September 26, 20159 yr On 26. 9. 2015. at 9:23, adam said: vecina srbije/jugoslavije je bila vernicka mozda odmah posle rata (i tada je bilo drasticnih progona) ali vec od sredine sesdesetih a pogotovo otkad su stasale nove posleratne generacije koje su rasle bez religije i veronauke u skolama, to vise nije bio slucaj. crkve su bile prazne (osim par baba o velikim praznicima) ne zato sto je rezim nastavio da drasticno proganja i kaznjava vec zato sto ljudi nisu vise marili za religiju. mi smo vrlo brzo i lako prodali veru za veceru ali to nije nesto sto volimo da priznamo. Crkve su i sad prazne.
September 26, 20159 yr On 26. 9. 2015. at 15:14, čekmeže said: Da je Tito bio Srbin ne bi mogli oni tako. Pa mislim da to uopste nije poenta, tj nije bio bitan Tito, koliko svi ostali. On je ipak bio samo jedan covek u tom sistemu, iako sa najvecom vlascu, ali jedan.
September 27, 20159 yr On 26. 9. 2015. at 14:38, Dagmar said: Mislim da su Hrvati ostali verni svojoj kulturi, nisu isli na katolicke svestenike, a i u participaciji u komunizmu su gurali i svoje nacionalne interese a ne samo licne (izdejstvovanje promena ustava da se prihvate hrvatski zahtevi o razdruzivanju Jugoslavije i vecoj samostalnosti u okviru Jugoslavije itd). katolicka crkva je centralizovana i ima kintu. to je dovelo do toga da su popovi morali i te kako da se potrude da ostanu na poslu a imali su i kintu koju su ulagali u svoje organizacije, glasila, sirenje i ocuvanje religije. nije isto kad pop odgovara vatikanu i kad odgovara lokalnoj patrijarshiji.
September 27, 20159 yr Ozbiljno, jbg. Odnos između verskih zajednica i države, i u vreme socijalizma i pre, je veoma komplikovano pitanje, a na ovoj temi se stvari uprošćavaju do krajnjih granica. Srećom, temom su se ozbiljno bavili pojedinii istraživači, Rada spada među najbolje istoričare u Srbiji. Pročitajte.
September 27, 20159 yr On 26. 9. 2015. at 9:23, adam said: vecina srbije/jugoslavije je bila vernicka mozda odmah posle rata (i tada je bilo drasticnih progona) ali vec od sredine sesdesetih a pogotovo otkad su stasale nove posleratne generacije koje su rasle bez religije i veronauke u skolama, to vise nije bio slucaj. crkve su bile prazne (osim par baba o velikim praznicima) ne zato sto je rezim nastavio da drasticno proganja i kaznjava vec zato sto ljudi nisu vise marili za religiju. mi smo vrlo brzo i lako prodali veru za veceru ali to nije nesto sto volimo da priznamo. Ajde sada 'leba ti logički poveži bold 1 i bold 2 - kako je došlo do toga da nove generacije stasaju bez religije? Da nije baš taj progon imao nešto s tim? Ako je moja prababa spuštala sve roletne 50ih da niko ne vidi da ona slavi badnje veče, baš čudno što moja keva koja se školovala u SFRJ (gde u školama nije samo izbačena veronauka, već se ispirao mozak marksizmom) nije vernik i ne slavi u suštini uopšte verske praznike.
September 28, 20159 yr On 27. 9. 2015. at 20:53, Dr Arslanagić said: Ozbiljno, jbg. Odnos između verskih zajednica i države, i u vreme socijalizma i pre, je veoma komplikovano pitanje, a na ovoj temi se stvari uprošćavaju do krajnjih granica. Srećom, temom su se ozbiljno bavili pojedinii istraživači, Rada spada među najbolje istoričare u Srbiji. Pročitajte. i ja sam bio ozbiljan, nisam se zajebavao. fala na preporuci literature.
October 7, 20159 yr On 7. 10. 2015. at 11:51, Lezilebovich said: jebote, i gašić ima brata :( zasluženo, čovek je doneo po 5000 crkvi od svake sahrane
October 10, 20159 yr " Serbia: Villagers 'threaten Islam conversion' for church" Residents in a Serbian village have threatened to convert to Islam if no action is taken to save their storm-damaged church, it's reported. http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-34485433
October 15, 20159 yr Quote 13Apostol @_Apostle13 32m32 minutes ago DRUŽE PATRIJARŠE, STRAŠNA VEST! S T R A Š N A! ŠTA SE DEREŠ MAJMUNE ODE NAM KOSOVO IDI BRE U PIČKU MATERINU, JA MISLIO UVELI NAM FISKALNE
November 2, 20159 yr Quote Patrijarh: Veronauka da bude obavezna Quote Horus Ponedeljak, 02. 11. 2015. 17:42h neregistrovan korisnik Krstenje da bude besplatno ! Aterirajte.
November 9, 20159 yr Ово што Косово сада није ушло у Унеско јесте победа Русије јер су они одрадили вечи део посла а не наши. Тачније, наши су молили Русе да некако спрече улазак Косова у Унеско, остало су великим делом Руси одрадили. То не значи да Косово неће ући за годину или две.