Jump to content
IGNORED

Hajduk


Otto Katz

Recommended Posts

I dok centar države nudi svijetli primjer privatizacije ostatku nacije, na periferiji, začudo, tinja otpor. Za sada, doduše, isključivo u vidu navijačkih baklji. Tifozi “diteta puka”, splitskog Hajduka, užgali su ih prije godinu dana ispred zgrade Banovine slaveći odluku Gradskog vijeća da preuzme jamstvo bankovnog kredita prezaduženom klubu. Mogu ih, evo, pripaliti opet: iako će naplata tog kredita krajem mjeseca opteretiti gradski proračun za skoro pet posto njegovog ukupnog iznosa, iako gradonačelnik Ivo Baldasar otvoreno zagovara prepuštanje športskog dioničkog društva s posebnim financijskim potrebama prvom iseljeniku-namjerniku, klub će, doznali smo, izbjeći još jednu najavljenu prodaju.Medijska rasprava koja je takvoj odluci prethodila promovirala je slučaj u prikladnu metaforu brojnih ovdašnjih tranzicijskih dilema, problem koji uvelike prevazilazi promjer poljudskoga stadiona: protivnici sanacije lamentiraju nad važnim javnim izdacima koje će novčana pomoć Bilima umanjiti, dok zagovornici prebiru podatke iz posljednjih godinu i pol dana, otkako je Hajduk izmaknut kontroli gradskih struktura i prilagođen svojevrsnom direktno-demokratskom modelu upravljanja. Zbilja, iz njega su u međuvremenu protjerani politički poltroni i menažerija krupnih menadžera: do uprave se više ne dolazi linijom osobnih poznanstava i poslovnih kolaboracija, momčad ne kadroviraju preprodavači nogometnog mesa, neposlušne trenere ne premlaćuju bejzbolskim palicama po mračnim portunima… Potom, činjenica je i da se dug – napuhan dugogodišnjim raspomamljenim trošenjem javnih sredstava – konačno smanjuje: uvedena je rigorozna štednja, uručeni su brojni otkazi i raskinuti raskošni igrački ugovori. Napokon, zaključuju apologeti, klub je sveden na svoju “pravu mjeru”, financijski kapacitiran u skladu s mogućnostima, štedljiv je, skroman i racionalan. I teško je pritom ne podržati stavove koji empirijski opovrgavaju onaj popularni, autokolonijalni narativ prema kojem svoju imovinu moramo rasprodati jer njome ne znamo upravljati: splitski Hajduk danas nam dokazuje da – tko god zapravo bili ti imaginarni “mi” – itekako znamo. Već i zbog toga, ukoliko treba birati stranu, postoje dobri razlozi da ga se ostavi njegovoj zajednici.
boris postnikov
Link to comment
  • 2 weeks later...

Cijenjeni ponuđači,imate priliku nadmetati se za dres junaka utakmice protiv Lokomotive Marka Bencuna i to po početnoj cijeni od 1.000,00 kuna (tisuću kuna).Visina ponuda nije ograničena. Aukcija se zatvara u četvrtak (31. listopada) u 12.00 sati. Prvi ponuđač na listi (onaj sa najvećom ponudom) biti će pozvan u Hajdukov Fan Shop kako bi unutar određenog vremena predignuo svoj dres.Dresovi su u originalnom stanju (što podrazumijeva i tragove terena koji mogu biti odstranjeni na zahtjev kupca).http://hajduk.hr/aukcijeibufJuZHiLd6mu.jpg

Link to comment
  • 1 month later...

ja sam samo doneo ovde. don't shoot the messenger.o partizanstvu hajduka u prepotopskom dobu sam se odavno izjasnio na ovoj temi.

Edited by McCabe
Link to comment

iz torcide su više puta polemisali sa dežulovićem preko saopštenja tvrdeći da su oduvek bili hrvatski, a ne partizanski klub. btw sam tekst je jak zbog količine informacija i istorijske građe. ne verujem da ima ikoga u beogradu da slično sroči o zvezdi, a budimo realni, niko sem hajduka ni nema ovakve dane slave. kako god, ova istorija je danas potpuno irelevantna. hajduk je neoustaški klub, jednako simpatičan van hrvatske koliko i zvezda van srbije (ne računajući rs i čikago).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...