hazard Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Zvezdara je ipak jedna mondenska opstina, sta da kazem :D
AFRIKANER Posted May 23, 2009 Posted May 23, 2009 Cim promenis direktora, odmah je bolje...Samo sto to kratko potraje i odmah bude sve po starom (dok novom direktoru ne "opipaju" puls).
dig_chohano Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 Na RTS priča o uvođenju fiskalnih kasa od 1. juna. Na pitanje novinarke zbog čega se uvode fiskalne kase u zdravstvo u Srbiji kada niti u jednoj evropskoj zemlji to nije slučaj, cica iz ministarstva finansija mrtva ladna odgovara "mi usvajamo evropske propise, ali ovo je specifična situacija". Po čemu? Pacijenti u Srbiji su troglavi ljudi? Smejurija.
AFRIKANER Posted May 25, 2009 Posted May 25, 2009 Ista prica kao i sa biometrijskim pasosima i licnim kartama sa cipom.
srdjann Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 a nije pitanja brzine jedino. osnovna razlika kola HMP i običnog auta s rotirkom je prisustvo doktora i mogućnost ev. reanimacija. dakle, očito je procjena bila da dijete nije direktno životno ugroženo i da pratnja doktora nije nužna. tu bi procjenu bi u istrazi također trebalo evaluirati...Na žalost to pitanje nije samo etičko već i pitanje resursa.Svi polaze od pretpostavke da naše zdravstvene ustanove raspolažu neograničenim ljudskim i materijalnim resursima.Na žalost, to nije tako.Domovi zdravlja, u unutrašnjosti pogotovo, veoma kubure sa brojem lekara što najbolje znaju sami lekari koji u vreme odmora pokrivaju ponekada i 3 radna mesta.Kada sam ja radio u DZ u Lajkovcu koji je na 30ak km od Valjeva noću sam bio jedini lekar na celoj opštini, pored mene su tu bile dve medicinske setre i jedan jedini vozač.To je značilo sledeće - ako ja pošaljem u Valjevo vozača sa sestrom (doktor u pratnji je bio luksuz koji nisam smeo da dozvolim jer sam jedini na celoj opštini) ostajem sam sa jednom sestrom i svaki sledeći hitni slučaj dok se ovi ne vrate bi, ukoliko se završi tragično usled nemogućnosti transporta pacijenta, značio sudsku tužbu protiv mene jer sam ja jedini koji je tu odgovoran.I zato sam ja kad god sam procenio ukoliko su pacijenti imali svoj prevoz a nisu imali potrebu za pratnjom (koja bi ionako morala da bude bez lekara - samo medicinska sestra) slao te pacijente njihovim prevozom. A i kada sam im davao vozilo sa sestrom to nije isključivalo mogućnost da me neki pacijent tuži zato što nije imao pratnju lekara, a medicinske indikacije bi mogle da ukažu na tako nešto (recimo akutni infarkt miokarda gde pacijent u svakom momentu može da doživi srčani i respiratorni zastoj).Naravno, kod neposredne životne ugroženosti nisam razmišljao i slao sam pacijente kolima Doma zdravlja sa sestrom u pratnji. Ili sam i lično izlazio na teren i po 20km daleko od DZ ukoliko sam procenio da moram ja kao lekar da stignem što pre rizikujući time da se dok me nema u domu pojave ljudi kojima je takođe neophodna moja pomoć i koji bi imali svako pravo da me tuže što me nisu našli tu - zašto bi njih interesovalo to što sam ja pomagao drugome?Ja razumem vašu ogorčenost, tugu i bes, ali shvatite jedno - stvari nisu uvek onakve kako vama izgledaju, uvek postoji bar još jedno viđenje koje iz ovih ili onih razloga ne možete da pojmite i zato vas zbog vas samih molim - nemojte se zaletati u osudama jer ako ništa drugo nije ljudski.
Allegra Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 (edited) Na žalost to pitanje nije samo etičko već i pitanje resursa.Svi polaze od pretpostavke da naše zdravstvene ustanove raspolažu neograničenim ljudskim i materijalnim resursima.Na žalost, to nije tako.naprotiv, srdjanne.mislim da je svima jasno koliko su resursi drzavne zdravstvene zastite ograniceni.bitan deo problema i jeste u tome gde se ulaze novac u zdravstvu i zasto se nije obezbedio dovoljan broj lekara, vozila i ustanova u primarnoj zdravstvenoj zastiti ?ispravite me ako gresim, ali po informacijama koje posedujem, ovi problemi su na istom ako ne i na gorem nivou u 2009 nego sto su bili u 2000. Edited June 6, 2009 by Allegra
lena21 Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Na žalost to pitanje nije samo etičko već i pitanje resursa.Svi polaze od pretpostavke da naše zdravstvene ustanove raspolažu neograničenim ljudskim i materijalnim resursima.Na žalost, to nije tako.Domovi zdravlja, u unutrašnjosti pogotovo, veoma kubure sa brojem lekara što najbolje znaju sami lekari koji u vreme odmora pokrivaju ponekada i 3 radna mesta.Kada sam ja radio u DZ u Lajkovcu koji je na 30ak km od Valjeva noću sam bio jedini lekar na celoj opštini, pored mene su tu bile dve medicinske setre i jedan jedini vozač.To je značilo sledeće - ako ja pošaljem u Valjevo vozača sa sestrom (doktor u pratnji je bio luksuz koji nisam smeo da dozvolim jer sam jedini na celoj opštini) ostajem sam sa jednom sestrom i svaki sledeći hitni slučaj dok se ovi ne vrate bi, ukoliko se završi tragično usled nemogućnosti transporta pacijenta, značio sudsku tužbu protiv mene jer sam ja jedini koji je tu odgovoran.I zato sam ja kad god sam procenio ukoliko su pacijenti imali svoj prevoz a nisu imali potrebu za pratnjom (koja bi ionako morala da bude bez lekara - samo medicinska sestra) slao te pacijente njihovim prevozom. A i kada sam im davao vozilo sa sestrom to nije isključivalo mogućnost da me neki pacijent tuži zato što nije imao pratnju lekara, a medicinske indikacije bi mogle da ukažu na tako nešto (recimo akutni infarkt miokarda gde pacijent u svakom momentu može da doživi srčani i respiratorni zastoj).Naravno, kod neposredne životne ugroženosti nisam razmišljao i slao sam pacijente kolima Doma zdravlja sa sestrom u pratnji. Ili sam i lično izlazio na teren i po 20km daleko od DZ ukoliko sam procenio da moram ja kao lekar da stignem što pre rizikujući time da se dok me nema u domu pojave ljudi kojima je takođe neophodna moja pomoć i koji bi imali svako pravo da me tuže što me nisu našli tu - zašto bi njih interesovalo to što sam ja pomagao drugome?Ja razumem vašu ogorčenost, tugu i bes, ali shvatite jedno - stvari nisu uvek onakve kako vama izgledaju, uvek postoji bar još jedno viđenje koje iz ovih ili onih razloga ne možete da pojmite i zato vas zbog vas samih molim - nemojte se zaletati u osudama jer ako ništa drugo nije ljudski.Ovo je DZ Novi Beograd,o kakvom nedostatku resusursa govoriš?
msmodesty Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Na žalost to pitanje nije samo etičko već i pitanje resursa.Svi polaze od pretpostavke da naše zdravstvene ustanove raspolažu neograničenim ljudskim i materijalnim resursima.Na žalost, to nije tako......................................Ja razumem vašu ogorčenost, tugu i bes, ali shvatite jedno - stvari nisu uvek onakve kako vama izgledaju, uvek postoji bar još jedno viđenje koje iz ovih ili onih razloga ne možete da pojmite i zato vas zbog vas samih molim - nemojte se zaletati u osudama jer ako ništa drugo nije ljudski.Srdjane, to sto se desava u srpskom zdravstvu JESTE za osudu. Potrebno je vise lekara, bolja organizacija, vise kola hitne pomoci...cak i da Ministar nije kriv za to sto je situaciaj takva, svojom ostavkom MOZE da utice na javno mnjenje i drzavu da se izdvaja vise za zdravstvo, da se sluzba bolje organizuje...ovako se vrtimo u krug - lekarima nije bolje a ni pacijentima. lekari su ogorceni, umorni, prebukirani - prave greske ili jednostavno ne mogu da urade svoj posao kako bi trebalogreske koje se gomilaju, zato sto se i posao gomila.meni se cini da bi i lekari i pacijenti na istoj strani, samo to ne znaju.drugo je pitanje odgovornosti pojedinacnog lekara - ja razumem da je tebi vise nego nama jasna slika opet - nemoguce je da su sve greske - greske sistemakad pilot napravi gresku pa se avion srusi ne skace svi piloti da ga brane...
srdjann Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 naprotiv, srdjanne.mislim da je svima jasno koliko su resursi drzavne zdravstvene zastite ograniceni.bitan deo problema i jeste u tome gde se ulaze novac u zdravstvu i zasto se nije obezbedio dovoljan broj lekara, vozila i ustanova u primarnoj zdravstvenoj zastiti ?ispravite me ako gresim, ali po informacijama koje posedujem, ovi problemi su na istom ako ne i na gorem nivou u 2009 nego sto su bili u 2000.Apsolutno.Onaj ko je dozvolio da npr. opština Leskovac ima 700 prekobrojnih činovnika dok domovi zdravlja jedva sastavljaju radni raspored je na top lestvici odgovornih za sve što se dešava u zdravstvu.Ovo je DZ Novi Beograd,o kakvom nedostatku resusursa govoriš?Ja sam govorio uopšteno, ne znam kakva je situacija u DZ Novi Beograd, ali to što je u pitanju gradski DZ ne mora nužno da znači da u njemu radi 135 lekara i 723 vozača.
lena21 Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Srdjane,to je već malo pase,to nemanje resursa i obično su paravan za katastrofalnu organizaciju u zdravstvu.Kad te čovek čita pomislio bi da Srbija vapi za lekarskim kadrom a znaš i sam koliko je njih nezaposleno.Daleko da u zdravstvu ima novca dovoljno ali,ej bre ta slepčina od TM je za osam godina mogao da napravi toliko promena,takvih da danas ne bi bili u situaciji da gledamo da je zdravstvo najlošije reformisani sektor,mislim jesi slep pored očiju,koga braniš pobogu?
srdjann Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Srdjane, to sto se desava u srpskom zdravstvu JESTE za osudu. Potrebno je vise lekara, bolja organizacija, vise kola hitne pomoci...cak i da Ministar nije kriv za to sto je situaciaj takva, svojom ostavkom MOZE da utice na javno mnjenje i drzavu da se izdvaja vise za zdravstvo, da se sluzba bolje organizuje...ovako se vrtimo u krug - lekarima nije bolje a ni pacijentima. lekari su ogorceni, umorni, prebukirani - prave greske ili jednostavno ne mogu da urade svoj posao kako bi trebalogreske koje se gomilaju, zato sto se i posao gomila.meni se cini da bi i lekari i pacijenti na istoj strani, samo to ne znaju.drugo je pitanje odgovornosti pojedinacnog lekara - ja razumem da je tebi vise nego nama jasna slika opet - nemoguce je da su sve greske - greske sistemakad pilot napravi gresku pa se avion srusi ne skace svi piloti da ga brane...Ama naravno da je stanju u zdravstvu za osudu, pa prvi će zdravstveni radnici to da kažu.I naravno da su i lekari i pacijenti na istoj strani.I naravno da je nemoguće da su sve greške greške sistema, ali dobar sistem je onaj sistem koji zna da prepozna te greške i da ih kvalitetno sankcioniše. Ako se počinioci grešaka izvuku zbog lošeg sistema to ne znači da pravdu treba da isterujemo kao što su nekada radili na divljem zapadu već to znači da treba da menjamo sistem i da ga poboljšavamo.Samo u tom smeru usmerena energija može da donese neki pozitivan efekat.A lov na veštice znamo šta donosi.
srdjann Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Srdjane,to je već malo pase,to nemanje resursa i obično su paravan za katastrofalnu organizaciju u zdravstvu.Kad te čovek čita pomislio bi da Srbija vapi za lekarskim kadrom a znaš i sam koliko je njih nezaposleno.Daleko da u zdravstvu ima novca dovoljno ali,ej bre ta slepčina od TM je za osam godina mogao da napravi toliko promena,takvih da danas ne bi bili u situaciji da gledamo da je zdravstvo najlošije reformisani sektor,mislim jesi slep pored očiju,koga braniš pobogu?Daleko od toga da branim ministra, čak naprotiv, ali prosto ne mogu da prećutim kada neko njega smatra ultimativnim zlom.Ako neko misli da se od 2000. do danas ama baš ništa pozitivno nije promenilo u našem zdravstvenom sistemu (ne zanemarivši činjenicu sa kojom se slažem da je moglo mnogo više da se uradi) sa njim stvarno nemam više o čemu da pričam.
msmodesty Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 A lov na veštice znamo šta donosi.Natalija ne sme biti zaboravljena i njen slucaj ne bi smeo da bude lov na vestice nego povod da se protrese zgrada iz temelja.U svetu se desi da slucaj kakav je Natalijin dovede do reformi koje posle nose njihovo ime.bez lova ne vestice - daj da svi zajedno napravimo da se stvari pomere sa mrtve tacke.
lena21 Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Daleko od toga da branim ministra, čak naprotiv, ali prosto ne mogu da prećutim kada neko njega smatra ultimativnim zlom.Ako neko misli da se od 2000. do danas ama baš ništa pozitivno nije promenilo u našem zdravstvenom sistemu (ne zanemarivši činjenicu sa kojom se slažem da je moglo mnogo više da se uradi) sa njim stvarno nemam više o čemu da pričam.Srdjane mašiš poentu,TM je ultimativno NESPOSOBAN,zato što:- je imao svu moguću podršku da postavi zdrave temelje na kojima će da počiva zdr.sistem a za to je imao ne 1,ne 2 nego OSAM godina.A da,jeste bio uspešan da odnese UZ aparate i sl. po zdr.ustanovama i da se ponaša ko da je kupio iz svog dzepa.
srdjann Posted June 6, 2009 Posted June 6, 2009 Natalija ne sme biti zaboravljena i njen slucaj ne bi smeo da bude lov na vestice nego povod da se protrese zgrada iz temelja.U svetu se desi da slucaj kakav je Natalijin dovede do reformi koje posle nose njihovo ime.bez lova ne vestice - daj da svi zajedno napravimo da se stvari pomere sa mrtve tacke.Apsolutno podržavam.
Recommended Posts