Jump to content

Liberalizacija SPC

Featured Replies

vecina srbije/jugoslavije je bila vernicka mozda odmah posle rata (i tada je bilo drasticnih progona) ali vec od sredine sesdesetih a pogotovo otkad su stasale nove posleratne generacije koje su rasle bez religije i veronauke u skolama, to vise nije bio slucaj. crkve su bile prazne (osim par baba o velikim praznicima) ne zato sto je rezim nastavio da drasticno proganja i kaznjava vec zato sto ljudi nisu vise marili za religiju. 

mi smo vrlo brzo i lako prodali veru za veceru ali to nije nesto sto volimo da priznamo. 

Crkve su i sad prazne.

• Replies 8.1k
  • Views 598.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Šta smo dosad imali: - njegova SVETLOST - protojerej STAFORD - prenos MOŠTIJU - njegovo telo je IZNOŠENO - gradjani se upisuju u KNJIGU ŽALBI - nad ODRONOM  - gde će

• s tim sto ce se sad tesko ici negde napolje, vise ce se okrenuti unutrasnjem neprijatelju.    ja sam se poslednji put iznenadila kad sam videla koliko foruma navija za ruse podrazumeva da ag

• Promovisanje jedne religije u državnim ustanovama nespojivo je sa ustavom deklarisanim svetovnim karakterom države.

Posted Images

Da je Tito bio Srbin ne bi mogli oni tako.

Pa mislim da to uopste nije poenta, tj nije bio bitan Tito, koliko svi ostali. On je ipak bio samo jedan covek u tom sistemu, iako sa najvecom vlascu, ali jedan.

Mislim da su Hrvati ostali verni svojoj kulturi, nisu isli na katolicke svestenike, a i u participaciji u komunizmu su gurali i svoje nacionalne interese a ne samo licne (izdejstvovanje promena ustava da se prihvate hrvatski zahtevi o razdruzivanju Jugoslavije i vecoj samostalnosti u okviru Jugoslavije itd).

katolicka crkva je centralizovana i ima kintu. to je dovelo do toga da su popovi morali i te kako da se potrude da ostanu na poslu a imali su i kintu koju su ulagali u svoje organizacije, glasila, sirenje i ocuvanje religije. nije isto kad pop odgovara vatikanu i kad odgovara lokalnoj patrijarshiji. 

DRZAVA-I-VERSKE-ZAJEDNICE-1945-1970_slik

Pročitajte knjige, tu vam sve piše.

i to sto kazes.

Ozbiljno, jbg. Odnos između verskih zajednica i države, i u vreme socijalizma i pre, je veoma komplikovano pitanje, a na ovoj temi se stvari uprošćavaju do krajnjih granica. Srećom, temom su se ozbiljno bavili pojedinii istraživači, Rada spada među najbolje istoričare u Srbiji.

Pročitajte.

vecina srbije/jugoslavije je bila vernicka mozda odmah posle rata (i tada je bilo drasticnih progona) ali vec od sredine sesdesetih a pogotovo otkad su stasale nove posleratne generacije koje su rasle bez religije i veronauke u skolama, to vise nije bio slucaj. crkve su bile prazne (osim par baba o velikim praznicima) ne zato sto je rezim nastavio da drasticno proganja i kaznjava vec zato sto ljudi nisu vise marili za religiju. 

mi smo vrlo brzo i lako prodali veru za veceru ali to nije nesto sto volimo da priznamo. 

Ajde sada 'leba ti logički poveži bold 1 i bold 2 - kako je došlo do toga da nove generacije stasaju bez religije? Da nije baš taj progon imao nešto s tim?

Ako je moja prababa spuštala sve roletne 50ih da niko ne vidi da ona slavi badnje veče, baš čudno što moja keva koja se školovala u SFRJ (gde u školama nije samo izbačena veronauka, već se ispirao mozak marksizmom) nije vernik i ne slavi u suštini uopšte verske praznike.

Ozbiljno, jbg. Odnos između verskih zajednica i države, i u vreme socijalizma i pre, je veoma komplikovano pitanje, a na ovoj temi se stvari uprošćavaju do krajnjih granica. Srećom, temom su se ozbiljno bavili pojedinii istraživači, Rada spada među najbolje istoričare u Srbiji.

Pročitajte.

i ja sam bio ozbiljan, nisam se zajebavao. fala na preporuci literature. 

• 2 weeks later...

SPC dodelila ordenje Gašiću i njegovom bratu

jebote, i gašić ima brata :(

jebote, i gašić ima brata :(

zasluženo, čovek je doneo po 5000 crkvi od svake sahrane

"

Serbia: Villagers 'threaten Islam conversion' for church"

Residents in a Serbian village have threatened to convert to Islam if no action is taken to save their storm-damaged church, it's reported.

http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-34485433

DRUŽE PATRIJARŠE, STRAŠNA VEST! S T R A Š N A!

ŠTA SE DEREŠ MAJMUNE

ODE NAM KOSOVO

IDI BRE U PIČKU MATERINU, JA MISLIO UVELI NAM FISKALNE

• 3 weeks later...

Patrijarh: Veronauka da bude obavezna

Horus 

Ponedeljak, 02. 11. 2015. 17:42h

neregistrovan korisnik
Krstenje da bude besplatno ! Aterirajte.

A da li ce i placanje poreza morati da bude obavezno? Mmm?

Ово што Косово сада није ушло у Унеско јесте победа Русије јер су они одрадили вечи део посла а не наши. Тачније, наши су молили Русе да некако спрече улазак Косова у Унеско, остало су великим делом Руси одрадили. То не значи да Косово неће ући за годину или две.