yolo Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 pa nije to danasnji sunovrat, komponenta zla je tu davno pre ratova. igrom slucaja prva utakmica na kojoj sam bio negde u ranu jesen 1975. je zvezda hajduk na marakani koja je na jednog desetogodisnjaka delovala toliko traumaticno mi je trebalo barem godinu dana da krocim ponovo na stadion. tokom izvodjenja jednog kornera, mario boljat laktom nabode u vugla duleta savica kome prsne arkada i krene klasicno ulicno pesnicenje izmedju dvojice. sve se desava na severnoj strani, dok su ih razdvojili ovi su uspeli da razmene po nekoliko krosea, popili po crveni i krenuli napolje. na stadionu delirijum, mrznja u vazduhu kakvu sam sledeci put osetio tek u predvecerje rata na finalu kupa, a gledao sam sve utakmice zvezde i hajduka na marakani izmedju 1977 i 1991 kao i tuce na poljudu. vec 1975 oba kluba su imala snazan nacionalisticki naboj, moja teorija je da posle 1972. stvari vise nisu bile iste, a raspitajte se kod starijih splicana cega je te 1972 bilo na stadionu kod plinare i sta se pevalo (hint: partizanske pesme nisu).rasudjivati o istorijama ova dva kluba je isto kao pisati istoriju gerilskog pokreta u beogradu na osnovu gledanja otpisanih. to su sve romansirane i mahom izmisljene biografije bazirane na teskom preuvelicavanju minornih dogadaja iz proslosti. da je istorija 1945 krenula drugom stranom, isto bi se tako nasli argumenti za potpuno drugaciju pricu (ovu danasnju).partizan je izuzetak iz niza razloga, prvo on je zaista kao navijace bastinio ljude koji su pripadali komunistickoj kasti, drugo oni su bili istureno krilo centralnog komiteta tako da nije bilo sanse da se tamo desi nesto mimo kursa. slaviti partizana zbog toga danas je isto kao kada komunisti danas slave eriha honekera sto nije izdao komunizam. Link to comment
Nikodije Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Partizana treba slaviti jer se ni danas, 20 godina od raspada države u kojoj su nastali, zvanično nisu odrekli imena pod kojim su formirani, niti se prekrštavali u Srpsko SD Partizan. Obaška što bi bili smešni da su to radili, ali eto, nisu, i to treba notirati. Link to comment
Kampokei Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 A mislim i da se precenjuje uticaj vojske na JSD. Po osnivanju, svakako, ali zar se vojska ne povlaci polako iz kluba tamo jos 50-tih? Link to comment
MocaVukotic Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 pa nije to danasnji sunovrat, komponenta zla je tu davno pre ratova. igrom slucaja prva utakmica na kojoj sam bio negde u ranu jesen 1975. je zvezda hajduk na marakani koja je na jednog desetogodisnjaka delovala toliko traumaticno mi je trebalo barem godinu dana da krocim ponovo na stadion. tokom izvodjenja jednog kornera, mario boljat laktom nabode u vugla duleta savica kome prsne arkada i krene klasicno ulicno pesnicenje izmedju dvojice. sve se desava na severnoj strani, dok su ih razdvojili ovi su uspeli da razmene po nekoliko krosea, popili po crveni i krenuli napolje. na stadionu delirijum, mrznja u vazduhu kakvu sam sledeci put osetio tek u predvecerje rata na finalu kupa, a gledao sam sve utakmice zvezde i hajduka na marakani izmedju 1977 i 1991 kao i tuce na poljudu. vec 1975 oba kluba su imala snazan nacionalisticki naboj, moja teorija je da posle 1972. stvari vise nisu bile iste, a raspitajte se kod starijih splicana cega je te 1972 bilo na stadionu kod plinare i sta se pevalo (hint: partizanske pesme nisu).rasudjivati o istorijama ova dva kluba je isto kao pisati istoriju gerilskog pokreta u beogradu na osnovu gledanja otpisanih. to su sve romansirane i mahom izmisljene biografije bazirane na teskom preuvelicavanju minornih dogadaja iz proslosti. da je istorija 1945 krenula drugom stranom, isto bi se tako nasli argumenti za potpuno drugaciju pricu (ovu danasnju).partizan je izuzetak iz niza razloga, prvo on je zaista kao navijace bastinio ljude koji su pripadali komunistickoj kasti, drugo oni su bili istureno krilo centralnog komiteta tako da nije bilo sanse da se tamo desi nesto mimo kursa. slaviti partizana zbog toga danas je isto kao kada komunisti danas slave eriha honekera sto nije izdao komunizam.ti sad pričaš o nečem drugom, što iziskuje malo vremena da se porazmisli i adekvatno odgovori. možda malo kasnije.Partizana treba slaviti™ jer se ni danas, 20 godina od raspada države u kojoj su nastali, zvanično nisu odrekli imena pod kojim su formirani, niti se prekrštavali u Srpsko SD Partizan. Obaška što bi bili smešni da su to radili, ali eto, nisu, i to treba notirati.ja mislim da to nije toliko bitno, to što rade uprave ili moroni sa tribina. bitno je šta misli i kako se oseća silent majority. i u splitu i u beogradu. da ne bude sad da pričam o nekom "širenju slike", ali mi zaista imamo neku sliku u fudbalskom svetu. kako prolazi vreme, tako i ta slika bledi, ali ta slika nije ova iz splita, zagreba i beograda danas, već je to ona slika koju su oslikali moša i tirke u montevideu, zatim bobek, mitić, vukas i zebec, igrajući protiv sssr sa grbom jugoslavije na grudima u helsinkiju, pa onda džaja, jerković, mužinić, katalinski na peleovom oproštaju na marakani... to je ono najgore, što smo dozvolili da tu sliku vremenom menjaju joe simunic i bogdanov i ostala bagra. Link to comment
yolo Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 naravno da se ne slazem sa mocom oko tog J, to je ideoloska farsa. sta sad, zvezda je posrbila husrefa musemica, zlatka krmpotica, refika sabanadzovica, marka elznera, darka panceva, iliju najdoskog? Link to comment
MayDay Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Zato I have a dream. Da se mainstream partizansko navijaštvo prevesla u nešto što bi danas bila čista subverzija, nekakva kontra nacionalističkoj histeriji. Link to comment
MocaVukotic Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Zato I have a dream. Da se mainstream partizansko navijaštvo prevesla u nešto što bi danas bila čista subverzija, nekakva kontra nacionalističkoj histeriji.nema šanse, to će ostati san. silent majority je silent. ovi što se čuju, njima tako nešto ne pada na pamet. Link to comment
Nikodije Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 (edited) Zato I have a dream. Da se mainstream partizansko navijaštvo prevesla u nešto što bi danas bila čista subverzija, nekakva kontra nacionalističkoj histeriji.Teško, problem je što su navijači uglavnom moroni, i što im je desničarenje mnogo bliže, i što im je lako prodavati kojekakvu demagogiju. Valjda su u Evropi samo navijači Livorna poznati kao levičari (i kao takve ih žabarska većina uglavnom prezire), ne znam za neke druge. Edited December 1, 2013 by Nikodije Link to comment
MocaVukotic Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 naravno da se ne slazem sa mocom oko tog J, to je ideoloska farsa.verovatno i jeste, ali to nije bitno u pojedinačnom slučaju. ja kad bih se odrekao tog J, izdao bih sebe. nisam ja neki strogo principijelan tip, čak sam i prilično pragmatičan, ali imam tih nekoliko stvari u životu oko kojih nema priče i rasprave. jedna od tih je i to J. ja partizan pišem sa J. Link to comment
MayDay Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 nema šanse, to će ostati san. silent majority je silent. ovi što se čuju, njima tako nešto ne pada na pamet.Pazi, sad sam spletom okolnosti prvo poluvreme basketa provela sa ovom starijom Čegijevom ekipom na tribini. Otkako su mi dali kartu sve vreme su brinuli o meni kuda ću da prodjem, gde ću da stanem...piš živi! I u prvih pet minuta sam stajala kod njih, pa mi bilo tesno jer su neka dva grmalja držala Čegija, nisam mogla ništa da vidim, pa sam se pomerila malo levo. Tamo isto bili taj čudan neki narod na koji se treba navići. I u 2/4 zaorili sa stražama djenerala Draže i ja se izbečim na neku trojicu i pitam koji im kurac kad Prtzn nije četnički klub, a jedan mi vikne "Ma pevaj samo!", a drugi kaže "Meni ćale bio u Partizanima" i ja ga pitam pa zašto to peva i on slegne ramenima i prestane. Jebeš mi sve! Uglavnom, nevezano od njih, nije je tribina pevala duže od minut. Većina je nije htela.Ali dobro, tu nije bilo Alkatraza niti drugih državnih govana. Link to comment
dillinger Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 I mi™ sanjamo kako i dalje svi Romi iz kraja navijaju za Zvezdu, kako nas vodi Robi, kako i dalje postoje jake transnacionalne Zvezdine navijačke baze u Zenici, Tuzli... Link to comment
aram Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 St. PauliSt. Pauli became the first team in Germany to officially ban right-wing nationalist activities and displays in its stadium in an era when fascist-inspired football hooliganism threatened the game across Europe.a i recimo navijaci rome sebe smatraju levicarima, za razliku od navijaca lacija. Link to comment
MayDay Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Pa to, mi Roma (no pun intended), Zvezda Lacio (po Arkan liniji). :D Link to comment
Ryan Franco Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 (edited) a i recimo navijaci rome sebe smatraju levicarima, za razliku od navijaca lacija. Pa to, mi Roma (no pun intended), Zvezda Lacio (po Arkan liniji). :D CUCS su umrli kao i Hajdukovo partizanstvo.Inače, u svom postu u kom sam poredio Hajduk i Zvezdu namerno nisam hteo da pomenem Partizan kako bi se izbegla ova patkometrija ali jebiga. Neke stvari su prirodna sila. Moco, ja se samo ne slažem sa tobom oko tog doživljja tihe većine. Ja uopšte ne mislim da je većina zauzela drugačiji kurs od uprava i ultrasa. Edited December 1, 2013 by McCabe Link to comment
yolo Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 ova partizanskopatkometrija je je najimbecilnija stvar u srpskom fudbalu. nidje veze. Link to comment
Recommended Posts