Jump to content
IGNORED

PREVODILACKI BISERI

Ulven

Recommended Posts

Posted
:o :o :o Ne seri! Zasto, dodjavola?
Заборавили Милку Бабовић.
Posted
zato što smo reč za tu vrstu boje (tj minerala te boje) uzeli iz francuskog, turquois
Posted
ša mu ja znam, Turska je valjda poznata po keramici te boje. A, kao što Mioba reče, preko francuskog.
Posted

Pa kontao sam da je francuskiHvala na obrazovanju. :)

Posted

Zene su kao kukuruz, narocito ucesnice na izboru za Miss Universe: treba ih okruniti (rece veceras "prevodilac" na prenosu). :lol:

Posted

Uspješnica broj jedan: Svetlana Mitrović, "prevod" filma "Fever pitch" - prevodilac uglavnom pojma nema o fudbalu, iako je to srž radnjeUspješnica broj dva: serijal o obaveštajnim službama, francuska produkcija, emitovano na B92 negde 2003. Engleski ton je, iako preko njega ide francuska sinhronizacija, i dalje je taman toliko razumljiv da se pažljivom slušaocu digne kosa na glavi kada uporedi titlovani prevod sa onim što čuje. Za pamćenje je da se kroz celu epizodu o Mosadu pominje izvesni šef Zvizamir, iako se iz engleskog teksta lako može razaznati da je reč o Zviju Zamiru.Čini mi se da odavno, baš odavno, prevodiocima filmova nisu više na raspolaganju dijalog-liste (kao u vreme klana Carina, Marte Malagurski itd.) već da moraju da se pouzdaju u sopstvene uši, kao i prečesto neviđeno kratke rokove. Naravno, žalosno je da pretežnom delu nedostaje erudicija i dovoljno široko opšte obrazovanje da mogu da se valjano bave ovim veoma zahtevnim pozivom.

Posted

Iz današnjeg Blica:

žreb je bio takav da su Novak i Nadal u istom delu skeletona i mogu da se sastanu u polufinalu, dok Federer ide na četvrtog nosioca Nikolaja Davidenka.
Skeleton? Skeletor? He-Man? cool.gif
Posted
Uspješnica broj jedan: Svetlana Mitrović, "prevod" filma "Fever pitch" - prevodilac uglavnom pojma nema o fudbalu, iako je to srž radnje
Сећам се оне серије о измишљеном ФК (беше Харчестер?), у којој су, из епизоде у епизоду, доследно понављали: ?Голман је спасао!?.
Posted

Ova nova reklama za koka kolu: "Da li znate da Coca-Cola ispis na mandrinskom kineskom znaci 'ukus zivota'?" Mis'im, ako se to stvarno zove ispis... onda sam zivela u neznanju.

Posted

Na diskaveriju emisija kad budže automobile i za neka kola kaže čovek da su stock car. Prevod - auto za berzu.

Posted
Na diskaveriju emisija kad budže automobile i za neka kola kaže čovek da su stock car. Prevod - auto za berzu.
Исправно би било "кола са кундаком" :unsure:
Posted (edited)

Što s kundakom? :s

Edited by Miroslav Jeftic
Posted
U jednoj od serija koje su danas isle na RTS-u u prevodu pominju glavni grad Ekvatora - Kvito. (Mada vidim da im nije prvi put: http://www.naslovi.net/2006-05-26/izvor/rts/sport/2.) Ovo se u nase vreme ucilo u osnovnoj skoli - na casovima geografije.
Kao 1 hispanistu, ne mogu a da me ne zabole oči prilikom čitanja ovog slučaja, unatoč finoj količini špricera koja još uvek isparava iz mog bića...
Posted

Наградно питање:Колика је површина Екватора у км квадратним?