Jump to content
IGNORED

Stanje u zdravstvu(TM)

JozoMujica

Recommended Posts

Posted (edited)

Sa tim sto je, pored zaposljavanja, resenje i edukacija roditelja kada se dete dovodi kod lekara.

to je diskutabilno. mogu da prilozim 1 perforirano slepo crevo, dijagnostikovano desetog dana. a nije da se nismo klanjali sistemu, na vishe nivoa.

a najvishe, jer posle kazu - pa gde ste vi do sad. kao sto se na rechima favorizuju preventiva i sistematski pregledi, a onda psuju ljudi sto dolaze, kad im nije nishta.

ili, da citiram genija koji mi je oca isterao iz ordinacije: troshite pare bolesnih ljudi!

kad jednom bude stvarno bolestan, bice - e jebiga sad si se setio. star si, shta hocesh.

ali da, edukacija bi bila sasvim u redu, ja sam uvek za edukaciju.

ja govorim o situaciji gde je pola smene otishlo u penziju, pa pedijatar pregleda svojih 40 i 23 tudja. i tako svakog dana. jer ne mogu da zaposle nikoga.

ne mogu zato sto im drzava ne da, a ne da im jer lekara ima previshe.

kao upadljivo suv i debeo chovek, tako nekako.

Edited by gospa buba
Posted

Ne mislim na tebe nego na ove imbecile sa fejsbuka, mada se sa tvojim stavom def. ne slazem. empatija se ne mora imati, ali da se demonstrira unaokolo da ti je svejedno zbog ulicnog ubistva odlicnog lekara, za to nema nikakvog licnog ili drustvenog opravdanja, to je drustvena i licna patologija.

Preskaces sustinu snb-ovog posta. Dobri lekari bi nekako trebalo da se ograde od postupaka losih. Korov buja ako ga ne suzbijas,

SNB je pomenula sabacku bolnicu. U toj bolnici umiru i oni koji dodju zbog popravke zuba, povrede noge, i sl. Sluzio sam civilno u toj bolnici i veruj mi da sam zgrozen onim sto sam video. Vecina ljudi dolazi na posao da bi spletkarili i svadjali se sa kolegama, pacijente niko ne zarezuje dva posto. Zato i umiru tako kako umiru. Nisam verovao da je stanje takvo dok nisam sam video.

Posted

to je diskutabilno. mogu da prilozim 1 perforirano slepo crevo, dijagnostikovano desetog dana. a nije da se nismo klanjali sistemu, na vishe nivoa.

a najvishe, jer posle kazu - pa gde ste vi do sad. kao sto se na rechima favorizuju preventiva i sistematski pregledi, a onda psuju ljudi sto dolaze, kad im nije nishta.

ili, da citiram genija koji mi je oca isterao iz ordinacije: troshite pare bolesnih ljudi!

kad jednom bude stvarno bolestan, bice - e jebiga sad si se setio. star si, shta hocesh.

ali da, edukacija bi bila sasvim u redu, ja sam uvek za edukaciju.

ja govorim o situaciji gde je pola smene otishlo u penziju, pa pedijatar pregleda svojih 40 i 23 tudja. i tako svakog dana. jer ne mogu da zaposle nikoga.

ne mogu zato sto im drzava ne da, a ne da im jer lekara ima previshe.

kao upadljivo suv i debeo chovek, tako nekako.

Na skoro svim dezurstvima sam primao 50+ pacijenata (dece). Dezurstva se podrazumevaju subotom i nedeljom i koncipirana su tako da se primaju hitniji slucajevi, to jest ona deca koja ne moogu da sacekaju ponedeljak i svog lekara (npr temperatura 40, povrede...). Najcesci jedini simptom zbog kojeg su roditelji dovodili predskolsku decu na dezurstva je bio - obican kasalj. Za njih je to dovoljan razlog da se dovode dete, a svaki iole potkovan lekar ce ti reci da se kasalj ne leci (naravno, osim ako ne postoji neki ozbiljan uzrok, npr. pneumonija). I moras priznati da kada pregledas gomilu dece koja su dosla bez realnog razloga, povecava se mogucnost da promakne nesto bitno. Jednostavno zbog velikog broja pacijenata imas manje vremena za iole normalan pregled.

E sad, da me ne razumes pogresno, ja ne krivim pacijente niti roditelje za to, vec upravo zdravstvene radnike koji imaju zadatak da edukuju svoje pacijente kada se dolazi kod lekara i sta oni sami mogu uraditi pre posete domu zdravlja. Ta vrste edukacije kao i edukacija u smislu prevencije, je izuzetak u lekarskoj ordinaciji, a trebala bi biti pravilo. Moje misljenje je da je ponasanje pacijenata prema zdravstvenom radniku i zdravstvenom sistemu odraz ponasanja zdravstvenog sistema prema pacijentu. 

Da se razumemo slicno bi bilo i na Zapadu, da se nisu setili sistema kapitacije kao nacina placanja izabranog lekara. Na taj nacin je lekar primoran (da ne bi dobio po dzepu) da radi na prevenciji i edukaciji svojih pacijenata. Opet, kapitacija ima i svojih mana, ali to je vec druga prica...  

Posted (edited)

Da treba da pomognem nekom kome je ugrozen zivot ne postoji ni jedan zakon koji bi mogao da me spreci. Mislim da je velika greska sto je krvna osveta ukinuta a i sto nije vise u srbalja rasireno pravo na oruzje i samoodbranu. Jednostavno u ovoj izjebanoj zemlji gde jaci uvek jebe slabijeg (a slabiji su svi obicni normalni ljudi) i sve po zakonu™ prosto moraju stvari da se vrate na neki primarniji nivo - ono ti si mi ostavio dete da krvari na trotoaru ja cu ti polomiti glavu i ostaviti te da krvaris na istom trotoaru, pa posle mozemo opet polako da gradimo civilizacijske norme. 

Shan Jan objasnio™.

Jbg, manja neprijatnost™ je to sto je pacijent hteo da ga lece od tumora koji nije imao, ali bitno je da su se stvari vratile na neki primarniji nivo...

Edited by Uskebasi
Posted (edited)

Na skoro svim dezurstvima sam primao 50+ pacijenata (dece). Dezurstva se podrazumevaju subotom i nedeljom i koncipirana su tako da se primaju hitniji slucajevi, to jest ona deca koja ne moogu da sacekaju ponedeljak i svog lekara (npr temperatura 40, povrede...). Najcesci jedini simptom zbog kojeg su roditelji dovodili predskolsku decu na dezurstva je bio - obican kasalj. Za njih je to dovoljan razlog da se dovode dete, a svaki iole potkovan lekar ce ti reci da se kasalj ne leci (naravno, osim ako ne postoji neki ozbiljan uzrok, npr. pneumonija). I moras priznati da kada pregledas gomilu dece koja su dosla bez realnog razloga, povecava se mogucnost da promakne nesto bitno. Jednostavno zbog velikog broja pacijenata imas manje vremena za iole normalan pregled.

E sad, da me ne razumes pogresno, ja ne krivim pacijente niti roditelje za to, vec upravo zdravstvene radnike koji imaju zadatak da edukuju svoje pacijente kada se dolazi kod lekara i sta oni sami mogu uraditi pre posete domu zdravlja. Ta vrste edukacije kao i edukacija u smislu prevencije, je izuzetak u lekarskoj ordinaciji, a trebala bi biti pravilo. Moje misljenje je da je ponasanje pacijenata prema zdravstvenom radniku i zdravstvenom sistemu odraz ponasanja zdravstvenog sistema prema pacijentu.

Da se razumemo slicno bi bilo i na Zapadu, da se nisu setili sistema kapitacije kao nacina placanja izabranog lekara. Na taj nacin je lekar primoran (da ne bi dobio po dzepu) da radi na prevenciji i edukaciji svojih pacijenata. Opet, kapitacija ima i svojih mana, ali to je vec druga prica...

kod mog lekara u uk na zidu papir na kome pise da se virusne prehlade ne lece, da odes kuci i vratis se nazad ako ti temperatura ne spadne posle 2 nedelje ili ako se popne preko40. nema sanse da bi te gubili vreme lekara i primili te zbog prehlade. za takve primere koje navodis bi trebala da postoji neka (visa) sestra da prvo pita za simptome i vraca kuci.

mada su u uk pedijatri svakako specjalisti i nisu prvi kontakt dece sa lekarom, nego porodicni lekar. to je jos 1 neracionalna stvar u vezi sr zdravstva; da ljudi ocekuju da za svaku sitnicu idu kod specjaliste, a porodicni lekar vise sluzi kao sekretarica, da ispisuje upute, recepte i opravdanja. pa se stvara guzva na svim nivoima.

Edited by rajka
Posted (edited)

dobra je taktika to sa nelecenjem virusnih prehlada. uvek je bolje ostaviti da se iskomplikuje. a i priroda se i tako manje vise za sve postarala.

inace, odakle ti ideja da u sr postoji porodicni lekar? i odakle ti ideja da ljudi zele za svaku sitnicu kod specijaliste?

Edited by ToniAdams
Posted

dobra je taktika to sa nelecenjem virusnih prehlada. uvek je bolje ostaviti da se iskomplikuje. a i priroda se i tako manje vise za sve postarala.

inace, odakle ti ideja da u sr postoji porodicni lekar? i odakle ti ideja da ljudi zele za svaku sitnicu kod specijaliste?

A cime se lece virusne prehlade?

Posted

bila bi dobra fora kad bi neki lekari opšte prakse bar otprilike znali šta rade. prošle godine sam se zgrozio od nivoa kurcobolje i amaterizma, bez preterivanja mislim da bih ja uz pomoć gugla bolje lečio od paklenog tandema sestra-doktorka kome sam upao u šake, a to mišljenje potvrdio je i specijalista.

Posted

virusne prehlade su self limiting disease, nemas cime da ih lecis, najgora medvedja usluga koju mozes da uradis nekome je da mu das antibiotik zato sto je trazi i dosadan je, ne pomazes mu, a dovodis ga u opasnost da razvije rezistenciju.

licni lekar, lekar opste prakse, to je to, svejedno kako se zove. iz iskustva, licnog i porodice.

Posted

i odakle ti ideja da ljudi zele za svaku sitnicu kod specijaliste?

+1

Moje poslednje bg iskustvo sa nelecenjem virusne prehlade koju ce priroda da sredi zavrsilo se sa regularnim zapaljenjem pluca 15 dana bolnice uz obavezno automehanicarsko pa gde ste bili do sad i ko vam je ovo radio, pricam o klincu.

Nije ih zanimala cinjenica da smo dosad bili par puta kod njih i culi tu teoriju o nelecenju virusnih prehlada.

Ono, mozda su virusi u UK manje virusniji, svet je to, ko zna, jbg...

Posted

ali čime se leče virusne prehlade?

Posted

bila bi dobra fora kad bi neki lekari opšte prakse bar otprilike znali šta rade. prošle godine sam se zgrozio od nivoa kurcobolje i amaterizma, bez preterivanja mislim da bih ja uz pomoć gugla bolje lečio od paklenog tandema sestra-doktorka kome sam upao u šake, a to mišljenje potvrdio je i specijalista.

e to, da bi sr zdr sistem licio na one u razvijenim zemljama, moras pre svega da imas kompetentne lekare opste prakse. nadam se da je to barem jedna od drzavnih sluzbi gde se posao ne dobija preko veze.

Posted

ali čime se leče virusne prehlade?

Leče se simptomatski, antipiretici, tečnost, odmor itd..

Posted

A cime se lece virusne prehlade?

Doktore, ova ce rasšrava da ode bestraga, verovatno si sa strucne tacke gledista u pravu.

Ali, u pravu sam i ja, pricam o decjoj bolnici Dragisa Misovic, onoj koja je posle bombardovana, vreme desavanja je kraj osamdesetih, 88 ili 89.

Ne znam ja cime se lece virusne prehlade, znam da je 3/4 godine dete koje se kidalo od kaslja bilo 2 x vraceno kuci uz obrazlozenje da se virusne prehlade ne lece i da treba da budemo moderni, itd, itd.

Na istom mestu smo kada je dogorelo do nokata culi primedbu da nismo smeli da cekamo, a dete je strpano u krevet momentalno.

Teorije su jedno, praksa sasvim drugo, slazem se i da kraj osamdesetih nije bas reprezentativan period narocito u odnosu na stanje stvari kakvo je, pretpostavljam, danas.

Posted

+1

Moje poslednje bg iskustvo sa nelecenjem virusne prehlade koju ce priroda da sredi zavrsilo se sa regularnim zapaljenjem pluca 15 dana bolnice uz obavezno automehanicarsko pa gde ste bili do sad i ko vam je ovo radio, pricam o klincu.

Nije ih zanimala cinjenica da smo dosad bili par puta kod njih i culi tu teoriju o nelecenju virusnih prehlada.

Ono, mozda su virusi u UK manje virusniji, svet je to, ko zna, jbg...

pa problem sa tom rokaj antibiotke posle cemo da razmisljamo o posledicama teorijom, je sto ako to uradis malo previse puta, jednom ces imati zapaljenje pluca a antibiotici nece vise raditi.