Jump to content

Aerodromi i letenje

Featured Replies

Jel zna neko kako se placa/registruje dodatna torba za let jatom? Na sajtu piše da dodatna torba košta 60e, ali ne piše da li treba da im prethodno najavim i platim prtljag. Direktno na check-inu?

Sent from my D5503 using Tapatalk

Direktno na check-inu, poslace te na poseban salter na koji treba da uplatis pare i onda se vratis na ponovo na check-in salter

• Replies 5k
  • Views 363.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• ToniAdams
    ToniAdams

ljudi, stigao je, hvala svima! mislim da je sve na mestu, iz nekog razloga je ruckica rajfeslusa pokidana.   moguce da sam malo vise izdramio, ali sve je toliko suludo od pocetka delova

• Pisao sam o kašnjenju leta na Kipar. Danas je stigla kompenzacija od ~270 e po osobi 

• Aerodrom ima neke vrlo konkretne probleme koji uvek iznerviraju a mogli bi da se (relativno lako) srede: Na ulazu u aerodrom imas jedan deo check-in a onda posle hodnika od 50 metara, drugi. N

Posted Images

jms, koji sajt da gledam za kupovinu karata?

jms, koji sajt da gledam za kupovinu karata?

od/ do gde?

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Grenoble/Lyon/Geneva - Manchester/Liverpool

Nisam jms, ali tesko da ces naci ista znacajno jeftinije od skyscanner-a

Nisam jms, ali tesko da ces naci ista znacajno jeftinije od skyscanner-a

Kayak je [isto] dobar, zato sto neki sajtovi daju manju cenu kad se ide kroz te konsolidatore, nego direktno... takodje jetcost.

A i ne zaboraviti da sva tri pomenuta sajta imaju verzije za razne zemlje/valute i da i tu ume da bude dobrih razlika u cenama ;)

danke. a da li je bolje gledati na tim sajtovima ili drito na sajtu aviokompanije? 

U principu ti izađe na isto. Na sajtu kompanije imaćeš ,,tačniju" tarifu, tj. ti agregatori umeju da omanu za 10-20 evra, i takođe ako se prtljag dodatno naplaćuje (što je praksa koja se na moju žalost proširila i van lowcost sektora) agregatori ne prikazuju to u ceni.

Najbolje je da preko agregatora pogledaš šta ima, pa da onda prečešljaš sajtove aviokompanija u prvih 10 najjeftinijih varijanti koje ti agregator izbaci...tako možeš da vidiš da je npr. znatno jeftinije ići dan kasnije ili dan ranije i tako to.

Ono što npr. skyscanner radi a sajtovi aviokompanija ne rade je spajanje nevezanih karti. Skyscanner će da ,,provali" da možeš od A do B tako što ćeš prvo jednim lowcostom od A do C pa drugim od C do B (ja sam tako jedne godine ubo vrlo jeftine karte od BG do Sicilije preko Rima) a nijedna od te dve kompanije ti neće ponuditi tu opciju, jer su to potpuno odvojene karte.

U principu ti izađe na isto.

Kako kad. Ja sam pre 10-ak dana uzeo Air Serbia kartu za let BEG-LHR sledece nedelje preko sajta tripsta do kog sam dosao kroz kayak za nekih ~12% jeftinije nego da sam je kupio direktno na Air Serbia sajtu.

ok, hvala svima

A i ne zaboraviti da sva tri pomenuta sajta imaju verzije za razne zemlje/valute i da i tu ume da bude dobrih razlika u cenama ;)

Jeste, samo što se po meni to isplati tek ako imaš više od 10% razlike u ceni, jer treba imati u vidu da kurs koji tebi obračuna kartica kada plaćaš u stranoj valuti nije nužno isti kurs koji ti daje Gugl u tom trenutku, a takođe ume banka da zaračuna neki service charge kada karticom plaćaš u stranoj valuti (meni su to npr. radili švajcarci). Nekad je to eksplicitno, a nekad implicitno kroz manje povoljan kurs, kako kod koje banke. Tako da ukoliko ne plaćaš ,,svojom" valutom ne možeš biti siguran u cent koliko si zapravo platio dok ti ne dođe izvod/račun za karticu. No da, ume tako da se ubode fina ušteda, valutnim igrarijama, mislim, ko za to ima živaca :D

Kako kad. Ja sam pre 10-ak dana uzeo Air Serbia kartu za let BEG-LHR sledece nedelje preko sajta tripsta do kog sam dosao kroz kayak za nekih ~12% jeftinije nego da sam je kupio direktno na Air Serbia sajtu.

Jes' i to stoji, a i ja sam baš nedavno kupio par karata preko tripsta.rs umesto direktno od aviokompanije i bilo je tipa 10-15% jeftinije.

U suštini, nekog pravila nema, onaj kome je baš frka za para i gleda svaki dinar i kome je 10-20 evra razlike u ceni karte bitno, taj mora da obrne 5-6 tih agregatora, pa da onda direktno uporedi koju tačno cenu dobija na nekom sajtu tipa tripsta ili expedia a koliko direktno od avikompanije (ako je to uopšte moguće, neke vezane karte samo može da ti proda expedia ili ebookers ili tako nešto), i to da klikće skroz do kraja sa rezervacijom da vidi ima li ,,sakrivenih" troškova. Generalno je to mukotrpan proces :D

Nekome kome nije tolika frka za lovu, tih +/- 20ak evra, i ko samo hoće otprilike najjeftiniju kartu za željeni datum, njemu je dovoljno da otvori 2-3 agregatora i uzme ono što mu izađe kao najjeftinije.

Sve se slazem :)

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Bilans za 2015:

83 segments
214477 km
12 days 19h 59m

16hovtg.png

Mss4KHa.png

vxDRVc8.png

Edited by jms_uk

okej objasni opet ovaj shortest :)

okej objasni opet ovaj shortest :)