Peter Fan Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Siguran sam da oni koji su impresionirani boldovanim gledaju na ulogu Hajduka u WW2, a ne raznorazne likove koji su kasnije igrali u Hajduku. Reprezentiranje NOVJ i sve te utakmice sa saveznicima i počasnu momčad Slobodne Francuske, sve će to povijest brzo zaboraviti. A Vedran Rožić je vječan.Prije svega, Rozic nije nekakav raznorazni lik, vec jedan od igraca sa najduzim igrackim stazem u klubu i dugogodisnji kapiten. Isti onaj kapiten koji je samo par godina nakon oplakivanja Tite (ne Kirigina, vec onog drugog) pohitao da ode igrati za ustaski klub, umjesto da kao i svi drugi igraci slicnog talenta poslije 28. godine ode u nekakav Standard iz Lijeza, i kako se tada govorilo "obezbijedi egzistenciju". Poslije je isto tako pohitao i da se jos uclani u HDZ cim je isti osnovan. Stavise, ne da samo da nije "raznorazni lik", vec ako se ne varam, je bio neko veliko mudo u upravi u trenutku koji upravo ti ovdje bastinis ('najveci evro-uspjeh od svih timova Velike cetvorke' poslije rata).Inace, mene kao i McCabbea, koji je ono sta je mislim ljepse rekao od mene, nervira ta prica o Hajduku kao simbolu "slobodarskog i crvenog Splita". Taj Velo misto mit je mogao da prodje u SFRJ (ali samo dok se ne razbije prvom posjetom istom kad ti razbiju auto ili ga bace u more ako ima pogresnu registraciju ili ti kamenuju voz ako ide prema pogresnom gradu), ali sada samo nervira.Kontam ja da svako u Hajduku vidi ono sta hoce da vidi, ali Vedran Rozic i ostalo sto je McCabe vec nabrojio je dio Hajduka isto koliko i reprezentiranje NOVJ. Cak je vjerovatno i autenticniji dio, sudeci prema onome kako se danas Hajduk (uprava, Grad, Torcida) odnosi prema toj svojoj ulozi.
Otto Katz Posted July 18, 2013 Author Posted July 18, 2013 Pa toti kaem, tim NOVJ i Slobodne Francuske su efemerni detalji, Rožić je vječan.
henrik larsson Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Btw, sad mi pade na pamet da nikako ne mogu da se setim koje su bile purgerske varijante urbanih legendi i proseravanja u verbalnim obračunima sa rivalima. Kao što je naše staaaro gospodstvo, grobarski urbani šmekeraj i tovarski antifašizam, nerežimstvo i staaaro splitstvo. Ajmo purgeri, čime se vi kurčite?
Peter Fan Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Pa toti kaem, tim NOVJ i Slobodne Francuske su efemerni detalji, Rožić je vječan.Jebes ga, mozes ti to karikirati koliko hoces, ali danasnji Hajduk je ponosniji na ustasu Rozica ( sto direktno, sto kroz tekovine koje je donijela vlast u cijoj je isti bio cimbenik na lokalnom nivou) nego na taj tim koji je reprezentirao NOVJ. Uostalom, dont take my word for it, pitaj Keruma ako meni ne vjerujes.Dobrim dijelom sam zagazio u SZD vode, pa da se malo iskupim. Prijeratna negativna asocijacija na Hajduk je omnipresent Zl. Vujovic, bas me nervirao, iako je bio jako dobar igrac. Pozitivna asocijacia je Ivan Gudelj, pamtim ga kao finog momka i pozrtvovanog igraca. Sjecam se da je na jednoj utakmici bas onako dobro razbio glavu, ali je odigrao cijelu sa onim zavojem. Mislim da je bila utakmica reprezentacije. A cini mi se da se ni on nikad nije vratio u formu nakon sto je zakacio neku zuticu.Btw, sad mi pade na pamet da nikako ne mogu da se setim koje su bile purgerske varijante urbanih legendi i proseravanja u verbalnim obračunima sa rivalima. Kao što je naše staaaro gospodstvo, grobarski urbani šmekeraj i tovarski antifašizam, nerežimstvo i staaaro splitstvo. Ajmo purgeri, čime se vi kurčite?Stub hrvatstva, koji je sahovnicu u grbu imao jos za vrijeme srbo-komunisticke vlasti, ne kao ovi Orjunasi iz Splita
tangodelta Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Popusili smo za nositeljstvo, ubacili Bursu u zreb.
henrik larsson Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Stub hrvatstva, koji je sahovnicu u grbu imao jos za vrijeme srbo-komunisticke vlasti, ne kao ovi Orjunasi iz SplitaAl to mi deluje kao novijeg datuma, mora da je bilo nešto prigodno i u SFRJ.
Peter Fan Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Al to mi deluje kao novijeg datuma, mora da je bilo nešto prigodno i u SFRJ.Itekako je to bio "stub hrvatstva". Uostalom, to im je bio i charter prilikom osnivanja, klub progresivne hrvatske mladezi ili tako nesto. To stavljanje sahovnice u grb se desilo veoma brzo iza rata, a mislim da su za MASPOKA bili skinuli i zvijedu, ili su jos znatno smanjili gabarite.Stvar je u tome sto su oni uglavnom ispod ostalih timova V4, pa i nije bilo velikog razloga za kurcenje, ali im je hrvatstvo uvijek bio veliki dio identiteta. To se mnogo reflektovalo i u navijackoj bazi, osobito na rubnim dijelovima hrvatske kifle (tamo gdje je postojala istorijska nepravda neproporcionalne manjinske zastupljenosti u vlasti, koja je po hitnom postupku ispravljena ustavom iz 1991). Tako se recimo u mom kraju, ako nisi mogao po imenu da odredis ko je koje nacionalnosti, pitalo za koga navijas. I u 99% slucajeva korelacija je bila tacna: Hrvati za Dinamo, Srbi za Zvezdu. Za Partizan i Hajduk je bio nizi procenat.
Otto Katz Posted July 18, 2013 Author Posted July 18, 2013 Jebes ga, mozes ti to karikirati koliko hoces, ali danasnji Hajduk je ponosniji na ustasu Rozica ( sto direktno, sto kroz tekovine koje je donijela vlast u cijoj je isti bio cimbenik na lokalnom nivou) nego na taj tim koji je reprezentirao NOVJ. Uostalom, dont take my word for it, pitaj Keruma ako meni ne vjerujes.Pa bez karikiranja, relativni značaj pojedinih epizoda iz Hajdukove povijesti će ocijeniti budućnost. Utakmice protiv britanskih armija, pjevanje cijelog Poljuda druže Tito 4. 5. 1980., Rožić... Kerum... sve u svoje vrijeme.
henrik larsson Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Itekako je to bio "stub hrvatstva". Uostalom, to im je bio i charter prilikom osnivanja, klub progresivne hrvatske mladezi ili tako nesto. To stavljanje sahovnice u grb se desilo veoma brzo iza rata, a mislim da su za MASPOKA bili skinuli i zvijedu, ili su jos znatno smanjili gabarite.Jasno, pretpostavljam da je stvar u tome što je to verovatno obilato korišćeno u lokalnohrvatskim raspravama, kao i ovo naše gospoda vs šmekeri. Mada moram priznati da tada to nisam primećivao, za razliku od urbanih legendi hajdukovaca, koje su bile forsirane diljem SFRJ.
Peter Fan Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Jasno, pretpostavljam da je stvar u tome što je to verovatno obilato korišćeno u lokalnohrvatskim raspravama, kao i ovo naše gospoda vs šmekeri. Mada moram priznati da tada to nisam primećivao, za razliku od urbanih legendi hajdukovaca, koje su bile forsirane diljem SFRJ. Jebi ga, nije bilo drustveno-prihvatljivo. Naime, bilo je drugacije ozracje :-)SZD mode on:Srecom, visestranacje je to ispravilo i konacno emancipiralo Hrvate, koji su ponovo postali svoji na svome, kacuci hrvatsku strojnicu o americko rame, a tureci hrvatsku novcarku u njemacki dzep:SZD mode offA i rekoh, izuzev Cirinog tima iz '82, nije tu ni bilo bog zna sta.
Dr Arslanagić Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Itekako je to bio "stub hrvatstva". Uostalom, to im je bio i charter prilikom osnivanja, klub progresivne hrvatske mladezi ili tako nesto. To stavljanje sahovnice u grb se desilo veoma brzo iza rata, a mislim da su za MASPOKA bili skinuli i zvijedu, ili su jos znatno smanjili gabarite.Stvar je u tome sto su oni uglavnom ispod ostalih timova V4, pa i nije bilo velikog razloga za kurcenje, ali im je hrvatstvo uvijek bio veliki dio identiteta. To se mnogo reflektovalo i u navijackoj bazi, osobito na rubnim dijelovima hrvatske kifle (tamo gdje je postojala istorijska nepravda neproporcionalne manjinske zastupljenosti u vlasti, koja je po hitnom postupku ispravljena ustavom iz 1991). Tako se recimo u mom kraju, ako nisi mogao po imenu da odredis ko je koje nacionalnosti, pitalo za koga navijas. I u 99% slucajeva korelacija je bila tacna: Hrvati za Dinamo, Srbi za Zvezdu. Za Partizan i Hajduk je bio nizi procenat.Osnovan je kao klub zagrebackih komunalnih preduzeca. Stavise, u prvih godinu dana postojanja se opasno borio za primat u ZG sa ekipom Mladosti i Lokomotive. Na dresu je Dinamo prvo nosio sam latinicno slovo D, zatim grb u obliku stita sa slovom D i petokrakom sve do 1969. kada je uvojen grb kao sto je i danas samo sa petokrakom.navijaci Dinama se dele na dve grupe, stare agramere koji uzdisu za 60tim godinama i velikohrvate koji se seku na 1982.
Peter Fan Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Osnovan je kao klub zagrebackih komunalnih preduzeca. Stavise, u prvih godinu dana postojanja se opasno borio za primat u ZG sa ekipom Mladosti i Lokomotive. Na dresu je Dinamo prvo nosio sam latinicno slovo D, zatim grb u obliku stita sa slovom D i petokrakom sve do 1969. kada je uvojen grb kao sto je i danas samo sa petokrakom.navijaci Dinama se dele na dve grupe, stare agramere koji uzdisu za 60tim godinama i velikohrvate koji se seku na 1982.Hvala na ispravci. Mogu da se opkladim da je tu bio i neki element hrvatstva ispocetka, ali moguce da sam nesto pomijesao otkako je krenulo ono friziranje istorije sa HASK-om, Gradjanskim i raznim obljetnicama. Ali, vidi se kako su bili avangarda i odmah sa hrvatskim proljecem spoznali duh vremena i okacili sahovnicu. Ne da im ja to nesto zamjeram, ali taj detalj ilustrira taj "stub hrvatstva" element.
djeneralche Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Jedina konstanta u mom navijackom zivotu je da od kad pamtim za sebe mrzim Dinamo.Nego kad smo kod Hajduka trebam da dodjem kolima ovih dana u Dalmaciju, bacate li jos uvek kola sa Rive?
porucnik vasic Posted July 18, 2013 Posted July 18, 2013 Према Динаму тотално био индиферентан. А зна се да су били увек 'били' авангарда хрватства.
Recommended Posts