Jump to content

Koji radio slusate?

Featured Replies

@dvb-t manijak

Još kad bi na DABu imalo šta da se čuje osim baš tih formatiranih programa i režimskog RB1. Ja već 10ak godina imam DAB+ kući i pratim promene na ovoj mreži ali realno tu nema šta da se čuje. I u stanu i u autu strimujem radio iz susedstva, mrtva teka između Yammata i Tvornice.

Problem nije u tehnologiji nego u sadržaju jer u Srbiji pre svega nedostaje Radio.

@dvb-t manijak Jbg, ja ozbiljno pitao - da li DAB uređaji imaju veći izbor stanica od najobičnije android aplikacije, poput Transistor-a? Iskreno ne znam da li možda neke stanice ne strimuju svoj program.

DAB+ je obavezan u svim novim automobilima u EU, već neko vreme, tako da će vremenom takvi i kod nas početi da dolaze.

Naravno da je vrlo prosto organizovati neki USB/SD/striming ili šta god, ali smatram da je ipak tokom vožnje neophodna živa interakcija kroz TA i slične aplikacije vezane difuzni radio.

Trenutno u Srbiji TA (Traffic announcement) je dostupan preko BGD202 radija RTS na FM mreži.

Ukratko, radi se o sistemu koji prekida bilo koji sadržaj slušaš i uključuje obaveštenje o saobraćaju. Dakle, bez obzira da li slušaš radio, cd, bt ili šta god, kad radio stanica aktivira triger bit preko RDS , auro radio pusti tu informaciju i malo pojača zvuk. kod nekih automobila se pali i lampica na instrument tabli.

Što se tiče DAB u Srbiji, pisao sam o tome već, pretraži temu. Trenutna ponuda, ako sam dobro informisan, jer ja neamam DAB radio

RTS: 1, 2/3, 202, Džuboks, Pletenica, Rokenroler, Vrteška, Džezer

S; 1, 2, 3, 4

TDI: TDI, Hit FM, Karolina, Lola

KCN: Play

Pink: WTF

Nije Džezer krenuo još (dakle trenutno ide 17 stanica u HE-AAC v1 kodiranju s protokom od po 64 kbps), ali ima taman mesta za njega ako se ne bi menjao protok postojećih stanica.

Edited by vememah

WDR, sa svojih 6 FM stanica i gomilom podcasta, ima app preko koga sve to može da se sluša i na telefonima ili preko BT u kolima. FM se polako gasi i jedini koji će opstati su neki baš-baš lokalni, a i to pod uslovom da se bitno smanji cena zakupa frekvencije.

FM jedino ima smisla u kolima, skoro kao i čitav radio, generalno.

22 hours ago, bags said:

Ne da mislim kako će ovo biti uobičajena stvar, ali možda ipak ne bi trebalo otpisivati ni SW, ni AM, kamoli FM.

Ono, jes' da će se pretežno slušati kineske i ruske stanice, ali i to je valjda bolje od nikakvih )

Za početak preporučujem najjeftiniji dobar prijemnik:

90tih sony ICF modeli sa kratkim talasima su bili neprejebivi. Ko je imao ICF1 sa koferom je bio ozbiljno informisan, mada i model 7600 je radio posao.

Nece radio u penziju jos.

Prilikom nekog sranja slusacu striminge?

Ja nisam slušao radio još od pokojnog B92 prosto jer je kvalitet stanica bio uzasan. Ali poslednjih par godina dosta slušam ove dve stanice koje hvatam antenom i u kolima i na FM tjuneru preko pojačala. Tek sad vidim koliko mi je zapravo nedostajalo slušanje radija.

KUTX - koledž radio, recimo da pomalo podseća na nekadašnji B892. Ekipa koja vodi ovaj radio vrhunski oslikava vajb ovog grada kojem je drugo ime “live music capital of the world”. Ima i streaming ali je kvalitet zvuka lošiji.

KMFA - klasična muzika. Kvalitet programa vrhunski, mada klasičnu muziku ređe slušam.

Obe ove stanice su nekomercijalne. Što znači da nemaju reklame, a takođe znači i to da programsku šemu ne diktira profit. Finansiraju se donacijama i dobrovoljnim pretplatama slušalaca. Super je da u današnje vreme ovako nešto postoji.