i nepismeno jer to su oni.

SPC je sad deo te mreze, njena moc ne potice od respekta koji poluateisticki narod Srbije ima za SPC i od ono jednom godisnje sto domacin pozove popa za slavu itsl. Kao sto ni Vuci moc ne crpi iz narodne podrske koju uostalom vise uglavnom ni nema. Zato su se mnogi i odlepili od crkve, i svoju religioznost ne vezuju uz preterano postovanje samih svestenih lica recimo.

Svaki režim mora da se održava represivnim aparatom, naravno da je on naročito brutalan u kontekstu u kom se upravo završio jedan od najkrvavijih frontova najvećeg rata u istoriji + prateće socijalne revolucije. 

Ono što je očigledno je da od raspada SFRJ imamo samo sve veće prisustvo klera u javnom životu (vrlo često u ratnohuškačkom kontekstu, a SPC je i u pravu za patrijarha Pavla i studente), zatim nakon 5. oktobra vraćanje PBF u okvir univerziteta i uvođenje veronauke, kanonizacije vladike Nikolaja (ne mislim samo na crkveni čin, već setimo se samo onih treši citata koji su se pojavljivali po kućama) i ave Justina, ima i velikodostojnika SPC koji veličaju ljotićevce i slično. Jer poredak se ne održava samo represivnim, već i ideološkim aparatima. Onda sa dolaskom SNS logično i Crkva postaje još monolitnija i disciplinovanija, negde od 2018. na fakultetu kreće čistka koja ne prestaje do danas - isterivanje Kubata, Milićevića itd. Potpuna vlast Irineja Bulovića i njegovog duhovnog čeda Porfirija je odgovarajuća onoj kakvu ima SNS i kultu ličnosti Vučića.

Suludo bi bilo poricati da je bilo zločina nakon 1945. ali to nema apsolutno nikakve veze sa spregom Službe i Crkve poslednjih decenija, ako išta upravo je suprotan smer, u SFRJ je Crkva bila kontrolisana i držana u mirnom stanju, imala je prilično normalnu i progresivnu liniju, da bi njeni najmračniji elementi isplivali uz podršku udbaša koji su odjednom postali vodeći akteri pljačke države. Ovo je fenomen viđen i svuda po postsovjetskom prostoru, možemo sad govoriti od slučaja do slučaja o zemljama bivšeg Varšavskog pakta, tu se to dešavalo na nešto drugačiji način; takođe, Rimotolička crkva je uvek pomalo specifičan slučaj jer je jedna od najmoćnijih institucija na svetu, pa ne mora na istovetan način da bude slizana s državom, ima takoreći još jaču zaleđinu. 

Religioznost, najčešće veoma vulgarnog tipa, je itekako sve javno prisutnija u poluateističkoj Srbiji. Farisejska, licemerna, najgora. Iako treba reći da među religioznim ljudima, mnoge od kojih lično znam i koji su neretko sami došli do toga ili bar znatno produbili odnos prema veri u odnosu na svoju porodicu, ima mnogo onih koji su nezadovoljni stavom Crkve prema protestima. Videli ste svi uostalom i cirkus u vezi sa blokadom na PBF, a pre toga u martu prošle godine opraštanje studenata od Milićevića (iako religiozni nezadovoljni stavom Crkve uopšte ne moraju biti naklonjeni Milićeviću, recimo profesor Sando je pokazao dosta integriteta kada je u pitanju čistka na fakultetu, iako je sam konzervativnih stajališta). To sve vidimo i kroz izrazitu polifoniju ovih protesta, ima tu i religiozno-nacionalističkih elemenata i takvi definitivno nisu srećni kako se Porfirije postavlja, e sad kako oni sebi objašnjavaju (inteligentni su to ljudi, ovi koje znam) zašto i kako to... to već ume da varira.

Edited by Frank Galvin

29 minutes ago, Frank Galvin said:

u SFRJ je Crkva bila kontrolisana i držana u mirnom stanju, imala je prilično normalnu i progresivnu liniju, da bi njeni najmračniji elementi isplivali uz podršku udbaša koji su odjednom postali vodeći akteri pljačke države.

Inace je bila kakva - nekontrolisana i nemirna?

Jel u to kontrolisanje i drzanje mirnom spada ono kad su komunisti isli po Djakovici i trazili redom od lokalnih Srba i Albanaca ko ce da srusi lokalnu crkvu, jer komunisti su voleli da uzmu lokalce za sprovodjenje bolesti gde god su mogli?

Koliko je katolickih crkava bilo struseno na taj nacin posto je to poznata nemirna i nekontrolisana crkva, ili se ca Vatikanom ipak nije smelo zezati?

ajde da ne pricamo price.

cuj kontrolisali & drzali mirnom crkvu, lepi eufemizmi. Kako su smirili 45te hiljade ljudi i kako su smirivali Srbiju nakon toga i one svoje sto se nisu prestrojili u hodu, tako je ista ta ekipa posle "smirivala" i "kontrolisala" i 90ih, to je njihov nacin. Nema tu sta da se glorifikuje. Prosto bolesnici, na tokovima novca, i sad izvoli pa ih se ratosiljaj nakon decenija dominacije.