Jump to content

Aerodromi i letenje

Featured Replies

US Airways, tj regionalni operatori.
Ako jos uvek imas NZ Elite status, trebalo bi da mozes da izvuces extra legroom mesta za dz. [ako letis u Y]Sto me podseti: znas li ti tu kod tebe nekog NZ Silver-a? Imam dve propusnice za NZ lounge [ali samo za Silver members]. Pokusavam vec mesecima na FT da ih zamenim za neke milje/bilo sta drugo, ali ne ide - 'ajd' bar da usrecimo nekoga :D
  • Replies 5k
  • Views 362.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ToniAdams
    ToniAdams

ljudi, stigao je, hvala svima! mislim da je sve na mestu, iz nekog razloga je ruckica rajfeslusa pokidana.   moguce da sam malo vise izdramio, ali sve je toliko suludo od pocetka delova

• Pisao sam o kašnjenju leta na Kipar. Danas je stigla kompenzacija od ~270 e po osobi 

• Aerodrom ima neke vrlo konkretne probleme koji uvek iznerviraju a mogli bi da se (relativno lako) srede: Na ulazu u aerodrom imas jedan deo check-in a onda posle hodnika od 50 metara, drugi. N

Posted Images

Tajmir :D leti sezonski za Tivat [i nekoliko destinacija u Egiptu i Grckoj].
to je ta ekipa: tajmir, yamal, nordstar...predpostavio sam da u moskvi konsoliduju turiste sa severa i dalje na more, ali u avionu vecina putnika bili moskvici.
Kako najjeftinije da stignem do Nairobija?
Condor?Ili daj datume i moguce polazne aerodrome sta sve ima.

Edited by jms_uk

Pogledaj i Qatar.

E, hvala. Nisam se setio da pogledam Condor, trazio sam preko airarabia. Datumi negde u septembru, nedelju dana...
uf, dobro je. ja mislio da posle dubaija, kijeva (ili bese nesto drugo iz tog kraja) i beca treba da pisemo na zadatu temu prednosti i mane zivota u...btw, pogledaj opodo.de ;)

Koliko vidim na brzaka - ispod €600 i nema nesto izbora :(Turkish [Cologne-Istanbul-Nairobi] je najjeftinije.Posle idu Ethiopian, Emirates...Condor je €620, direktno.

u junu bilo i tesko sletanje na domodedevo zbog uragana u moskvi, relativno mali avion (foker) pa se propadanje zestoko osetilo, bilo je uzdaha po salonu. sto je najgore propadao je prilikom manevrisanja na alt 2-3000m.
nevezano za tvoje konkretno iskustvo - da li neko zna kojom se brzinom prosecno propada?

Edited by Zverilla

nevezano za tvoje konkretno iskustvo - da li neko zna kojom se brzinom prosecno propada?
2000-2500 ft per minute
  • Author

ajmo to malo preciznije, Dzejmse :)ako hoces da ti je ugao udobna 3 stepena, standardno u putnickoj avijaciji, pomnozi brzinu letelice, u cvorovima, sa 5, i dobices brzinu propadanja (rate of descent) u stopama. znaci ides 300 cvorova, rate of descent je 1.500 f/min.ako hoces da pri ovom uglu sidjes sa 15000 fita na 10000 fita, i brzina ti je 300 cvorova, uzmi 5 iz razlike od 5000 fita i pomnozi sa 3 sto ti kaze da treba da pocnes spustanje na 15 nautickih milja od tacke na kojoj treba da si na 10000 fita.spustanje od 2.500 f/min je malo divljacko, cini mi se, mozda gresim

spustanje od 2.500 f/min je malo divljacko, cini mi se, mozda gresim
2000 je blize proseku, ali zavisi sve naravno od avio kompanije, aerodroma, pilota, vremenskih uslova i dr.Generalno, vrlo grubo, govoreci, postoje dve varijante spustanja [bar iz mog iskustva]: postepeno, stabilni rate of descent koji pocinje dalje od aerodroma; i ono brze, kad stignu skoro do/iznad aerodroma i onda pomocu 'S-bends' gube visinu brze.
  • Author

to da. u varijanti sa kruzenjem ponire se brze.

JMS-e kad ćeš da polažeš za pilota? :D

JMS-e kad ćeš da polažeš za pilota? :D
Cim skupim 6-7 soma funata.

Edited by jms_uk

Nisam jos, ali posto su usli u Star Alliance pre par meseci, nadam se da cu imati priliku uskoro. Imas ovde customer reviews - pa vidi.

Hate za AirNZ (jedan od retkih), idem do USA krajem Jula i sektor ok AKL do SFO ne mogu da iskoristim poslednji complimentary upgrade za business premier klasu... A kako je ta ruta sa 744 umesto sa super modernim dizajnom 773 koji leti za/od LAX, bice smaranje u premium economy. :(