Isis Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 ekskluzivnije proizvode ces naci po malim, specijalizivanim radnjama rastrkanim po gradu za koje poznavaoci tog dela ponude znaju: prodavnice sireva koje nude dalje od ementalera, prsuta dalje od kraskog, vina dalje od onih iz novog sveta po paprenim cenama i sl. a taj ekskluzivni maxi je najveca navlakusa koja postoji. niceg drugacijeg u njegovoj ponudi nema (mozda 10% razlike i to neka kao ponuda suhomesnatog asortimana u jednom budzaku do kog od guzve ne mozes da stignes). prostor mali, sve skuceno i nabijeno. a, realno, niceg unutra sto bi prevazilazo zadovoljenje potrebe jednog turiste koji seta knezom po vrelom letnjem danu. nije bilo sanse da se probijem kroz taj metez sa korpom, pa sam je ostavila praznu na pola radnje da bih se do mogla probiti do izlaza. ta radnja nema bas nijednu karakterustiku ekskluzivnog objekta.
henrik larsson Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 koliko bi platio za to? dodatni radnik kosta, u americi to nekad ljudi rade za baksis, a u nekim zemljama prodavacice stoje pa mogu same da pakuju (za isto vreme koje bi im trebalo da samo spuste na pult kada bi sedele), ali to kod nas nikad ne bi proslo (da nateras nekog da stoji dok radi na kasi). ja najvise volim self-service kase, ako ima. tu je i uvek najmanji red.Dole nisam platio ništa. A košta i da ti je hipermarket uvek sređen, uglancan i snabdeven tip top.
rajka Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 Dole nisam platio ništa. A košta i da ti je hipermarket uvek sređen, uglancan i snabdeven tip top.pa, odnegde je dosla plata tog radnika. a o ovom drugom i pricamo, to je to pozicioniranje. ili trosis pare na sredjivanje ili das neki basic, ono postavis palete i to je to. roda megamarket u novom sadu je isto imao te pakere nekad ranije, ako nisam pomesala.@manceto, sta kaze isis. znaci ima kupaca za tu robu, samo ti kupci moraju da znaju gde je sta, zato mislim da ima mesta i za jedan veci supermarket, sa jakim brendom za koji bi svi znali, a ne da moras da budes in the know da bi znao uopste da ih ima i gde su, i da ides u gomilu malih radnji.
henrik larsson Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 pa, odnegde je dosla plata tog radnika. a o ovom drugom i pricamo, to je to pozicioniranje. ili trosis pare na sredjivanje ili das neki basic, ono postavis palete i to je to. roda megamarket u novom sadu je isto imao te pakere nekad ranije, ako nisam pomesala.Plate svih radnika su došle odnekud, a ionako su bedne, nije da bi ovo predstavljalo ludački trošak. Drugo, i to je itekako pozicioniranje. Uostalom, ja nemam dilemu kome bih se pre priklonio u tom slučaju, obično idem u velike kupovine, i svako pakovanje na kasi mi je jača paranoja u najavi. Sad u Voliju sam se osećao kao da mi je neko poklonio 100 evra na izlazu.
rajka Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 fair enough. ja ne bih placala nesto skuplju robu zato sto imaju dva radnika po kasi, nego bih vise volela da kasirka i zapakuje, kao sto to uspesno rade u US ili australiji. ako ne, onda bi vise volela da ima duplo vise otvorenih kasa, nego da mi neko pakuje. a zanimljivo je da sam citala da su u engleskoj prodavci prestali da pakuju, jer ljudi to nisu zeleli, tj ljudi su zeleli da sami pakuju svoje. sada se samo ponekad, u boljim samouslugama, pitaju da li ti treba pomoc. i onako ce kase nestati u narednih 10-ak godina, pa cemo svi sami i kucati i pakovati.
MancMellow Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 pa, odnegde je dosla plata tog radnika. a o ovom drugom i pricamo, to je to pozicioniranje. ili trosis pare na sredjivanje ili das neki basic, ono postavis palete i to je to. roda megamarket u novom sadu je isto imao te pakere nekad ranije, ako nisam pomesala.@manceto, sta kaze isis. znaci ima kupaca za tu robu, samo ti kupci moraju da znaju gde je sta, zato mislim da ima mesta i za jedan veci supermarket, sa jakim brendom za koji bi svi znali, a ne da moras da budes in the know da bi znao uopste da ih ima i gde su, i da ides u gomilu malih radnji.Ok, stvar procene. Ne mislim da je neka potpuna glupost pokusati tako nesto, samo izrazavam veliku sumnju u konacni uspeh. Kao sto rekoh, mislim da tih ljudi nema dovoljno, a i da oni sami ne bi bili spremni da batale jeftinije prodavnice, ali, naravno, moguce je da gresim.
Isis Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 ili kupovati online uz kucnu isporuku.kad covek preracuna koliko vremena potrosi na besmislene radnje od kojih svaka potire prethodnu.... prvo spusta artikle u korpu, pa onda vadi svaki pojedinacno na pokretnu traku, pa onda pakuje u kese, pa onda spusta kese nazad u korpu, pa onda vadi kese iz te korpe tj kolica i stavlja u auto, pa onda vadi iz auta i nosi do kuce, pa onda vadi iz kesa i stavlja u frizider :blink:prezirem velike kupovine, gutace vremena i energije (i novca, ironicno)
hazard Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 pa ne mora roba da bude iz uvoza, moze da se prodaje pretezno ono sto ima u srbiji, ali vrhunskog kvaliteta. znaci svaki dan sveze voce i povrce sa lokalnih farmi, ali na stelaze dospeva samo ono jabolje i najkvalitetnije, prelepo izlozeno, sama radnja moze da pravi sveze sokove, smoothies, (polu)gotova jela i sendvice od lokalnih sastojaka, samo kvalitetno meso i sl., to je vise upmarket od nekih debilnih viskija ili dimljenih lososa od uvoza.sto se tice velicine ciljne grupe, ako uzmemo da je 5% stanovnistva, to je 100 hiljada, malo li je?edit: ups, sad gledam postove iznad mog, izgleda da se razilazimo skroz u shvatanju upmarket koncepta :) sa srecom ako trazis neki supermarket takav u Srbiji. K'o sto je receno gore, eventualno neka mala specijalizovana radnja. Btw, Vero ima gotova jela i cedjeni svez sok od pomorandze (i kosta boga oca).Drugo, tvojih 5% stanovnistva koji imaju para za tako nesto nisu, ovaj, profil ljudi koji ceni ovo sto si ti navela kao pozeljno. Od tih 100.000 njih bar 50.000 hoce taj debilni viski i dimljeni losos iz uvoza, jer on na to gleda kao upmarket. Mislim, ima bar 100.000 ljudi u Srbiji koji bi cenili ovaj koncept koji si iznela, ali vecina nema dovoljno para za to.Trece, u Srbiji je i dalje nerazvijen segment srednje-skupih, jeftinih i super-jeftinih supermarketa, i tu potencijalno imas tonu musterija, i nije logicno za ocekivati da neko investira u upmarket samoposlugu dok se ovi drugi segmenti ne popune, jednostavno u ovom drugom lezi veca lova.Ako hoces sveze voce i povrce sa lokalnih farmi, onda brate idi na pijac. Pijaca bar ima u gradu kolko oces. Nacices nekoga ko prodaje robu vrhunskog kvaliteta.Primera radi: jedan moj drugar radio je organizaciju za neki fensi dogadjaj gde su se gostima delili neki poklon-paketici sa slatkisima izmedju ostalog, i trebalo je da u paketu bude jedna jabuka. E sad, bilo je bitno da se nadje tipa 300 lepih jabuka, onako lepih za reklamu, i da sve budu pretezno iste velicine, kako bi svaki paketic bio isti. Isao covek po supermarketima, trazio ponudu da mu se to sredi, i svi su bili u cudu sta on to trazi. Na kraju je obisao svaku pijacu dok nije nasao tipa sa lepim jabukama, i rucno birao, daj ovu, daj tu.
henrik larsson Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 pa onda vadi iz auta i nosi do kuceMoj omiljeni deo, s obzirom da sam na 4. spratu bez lifta.
rajka Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 sve se slazem hazard, o tome kako je sada. rekla sam u narednim godinama... :)
rajka Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 ili kupovati online uz kucnu isporuku.kad covek preracuna koliko vremena potrosi na besmislene radnje od kojih svaka potire prethodnu.... prvo spusta artikle u korpu, pa onda vadi svaki pojedinacno na pokretnu traku, pa onda pakuje u kese, pa onda spusta kese nazad u korpu, pa onda vadi kese iz te korpe tj kolica i stavlja u auto, pa onda vadi iz auta i nosi do kuce, pa onda vadi iz kesa i stavlja u frizider :blink:prezirem velike kupovine, gutace vremena i energije (i novca, ironicno)ej, znas da sainsbury, ako nemaju to sto si narucio, posalju ti nesto drugo . ja ipak ne narucujem zbog toga, vise volim sama da vidim sta uzimam. a ovde je i dostava dosta skupa.
MancMellow Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 (edited) Drugo, tvojih 5% stanovnistva koji imaju para za tako nesto nisu, ovaj, profil ljudi koji ceni ovo sto si ti navela kao pozeljno. Od tih 100.000 njih bar 50.000 hoce taj debilni viski i dimljeni losos iz uvoza, jer on na to gleda kao upmarket. Mislim, ima bar 100.000 ljudi u Srbiji koji bi cenili ovaj koncept koji si iznela, ali vecina nema dovoljno para za to.Uh da, ovo je u Srbiji problem ne samo u retailu. Naime, ono sto je socioloski, obrazovno i, uopste, po nekim kriterijumima shvatanja zivota i sveta (a time i potrosackog segmenta) oko sebe i sebe u njemu - dakle, to itekako ima uticaja na izbor mesta kupovine svih mogucih proizvoda ili usluga - srednja ili visa srednja klasa, nije to i u finansijskom smislu, a dobar deo onog segmenta koji to jeste u finansijskom smislu to uopste nije u dobrom delu drugih. I tu se negde i zavrsava prica o tih 100k ljudi. Po meni. Edited September 1, 2011 by MancMellow
rajka Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 posto pretpostavljam da ce ceo ovaj segment biti splitovan da nastavim:takodje bih volela da vidim da jednu pijacu prerade kao sto sam videla u inostranstvu. znaci na nekoj livadi, lepe drvene "tezge" (takve tezge sam vec videla u novom sadu), sa sirokim prostorom izmedju tezgi, lepo izlozenim vocem i povrcem i home made hranom, koja se moze kupiti i poneti i pojesti posle na klupici, tako da je odlazak na pijacu provod za celu porodicu, za nedelju prepodne.
hazard Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 (edited) Uh da, ovo je u Srbiji problem ne samo u retailu. Naime, ono sto je socioloski, obrazovno i, uopste, po nekim kriterijumima shvatanja zivota i sveta (a time i potrosackog segmenta) oko sebe i sebe u njemu - dakle, to itekako ima uticaja na izbor mesta kupovine svih mogucih proizvoda ili usluga - srednja ili visa srednja klasa, nije to i u finansijskom smislu, a dobar deo onog segmenta koji to jeste u finansijskom smislu to uopste nije u dobrom delu drugih. I tu se negde i zavrsava prica o tih 100k ljudi. Po meni.To je problem svugde gde imas taj tranzicioni fenomen "nouveau riche"-a. Bila je tako neka reportaza iz Rusije gde se zali neki prodavac kako bogati Rusi ne umeju da prepoznaju kvalitet, vec samo kupuju ono je sto je najskuplje, jer u njihovim glavama, ako je skuplje, mora da je kvalitetnije. I da to cesto koristi konkurencija da bi prodala inferiorni proizvod - jednostavno mu dignu cenu za par stotina/hiljada i odma musterije misle da je to neki vrhunac.@rajka:to u Beogradu neces videti jer je suvise dragoceno gradjevinsko zemljiste koje bi ta livada zauzela. Medjutim u planu su rekonkstrukcije svih vecih pijaca tako da budu lepse, funkcionalnije i cistije, i da se nakon zatvaranja uklanjaju tezge i pijacni prostor pretvori u trg(ic). Edited September 1, 2011 by hazard
banecare1 Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 ili kupovati online uz kucnu isporuku.mislim da sam bio 3x u supermarketu za 5 godina u pekingu. online ako je veca kupovina, a obicno se nazove prodavnica i trazi da se donesu 3-4 artikla. da otvaram prodavnicu u srbiji tako bi se diverzifikovao i ugrozio konkurenciju u lokalu sa par klinca i isto toliko kolica za raznosenje po bloku. ovde donesu i paklu cigareta ako treba, nije problem, druga stvar je sto sam ja fin pa narucim i nesto sto mi ne treba.
Recommended Posts