Jump to content

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

.

O da, Lordan je ne samo odradio sjajan posao, već i uhvatio zadnji voz da intervjuiše mnoge ljude koji više nisu među nama, poput Titove žene Herte Has ili Jože Horvata...

Jedna slika od mene:04051986.jpgNa danasnji dan, te davne i ne tako daleke 1986. godine polagao sam cveće na Titov grob, u ime svih Jugoslovena, iz celog Sveta, koji su poslali novac da se to uradi u njihovo ime (broj priloga je petocifren).Pre Jovanke, Miše i Žarka, pre Cvijetina Mijatovica, Branka Mamule i ostale svite ....... znao se neki red,prvo ja u Vaše ime pa posle oni ...

Edited by zmanic

Danas je 121. rodjendan druga Tita.Srecan Titovdan!!!

Edited by ficfiric

Odgovorio sam da mi je drago što ovo čujem. - Ali - dodao sam - izgleda, ne shvatate da je svemu najviše naudilo to što ste vi otišli, a da nam niste rekli kuda idete. - Ali Tito nije mogao ili nije želeo da ovo shvati. - Pa, nedavno je - odgovorio je naivno - g. Čerčil bio u Kvebeku da se vidi sa predsednikom Ruzveltom i ja sam čuo za ovu posetu tek posle njegovog povratka. I ja se nisam naljutio. - Odlučio sam da će biti najbolje da ovu Titovu primedbu ne prenesem g. Čerčilu.
Ficroj Meklin, dok smara Tita zašto je sa Visa i iz "britanske zaštite" zapalio u Moskvu na sastanak sa Staljinom :s_p:

filipenko, ako nisi već, prošetaj do znaci.netrazgovori s kočom, aleksandra nenadovića - fenomenalno.pita na jednom mestu nenadović zašto se okrenuo političkom angažmanu, kad je u vrancuskoj obitavao s bretonom i ekipom, a ovaj veli - ma shvatio sam da više nema smisla da piskaram te nekakve polurazumljive pesmice :D

Edited by najgora

R-2776894-1300571061.jpegR-2776894-1300571074.jpegR-2776894-1300571096.jpegR-2776894-1300571120.jpeg

Fotke stavljajte na Vicanov™ topik, nesto je vec tamo, ono sto nije za ovaj pdf je na PZD.

едит: качио сам фотке, па нисам видео упозорење. Претпостављам да ће и ове које сам ја ставио бити скинуте са свим претходним.

OLIVER STOUN: Tito je bio div- U Americi smo sve zemlje pod komunističkom vlašću doživljavali kao iste, nismo znali da postoji vrsta liberalnijeg komunizma kakav je Tito vodio u Jugoslaviji - rekao je režiser u ZagrebuOliver-Stoun-Josip-Broz-Tito.jpgPoznati američki reditelj Oliver Stoun u Zagrebu je, u sklopu šestog “Subversive festivala“, pričao novinarima o različitim temama, navodeći da mu se ne sviđa ujedinjenje Evrope, da sada “umesto komunizma imamo terorizam”, a smatra da je nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio div.- Tito je bio div. Mnogi tadašnji komunistički predsednici uklonjeni su s vlasti, većinom od strane SAD, ali Tito je ostao. U Americi smo sve zemlje pod komunističkom vlašću doživljavali kao iste, nismo znali da postoji vrsta liberalnijeg komunizma, kakav je Tito vodio u Jugoslaviji – rekao je Stoun.On je napomenuo da su ljudi, koji su tridesetih godina prošlog veka bili simpatizeri Komunističke partije, koja je bila legalna organizacija u Americi, nakon Drugog svjetskoga rata postali progonjeni.- Umesto komunizma, danas imamo terorizam. Kao što se tada gledalo dvogledima u noćno nebo, kako bi se uočio sovjetski neprijatelj, tako se danas pribojavamo terorista. Posebno nakon poslednjeg bostonskog slučaja – rekao je poznati režiser.
Britanski novinar: Čarobno putovanje Titovim Plavim vozom!Ne događa se često da uživate putujući vozom kroz neke od najdramatičnijih krajolika južne Evrope u društvu sa britanskom kraljicom, bivšim sovjetskim liderom Leonidom Brežnjevom, nekadašnjim etiopskim vladarem Hajlom Selasijem i prvim liderom nezavisne Indije Džavaharlalom Nehruom, piše britanski novinar Adrijan Bridž u reportaži o putovanju Plavim vozom od Beograda do Bara, objavljenoj u britanskom "Dejli telegrafu".Bridž upoznaje čitaoce sa Tomasom Popovićem (75), jednim od svega četiri još uvek žive osobe koje su radile u Plavom vozu za vreme Titovih dana. Popović je u ta slavna vremena putovao sa Titom i služio njegove goste u vozu."Na put se kreće od Beograda, ostavljajući Dunav i Savu daleko iza nas. Divno je ponovo videti ovaj voz kako saobraća. Voz kao što je ovaj ne treba nikada da bude ostavljen u železničkom hangaru. Voleo bih takođe kad bi i Tito mogao da se vrati", naveo je Bridž u reportaži.

Што се не буниш како то није био Титов воз, већ народни?

Pa kad ga nije ostavio porodici u nasleđe, nemam razloga.