badenac Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Koje "novo oruzje" koriste branioci Beograda 1440. godine za vreme turske opsade?Da li se radi o artiljeriji sa kamenim djuladima?
matador Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Da li se radi o artiljeriji sa kamenim djuladima?Ne. Toga Turci imaju mnogo više, liju topove čak i na licu mesta i besomučno bombarduju. Ruše delove zidina a branioci nakon napada popravljaju...
badenac Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Ne. Toga Turci imaju mnogo više, liju topove čak i na licu mesta i besomučno bombarduju. Ruše delove zidina a branioci nakon napada popravljaju...Grcka vatra?
matador Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Grcka vatra?Ne, recept za vizantijsku koka-kolu je bio nedostupan akterima ove bitke.
matador Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Puške? Kubure?Puške! Sve pohvale za Sancheza."Iz Beograda su bacali na Turke zrna od olova, krupna otprilike kao lešnici, i to po 5 do 10 zrna odjednom iz nekakve sprave od tuča. Sprava je ta kao cev. Napune je nekakvim prahom, koji je sastavljen od šalitre, sumpora i uglja, i kad ga prinesete k nosu, miriše na sumpor. Prah ovaj po prirodi svojoj lako hvata vatru, a vatra stisnuta u cev, potisne zrno najbliže, ovo opet ono drugo do njega, te tako sva izlete iz cevi. Zrna lete do na čitavu milju i mogu da probiju konja i čoveka iako su u oklopu. Pa još ne gube silu kad probiju jednog čoveka, nego mogu raniti i drugoga koji je odmah iza njega. Zrna se ova od olova prave okrugla; ali ih ima i od gvožđa i drugih metala, pa se još šipkom sabiju i iskuju u oblik duguljast, i tada takvo zrno probija kao munja" (Duka)
Roger Sanchez Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 Kako se zove mjesto u Africi gdje je poginuo posljednji potomak vladjućeg ogranka jedne francuske dinastije?
borris_ Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Napoléon-Eugène-Louis-Jean-Joseph Bonaparte Zoulouland
Roger Sanchez Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 Aaa, preciznije malo, velika je Natal krajina..
borris_ Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 (edited) Pa ubili su ga u zasjedi, valjda na nekom poljancetu.Wikipedija kaze Itelezi Edited June 9, 2011 by borris_
Roger Sanchez Posted June 9, 2011 Posted June 9, 2011 (edited) OK, gudinaf. Ja sam imao u vidu Sobuzin kraal.. Inače upravo sam nabasao na jedno zgodno pitanje , sad imam rezervu ak nekaj pogodim! Edited June 9, 2011 by Roger Sanchez
balu Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 Prodje deset dana, a niko da postavi pitanje. Zato resih da postavim jedno lako.Cija intelektualna svojina su koncentracioni logori? Ko ih patentira i kada?
Recommended Posts