Jump to content
IGNORED

Hajduk

Otto Katz

Recommended Posts

Pa to, mi Roma (no pun intended), Zvezda Lacio (po Arkan liniji). :D
Joj de nađe Rim, pa nema očitije paralele u gradskim okvirima od Zvezda-Roma i Partizan-Lacio.
Zapravo najbolja je na nivou čitave Italije gde je Partizan svakako Inter, a Zvezda Juventus
:lol:Ovo je za bisere... Partizan je po svemu Juve. Boja dresova, lopovluk, broj domacih trofeja. Zvezda je simbioza giganata iz Milana. Dejo, Jugovic, Stankovic, Mihajlovic, Kuzmanovic... grobarsko uvo tu zalazilo nije.

Ima dosta klubova ciji su navijaci levicarski opredeljeni. Pored vec spomenutih Livorna i St. Paulija poznati su i Celtic, OM, AEK, Omonia... Postoji jos gomila, ali bukvalno gomila klubova sa navijalastvom koje ne mesa politiku i navijanje, ali gde se javljaju levicarske grupe, rekao bih da su najpoznatiji Bayern i Lpool.Sto se tice Italije situacija je ocajna. Sem navijaca klubova iz crvenog pojasa ostalo je sve goli nacoski sljam (cast izuzecima). Ranije je juzni deo Italije bio tradiocionalno levicarskog opredeljenja, ali je i to iz nekog razloga otislo do djavola.politica6fc5lu8yy.jpg@ MekejbKao i kod velikog broja drugih klubova* i situacija kod Rominih navijaca nije toliko jednostavna. Ranije jeste bila dominantna podela izmedju navijaca Rome i njih™ na levo i desno i jeste da je Romina tribina otisla u desno, ali mislim da nije fer proglasavati sve komplet nacosima zbog nekoliko navijackih grupa koje su, kao i kod svih govnara, najglasnije. Najveca i najstarija navijacka grupa Fedayn je levicarska i i dan dan se redovno na tribinama pojavljuje transparent grupe na kome je stilizovano lice sa arafatkom. Najveci, ali najveci deo navijaca je apolitican, al sta ces kad su govnari najglasniji. Najveca greska je sto klub nije reagovaona vreme i sto je dozvolio da se takvi transparenti unose na stadion, al drugo se nije moglo ni ocekivati od nezainteresovane Roselle. Pitam se kako bi prosli kada bi sada pokusali da unesu tako nesto.* navijaci Atalante vaze za levo opredeljene, a danas su se u prenosu jasno culi krici kada je lopta kod Gervinha, ne od celog stadiona, ali se nije bilo ni pojedinacno. Zato je vrlo nezahvalno davati ocene koja je tribina gde, sem u slucajevima kada je jasno o cemu se radi (Arkan n stuff).

Edited by crtamOrasi

Prosto je dirljivo čitati ovde izraze divljenja prema dobro poznatim postupcima klubova hrvatskih komunista koji su nakon što je NDH ustupila Dalmaciju Italiji odbili da učestvuju u italijanskim natjecanjima. Toliko Beograđana zna za odbijanje Dalmatinaca da se NDH takmičenje zameni italijanskim i odlazak u partizane nakon predaje Dalmacije, te njihovo potonje stradanje, da je to prosto dirljivo.Ako nije problematičan oftopik (a ako jeste, warnujte i banujte slobodno), samo da primetim da je Beograd imao ponositi i prkosni klub koji je odbio da učestvuje u bilo kakvim mečevima organizovanim bilo od okupatora, bilo od kvislinške uprave. Zapravo, ne klub, nego čitavo sportsko društvo. Naravno, govorim o sportskom društvu Radnički (fudbalska sekcija je popularni Radnički NB), osnovanom od strane komunista i SKOJa preko sindikalnih ogranaka, vršnjaku Srpske Pravoslavne Crkve koja je takođe osnovana 1920. godine. Odazivajući se pozivu u borbu za otadžbinu i zovu za bolje sutra, sportisti ovog sportskog društva ostavljali su svoje živote širom domovine, i bivše i sadašnje, vršeći svoje dužnosti u narodnooslobodilačkoj borbi i revoluciji.Najveću žrtvu je podnelo njih 120. Dakle, 120 sportista sportskog društva Radnički je ostavilo kosti kojekude. Čisto da uporedimo, to je nekih 11 fudbalskih timova. Ali zašto bismo znali za to, kad nije u pitanju seksi klub smešten tik uz plaže lijepog mora njihovoga, niti je pikao fudbalicu po savezničkim bazama u južnoj Italiji poput Hajduka, ni prijateljske mečeve sa albanskim klubovima u Tirani poput Crvene zvezde dok su u zemlji vođene odlučujuće borbe za oslobođenje.grb.jpgSada izvolite nastaviti sa kolektivnim pokušajima da se na makar neki način prisetite vremena kada meštani primorskih vukojebina koje su cestu ugledale ne pre 60-ih godina 20. veka zahvaljujući razvojnim programima Jugoslavije, nisu bili u tolikoj meri za dom spremni kao danas. Pomoći će vam gayya1, ne zbog istinoljublja, već zbog dužnosti prema kralju i otadžbini.

Edited by Filipenko
Prosto je dirljivo čitati ovde izraze divljenja prema dobro poznatim postupcima klubova hrvatskih komunista koji su nakon što je NDH ustupila Dalmaciju Italiji odbili da učestvuju u italijanskim natjecanjima. Toliko Beograđana zna za odbijanje Dalmatinaca da se NDH takmičenje zameni italijanskim i odlazak u partizane nakon predaje Dalmacije, te njihovo potonje stradanje, da je to prosto dirljivo.Ako nije problematičan oftopik (a ako jeste, warnujte i banujte slobodno), samo da primetim da je Beograd imao ponositi i prkosni klub koji je odbio da učestvuje u bilo kakvim mečevima organizovanim bilo od okupatora, bilo od kvislinške uprave. Zapravo, ne klub, nego čitavo sportsko društvo. Naravno, govorim o sportskom društvu Radnički (fudbalska sekcija je popularni Radnički NB), osnovanom od strane komunista i SKOJa preko sindikalnih ogranaka, vršnjaku Srpske Pravoslavne Crkve koja je takođe osnovana 1920. godine. Odazivajući se pozivu u borbu za otadžbinu i zovu za bolje sutra, sportisti ovog sportskog društva ostavljali su svoje živote širom domovine, i bivše i sadašnje, vršeći svoje dužnosti u narodnooslobodilačkoj borbi i revoluciji.Najveću žrtvu je podnelo njih 120. Dakle, 120 sportista sportskog društva Radnički je ostavilo kosti kojekude. Čisto da uporedimo, to je nekih 11 fudbalskih timova. Ali zašto bismo znali za to, kad nije u pitanju seksi klub smešten tik uz plaže lijepog mora njihovoga, niti je pikao fudbalicu po savezničkim bazama u južnoj Italiji poput Hajduka, ni prijateljske mečeve sa albanskim klubovima u Tirani poput Crvene zvezde dok su u zemlji vođene odlučujuće borbe za oslobođenje.grb.jpgSada izvolite nastaviti sa kolektivnim pokušajima da se na makar neki način prisetite vremena kada meštani primorskih vukojebina koje su cestu ugledale ne pre 60-ih godina 20. veka zahvaljujući razvojnim programima Jugoslavije, nisu bili u tolikoj meri za dom spremni kao danas. Pomoći će vam gayya1, ne zbog istinoljublja, već zbog dužnosti prema kralju i otadžbini.
+1Текст потпуно за минијатуре. Царски.
pa nije to danasnji sunovrat, komponenta zla je tu davno pre ratova. igrom slucaja prva utakmica na kojoj sam bio negde u ranu jesen 1975. je zvezda hajduk na marakani koja je na jednog desetogodisnjaka delovala toliko traumaticno mi je trebalo barem godinu dana da krocim ponovo na stadion. tokom izvodjenja jednog kornera, mario boljat laktom nabode u vugla duleta savica kome prsne arkada i krene klasicno ulicno pesnicenje izmedju dvojice. sve se desava na severnoj strani, dok su ih razdvojili ovi su uspeli da razmene po nekoliko krosea, popili po crveni i krenuli napolje. na stadionu delirijum, mrznja u vazduhu kakvu sam sledeci put osetio tek u predvecerje rata na finalu kupa, a gledao sam sve utakmice zvezde i hajduka na marakani izmedju 1977 i 1991 kao i tuce na poljudu. vec 1975 oba kluba su imala snazan nacionalisticki naboj, moja teorija je da posle 1972. stvari vise nisu bile iste, a raspitajte se kod starijih splicana cega je te 1972 bilo na stadionu kod plinare i sta se pevalo (hint: partizanske pesme nisu).
Било је инцидената на Плинари и знатно пре седамдесетих, скоро двадесетак година раније.
Zato I have a dream. Da se mainstream partizansko navijaštvo prevesla u nešto što bi danas bila čista subverzija, nekakva kontra nacionalističkoj histeriji.
Apsolutno, i meni je to skroz kul. A još više je kul to što ljudi, koji su svih ovih godina vodili SD Partizan, nisu pali pod pritiskom nacionalističke malograđanštine, i ritualno se odricali tog J, niti brisali buktinje u grbu, itd. I Vujošević, današnji predsednik SD Partizan, ponosno ističe Partizanovo jugoslovenstvo. Tim činom on potvrđuje da Partizan nije nacionalističko ime, niti klub koji se nasilno prilagođava trendovima, i na neki način obavezuje navijače da se u skladu sa time ponašaju. druga je stvar što deo navijača to ne prihvata, već je mahao Karadžićevim slikama. Ali važno je da takvo ponašanje nije indukovano sa vrha.
:isuse:Поделите тајну те психостимулативне супстанце и са нама да се и ми убоги зарадујемо.
zapravo je hajduk fantastican refleks tog hrvatskog paradoksa da partizanstvo ne iskljucuje ustastvo
Никаквог парадокса ту нема. Што се види и у РХ Туђмана и Рачана, а и сада.Мени само није јасно чему ова паралела са Црвеном Звездом?
pa nije to danasnji sunovrat, komponenta zla je tu davno pre ratova. igrom slucaja prva utakmica na kojoj sam bio negde u ranu jesen 1975. je zvezda hajduk na marakani koja je na jednog desetogodisnjaka delovala toliko traumaticno mi je trebalo barem godinu dana da krocim ponovo na stadion. tokom izvodjenja jednog kornera, mario boljat laktom nabode u vugla duleta savica kome prsne arkada i krene klasicno ulicno pesnicenje izmedju dvojice. sve se desava na severnoj strani, dok su ih razdvojili ovi su uspeli da razmene po nekoliko krosea, popili po crveni i krenuli napolje. na stadionu delirijum, mrznja u vazduhu kakvu sam sledeci put osetio tek u predvecerje rata na finalu kupa, a gledao sam sve utakmice zvezde i hajduka na marakani izmedju 1977 i 1991 kao i tuce na poljudu. vec 1975 oba kluba su imala snazan nacionalisticki naboj, moja teorija je da posle 1972. stvari vise nisu bile iste, a raspitajte se kod starijih splicana cega je te 1972 bilo na stadionu kod plinare i sta se pevalo (hint: partizanske pesme nisu).rasudjivati o istorijama ova dva kluba je isto kao pisati istoriju gerilskog pokreta u beogradu na osnovu gledanja otpisanih. to su sve romansirane i mahom izmisljene biografije bazirane na teskom preuvelicavanju minornih dogadaja iz proslosti. da je istorija 1945 krenula drugom stranom, isto bi se tako nasli argumenti za potpuno drugaciju pricu (ovu danasnju).partizan je izuzetak iz niza razloga, prvo on je zaista kao navijace bastinio ljude koji su pripadali komunistickoj kasti, drugo oni su bili istureno krilo centralnog komiteta tako da nije bilo sanse da se tamo desi nesto mimo kursa. slaviti partizana zbog toga danas je isto kao kada komunisti danas slave eriha honekera sto nije izdao komunizam.
:ziga: , znaci ovo je bolje nego sever sa smiths majama, i jos jednom :ziga: .znaci bili bili ustase, dok ste vi, kapiram, na severu nosili duge kose i slusali bouvija ili, u najgorem slucaju, siluete i pop masinu, a kod kuce slavili krsnu slavu. ovo je ludje nego podela na arape i jevreje sa proslog foruma. ovo je suva beogradska frajerstina. ovo je prele.editujem jer sam previse jeo govna.gazzu kapiram kao jednog od najboljih likova ovde. ali, brate, covece, preterujes, aman. svi mi, naravno, navijanje za klub dozivljavamo licno. po tebi zvezda je idilicni prikaz beogradskog gradjanstva koje ima svoje dobre i lose strane, ali je u osnovi to. navijanje moze da potekne iz familije,ali moze da bude i potpuno iracionalno.sto se tice hajduka - pa i posle maspoka simbol tima nije bio vedran rozic, nego zlatko vujevic. nisu bili pijani degenerici, nego sjor smoje. Edited by Papovac