Lord Protector Posted January 12, 2015 Posted January 12, 2015 Ispada da što su se ljudi manje molili, to je SPC više ulagala u infrastrukturu, marketing i obrazovanje. Imaj u vidu da je za vreme WW2 SPC postradala najviše posle Jevrejske zajednice. Stotine crkava i manastira je razrušeno, i stotine sveštenika je zverski pobijeno širom okupirane Jugoslavije. Tu i pripada podatak iz teksta:''izmedju 1945. i 1970. godine crkva dobila 181 novoizgradjeni i 841 obnovljeni hram''. Ko je tu ulagao u infrastrukturu i marketing posle rata ne znam, samo se SPC nikad nije oporavila od tog udarca. Ima krajeva gde su i narod i crkva bukvalno zbrisani, posebno u Bosni i Hrvatskoj. Bio bi interesantan pregled koji bi obuhvatio ceo dvadeseti vek...tek bi se onda imala prava slika.
Shan Jan Posted January 12, 2015 Posted January 12, 2015 Vlast u SFRJ je jedno vreme bila izrazito antireligiozna. Proganjani su, otpustani i ispitivani ljudi koji su se usudili da odu u crkvu, makar tajno. Ovo pricam iz licnih primera u mojoj familiji. Lako se napravi takva statistika kad niko ne sme da zucne da je bilo sta osim vrlog dobrog komuniste.
Skyhighatrist Posted January 12, 2015 Posted January 12, 2015 Siguran sam da sam tekst skinuo sa nekog sajta pre par godina ali ne mogu da se setim odakle je. Odavde
salerokada Posted January 12, 2015 Posted January 12, 2015 Imaj u vidu da je za vreme WW2 SPC postradala najviše posle Jevrejske zajednice. Stotine crkava i manastira je razrušeno, i stotine sveštenika je zverski pobijeno širom okupirane Jugoslavije. Tu i pripada podatak iz teksta:''izmedju 1945. i 1970. godine crkva dobila 181 novoizgradjeni i 841 obnovljeni hram''. Ko je tu ulagao u infrastrukturu i marketing posle rata ne znam, samo se SPC nikad nije oporavila od tog udarca. Ima krajeva gde su i narod i crkva bukvalno zbrisani, posebno u Bosni i Hrvatskoj. Bio bi interesantan pregled koji bi obuhvatio ceo dvadeseti vek...tek bi se onda imala prava slika. To što pričaš bi imalo smisla da nije ovih novoizgrađenih. I kako misliš SPC se nikada nije oporavila od tog udarca? Pa šta je onda 841 obnovljeni hram ako nije oporavak? Hoćeš reći nije se oporavila u nekim delovima Bosne i Hrvatske? A i ja sam slušao neke priče poput Šan Janovih, ali više kao opšti opis stanja, bez nekih ličnih priča.
Lord Protector Posted January 12, 2015 Posted January 12, 2015 (edited) To što pričaš bi imalo smisla da nije ovih novoizgrađenih. I kako misliš SPC se nikada nije oporavila od tog udarca? Pa šta je onda 841 obnovljeni hram ako nije oporavak? Hoćeš reći nije se oporavila u nekim delovima Bosne i Hrvatske? A i ja sam slušao neke priče poput Šan Janovih, ali više kao opšti opis stanja, bez nekih ličnih priča. Da, mislio sam na područje Bosne i Hrvatske, uglavnom, iako se i u ostalim delovima zemlje nije (u najmanju ruku) blagonaklono gledalo na građenje novih bogomolja. Što se tiče oporavka od ratnog udarca ne mislim samo na oporavak od materijalnog već i od ''kadrovskog'' udarca. A on je nenadoknadiv, posebno u kvalitativnom smislu. Treba videti šta spada u tih 181 novih objekata koji su bili izgrađeni. Verujem da su većina izgrađenih u seoskim sredinama, jer u gradovima je kočena izgradnja bogomolja, komunističke vlasti nisu izdavale dozvole za gradnju. To se videlo kasnije jer je gradovima postojao manjak crkava u odnosu na broj doseljenih ljudi. Mislim da bi prava statistika trebala da obuhvati broj crkava na 100.000 stanovnika, i to po dekadama, uzimajući u obzir geografske i migracione faktore. Što se tiče posleratnog vremena mislim da je najteži period za verujuće je bio u Crnoj Gori, tamo su komunističke vlasti bili surove u proganjanju ljudi koji su posećivali crkve. Edited January 12, 2015 by slow
bigvlada Posted January 13, 2015 Posted January 13, 2015 Odavde Znao sam da je neki opskurni sajt. PPP kao vikipedija.
salerokada Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Popovi ženama zabranili da plivaju za krst Na istoku Makedonije sveštenici su zabranili ženama da učestvuju u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst. Desetine hiljada ljudi širom Makedonije danas je prisustvovalo toj verskoj ceremoniji na obalama reka i jezera, gde su se plivači trkali ko će pre da izvadi krstove bačene u vodu. U oblasti Bregalnice, na istoku Makedonije, ženama je, međutim, zabranjeno da učestvuju u toj ceremoniji, pošto su sveštenici rekli da krst treba da donese muškarac, jer je on po tradiciji glava porodice. Policija je prošle godine intervenisala u toj oblasti kada je jedna plivačica prva dohvatila krst, ali ga je onda jedan muškarac na silu oteo od nje, podseća američka agencija.
salerokada Posted January 20, 2015 Posted January 20, 2015 Ali, ima i pozitivnih primera: Maturantkinja Gimnazije iz Subotice Teodora Pavković (18) prva je doplivala do Časnog krsta na Tisi u konkurenciji 25 odvažnih momaka. Teodora Pavković - Prvi put sam plivala za Časni krst i mogu reći da je utisak genijalan. Voda je hladna i ako ne onoliko koliko sam očekivala. Hvala ovim divnim momcima koji su, čini mi se, bili kavaljeri i džentlmeni i dozvolili mi da prva doplivam do krsta - oduševljena je Teodora. Kaže da nije član plivačkog kluba, ali da od malena sa bratom uči ronjenje, jer joj je otac ronilački instruktor.
Nesh Posted March 2, 2015 Posted March 2, 2015 Ne odnosi se samo na SPC, ali najvise stedljivih milijardi ide njima, pa zato ovde: Radojević: Ove godine oko 1,023 milijarde za crkve BEOGRAD - Za crkve i verske zajednice ove godine je iz budžeta izdvojeno oko 1,023 milijarde dinara, nešto više nego prethodne godine, a već naredne taj iznos će biti za 30 odsto niži, rekao je danas Tanjugu direktor Uprave za saradnju sa crkvama i veskim zajednicama Mileta Radojević."Taj okvirni budžet za ovu godinu je uvećan u odnosu na prošlu jer su postojali određeni dugovi vezani za penzisko - invalidsko i zdravstveno osiguranje prema sveštenstvu i verskim službenicima'', precizan je Radojević.Planirano je, kaže, da Crkva izmiri sve obaveze po tom osnovu, a dugovi su nagomilani od 2012. godine. Već 2016. godine projekcije budžeta su znatno manje, za čak 30 odsto godišnje.''Ta sredstva će se smanjivati iz godine u godinu, ali će država nastaviti da izdvaja sredstva za isplatu penzisko - invalidskog i zdravstvenog osiguranja sveštenika i verskih službenika sve dok za to postoji zakonski okvir i bude politika države”, rekao je Radojević. Dugovi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje su nagomilani od 2012. godine? Nije bas najjasnije da li Crkva (kako kaze ovaj zvanicnik...koja crkva? sve crkve? pola ili tri frtalja crkava?) nije placala, a dobila pare od drzave ili drzava nije dala pare? Zna se, dodao je, da SPC ima 84,7 odsto pripadnika u narodu, a taj procenat se određuje na osnovu popisa stanovništva.Rimokatoličkoj crkvi, kao drugoj po veličini u Srbiji, pripada oko pet odsto građana, a Islamskoj zajednici nešto više od tri odsto, iako su, kako kaže, ti podaci diskutabilni, jer se mnogi građani na jugu Srbije, prilikom poslednjeg popisa, nisu izjašnjavali o verskoj pripadnosti.''Ponašamo se prema zvaničnim podacima i zahtevima verskih zajednica tako da sa te strane nemamo pritužbe o principu raspodele'', ističe Radojević i dodaje da se finansiraju sve potrebe verskih zajednica - od infrastrukturnih projekata do obrazovanja. Ocenjujući da je religiozni odnos ljudi prema državi i crkvi značajan i za život i rad države, on ističe da se od ukupnog broja građana samo tri odsto njih nije izjasnilo da pripadaju nekoj vrskoj zajednici.''Birači koji biraju vlast u državi su ujedno i pripadnici crkava i verskih zajednica i ta povezanost kroz biračko telo upućuje na to da saradnja crkve i države treba da bude dobra, značajna i jaka, da bude u interesu jednih i drugih'', zaključio je Radojević. Dakle, ako je verovati nadleznom licu ovih mnogih građana na jugu Srbije, koji se prilikom poslednjeg popisa, nisu izjašnjavali o verskoj pripadnosti i nejuznih nevernika, neizjasnjenih, nerasporedjenih, opravdano ili neopravdano odsutnih od religije,...n, n+1,... ima ukupno 3%? Eto u necemu smo svetski vrh.
Đipalo Junuz Posted March 12, 2015 Posted March 12, 2015 (edited) Vladika Filaret razrešen je dužnosti episkopa mileševskog, odluku o njegovoj smeni doneo je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasedao u Patrijaršiji u Beogradu.Dao orden Šešeljugi i odmah mu poslali svileni gajtan... edit: da je samo to... Edited March 12, 2015 by Đipalo Junuz
Lrd Posted March 13, 2015 Posted March 13, 2015 Dao orden Šešeljugi i odmah mu poslali svileni gajtan... edit: da je samo to... I kome sada ostaje sve što je on napravio™ tamo? Ili ima neku otpremninu? Kako to funkcioniše u realnosti?
Haralampije Posted March 13, 2015 Posted March 13, 2015 Radojević: Ove godine oko 1,023 milijarde za crkve Zato valjda Porfirije vozi Lexus LS 600 cija je pocetna cena 100.000 funti
bradilko Posted March 13, 2015 Posted March 13, 2015 Videti popa il kljuna isti je djavo bio.uniformisano to.mora neki kvrc
Lezilebovich Posted April 5, 2015 Posted April 5, 2015 (edited) @BojanDjuric78 Православна теологија, јасно разграничава значење Васкрса и Ускрса. Prvi put cujem, pa me zanima ima li nesto u tome ? Edited April 5, 2015 by Lezilebovich
Recommended Posts