Jump to content
IGNORED

Istorijski kviz

casperbgd

Recommended Posts

Posted

Koja članica sila osovine i na koji način je napala nuklearni reaktor u SAD-u?

Posted

Jel japan pustio slepe miseve sa zapaljivim bombamaby tapatalk

Posted

Ja znam samo za iskrcavanje nemačke podmornice krajem novembra 44, ali radi obaveštajnih podataka o pravljenju bombe - što je i učinjeno, ne znam ni za kakav napad

Posted

Talijani pustili čoveka žabu kroz kanalizaciju da izjede reaktor iznutra?

Posted

Hamlet je bio najbliži. U drugoj polovini 1944 japanci su puštali na hiljade balona od kojih je svaki nosio po jednu bombu. Oko 10% je uspelo da stigne do USA i tamo pričinilo manju štetu (uglavnom šumski požari) iako su ih nalazili u 17 američkih država. Lucky shot je bio kada je bomba pala na dalekovod koji je strujom snabdevao pumpe za hlađenje reaktora. Naravno da su odmah uključili rezervne tako da nije bilo većih teškoća. Japanci su početkom 1945 prestali sa tom praksom jer su verovali da takva taktika nema efekta a i zbog toga što su im bombardovali postrojenja za izradu i punjenje balona.

• 4 weeks later...
Posted

Posto Hamlet Strasni, potomak Hogara Strasnog i Helgice mu (moj najomiljeniji lik, posle Snupija) ne trza evo opet ja sa jednim laHkim pitanjem.Koja zemlja je vodila dva rata ne bi li svojim firmama omogucila dilovanje drogom?

Posted

Британија, опијумски ратови?

Posted

Tacno. Posto je opijum zabranjen u UK Istocnoindijska kompanija je potrazila trziste u Kini. Kineska drzava je bila protiv toga, ali kako je kraljica Viktorija bila akconar kompanije poslala je vojsku ne bi li ubedila Kineze da kupuju opijum. Morala je to jos jednom da uradi jer su se Kinezi jos jednom pobunili. Posle toga nije vise morala jer ih je konacno ubedila.Dyonisos izvoli.

• 3 weeks later...
Posted

Kada, gde i zašto je britanska mornarica pucala po američkoj između dva svetska rata?

• 2 weeks later...
Posted

Mislim da bi bio red da ponudiš odgovor nakon dve nedelje...:DMožda nešto oko Gibraltara/španskog građanskog...?

Posted

I da postavis novo pitanje

Posted

prepuštam pravo postavljanja pitanja dok ne smislim opet neko teško :P

• 2 weeks later...
Posted

Posto prodje dve sedmice dana, a ni abera od bigvladana (jos smislja tesko pitanje) evo jednog lakseg:Koji ruski vladar ima nesto srpskih gena?