Jump to content

Stanje u zdravstvu(TM)

Featured Replies

Just now, Tihajeza said:

Netačno. 

Apsolutno tačno. Državni vrtić u Barajevu ne prima decu ukoliko na potvrdi lekara da je dete zdravo ne piše i da je uredno vakcinisano. Informacija iz prve ruke.

8 minutes ago, spettacollo said:

Apsolutno tačno. Državni vrtić u Barajevu ne prima decu ukoliko na potvrdi lekara da je dete zdravo ne piše i da je uredno vakcinisano. Informacija iz prve ruke.

To uverenje daje se pri upisu. Nema rezona da ga traze svaki put kad dete ponvo predje prag vrtica posle neke bolesti.

7 minutes ago, spettacollo said:

Kad je dete upisivano prvi put tražio se kompletan vakcinalni karton, posle je to gotova stvar, jer ako je bilo kompletno vakcinisano pre 5 dana, onda je, jel, i dalje uredno vakcinisano i kad se vrati.

Informacija iz prve ruke, moje ruke. Vrtić državni vulgaris.

1 minute ago, Mel said:

To uverenje daje se pri upisu. Nema rezona da ga traze svaki put kad dete ponvo predje prag vrtica posle neke bolesti.

Nisam nigde opisivao logiku iza toga, samo sam naveo kako stvari stoje. Da li treba ili ne, to je drugo pitanje.

1 minute ago, Tihajeza said:

Kad je dete upisivano prvi put tražio se kompletan vakcinalni karton, posle je to gotova stvar, jer ako je bilo kompletno vakcinisano pre 5 dana, onda je, jel, i dalje uredno vakcinisano i kad se vrati.

Informacija iz prve ruke, moje ruke. Vrtić državni vulgaris.

Pa moji klinci su pošli u vrtić, odnosno jaslice jedan sa 10 drugi sa 12 meseci. Vakcine su primali i kasnije.

Mogu da se složim da nije neophodno tražiti da na svakoj potvrdi stoji da je dete uredno vakcinisano, ali je tako. Isto, info iz moje ruke.

3 minutes ago, spettacollo said:

Pa moji klinci su pošli u vrtić, odnosno jaslice jedan sa 10 drugi sa 12 meseci. Vakcine su primali i kasnije.

Mogu da se složim da nije neophodno tražiti da na svakoj potvrdi stoji da je dete uredno vakcinisano, ali je tako. Isto, info iz moje ruke.

I moji su krenuli sa 14 oboje, ali sa svim vakcinama.

Da mi neko traži potvrdu svaki put posle, klala bih nekog. 

Nekadašnja kovid bolnica u Batajnici, izgrađena tokom pandemije virusa korona 2020. godine, trebalo bi da postane centar za dijalizu i palijativnu negu, najavio je krajem oktobra 2024. ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Iako je od ove, poslednje u nizu najava o prenameni bolnice, prošlo više meseci, još nije poznato kada će bolnica zaista dobiti novu namenu.

Nezadovoljni planovima izmeštanja centara za dijalizu, pacijenti su predali peticiju Ministarstvu zdravlja, pozivajući na ponovno promišljanje ove odluke, za koju kažu da bi im dodatno otežala život i lečenje.

U Srbiji trenutno ima 67 dijaliznih centara i u njima terapiju dobija više od 4.000 ljudi.

Samo u Beogradu, u devet centara, više od 1.000 pacijenata ide na dijalizu, podaci su Instituta za javno zdravlje Dr 'Milan Jovanović Batut'.

Ivana Jović iz Udruženja pacijenata Donorstvo je herojstvo snažno se zalaže za preispitivanje odluke o preseljenju dijaliznih centara.

Predstavnici ovog udruženja su u novembru 2024. razgovarali su sa ministrom zdravlja .

Tada je precizirano da će biti premešteni dijalizni centri iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Kliničko-bolničkog centra Dragiša Mišović, Kliničko-bolničkog centra i Gradske bolnica Zvezdara, kaže Jović.

Međutim, zapisnik sa tog sastanka nije stigao.

Prevoz pacijenata bi trebalo da bude organizovan sanitetskim vozilima, u kojima može da bude šestoro ljudi, rečeno im je iz Ministarstva.

„Jedan kombi bi išao od kuće do kuće i skupljao pacijente i posle ih vraćao", kaže Jelena Lazarević.

„Dok pokupimo jednog, drugog, trećeg, četvrtog, petog, šestog, znate koliko to vremena oduzima u Beogradu - dva sata do Batajnice, pa još četiri ili pet sati na dijalizi, pa još ko zna koliko vremena u povratku po gužvi", računa ogorčeno.

Dodatni problem je što bi im odlaskom u Batajnicu drugi zdravstveni centri bili mnogo dalje, u slučaju komplikacija, ukazuju pacijenti.

„Nama je potrebna blizina Urgentnog centra, hitne pomoći i drugih medicinskih stručnjaka, kardiologa, vaskularnog hirurga, nefrološko odeljenje, gde u slučaju bili kakvih problema, treba da se reaguje brzo i pomoć ukaže što pre.
„Ako sam u Batajnici, dok stignem do prve gradske bolnice ili neke druge koja ima nefrologiju, meni život može i da nestane u sekundi. To je direktno ugrožavanje zdravlja", zaključuje Svetlana Knežević.

Harsh but fair.

Dizajner, digitalni marketar, instruktor ronjenja, i ekološki aktivista u epizodi "Podsmeh Krezavoj Srbiji" :isuse:

• 4 weeks later...
  • Author

• 1 month later...

Kuma koja treba da operiše kuk, čekala 2,5 godine i stiglo joj pismo da uradi "laboratoriju" i uradila i sve ok...

Ode na Banjicu i specijalista joj kaže:

"Ok vi ćete verovatno biti negde oko sredine leta..."

Ona kao :

Pa čekajte što sam ja radila pretrage sada?

On kao:

"Dobro, polako ne sekirajte se se u šesnestercu smo..."

Pa jbte...

I sad se već ona pita koliku kintu da mu spremi da "pogura" malo to...

1 hour ago, Frank Pembleton said:

Kuma koja treba da operiše kuk, čekala 2,5 godine i stiglo joj pismo da uradi "laboratoriju" i uradila i sve ok...

Ode na Banjicu i specijalista joj kaže:

"Ok vi ćete verovatno biti negde oko sredine leta..."

Ona kao :

Pa čekajte što sam ja radila pretrage sada?

On kao:

"Dobro, polako ne sekirajte se se u šesnestercu smo..."

Pa jbte...

I sad se već ona pita koliku kintu da mu spremi da "pogura" malo to...

Obzirom da sam vec skoro 3 godine u istim "govnima"

1. Imas listu https://www.rfzo.rs/intervencije.php?ustanovaID=294 gde po JMBG vidis da ne mrdas godisnje vise od 5-10 mesta (pomrli ovi pre tebe pa napredujes, na zalost)

2. Dodjes na pregled kod doktora svakih godinu dana, u ordinaciji sede 2 doktora i sestra koja kuca izvestaje (govorim o Ortopediji Banjica) i diktira sestri "vezbanje i kontrola za godinu dana...."

Zbog ortoartroze sam skoro nepokretan, svaki dan mi pocinje analgeticima, neurolog mi prepisao antidepresive i govedo mi prepise vezbanje?

Nek` pokusa on da vezba u ovom stanju - evo dajem mu moju kucnu teretanu na raspolaganje pa neka sere kako to moze.

Kad cekas zamenu kuka - najgore je cekanje i lista za to.

A dobijas i antipsihotike za to "Remirta" je jedan od njih - samo suicid je jedan od nezeljenih dejstva leka, al` pola leka nece, valjda, stetiti?

Osecaj kad pokusavas da ustanes ujutro, sve te zivo boli i ne mozes na svoje noge da se oslonis zbog bola - ne dao Bog nikom.

Narocito da te resenje toga ceka za 5+ godina - onda psujes sve:

- 30+ godina nisam bio kod lekara, niti sam imao dan bolovanja

- kada mi je sve to zatrebalo - tretiraju me po bolnicama k`o stoku ( izuzimam osoblje u COVID bolnici u Batajnici iz ovoga)

Majkumu, ima nas dosta i da li je tesko reci da zasluzujemo bolji tretman od onoga sto vidimo kad odemo u bolnice?

Ako ima ovde nekoga sa intenzivne iz KBC Dragisa Misovic ko je radio pre 2 godine -  Zar vas nije sramota da se nazivate zdravstvenim radnicima?

Voleo bih da javno procaskamo o tome kako sam dobio COVID  kod vas dok sam lezao u onom pitstopu gde ste radili dijalizu umrlom coveku pored mene.

24h  su pricali pored njega o apartmanima na primorju i skijanjima po Alpima - i da ih zalim? Spalio bi ih sve.

Najveca sreca mi je bila odlazak u COVID bolnicu u Batajnici i doktorima i osoblju odannde svaka cast na profesionalnosti i svemu ostalom.

Edited by kronostime72

@Mel 

Nije to tuzno - to je stanje ovog nakaradnog zdravstva u Srbiji.

Odes u Dom zdravlja, sestra salterusa ti kaze da tvoj izabrani doktor moze da te primi za 2 nedelje - teraj je u PM i trazi prijem kod doktora odmah zato sto za 2 nedelje ne znas gde ces biti, a i platio si za to kroz doprinose iz plate.

Jednostavno, kad mi je prvi put salterusa u Domu Zdravlja prebacila sto sam dosao bez najave:

- Ne mogu da predvidim kada ce mi mi biti lose.

- Placam doprinose i ocekujem uslugu u skladu sa time.

- Salterusin posao je da me najavi kod doktora i time sva njena nadkeznost prestaje.

Dobar deo familije i prijatelja mi je u ovom medicinskom osoblju i priznaju mi da oko toga nema pregovora - lekar, sestra.... su tu zbog tebe, a ne ti zbog njih. Tu svaki pregovori i prigovori prestaju.

7 minutes ago, kronostime72 said:

@Mel 

Nije to tuzno - to je stanje ovog nakaradnog zdravstva u Srbiji.

...

Dobar deo familije i prijatelja mi je u ovom medicinskom osoblju i priznaju mi da oko toga nema pregovora - lekar, sestra.... su tu zbog tebe, a ne ti zbog njih. Tu svaki pregovori i prigovori prestaju.

Odavno ja vise u to ne verujem - cast izuzecima uvek i svugde.

25 minutes ago, Mel said:

Odavno ja vise u to ne verujem - cast izuzecima uvek i svugde.

I treba ih uvek i svugde podsetiti na to da su tu zbog tebe, a ne ti zbog njih, brutalno, bez moljenja....  - pa da vidis kako ostvarujes svoja zkanom garantovana prava.

Cesto me haniua pita: Kako ti ne dosadi?
Aman, mora neko lajati da bi ti i svi ostali dosli do lekara i obavili sta treba u razumnom roku - e, zato urlam i lajem!

Da nisam urlao onomad  - pobacila bi, a evo ga magarac od 27 godina koji ti sad kida zivce.

Da nisam onomad rekao doktorki iz Krivolacke, kad sam doveo polusvesnu gospodju da ce zivot jedne zavisiti od opstanka majke naseg jedinca - sada bi ja bio na robiji, a ona na groblju zato sto mi je uskratila sve ove godine sa porodicom.
Malo? U tim uslovima i ovoj pameti je cena koju bih platio uvek,  a ona neka zahvali njenom profesoru sto je ziva - bio je na porodjaju cele moje porodice i vodio je trudnoce svima do penzije, a i posle.

4 generacije.

Edited by kronostime72