Jump to content

Featured Replies

nisam citao ali koji gramofon ima digitalni izlaz?

tj morao bi prvo signal iz glave da ide na ADC pre izlaza.

3 hours ago, kurdi said:

u kom smislu?

ja sam se godinama opirao iz raznih razloga (digitalizacija, kontrolisanje kompjutyerom, sta ako padne mreza, ili bude rat...).. dok nisam cuo kod ortaka da je stvarno bolje od onoga sto sam ja imao.

i nema vise beskonacnog pomeranja zvucnika za 5 cm is slicno... gde ih stavis tu meris, i to je to... makar kao polazna tacka, ti polse mozes namerno da kvaris da vidis sta ti se svidja... ali bitno je i to da sa digitalnim pristupm sve mozes da vratis kako je bilo.

pa da - digitalizacija... "vestacko" peglanje krive... na to sam mislio. znam mnoga svedocenja iskusnih audiofila koji shvataju da je na kraju zvuk definitivno bolji, prosto je to cinjenica. ali nije my cup of tea. pomeranje zvucnika je cista fizika (fizicki rad excluded), odnos izvora zvuka i prostorije, prirodan odnos... na kraju svako odredjuje svoje prioritete.

1 hour ago, kurdi said:

moji novi mids driveri su 18 sounds 6ND430

vrh, pozdravi ortaka, definitivno zna šta radi. isto pro driver, 18 sounds radi drajvere za moderna ozvučenja koja brišu pod sa preskupim audiofilskim sistemima. da nisam našao njegovu audax preteču koju je još osamdesetih JBL ugrađivao u flagship monitore /prelepljujući originalnog proizvođača/, apsolutno bi uzeo 18 sound za mid tog mog imaginarnog petosistemskog zvučnika.

inače te jednog dana tek čeka pakao kada otkriješ kakav ćeš zvuk dobiti ako ograničiš svaki track /kanal, sada ih imaš 3/ u zvuč. sistemu na max 2 oktave

haha

gde si ti ono beše danas?

5 hours ago, kurdi said:

za poredjenja je korisceno primarno:

• videosex - ne cakaj na maj (ploca) - zbog glasa

• nick cave - tupelo, ona kisa na pocetku, pa koliko kapi moze da se izbroji (originalna ploca i novi remastered cd)

• donje strane munje (ploca) - onaj bubanj na pocetku, koji sam ja ranije zvao bas, a zapravo je uglavnom mid

• t-bone burnett - welcome home, mr lewis (ploca) - sto proverava sve akusticno, plus uzdisanje i mljackanje izvodjaca

• nina simone - stars, live at montreaux 1976 (cd) - za opsti emotivni dozivljaj

• hatful of hollow ploca original i 2012 press (uzasan), da se vidi kolika je razlika

• losing my religion ploca original

• bill evans - my foolish heart sa waltz for debby (ploca) - zbog onog pocetka gde se ljudi krecu po sobi, uzimaju pica, kaslju...

• roddy frame - wester skies (ploca) - zuborenje itd na pocetku, slicno kao kod tupelo i t-bona...

• new order - blue monday 12" (za stvarno bas)

... a onda kada se sve zavrsi, probas da pustis husker du... i i dalje zvuci (tehnicki) lose, mozda gore nego pre... to je zajeb.

Chieftains - Tears of Stone: Never Give all the Heart

Negde do 1:50

Treba da se cuje samo hor bez “um um um” konstantno u pozadini

10 hours ago, Eleniko said:

gde si ti ono beše danas?

u engleskoj

ortakov komentar na tvoj komentar:

"Ovo sam zaboravio da kazem povodom ekstremnijih drivera.  

Mids sam cuo jedno 15tak u istom sistemu (manje vise). Razne cene, svi cenjeni u raznim communities. 

Najbolji mi je neki accuton (C168-6-990). Drugi najbolji ovaj tvoj. Slucajno se pogodilo da su ova dva najskuplji i najjeftiniji na listi. Prvi meni ostao, drugi tebi. Razlika izmadju njih jako mala, ako je ima. 

Ostali driveri idu od onako do dobrih. Dva su super ali ne mogu u trosistemski zvucnik jer ne mogu ispod recimo 400Hz. 

Tviteri jos jednostavnije:

Cuo jedno destak raznih tehnologija.

RAAL ubedljivo najbolji ali ne moze trosistemski i skup. To je kod mene u najvecem sistemu. 

Posle toga, compression drivers. Nisam cuo TAD u koji se mnogi kunu. Mnogo skup i tesko naci. Ostali su mi svi slicni i ovaj tvoj mi je bio najbolji. Cak bolji od nekog 18 sound koji veliki broj ljudi ima - taj 18 sound si slusao kod mene. 

A slazem se, 4 way je minimum za state of the art system. "