Lancia Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 3 minutes ago, Venom said: Čisto sumnjam. Prosečna brzina u špicu ionako nije iznad 15km/h. Kad se svi kreću umerenom brzinom, brže se prolazi nego kad se jurca od semafora do semafora. Valjda u saobracaju postoji jos neko vreme osim spica? Niko nije lud da stisne gas u guzvi.
Venom Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Nejasno mi je kako par automobila van špica prave haos ako voze 30km/h.
Lancia Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 1 hour ago, Venom said: Nejasno mi je kako par automobila van špica prave haos ako voze 30km/h. Ti ocigledno ili zajebavas ili nisi vozac. Ja sam ako hocu, napravicu kolonu na otvorenom putu, a ne u gradu. i naravno nije rec o par automobila, ako se prica o nekoj akciji vozaca..
Venom Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Ako ćeš namerno da praviš problem, to tek nema veze sa ograničenjem na 30km/h. Kao što rekoh, automobili koji se kreću umerenom brzinom prave manji problem od onih što jurcaju od semafora do semafora.
Lancia Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Kao sto rekoh, nemas dozvolu i pricas bzvz, u rasponu od milenja po putu do jurcanja, postoji i normalna voznja, koju vecina praktikuje i praktikovala je kad je ogranicenje bilo i 50.
Venom Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 2 hours ago, Lancia said: Kao sto rekoh, nemas dozvolu i pricas bzvz, u rasponu od milenja po putu do jurcanja, postoji i normalna voznja, koju vecina praktikuje i praktikovala je kad je ogranicenje bilo i 50. Vozači automobila se često služe logikom i intuicijom, kad te dve stvari ne pomažu. Npr. pametni vozači gledaju da se proguraju što brže i onda rade slalom kroz trake, ali je danas poznato da je taj slalom jedan od uzroka zašto gužve uopšte postoje. Intuicija je da ćeš ići brže, ako se budeš gurao da prođeš, ali u praksi najbrži bi bio (kao i svi ostali) ako bi držao odstojanje i išao brzinom gde nema kočenja. Tako da u praksi ti pametni što im je sve jasno su razlog, ili jedan od razloga, zašto gužva uopšte postoji. Sličan primer su biciklističke i slične trake, gde pametnim vozačima skače pritisak zbog smanjenog broja automobilskih traka, iako u praksi takva politika rezultuje boljim saobraćajem i za automobile. Intuicija ne vredi mnogo ako ne znaš sve detalje. Možda to što ne vozim dnevno predstavlja prednost, a ne manu. O pričanju bzvz. In fact, claims that 30 km/h speed limit leads to increased traffic congestion and higher congestion costs is a myth, unsupported by evidence. In urban centers, traffic flows most smoothly at speeds of 20–30 km/h. Despite shorter following distances, this speed range facilitates the entry of traffic from side streets, ensuring continuous flow. Examination of traffic patterns in Switzerland revealed that 30 km/h allowed the road system to accommodate more cars efficiently, resulting in faster overall travel times. https://www.mdpi.com/2071-1050/16/11/4382 Zašto kočenja uzrokuju gužve: I sad, logično, da li će do problema ovde pre doći pri brzini od 30 ili 50 km/h? Moguće da grešim, ali rekao bih da je logično da će biti manje problema pri manjoj brzini. A galamdžije, španske ili bilo koje, mogu da se skupljaju da prave probleme koliko hoće, ali to vredi u praksi možda samo kao pretvaranje tog problema u politički problem. Gde se galamdžije udružuju da dobiju ono što hoće kroz grupni pritisak. Jer ako posmatramo problem kao čisto stručni, u praksi ograničenje na 30 ne predstavlja problem, naprotiv, ima gomilu dobrih strana od kojih jedna može da bude i bolji saobraćaj.
John Dies at the End Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 3 hours ago, Lancia said: Ti ocigledno ili zajebavas ili nisi vozac. Ja sam ako hocu, napravicu kolonu na otvorenom putu, a ne u gradu. i naravno nije rec o par automobila, ako se prica o nekoj akciji vozaca.. Bas si me bacio na razmisljanje ovom temom jer su u okrugu cesto delovi lokalnih "seoskih" saobracajnica sa ogranicenjem 30. I uvek se napravi par kilometara kolona u tim manjim mestima, posebno kada imas blitzer na ulazu i izlazu iz "sela" .
Lancia Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 57 minutes ago, Venom said: Vozači automobila se često služe logikom i intuicijom, kad te dve stvari ne pomažu. Npr. pametni vozači gledaju da se proguraju što brže i onda rade slalom kroz trake, ali je danas poznato da je taj slalom jedan od uzroka zašto gužve uopšte postoje. Intuicija je da ćeš ići brže, ako se budeš gurao da prođeš, ali u praksi najbrži bi bio (kao i svi ostali) ako bi držao odstojanje i išao brzinom gde nema kočenja. Tako da u praksi ti pametni što im je sve jasno su razlog, ili jedan od razloga, zašto gužva uopšte postoji. Sličan primer su biciklističke i slične trake, gde pametnim vozačima skače pritisak zbog smanjenog broja automobilskih traka, iako u praksi takva politika rezultuje boljim saobraćajem i za automobile. Intuicija ne vredi mnogo ako ne znaš sve detalje. Možda to što ne vozim dnevno predstavlja prednost, a ne manu. O pričanju bzvz. In fact, claims that 30 km/h speed limit leads to increased traffic congestion and higher congestion costs is a myth, unsupported by evidence. In urban centers, traffic flows most smoothly at speeds of 20–30 km/h. Despite shorter following distances, this speed range facilitates the entry of traffic from side streets, ensuring continuous flow. Examination of traffic patterns in Switzerland revealed that 30 km/h allowed the road system to accommodate more cars efficiently, resulting in faster overall travel times. https://www.mdpi.com/2071-1050/16/11/4382 Zašto kočenja uzrokuju gužve: I sad, logično, da li će do problema ovde pre doći pri brzini od 30 ili 50 km/h? Moguće da grešim, ali rekao bih da je logično da će biti manje problema pri manjoj brzini. A galamdžije, španske ili bilo koje, mogu da se skupljaju da prave probleme koliko hoće, ali to vredi u praksi možda samo kao pretvaranje tog problema u politički problem. Gde se galamdžije udružuju da dobiju ono što hoće kroz grupni pritisak. Jer ako posmatramo problem kao čisto stručni, u praksi ograničenje na 30 ne predstavlja problem, naprotiv, ima gomilu dobrih strana od kojih jedna može da bude i bolji saobraćaj. Tipican izdanak briselske teoretske skole, ljudi koji od prakticnog zivota imaju samo jedno veliko sviranje kurcu. Btw, direktor DGT Spanije Pere Navarro je upravo rodonacelnik cuvenog pravilnika o ponasanju Guardie Civil, ciji je prevashodni zadatak ispunjavanje norme u vidu kaznjavanja vozaca a tek potom, ako ostane vremena, ispomoc istim na putu, takodje otac tih 30 na sat u urbanim sredinama, ne vodeci racuna o razlicitosti sredina i stepenu razvoja infrastrukture, genijalac koji je ukinuo staro pravilo da se suprotna traka, kao jedan od najrizicinjih mesta u saobracaju, pored tunela i kruznog toka, ima napustiti u najkracem i najbezbednijem vremenu, tako sto je uveo pravilo da se vozilo koje se krece npr 88 km/h moze preticati samo dozvojenom brzinom od 90, ma koliko dugo to trajalo. I tako redom, naravno tu je novi ovogodisnji biser, automobili ce biti u share programu ili ih nece ni biti. Nema potrebe da kazem da direktor ne poseduje vozacku dozvolu, ali su zato njegovi vozaci x puta prekrsili dozvoljenu brzinu, jer se direktoru zurilo. Brisel je najgovnariskije mesto na svetu, gde lopovi brinu o finansijama, multimilioneri u vidu skrivenih NGO koji brinu o izbeglicama, dokazani macho tipovi, koji maltretiraju zene na radnim mestima ali usta su im puna zenskih prava, pa zasto onda ne bi bili oni koji koji nisu uzeli volan u zivotu u ruke, isti ti koji se brinu o bezbednosti u saobracaju. Ne moram uopste da sirim pricu na najveci moguci zlocin pocinjen nad evropskom auto-industrijom, vreme je kao i uvek najbolji pokazatelj, koliko smo kao ljudi zastranili i zaboravili da nije svaka evolucija i napredak. 5
Eleniko Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 33 minutes ago, Lancia said: multimilioneri u vidu skrivenih NGO koji brinu o izbeglicama može neki detaljniji info, biznis mi nije dovoljno lukrativan za sada. hvala.
Venom Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Postujem "Review of City-Wide 30 km/h Speed Limit Benefits in Europe", on kaže "teoretska škola". Nema ništa teoretsko u merenju efekata odluke, koja je u svakom smislu pozitivna. Postoje pozitivni efekti kad je u pitanju bezbednost, ušteda novca, buka, pa i protočnost saobraćaja. To je napredak. S druge strane ti si gnevan i to je valjda neki argument. Ne znam samo za šta, jer za bolji saobraćaj nije.
Lancia Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 4 minutes ago, Eleniko said: može neki detaljniji info, biznis mi nije dovoljno lukrativan za sada. hvala. Ne moze. 1
Eleniko Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 2 minutes ago, Lancia said: Ne moze. e jebiga, nije lepo da daješ lažnu nadu
Lancia Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 Just now, Eleniko said: e jebiga, nije lepo da daješ lažnu nadu Nigde nisam napisao da ces biti lepsi i pametniji.
Eleniko Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 1 minute ago, Lancia said: Nigde nisam napisao da ces biti lepsi i pametniji. za jedno je kasno a drugo je nemoguće - a samo me zanimala ta multimilijarderska komponenta u tvojoj konstrukciji ako si izmislio i to je okej, ljudi smo
Lancia Posted December 30, 2024 Posted December 30, 2024 (edited) 2 minutes ago, Eleniko said: za jedno je kasno a drugo je nemoguće - a samo me zanimala ta multimilijarderska komponenta u tvojoj konstrukciji ako si izmislio i to je okej, ljudi smo Izmislio sam. Kao i sve uostalom sto pisem na forumu. Edited December 30, 2024 by Lancia
Recommended Posts